agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

özlem11 28-04-2012 08:51

5 Eklenti(ler)
Gülümseye sebep:))

menekse sever 28-04-2012 09:33

sevgili özlem

:pMenekşelerin çiçeklerinde sular var zarar vermiyormu ben su değdirmeye korkuyorum. Bu arada çok güzel görünüyorlar.:p

özlem11 28-04-2012 14:48

"Akşamları" özelikle nemlensin diye fısfısla su sıkıyorum aksine hoşlarına gidiyor... Baya baya ıslanıyorlar.... Bi zararını görmedim ben.

maki01 28-04-2012 15:03

3 Eklenti(ler)
Rozovata Pantera'nın ilk çiçekleri :)

Eklenti 287922

Eklenti 287923

Rob's Sasparilla

Eklenti 287924

maki01 28-04-2012 15:07

2 Eklenti(ler)
Zararlı nedeniyle sürekli baştan başlamak zorunda kaldığım EK-Magija Ljubvi'nin de nihayet ilk çiçeklerini görebildim :)

Zoroğlu 28-04-2012 17:46

Merhaba arkadaşlar bugün İzmirdeki toplantıya katıldım gerçekten çok güzeldi. Birçok arkadaşla tanışma imkanı bulduk. Emeği geçenlere Mine Hanıma ve sunum yaparak bizi bilgilendiren Doğan Beye çok teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum...

sardunyadervis 28-04-2012 23:01

cok guzel bir toplantı ben katılamadım sevgiyolunda işim var bırakıp gelemedim, boyle etkinlikler artmali tebrik ediyorum duzenleyenorganize eden arkadasları

Rana+miraç 29-04-2012 23:28

5 Eklenti(ler)
Menekşelerim çiçekleniyor...

papatyam86 30-04-2012 10:39

Arkadaşlar menekşemin birinde ikitane birden yavru var nasıl ve ne zaman ayırmam gerekiyor birde yavrular ana gövdeye bağlı nasıl ayırıcam ve suda köklendircem mi?

papatyam86 30-04-2012 10:44

1 Eklenti(ler)
işte yavrunun birtanesi :) diğeride bunun kadar :)

Rana+miraç 30-04-2012 11:59

Sayın papatyam 86 öncelikle hoşgeldiniz. Ben daha acemi sayılırım ama yavruları ayırmak için erken diye düşünüyorum .
Menekşeleri yeni satın aldığınızı yazmışsınız saksı değişimi de yaptıysanız bitki önce yeni ortama alışsın, yavrular biraz daha büyüsün sonra ayırılabilir. Yavruları anne kökten steril bir kesici aletle ya da elinizle ayırın .Muhtemelen köksüz olacaktır.Ben suda bekletmeden pet bardağa dikip az sulayıp sera yapıyorum .Buna rağmen ayırdığım yavruların çürüyüp tutmadıkları oluyor. Ben sadece tecrübemi paylaştım daha isabetli bilgileri tecrübeli arkadaşlar verirler .Bol çiçekli günler...

ahmeter 30-04-2012 15:16

Sıçaklık

1 Eklenti(ler)
Yaz sıçaklarında serada menekşeleri yaşatmaya muaffak olamadım ve çok fire verdim
Ev içinde olanlar yaşayabildiler sera sıçaklığı 35 geçtikten sonra teker teker bozuldular Serayı ne kadar havalandırsanız olmuyor fanlarda fayda etmiyor
Ançak yapraktan alınan saksıya alınmayı bekliyen yavrulara pek bir şey olmadı
Bu sene resimde görülen ve aynı ısı ve nemi muhafaza edebileçeğim bir ortam meydana getirdim sıçaklık ve nemi bu şekilde sabit tutaçağım
Netiçeyi buradan paylaşaçağım İyi günler

fahriyee 30-04-2012 16:30

papatya86; yavrunuz kesinlikle ayrılacak büyüklükte değil. Ben kesinlikle ana gövdeye bağlı yavruları (ayıracak düzeye gelseler dahi) ayırmıyorum. Aynı saksıda bolca çiçek görmek hoşuma gidiyor. Yavru isterseniz hemen bir yaprak köklendirip dikersiniz, olur biter. Zaten elinizdeki tür çok kolay üreyen ve bol yavrusu olan bir menekşe...

maki01 30-04-2012 16:54

Sevgili fahriyee,

Standart menekşelerde yan sürgünlerin gelişmesine izin vermenin çiçeklenmeyi olumsuz etkileyeceği söyleniyor, hiç denemedim.

