agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

maki01 17-03-2013 00:53

1 Eklenti(ler)
Bu da tohumdan yetiştirdiğim ilk menekşem :) Tomurcuk bitki boyuna göre oldukca büyük. Mor açacak gibi :)

Eklenti 379074

maki01 17-03-2013 01:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizcem (Mesaj 1121265)
Arkadaşlar yukarıda gördüğünüz benim menekşelerim... sizlerin menekşeleri gibi yaprakları yemyeşil değil... neden acaba...

Flaşlı çekimlerde yapraklar daha parlak ve yeşil çıkıyor sevgili denizcem, fotoğraflar sizi yanıltmasın. Çekim yapılan kameranın renk ayarları ya da yaprağın tozlu olması da taze yeşil görüntü üzerinde etkili oluyor.

denizcem 17-03-2013 07:02

çok teşekkürler verdiğiniz cevaplar için ... sevgili sla sabah güneşi görüyor sadece o da kısa bir süre... sanırım vitaminsiz olabilir...Garibim yinede sürekli çiçekli.... ama bundan sonra ben de buradan öğrendiğim bilgiler ışığında çok daha özen göstereceğim ...

kılıçh 17-03-2013 16:43

sla senin tavsiyenle kabak uygulamaya başladım fakat aklıma bişe takıldı
ben senin gibi değil 1 tatlı kaşığından fazla koydum zararı olurmu olur dersen hemen çıkartırım
:)

kılıçh 17-03-2013 17:00

menekşemin çiçekleri azcık açıyor tavsiyelerinizi bekliyorum

2 Eklenti(ler)
Eklenti 379355

kılıçh 17-03-2013 17:01

dibindeki sarı şeyler ise kabak

maki01 17-03-2013 17:51

Afrika menekşeleri bakteriye direnci düşük bir tür ve kabak gibi organik bir malzeme ya da salgıladığı su çürüyerek bakteri oluşumuna neden olabilir.

Menekşelerinizi besleyelim derken kaybetmemenizi diliyorum :)

bay tömürcek 17-03-2013 18:09

Kılıçh sanki menekşen gölgede büyümüş gibi cılız uzun yapraklı çiçeğini de az açmış sabah güneşi alan bir pencere önüne koysan sanki daha iyi olur :) Toprağı da sadece torf mu menekşeler karışımlı toprakları seviyor torf hem çok su tutup çürütebilir hem de yeterli gelmeyebilir :)

kılıçh 17-03-2013 20:28

evet toprağı sadece torf onu ve yerini değiştireyim kabaklarınıda çıkartırım maki01 ve bay tömürcek çok teşekkür ederim :)

bay tömürcek 17-03-2013 20:35

Toprağını değiştir kabaklarında iyi geldiğini okumuştum ama maki01 abla menekşe konusunda gayet bilinçli bence dinle sözünü ;) Menekşeler için özel sıvı besinler satılıyor onlardan alabilirsin istersen ve sabah güneşi görse daha güzel gelişir :):)

denizcem 18-03-2013 16:09

4 Eklenti(ler)
menekşeme arkadaşlar aldım...
Benim daha öncede birkaç renk menekşem vardı... yazlığa gidince eşim çok sulayarak onları çürüttü... Bende bir daha edinmemiştim... Ama şimdi bu siteden hevese geldim...

olcim 18-03-2013 16:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizcem (Mesaj 1122936)
Benim daha öncede birkaç renk menekşem vardı... yazlığa gidince eşim çok sulayarak onları çürüttü... Bende bir daha edinmemiştim... Ama şimdi bu siteden hevese geldim...

Çok güzeller nazar değmesin :)
Bana göre en sağda duran tam bir mavi mi , yoksa resimden mi öyle görünüyor ?
Bazen lila renkli olanlar mavi gibi çıkıyorlar , ben burada koyu mavi olanı bulamıyorum ( latince isimlerini ezberleyemiyorum da):D

sardunyadervis 18-03-2013 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizcem (Mesaj 1122936)

O radyator calısmıyordur umarım menekseler cok sıcagı sevmez calısıyorsa araya strafor koymanızı ya da daha uygun bir yere almanızı oneririm
gule gule buyutun

sardunyadervis 18-03-2013 21:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kılıçh (Mesaj 1122663)
yerini ve kabağı çıkarttım ama toprak değişimi hemen olcak bişe değil

Cicekleri gecinceye kadar bekleyin bence ondan sonra topragını degistirin
Afrika menekşelerine uygun toprak bu linkte tarif ediliyor

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...ntha/26000.htm

eger o karısımlardan bulamassanız torfun içine strafor (beyaz eşya ambalajlarındaki beyaz kopuklerden) biraz karıstırın hem toprak zamanla cokme yaptıgında esneklik saglar hem daha suzegec bir toprak olur

denizcem 19-03-2013 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olcim (Mesaj 1122939)
Çok güzeller nazar değmesin :)
Bana göre en sağda duran tam bir mavi mi , yoksa resimden mi öyle görünüyor ?
Bazen lila renkli olanlar mavi gibi çıkıyorlar , ben burada koyu mavi olanı bulamıyorum ( latince isimlerini ezberleyemiyorum da):D

sevgili olcim, hayır mavi değil... resimde öyle çıkmış... çok tatlı koyu bir mor...

