![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
Arkadaki küçük hanım da spreyi sevmeyenlerden...Yapraklarında sarı lekeler oluştu...Öndeki minişlerle aynı anda spreyliyorum oysa...urfa bugün yağmurluydu. Pencereleri açtım dışarıdaki nemden faydalansınlar diye Birazcık ta yağmur suyu topladım...Balkondan kolumu uzatıp bir fincana çatıdan akan yağmur sularını toplamaya çalıştım. Görenler bana gülmüştür. Ofisteki itibarım zedelendi mi acep![]() |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2013
|
Alıntı:
Sonra açtım kış ayına denk geldiler,ışık azdı. Bodrum normalde aydınlıktır şehirlere nazaran.Ama kar yağmaz berbat soğuk olur , evlerde badana kireç, buz gibi bir kaç ay. Bu durumda üşümelerini engelledim sadece. Nem zaten evde vardı ![]() Cıvık olmayan toprak,ufak bir kap,derin dikmemek,sıcak tutmak aydınlık bir köşe. Sadece bu. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
"tutun tamam mı" ![]() Bunu cok tuttum ben.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili fatito, Arkadaki fazla su görmüş gibi hissettim.Fısfısı kesmekle iyi karar vermişşiniz,Fıslamayı asla toprağı ıslakken yapmıyorum.Ya sulama gününde sulama yaparken fıslıyorum, **** orta zamanda toprak kurumaya yakınken. Zaten hava kapalı, evdede nem var nem dediğimiz ıslaklık kış havası.Tersine ben hep kışın nemi azaltmak amaçlı rutubetten kaçındım. Bebeklerimde fark ettiğim şey kuru olmak kuru ama havalı geçirgen toprak. Örnek olarak seradan çıktıktan sonra klimalı salonda sıcak ama kışa has güneşi sevip hızla büyümelerini verebilirim. Öteki odada klima yok, soğuk, nemli, rutubetli az güneş alıyor ve aralarında ki büyüme farkı bariz. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşlarımla tecrübemi paylaşmak istiyorum, Ekte aynı anneden aynı anda ayrılmış 3 yavru var. Aralarındaki tek fark 1- sulama ayarı 2-seradan çıkış ve oda yerleşim farkı 3-toprak karışımı a)-Birinci fotoğrafta bakınız, aylarca sera,( Seradan kastım muşambalı 50 kapasiteli,yapay ışık sıcaklık 20 derece,az güneş raflı kapalı dolap) Bu bir numara ,2 ayı geçkin süredir orada bekledi.Bolca fıs fıs,su ıslaklık nem gördü, üşenmelerim sonucu kıpırdatmadım yerinden,kuruyanların yanında sel altında fısfıs suya maruz kaldı. boyu ebadı bu kadar olmuş. Sizin de gözlemlemeniz için bugün çekip ekledim. b)İkinci fotoğrafta aynı odada seranın üst dış kısmında kısmen direkt ışık pencereden güneşli hava durumunu doğal, oda , soğuklarda 13,15 derece ısıtmasız üstü başı açık, az sulama az fıs ile bu kadar olmuş. c)Üçüncü fotoğrafta, üsttekiler kadar boya erdiğinde toprağı değiştirilmiş, seradan alınıp salona gelmiş, klimalı ortamda ısı gün boyu 18, geceleri 20 arasında pencereden direkt güneş almış ve yetişkinlerle aynı muameleyi görmüş, bu boya gelmiş. Burada ilk ayırdığım zaman yavru boyları en başta az miktar ufak, buyuk farkı olmuştur. Ama canlılık ebat farkı yinede ortam şartlarının onları nasıl etkilediğine örnek. Yavruları 3 kısıma ayırıyorum hep.Serada bıraktıklarım yedek, nolur ne olmaz dedıklerım, seranın dışına koyup yine aynı odada bıraktıklarım merak, salona aldıklarım yetişkin olarak ayırıp baktıklarım. Bu gruplandırmada bu üç farklı yavru gelişimine sürekli rastladım. Bu örneklerle tavsiyem, suyla oynamayın,zırt pırt fıslamayın, alta toprağa bakın öyle fıslayın, toprağınızı yeni tutun havalandırmalı malzeme kullanın,sıcak tutun ufak kaba dikin güneş verin.Hı birde sevin muhatap olun konuşun ![]() Bilginiz olsun , yanlışlarım varsa bilenler düzeltsin. Doğrularım varsa da faydalanın isterim. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Parmak kızı kurtarmak ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili fatito çok iyi olmuş, toprak yeni değilmi? Artık hiç ellemeyin ,bir yerde dursun ,mıncıklanmayı hiç sevmiyorlar,suyu dibine damlacık şeklinde azıcık verin,şu an yeni sulanmış 1 haftayı geçer su istemez,kıştayız. Bolda güneş görsün.Hadi bakalım ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Toprak maalesef eski toprağı, elimde uygun toprak yoktu.4 tatlı kaşığı su verdim. Ama bizim ev çok sıcak 1 haftaya çok kurumaz inşallah. Odama aldım, diğerlerinin yanına, kaloriferi de kapattım kurumasınlar diye. Anne bebeği besleyeceğine upuzun köklerle saksıyı doldurmuş, anca kendini büyütmüştü. Azarladım biraz ![]() |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Diğer marka epey pahallı, çiçek çoşturan hesaplı ve kolay bulunur. Mutlaka besin lazım eski toprakta sudaki kısıtlı mineralden başka bir şey almayacaklar büyüme çok zor olacak. 1 litreye 1 kapak yazar ortalama hep öyle,siz 1 litreye 1 çay kaşığının yarısını koyun ,fazla kaçırmayın kavrulurlar. Çok çalkalayın,duruma göre büyüyünce 1 tam çay kaşığı devam edersiniz. Dediğim gibi sulama çok uzun aralıklarla olsun. Sık sulamayın. Hep aynı hataya düşüyoruz, yaprak geç yavru veriyor, toprak eskimiş yavru geç gelmiş, besinsiz yerde büyüyümemiş oluyor.Birde suyu çok verince büzülüyor,buruşup ölüyor. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet sıvı besinim var menekşeler için. 2-3 sulamada bir veriyorum azıcık... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Çiçek coşturasın çiçekli çiçeklsiz sus bitkileri için olan mavi şişeden yazan miktarın 1/3 kadarı ya da yarısı kadarını yavrulara verebilirsiniz. vilmorin marka cok pahalı |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2012