Bu nedenle chimera ve trailer türü dışındaki menekşelerimde yan sürgünleri çok küçükken koparıyorum.

ahmeter 30-04-2012 18:24

Menekşeleri yukarıda resimde görüldüğü şekilde yazı geçirmeleri için bir çalışma yapaçağım
Yurt dışında güneş enerjisi kullanılarak seralarda ısı ayarlanıyor
İstanbulda yazın sıçaklıktan dolayı menekşe satışı neredeyse yok
Bu sene yazın sıçak geçeçeği söyleniyor
Ne yapmalıyız yazarmısınız Sayın Adanalı ve İzmirli menekşe sevenler

menekşecibaba 30-04-2012 19:11

Sevgili Ahmeter gerçekten sevimli menekşelerimizin bakımında en çok zorlandığımız konulardan biriside yaz sıcakları. 30 derece sıcaklıkların üstünde birde havasız ortamda menekşelerin uzun süre yaşamaları imkansız. Ben çareyi yetiştirme ortamlarında güneşi perdeleme , klima ve fanlar kullanarak havalandırarak , bilhassa akşam üzerleri bitkileri sprey şeklinde sulayarak serinletiyorum.
Bizim iklim şartlarımız Abd ve Rusya ya göre daha sıcak olduğundan bizde daha fazla problem oluyor.

menekşegül 30-04-2012 22:21

5 Eklenti(ler)
Merhabalar, Cuma günü bana gelen beni çocuklar gibi sevindiren menekşelerim. Koçtaştan alınan menekşelere bakıp neden muğlada koçtaş yok diye hayıflanırken, güzel arkadaşım koçtaştan menekşe alıp üstelik yanına yavru menekşe ve yaprakları katıp, o kadar ısrar etmeme rağmen hiçbir ödeme almadan, menekşesever arkadaşıma hediyem olsun deyip bu güzellikleri bana gönderen arkadaşıma çok teşekkkür ederim.:rolleyes,:
Eklenti 289170
Eklenti 289171
Eklenti 289172
Eklenti 289174

menekşegül 30-04-2012 22:27

4 Eklenti(ler)
Devamı;
Eklenti 289185
Eklenti 289188
Eklenti 289186
Eklenti 289187

menekşegül 30-04-2012 22:31

2 Eklenti(ler)
Eklenti 289194
Toplu halde;
Eklenti 289195

maki01 30-04-2012 23:29

Haklısınız sevgili ahmeter, yazla birlikte menekşeler için kabus başlıyor.

Adana'da yazı klimasız ortamda geçirmek, insanlar için de çok çok zor. Neler yaptığımı sıralayacak olursam :

1- Üsten ya da alttan sulama yaptığım menekşeleri de fitilli sulamaya geçiriyorum.

2. Toprak karışımımdaki perlit oranını arttıyorum. Yüksek sıcaklık kök çürümesi için ideal ortamı sağlıyor. Toprak karışımımda torfu azaltarak , kök çürüme riskini de azaltmış oluyorum.

3. Kesinlikle güneşi kesecek her türlü önlemi almaya çalışıyorum. Menekşelerimi pencereden uzaklaştırıyorum ve gölgelik, pancuk ne varsa kapatıyorum. Odanın diğer bölümlerinden gelen ışık, gelişmeleri için çok yeterli olmasa da yaz aylarında gelişmeden çok kaybın önüne geçmeye çalışıyorum.

4. Sevgili menekşecibaba'nın da yazdığı gibi ince başlıklı bir pompa ile yapraklara yukardan su püskürtüyorum.

5. Klimanın sürekli açık olmadığı odalardaki menekşelerimi kuzey ya da doğu cepheye yerleştiriyorum.

6. Menekşelerin strese karşı direncini arttırmak için Megafol isimli besini 15-20 günde bir yapraklara püskürterek veriyorum

Yine de malesef kayıp olabiliyor. Çelik alarak yedekleme yapıyorum :)

menekşecibaba 01-05-2012 09:55

5 Eklenti(ler)
İzmir Afrika menekşesi sunumun dan fotolar...

menekşecibaba 01-05-2012 09:58

2 Eklenti(ler)
Çok sıcak bir ortamda çok güzel geçti gelenlere ve destekleyen gönül veren herkeze teşekkür ederim.

Menekşe KC3 01-05-2012 11:08

2 Eklenti(ler)
Merhabalar... Tohum kesesi oluşur mu diye sarı tozları stigmayla temas ettirmiştim. Sanırım işe yaradı:) Bundan sonra ne yapmam gerekiyor? Sizlere danışmak istedim. 4-5 ay kurumasını bekleyeceğim sanırım. Koparmam gerekiyor mu? Yoksa üzerinde mi kuruyacak? Bilemedim ne yapacağımı... :confused:

Eklenti 289485
Eklenti 289486

sema62 01-05-2012 11:14

Sayın maki01,
Blue Dragon'dan dört yan sürgün aldım.Çok güzel gelişmişlerdi.Daldal çiçekleri var.Aşağı yukarı bir aydır çiçekte.

menekşecibaba 01-05-2012 11:37

Sayın menekşe KC3 evet işe yaramış gibi..:) 3 ila 6 ay arasında (menekşenin cinsine ve hava şartlarına bağlı olarak değişebiliyor ) tohumun kahverengileşip olgunlaşmasını bekleyin çiçek sapı üzerinde. Sakın koprmayın.
Diğer çiçekler kuruyunca onu da dalgınlıkla koparıp atmamak için diğer çiçekleri temizleyip tohumun sapınıda renkli bir kurdela ile işaretlerseniz kolaylık olur.
Örneğin beş ay sonra kahverengileşip kurur büzülür , sapıda kuruyunca koparıp kuru bir yerde 10 gün kadar iyice kurumasını sağladıktan sonra isterseniz hemen ekebilirsiniz , isterseniz kapalı havasız bir zarfta soğuk dolap ortamında (ışık almaması lazım) yıllarca saklayabilirsiniz.
Bunu değerlendirin tohumlar kolay oluşmuyor mevsim olarak en ideal zaman.Kolay gelsin.

Menekşe KC3 01-05-2012 11:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba (Mesaj 957123)
Sayın menekşe KC3 evet işe yaramış gibi..:) 3 ila 6 ay arasında (menekşenin cinsine ve hava şartlarına bağlı olarak değişebiliyor ) tohumun kahverengileşip olgunlaşmasını bekleyin çiçek sapı üzerinde. Sakın koprmayın.
Diğer çiçekler kuruyunca onu da dalgınlıkla koparıp atmamak için diğer çiçekleri temizleyip tohumun sapınıda renkli bir kurdela ile işaretlerseniz kolaylık olur.
Örneğin beş ay sonra kahverengileşip kurur büzülür , sapıda kuruyunca koparıp kuru bir yerde 10 gün kadar iyice kurumasını sağladıktan sonra isterseniz hemen ekebilirsiniz , isterseniz kapalı havasız bir zarfta soğuk dolap ortamında (ışık almaması lazım) yıllarca saklayabilirsiniz.
Bunu değerlendirin tohumlar kolay oluşmuyor mevsim olarak en ideal zaman.Kolay gelsin.

Sayın Menekşecibaba, çok teşekkür ederim yardımınız için. Fotoğrafta yok ama bir tane daha oluşacak gibiydi en son baktığımda. Dalgınlıkla koparma endişesine kapılmıştım gerçekten de. İş yerimde duruyor ve kuruyan yaprakları yardım etmek amacıyla benim dışımda biri temizler diye de endişelendim açıkçası. :) Önerilerinizi uygulayacağım... Saygılarımla...

Sevgi Durul 01-05-2012 11:50

5 Eklenti(ler)
Menekşelerimden açanlar,

Eklenti 289522

Eklenti 289523

Eklenti 289524

Eklenti 289525

Eklenti 289526

blaze ash 01-05-2012 12:05

Benim memekselerinin bazilarinda da tohum olusumu var. Ancak menekse kc3 un tohumundaki gibi cicek kisme canli degil. Sapi saglam ama mor cicek yapraklari kurudu. Tohum da buyuyor. Umarim solmaz.

maki01 01-05-2012 12:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sema62 (Mesaj 957107)
Sayın maki01,
Blue Dragon'dan dört yan sürgün aldım.Çok güzel gelişmişlerdi.Daldal çiçekleri var.Aşağı yukarı bir aydır çiçekte.

Yan sürgünleri ayırmadın mı ? Fotoğraf eklersen çok sevinirim.

Daha önce de söylediğim gibi hiç denemedim sevgili sema62. Özellikle hibrit menekşelerin iri yapraklarıyla tek kökten sağlıklı beslenemeyeceğini düşünüyorum.

özlem11 01-05-2012 13:23

Bende de yan sürgün var ve en kısa sürede keserek ayırmam gerek. 4-5 yaprak oldu. Rus menekşesi ayrıca....

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025