agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

maki01 20-02-2012 19:48

Sevgili driver_bird,

Afrika Menekşesi nem tutan , ama geçirgen bir toprak ister. Yani su yeterince nem verdikten sonra süzülüp akabilmelidir. Deliksiz bir saksıda, toprak harcı ile yetiştirmek gerçekten çok dikkatli sulamayla belki mümkün olabilir ama bence riske girmemek lazım.

ahmeter 20-02-2012 20:58

Saintpaulia üretim

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 914050)
Sevgili ahmeter,

Bizim yörede ciddi anlamda menekşe üretimi yapan sera yok, yine de verdiğiniz sera ile görüşeceğim. Genellikle menekşeleri toplu olarak ithal edip, yurtiçine satış yapıyorlar.

Mersinde olan firma YANKO 324 6512600
Menekşeler 5 cm büyüklüğünde Tırlan Tütkiyeye geliyor yalovada çiçeklendiriip satışa sunuluyor çiçekli olanlar 290 krş marketlerde satılıyor
Yalovada bu işi yapan güney çiçekçilik mersin firması da herhalde o şekilde selamlar

maki01 20-02-2012 21:58

Sevgili katmer,

Menekşe sayısı fazla olunca alt tabaktan sulama zahmetli oluyor . Bu nedenle üstten sulama yapıyorum.

Alt tabaktan sulama, biraz bekleyip tabağında kalmışsa suyu boşaltma, bence sağlıklı kök gelişimini teşvik eden bir yöntem. Güçlü kökler berabeinde güçlü bitkiyi de getiriyor.

Menekşe sayım ve düzenim uygun olsa , fitilsiz menekşelerimde kesinlikle alttan sulama yapardım :)

Senin de aynı nedenle üstten sulamayı tercih ettiğini düşünüyorum.

katmer 20-02-2012 22:29

Sevgili maki01, zaten en büyük sıkıntı o.. Yukarıda kısaca cevapladığım için durumumu bilmeyenler yanlış anlayabilir. Alttan sulama kontrol edilmesi gereken bir yöntem. Sayı abartılı boyutlarda olunca kontrol etmek de çok zor oluyor. Ben de kuruduklarını gördükçe üstten sulama yapıyorum. Aslında benim için en uygun yöntem fitilli sulama. Yeni ayıracağım yavruları da direkt fitilli sulamaya geçirmeyi planlıyorum.

fahriyee 21-02-2012 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manolya_ (Mesaj 913896)
Menekşemi kontrol ederken farklı bir yaprak gelişimine rastladım. Bir dal üzerinde ikiz yaprak gibi, ikinci bir yaprak oluşumu:eek:
Şaşırdım, siz böyle bir durumla karşılaştınızmı bu normalmidir arkadaşlar:confused:

Ben böyle bir durumla karşılaşmadım, ancak iddia ediyorum ki bu durum tamamen genetik. Bakım ile ilgili hiçbir durumla alakası yok...

DAMLA81 21-02-2012 11:16

4 Eklenti(ler)
Yıllar önce yani benim gecliğimde menekşeleri özellikle camur saksılara dikerdik altdan sulandıkları için suyu toprağa, köklere daha iyi iletiği için diye düşünüyorum.
Plastik hiçbirşey sevmediğim halde saksı olarak kullanıyorum.Menekşelerimi yapraklarına değdirmeden üsten suluyorum alttan sulanırsa torak yeterli neme ulaşamayabilir.
Bunlarda benim menekşelerin yapraklarından suya koyuyorum köklenenleri bardaklara dikiyorum sonra sevenlerine ulaştırıyorum.

gulen 21-02-2012 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartal124 (Mesaj 913328)
Merhaba menekşeseverler,
Bu da benim yavru menekşem yaklaşık 2 ayda bu hale geldi.Ana yaprağın arkasında görünmeyen kısmında da 3-4 yaprak daha oluştu.Herhalde ayrılma zamanı geldi ama ben biraz daha dokunmayayım diyorum.
Selamlarımla.

menekşelerin dikili olduğu topraktaki o beyazlar nedir

blaze ash 21-02-2012 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulen (Mesaj 914745)
menekşelerin dikili olduğu topraktaki o beyazlar nedir

Perlit adı verilen bir madde. Çiçekçilerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Toprağın nemli olmasını sağlıyor.

