agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

Rana+miraç 03-02-2012 17:58

Merhaba... Mor kadife menekşemin iki aydır üzeri nefis çiçeklerle doluydu.İki gün önce kuruyan çiçekleri kopardım.Menekşenin büyüyen orta kısmının yaprakları çiçeklerinin gölgelemesi
nedeniyle daha soluk yaprak rengine dönüşmüş. Etraf yaprakları yumuşayıp kıvrılmaya başladı.Susuz kaldığını zannedip biraz suladım ama değişmedi.Yumuşayan yaprakları koparmayı düşündüm , 6-7 yaprak birden kopunca çiçeğim küser mi ?Uzun süredir bitki besini vermedim acaba ondan mı etkilendi ? Aklımda bir sürü ihtimal dönüyor ama bilemiyorum. Bulunduğu yer ve ışık şartları değişmedi. Resimlerini göndereyim de mor kaftanlı kızıma bir yardım eli uzatın.

SerDag 03-02-2012 18:55

3 Eklenti(ler)
Mor menekşem üzerini bezemeye başladı. İlk geldiğinde tek tük açıyor diye yazmıştım buraya.. meğer sabır gerekiyormuş.:) Pencere pervazı içinde, müthiş bir aydınlık alıyor gün boyu. tabii yaz gelince oradan almam gerekecek yoksa cayır cayır yanarlar..
Şu an petekler hafifçe yalayıp geçiyor biraz ılıklık sağlıyor sanırım. Oda sıcaklığı 21 C altına hiç inmiyor.. Hiç gübre vermedim, pek sevmediğini okudum. Ebatına göre derin bir saksı içinde o yüzden az su veriyorum, harcın altları ıslak kalır diye.. :p

SerDag 03-02-2012 18:58

5 Eklenti(ler)
Bordo beyaz prensesimin açılma merhalelerini siteme de koydum ama sizlerle de paylaşmazsam olmaz efendim. Bu güzelin rengi bilinmiyordu ve işyerimde de bordo-beyaz bir menekşe daha edinmiştim. Bu da benzer renklerde çıktı çok sevindim. :rolleyes:

Rana+miraç 03-02-2012 19:01

1 Eklenti(ler)
Hasta menekşem

maki01 03-02-2012 19:38

Sevgili Rana + Miraç,

Hastalıklarla ilgili ayrı bir başlığımız var. Sorunumu ve önerilen çözümleri o başlıkta yazarsak aynı sorunu yaşayan arkadaşlarımız bilgiye kolay erişebilir.

Teşekkürler.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...a/15271-11.htm

ahmeter 03-02-2012 20:52

Menekşeyi kim sevmez

1 Eklenti(ler)
Menekşenizin bulunduğu ortamın sıçaklığı kesin 22 dereçe olaçak ve bu günün 24 saati devamlı olaçak bu ortamı sağladıktan sonra o size teşekkür edeçek

angel_emel24 03-02-2012 20:54

arkadaşlar benim bir sorum var sizlere.benim saksılarımdan birinde iki büyük kök menekşe var ikiside aynı renk. sizce bir saksıda kaç kök menekşe olmalı.nasıl olursa menekşem daha sağlıklı büyür.zaten toplamda üç saksı menekşem var.yeni merak sardım ben bu menekşe işine.bilgi verirseniz sevinirim :)

yeşillim 03-02-2012 21:06

Benim 1194 numaralı sayfa 40 mesajımda var görsel bir saksıda dört yerli menekşe. Bence tercih meselesi.

angel_emel24 03-02-2012 21:11

bir saksıda birden fazla kök sıkışmaz mı? hani çiçeklenmeyi kötü yönde etkiler mi o yüzden sordum.malum henüz çok deneyimli değilim menekşe konusunda.

yeşillim 03-02-2012 21:15

Görsele baktıysanız benim saksı normal değil! Geçmiş zamanda güzel problemsiz de gelişmişti. Ama yerliydi hibrit için birşey diyemem.