|
Çelikler
Umarım mart sonuna çiçek açarlar. Hiç birisinin rengini bilmiyorum. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Bir sorum olacak, birinci fotoğraftaki kenarları yukarı kıvrık çorba tası gibi olan yavruların geçmişi nedir? Hangi ayda anneleri dikilmiş, kaç ayda yavrular çıkmış,sulama ne şekide yapılmış, bu süre zarfında bulundukları yer,güneş ve sıcaklık nelerdir? Kısaca o yaprağın özgeçmişini anlatırmısınız? Sorma sebebim: 2,3 yavrumda aynı vakayı gördüm,bende siz gibi henüz türlerimi tanımıyorum. Bu durumda tür özelliğimi, ısımı, güneşmi toprakmı vesaireyi sizin özgeçmişle kıyaslamak ve benim durumla ilgili fikir edinmek istiyorum. Sizde de diğer yapraklarda yok o durum. Bir bunda sanırım benim sabıkalılar gibi ![]() |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Başka olmadı fakat sizinle ortak yanı benimde yazın diktiğim çelikte oldu.Ve eskiyen yaprak yavrusunda. Sonradan yavru değişiyor düzeliyor fakat o kıvrık olanlar çok daha fazla büyümüyor,yavru göbekten yeni çok sağlıklı yaprak veriyor şu an. İlginç bir durum .Bir daha olursa gözümü ayırmam sanırım meraktan ![]() |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2013
|
iyi akşamlar; mayıs sonu diktiğim çeliklerden büyüyen yavruları bugün ayırdım ama çok mu erken oldu acaba. Bir de ilk sularını çiçek coşturan koyduğum şişeden vermişim yanlışlıkla sonra farkettim şimdi içimde bir sıkıntı var inşallah çürümezler. o kadar çok menekşe kaybettim ki bunların ölümünü kaldırabileceğimi sanmıyorum. komşular dalga geçip duruyorlar zaten başarısızlıklarımla. Neolur dua edin çiçekli hallerini de görebileyim. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2013
|
Bunları da yoğun bakıma aldım ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-02-2014
|
merhaba ben yağmur menekşeler hakkında her yazıyı okudum meraklısıyım bugünlerde çelikten menekşe üretmeye çalışıyorum ne kadar basarili olurum bilemiyorum ama inşallah sonuç güzel olur Düzenleyen yagmur27 : 08-03-2014 saat 12:24 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Öncelikle hoşgeldin sevgili yagmur27, çelikten menekşelerini başarıyla üretmeni diliyorum. Forumumuzda Türkçemizi doğru kullanmaya özen gösteriyoruz. m r b (Arada boşluk yok) gibi chat dilinde kelimeler ya da kısaltmalar yazınca **** işareti ile sistem otomatik olarak uyarı veriyor. "Düzelt" tuşunu kullanarak mesajını düzeltebilirsin. http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-02-2014
|
merhaba benim menekşelerden umudum yok yavaş yavaş solmaya başladılar nerede yanlış yapıyorum bilemiyorum iki ay suda beklettim köklenmediler ölmedilerde iki hafta oldu hazır toprak aldım çiçekçiden pet bardaklara fitilleme usulü diktim bazılarını onlarda yumuşama yok ama canlanmada yok diğerlerini sera yönteminide uyguladım direk toprağada ektim direk toprağa ektiklerimin ikisi solmuş sera uyguladıklarım şimdilik iyi durumda ama köklenme yok menekşe için sabır lazım bendede o yok |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşelerinde yaprak çeliği ile üretim
Bunları uygularsanız sorun yaşamazsınız Afrika menekşelerinde yaprak çeliği ile üretim Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik. Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler . Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz. Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır. 7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur. Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın. Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın. Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın. ![]() Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır. Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin. Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir. Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur. Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2014
|
tskler meneksecibaba sanırım sorun benim toprakta |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2014
|
dün ektigim menekseleri topraktan alıp yenien bu yöntemle ekebilirmıyım |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Tek fide
Haziranda diktiğim çeliklerin iki tanesi sadece birer adet fide vermişti. Birisi bu, galiba minyatür ve çiçek açmak üzere, fakat havalar fena soğudu çarpılıp çiçeklere zarar vermez umarım, geceleri poşetleyerek korumaya çalışıyorum. Düzenleyen sami ulus : 14-03-2014 saat 15:43 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili asln nin yolladığı çelikler havaların ısınmasıyla teker teker pıtlamaya başladılar. Her sabah kalktığımda biri yavru vermiş oluyor ben de heyecan ve merakla onları izliyorum Sevgili asln ye teşekkürlerimle... |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| afrika menekşesi, çelik, menekşe, üretim, yaprak |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|