çilek59 21-02-2012 15:31

Saksıda çok sıkıştıkları için bir menekşemi ayırdım. Küçük saksılara ektim fakat şimdi yapraklarını salmış durumdalar ne yapmam lazım ?

blaze ash 21-02-2012 17:06

1 Eklenti(ler)
Ayırdığınız menekşelerin üzerine şeffaf poşet geçirin. Bir kaç delik açın ve bekleyin toparlanacaklardır. Çok fazla sulamayın çürüyorlar.

Eklenti 270146

blaze ash 21-02-2012 17:18

5 Eklenti(ler)
Tecrübeli arkadaşlarıma bir kaç sorum olacak lütfen fikirlerinizi paylaşın.

1-) İlk defa yapraktan menekşe ürettim sizce şimdi ayırmalı mıyım?

Eklenti 270152

2-) Menekşeden ayırdığım yavrular ve köklenenler var seranın içinde bunları seradan çıkarmalı mıyım?
Eklenti 270156

Eklenti 270157

Eklenti 270158

Bu kabın içinde duruyorlar.

Eklenti 270159

_nihann_ 21-02-2012 17:31

5 Eklenti(ler)
Bunlara benim meleklerim...

_nihann_ 21-02-2012 17:42

5 Eklenti(ler)
Devamıı...

fahriyee 21-02-2012 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nılgun_dogan (Mesaj 914870)
http://lh3.googleusercontent.com/-Qk...0/IMG_0547.JPG

Tecrübeli arkadaşlarım bu menekşem 3 yıldır ne açtı ne büyüdü bu aralardada içine doğru kıvrıldı naden kaynaklanmış olabilir.

Büyüme noktasında sıkıntı var gibi. Fotoğraf daha net ve göbek kısmını yakından gösterecek olursa daha ayrıntılı bilgi verilebilir bence.

fahriyee 21-02-2012 18:14

Sayın blaze ash, ilk fotoğraftaki menekşenizi ayırmayıp bir iki ay daha beklerseniz daha iyi olur. Şimdi ayırırsanız ancak bir yavrunuz yaşar, sera yapsanız bile.
2. ise, seradan çıkarmanız durumunda çiçeğin kabı çok küçük olduğundan su ayarlaması yapamayabilirsiniz. Sağlığını tehlikeye atmayın derim. Sera kabınızı ara sıra havalandırmıyorsanız delik açtığınızı düşünüyorum.

blaze ash 21-02-2012 18:30

Sevgili fahriyee;
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Dediklerinizi dikkate alacağım. En iyisi 2 ay daha beklemek. Seraya delik açmadım ama her gün en az bir kere açık bırakıyorum. Bu arada menekşelerimi kontrol ediyorum.

katmer 21-02-2012 19:06

Sayın nilgun_dogan, menekşenize büyük ihtimalle mite denilen bir akar bulaşmış. Onu ve yanındaki bütün menekşeleri ilaçlamanız gerekiyor. Yanındakilere de bulaşmıştır.

katmer 21-02-2012 20:20

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...ha/15271-7.htm
Bu sayfadan itibaren okursanız aradığınızı bulabilirsiniz. Burada ilaç ismi vermek doğru olmaz diye düşündüm.

fdeniz38 22-02-2012 13:00

Acaba menekşeyi yaprakla çogaltmak istersek ortama kaç günde yeni yavrular oluşur

özlem11 22-02-2012 13:38

1 ay...

diver_bird 22-02-2012 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 914499)
Sevgili driver_bird,

Afrika Menekşesi nem tutan , ama geçirgen bir toprak ister. Yani su yeterince nem verdikten sonra süzülüp akabilmelidir. Deliksiz bir saksıda, toprak harcı ile yetiştirmek gerçekten çok dikkatli sulamayla belki mümkün olabilir ama bence riske girmemek lazım.