maki01 03-02-2012 22:29

Sayın angel_emel124,

Sağlıklı ve bol çiçekli bir menekşe için genel olarak bir saksıda 1 kök önerilir.

emily14 04-02-2012 12:34

sevgili maki01 benim yapraktan yetiştirdiğim menekşelerimde, her yaprak 4-5 kök veriyor.
o kadar kırılgan geliyorlar ki bana onları nasıl ayıracağım konusunda fena halde endişelerim var. Ayırırken ya zarar görürlerse :( önümüz bahar ve oldukça büyüyenler var sanıyorum en iyi zamanı bahar olacak. Pratik bir iki öneriniz olusa çok mutlu olacağım.
Teşekkürler, sevgiler

EMEL

maki01 04-02-2012 13:20

İlk kez yavru ayırırken heyecanlanmamak, zarar vermekten korkmamak pek mümkün olmuyor sevgili emliy14 :) Yavrular yeterince büyümüş ise ayırmamak da omuyor. Bence ayrılacak büyüklüğe eriştilerse ( 5 yaprak) hemen ayırmalısınız. Aşağıdaki video yardımcı olacaktır.

Ek olarak söyleyebileceğim yavruların yaprakları birbirine karışmış olabiliyor. Ayırmaya çalışmadan önce fazla toprağı temizleyip, her bir yavrunun yaprağını göbeği çevresinde bir araya getirmeye dikkat edersen fazla sıkıntı yaşamazsın. En alttan tutup hafifçe çektiğinde yavru eline gelecektir zaten :)

Separating Baby African Violets Started From Leaves - YouTube

emily14 04-02-2012 13:42

Çok teşekkür ederim sevgili Maki01,
O kıvama gelmiş bebişlerim baya var. İş başa düştü demektir. :p

videoaya bakınca 2 sorum oldu :p
1- o pembe ip ne işe yarıyor? nedir?
2- gördüğüm kadarıyla bunlar aynı saksıda birden fazla yapraktan yetişmişler, toprağı temizleyince ayrılıveriyorlar birbirlerinden. Benimkiler aynı yapraktan 4-5 bitki. Ben bunları ayırırken bir şekilde koparmam gerekecek. Kopardığım yerlerden çürüme yaparmı acaba?

maki01 04-02-2012 14:27

Afrika Menekşesi videoları için yeni başlık açtım. Faydalı olmasını diliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post907703

acemifüsun 04-02-2012 17:56

Sevgili emily14 pembe ip, fitilli sulama için:)

maki01 04-02-2012 19:37

Haklısın sevgili emily, bir kaba 3 yaprak dikmiş ancak ayırdığı yavrulardan aynı yapraktan çıkanlar da var. Ayırma işlemi aynı şekilde yapılıyor. Endişelenme çürüme yapmaz.

Dikerken göbek kısmının muhakkak toprak üstünde kalmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Göbek toprak içindeyse çürüme olabiliyor.

Kökler çok nazik olduğu için toprağı kaşık ya da uygun bir cisimle aralayıp, baskı uygulamadan köklerin üzerine örter gibi ittirmek ve sadece yine bastırmadan yüzeyi düzeltmek yeterli oluyor. Ardından ilk sulamayı bolca yapıp , bir kağıt üzerinde suyun süzülmesini bekledikten ve fazla suyu aldıktan sonra seraya almak başarı şansını arttıyor.

arzu_ 06-02-2012 00:15

Arkadaşlar bir şey öğrenmek istiyorum. Rococo VE Picasso nereden bulabilirim?

tauruc 07-02-2012 10:14

Soğukdan etkilenen 4-5 saksı menekşem var. Beyazlara birşey olmadı ama morlar ve lilalar boyunlarını büktü. Tam ölmediler ama yapraklar buruşuk. Ben de bazılarından çelik aldım. Acaba döndürebilir miyim? Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.

tauruc 07-02-2012 10:15

Ve şu çarşamba-perşembe soğukları onları bozdu ama şimdi ortamları 20-25 derece civarı.

fahriyee 07-02-2012 11:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arzu_ (Mesaj 908293)
Arkadaşlar bir şey öğrenmek istiyorum. Rococo VE Picasso nereden bulabilirim?