denizcem 19-03-2013 10:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunyadervis (Mesaj 1123156)
O radyator calısmıyordur umarım menekseler cok sıcagı sevmez calısıyorsa araya strafor koymanızı ya da daha uygun bir yere almanızı oneririm
gule gule buyutun

Sevgili sardunyaderviş, kalorifer hava sıcak diye kapalıydı... resim çekerken cam parlamasın diye oraya almıştım:)))

maki01 19-03-2013 14:55

1 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim trail türü menekşemin ilk çiçeği pek süslü:)

Eklenti 379778

Kalıcı özellikleri görmek için ikinci kez çiçeklenmesini beklemek gerekiyor.

amelıe 20-03-2013 02:41

Merhabalar,

Fırsat buldukça buraya gelip menekşelerle ilgili yazılarınızı okuyorum ve inanılmaz keyif alıyorum. Benim de geçen sene aldığim bir menekşem var ama çiçek açmıyor.

Bir de sanırım bır gövdeden 3 kök olmuş, su döküncede hemen aşağı iniyor okuduğum kadaryla toprak geçirgenliğini kaybederse böyle oluyormuş. Toprağı değiştirmek istiorum ama cesaret edemiyorum.

Bir de gövdedeki diğer kökleri ayırmak istiyorum , ona hiç cesaretim yok zaten :) Ayırıp govdeden kesmem mı gerekıyor, kestikten sonra direk toprağa mı dikmeliyim ? ( ki bu bana daha mantıklı gelıyor ) Yoksa suda bır muddet bekletmelımıyım yadımcı olursanız sevınırım :)

maki01 20-03-2013 03:05

Öncelikle forumumuza hoşgeldiniz sevgili amelıe :)

Toprak değişiminden çekinmeyin lütfen, toprak değişimi için mevsim de çok uygun.

Saksıyı boşaltmadan önce kökleri en az hasarla eski toprağından ayırmak sulamanızı öneririm. Eski toprağı mümkün olduğunca temizleyip yan sürgünleri ana gövdeden çekerek ayırabilirsiniz. Ayırdığınızda genellikle kökleriyle birlikte gelirler. Bunları direkt toprağa dikmelisiniz.

Köksüz ayrılanları ise toprağa diktikten sonra bir süre aydınlık ama direkt ışık almayan 15-20 derece ısıda bir yerde seraya almanızı öneririm. Ya da suda köklendirdikten sonra dikebilirsiniz. Her iki yöntemi de kullanıyorum.

Aşağıdaki linkteki video size yardımcı olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/947251-post12.htm

Not :Mesajınızı daha rahat okunur hale getirebilmek için pragraflara ayırdım :)

aydilem 20-03-2013 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek (Mesaj 1111869)
Sayın yeşildente ve sayın şehzade söğüt gübresinin menekşelerdeki etkisi çok büyük maşallah rsimlerde de görülüyor zaten bu ;) Ben sadece söğü gübresi kullanıyordum şimdi karışım halinde kullanıyorum :)

sayın tömürcek neden sadece söğüt gübresi değilde karışım kullanmaya başladınız. Sadece söğüt gübresinin yetmemesinden dolayı mı? Yoksa başka bir sebep mi? Bende Söğüt gübresi buldum ve kullanmaya başladım ama karışım yapmamıştım.

bay tömürcek 20-03-2013 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydilem (Mesaj 1124023)
sayın tömürcek neden sadece söğüt gübresi değilde karışım kullanmaya başladınız. Sadece söğüt gübresinin yetmemesinden dolayı mı? Yoksa başka bir sebep mi? Bende Söğüt gübresi buldum ve kullanmaya başladım ama karışım yapmamıştım.

Söğüt gübresini ne şekilde buldunuz sayın aydilem? Sorum yanlış sorulmuş gibi oldu dimi ;) Yani iyice çürümüşse torf gibi olmuşsa sadece kullanabilirsiniz ama tam çürümemiş ağaç kırıntısı gibiyse yani toz gibiyse çabuk kuruyor biraz torf karıştırınca daha sağlıklı oluyor menekşeler bunu deneyimleyip gördüm :p Yine de sade kullansanız bir sorun olmaz ama torf ta biraz karıştırın yarısından az faydasını göreceksiniz :)

amelıe 20-03-2013 19:25

Hoş bulduk sevgili Maki:) Öncelikle bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim video da çok işime yaradı. Şöyle birşey var ki sürgünleri ana gövdeden çekerek ayırmam mümkün değil çünkü sürgünler zaten ana gövdeye bağlı,ana gövdenin kökü ise bayağı kalın oradan ayırma yapmam gerekecek sanırım. velhasıl köksüz olacaklar :)

aydilem 21-03-2013 10:38

Ana gövdesi kesilmiş kocaman bir söğüdün kalan kısmından buldum sayın tömürcek. Kök kısmı tamamen çürümüştü sadece onlardan aldım. Menekşelerde büyük farka neden oldu çiçeklenme problemi yaşamıyordum zaten ama gelişimleri çok yavaştı. Şimdi yeni çıkan yapraklar hem daha büyük hemde daha parlak. Ayrıca söğüt gübresi bilgisini verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Çiçeklerim deki gelişimin nedeni sizsiniz.