Haklısınız sanırım saksılar hoşuma gidince dayanamayıp almıştım.Plastik kaplar bulup o boyutlarda ekip porselen kaba koymak daha akıllıca olabilir sanırım.
Çünkü şimdi bile sularken kök kısmına geldiğinde çürüme yapabilir korkusu yaşamıştım bir iki yaprakta öyle gitti.
Teşekkürederim sevgili maki

maki01 22-02-2012 16:52

sevgili fdeniz38,

Erken davranıp özlem'in de yazdığı gibi 1 ayda yavru verebilir. Ortalama süre 6 hafta . Bu yaprağa ve bulunduğu ortama bağlı olarak uzayıp, kısalabiliyor.

Çeliğin yavru vermesindeki en önemli etken, çelik olarak seçtiğimiz yaprağın ne yaşlı ne de çok genç olması. Genelde merkezden itibaren 3. yaprak sırasından çelik alınması önerilir.

blaze ash 22-02-2012 21:45

1 Eklenti(ler)
Eklenti 270314

Bu aralar tüm menekşelerimin yapraklarında böyle beyazlıklar oluşuyor. Sebebi nedir acaba?Sularken yapraklarına su değdirmiyorum. Zaten hep böyle beyaz kalıyorlar, su yanıkları gibi kararmıyor. Sudaki kireçten dolayı mı diye düşünüyorum ama sürekli üstten suluyorum.

maki01 22-02-2012 23:51

Sevgili blaze_ash,

Dr. Optimara sitesinde yapraklardaki beyaz noktaların oluşumunu 3 nedene bağlamış.

1 . Gübre, izelement eksikliği ( Bakır )
2- Ortam pH'ı
3- Trips

En sık rastlanma nedeni toprak pH'ının kireç nedeniyle yükselmesi. İlk 2 madde aynı sonucu doğuruyor. Kireçli toprakta bitki yeterince besin ve minerallerden faydalanamıyor. Özellikle bakır eksiksikliği bu tür lekelere neden olabiliyor.

Üstten sulama yapman sudaki kireçin etkisini azaltmıyor. Arada sulama suyuna limon tuzu ya da sirke eklemeni ve en geç 6 ayda bir toprak değişimi yapmanı öneririm.

Not: İlgili mesajları http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post915318 bölümüne taşıyacağım.

asliayhan 23-02-2012 16:07

arkadaşlar bugün kızlarımdan birisinde top top yapışkan unlanma gördüm ne yapmamlazım? açele yardım lütfen....

asliayhan 23-02-2012 16:09

icinde böçek te gözüküyor hareketsiz böçekler

maki01 23-02-2012 17:18

Sayın asliayhan,

Tarifinizden unlu bit olduğu anlaşılıyor. Zararlı gördüğünüz menekşeyi hemen diğerlerinden uzaklaştırın.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post915318 başlığını inceleyerek, unlu bitle mücadele konusunda bilgi edinebilirsiniz.

katmer 23-02-2012 20:46

Sevgili asliayhan, unlu bitler tam da senin dediğin yerde yuvalanırlar. Problemin unlu bit. Hastalık bölümünde tarif edilen alkollü karışım çok işe yarıyor. Sakın sinek ilacı kullanma!

menekşekolik 24-02-2012 17:32

Sevgili menekşe severler,benim menekşelerimin yapraklarında herhangi bir sorun yok ancak çiçekler yaprak diplerinden görünmeye başladığında tekrar kuruyup dökülüyor.Büyüyenlerin de çiçek sapları ince ve çiçekleri küçük oluyor.Sebebi ne olabilir?Görüşlerinizi yazarsanız sevinirim... :)

türkansultan 24-02-2012 19:50

Menekşelerim.

5 Eklenti(ler)
Uzun bir aradan sonra bir kaç menekşede benden olsun arkadaşlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025