Rococo'nun pembe ve mor olanını büyük yapı marketler arasıra getiriyor, takip etmeniz lazım.
Picasso ise her yerde rastlanan bir tür değil. Katmer arkadaşımız İstanbul'da yaşadığına göre seralardan bulabiliyor mu sormak lazım.

ahmeter 07-02-2012 11:36

Saintpaulia

3 Eklenti(ler)
Yeni renkler için yaprak satışları yapılıyor takip etmek gerek

maki01 07-02-2012 13:56

Sayın tauruc,

Soğuktan etkilenen yaprakların eski sağlına kavuşması çok zor. Sağlam kalan yapraklar var ise çelik alabilirsiniz.

maki01 07-02-2012 22:24

Sevgili ahmeter,

Menekşe ve çekimleriniz her zamanki gibi göz dolduruyor, kutlarım.

Yapay ışıkla ilgili denemenizin detaylarını ve gözlemlerinizi ilgili başlıkta paylaşırsanız, bilgiler mesajlar arasında kaybolmayacaktır.

Lütfen tıklayın :)

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...htm#post898373

acemifüsun 09-02-2012 19:28

4 Eklenti(ler)
....

maki01 09-02-2012 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan (Mesaj 907385)
Merhaba Arkadaşlar geçen 2 hafta önce praktiker den Sayın Maki01'inki gibi bir menekşe aldım sayfa 326 #9777. mesaj dakiyle aynı tür ama evimde problem olduğunu anladım alttan sulama yapıyorum yapraklar sağlıklı dibinde de 2-3 tane de yavrusu var ama bir sürü çiçekle geldi şuan üzerindeki çiçekler saplarıyla birlikte suyu çekilmiş gibi oldu kupkuru kurudu sulamasını düzenli yapıyorum ama az ışık alıyor şöyle yapsam olur mu bir akvaryuma tasarruflu ampul takıp tabandan yüksek bir plastikle menekşeleri kaldırıp nem yapsın diye dibine su koyup akvaryumun üstünü aliminyum folyo ile kapatsam bir faydası olurmu.

Sevgili bat-uhan,

Tasarruf ampulü ısı yayar mı , bilmiyorum ancak akvaryumu yapay ışıklı minyatür bir sera gibi kullanmak bence güzel bir düşünce. Tabana koyacağınız su ile nemli ortamı da sağlamış olursunuz.

Yeni satın alınan menekşelerin torfları tezgahta kaldığı süre içerisinde düzenli sulanmadığı için kuruyup bir daha su tutmayabiliyor. Yeterince su ve besin almayınca menekşeler çok kısa sürede bozuluyor. Toprağı kontrol etmenizi öneririm.

fahriyee 10-02-2012 10:44

Sevgili acemifüsun çok güzeller, ellerine sağlık. İsimlerini merak ediyorum. (mesela beyaz olanı daha çok)

fahriyee 10-02-2012 12:01

Menekşeler

2 Eklenti(ler)
Biraz önce alışveriş için gidip menekşe görünce yine 4 tane daha aldım. Yine böcekli, ne yapayım dayanamıyorum. Bir süre diğerlerinden ayrı yaşıyor, ilaçlanıp kardeşlerinin arasına katılıyorlar. Bir tanesini sizlerle paylaşmak istedim.( Sevgili Mirbe bundan 2 tane aldım, biri eve diğeri işyerine. Sende yoksa ve istersen biri sana olabilir)

pembegül 10-02-2012 13:28

5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim hanım kızlarım hepsi bir anaç kökten iki ay önce ayırıp diktim şimdi çiçek getiriyorlar :D

pembegül 10-02-2012 13:29

Sonuncu biraz hasta oldu suyunu fazla vermişim saksıdan devamlı su aldım bakalım düzelecekmi :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025