bay tömürcek 21-03-2013 12:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydilem (Mesaj 1124610)
Ana gövdesi kesilmiş kocaman bir söğüdün kalan kısmından buldum sayın tömürcek. Kök kısmı tamamen çürümüştü sadece onlardan aldım. Menekşelerde büyük farka neden oldu çiçeklenme problemi yaşamıyordum zaten ama gelişimleri çok yavaştı. Şimdi yeni çıkan yapraklar hem daha büyük hemde daha parlak. Ayrıca söğüt gübresi bilgisini verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Çiçeklerim deki gelişimin nedeni sizsiniz.

Ne demek sayın aydilem size yardımcı olabilmişim nekadar mutlu oldum bilemezsiniz :) Menekşelerinize bulduğunuz söğüt gübresi demek ki çok eski menekşeleriniz sevmiş :) Gerçekten hem hızlı büyüyorlar hem de yapraklar parlak ve gösterişli oluyor :) İnanın çok sevindim sizin adınıza inşallah kayıpsız olur menekşeleriniz, bol çiçekli menekşeler diliyorum :)

cemre_77 21-03-2013 13:39

Şimdi gelde çoook yıllık söğüt ağacı arama, ve bulmak için eşini ikna çabalarına girişme :D

kömür- 21-03-2013 15:32

acaba hibrit türler nasıl oluşuyor bizim yapmamız mümkün mü

şehzade 21-03-2013 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemre_77 (Mesaj 1124684)
Şimdi gelde çoook yıllık söğüt ağacı arama, ve bulmak için eşini ikna çabalarına girişme :D

Sn. cemre_77
Söğüt gübresi-çürüntüsünü akarsu ve çay kenarlarında bulabilirsiniz. Ben Kastamonuda buralardan bulmuştum.

maki01 21-03-2013 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi amelıe (Mesaj 1124306)
Hoş bulduk sevgili Maki:) Öncelikle bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim video da çok işime yaradı. Şöyle birşey var ki sürgünleri ana gövdeden çekerek ayırmam mümkün değil çünkü sürgünler zaten ana gövdeye bağlı,ana gövdenin kökü ise bayağı kalın oradan ayırma yapmam gerekecek sanırım. velhasıl köksüz olacaklar :)

Tüm açıklamarım dip sürgünler için geçerli idi sevgili amelıe, keşke yan sürgün olduğunu anlatabilseniz ya da ben anlayabilseydim :) Nedeni ise menekşenizin türü de farklı olabilir.

Tür özelliğini bildiğimiz standat menekşelerde genellikle ana bitkinin gelişmesine engel olmaması için henüz minikken koparılması önerilir.

Trail türü menekşelerde yan sürgün , bitkinin doğal gelişimidir, kesilmez.

Fotoğraf eklemeden yorum yapmanın bir sakıncasını yaşamış olduk. Umarım menekşeniz trail türü değildir :)

sla 22-03-2013 19:18

Merhaba sayın üyeler,
geçen hafta afrika menekşelerimden birinin üstüne raftan orkide düştü. Bolca solmayan çiçekleri vardı. O günden sonra solmaya başladı. Sanırım küstü. Solmaya başlayan çiçek dallarını ucun dan mı yoksa kökünden mi koparmalıyım ? Birde tohum vermesi için kuruyan çiçekleri koparmadan bekletiyor musunuz dalında ?

bay tömürcek 22-03-2013 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sla (Mesaj 1125475)
Merhaba sayın üyeler,
geçen hafta afrika menekşelerimden birinin üstüne raftan orkide düştü. Bolca solmayan çiçekleri vardı. O günden sonra solmaya başladı. Sanırım küstü. Solmaya başlayan çiçek dallarını ucun dan mı yoksa kökünden mi koparmalıyım ? Birde tohum vermesi için kuruyan çiçekleri koparmadan bekletiyor musunuz dalında ?

Solan çiçekleri yukrıya doğru çekerek değil, sağa veya sola doğru çekerek kökünden koparmalısınız sayın sla :) Menekşeniz küsmez büyük ihtimal ezilmiştir orkide düşmüş çünkü üstüne :) Tohum kuruyunca vermez zaten tohum yapacaksa çiçek solmadan ortasında şişkin yeşil bir kese oluşturur çiçekler solunca saplarını kökünden koparmalısınız kolay gelsin :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025