agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)




Beğeni Düzeni336Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-06-2011, 16:21   #121
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Israrla mite demiyorum Natalya, "Mite olabilir" diyorum ve olası diğer ihtimalleri de anlatıyorum.

Panik yaratmak için bir nedenim olmalı değil mi? Senin gibi bu işin ticaretini yapmıyorum ya da ticari kaygılarla yanlış gübreler kullanmıyorum. Daha fazla yaprak satabilmek için yüksek ya da yanlış azot bileşenleri içeren gübreler kullanıyorsun.

Sorunu bende değil kendinde aramalısın.

Ayrıca üyelerimize bir açıklama yapmak zorundasın. Gönderdiğin yavruların bir kısmına neden kuşlar için üretilen kabaca "Bit Tozu" diye bilinen sarı tozdan serperek gönderiyorsun? Toprağı temizlemek için mi ?

Daha dikkatli ve saldırgan olmayan açıklamar yapmanı diliyorum. Ve yine söylüyorum senden yavru satın alan arkadaşlarımızın menekşelerinde göbekteki yaprakların bozulması 3 nedenden kaynaklanabilir.

1- Aşırı ya da yanlış gübre

2- Aşırı ışık

3- Mite denilen çıplak gözle görülemeyen zararlı.

Eğer neden mite ise , kimyasal mücadele dışında bir seçenek var mı bilmiyorum. Herhalde senin kullandığın kuşlardaki dış parazitler için üretilen toz mite'da etkilidir, denemedim.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2011, 17:54   #122
/
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 243
Galeri: 2
Evet, tozu ilkbahar sonunda 1 kere kullandım çünkü koleksiyonumdaki 1000’e yakın bitki var ve onları herhangi bir zararlıya kaptırmak istemiyorum. Bende bitki alan insanlara izah ediyorum zaten. Eğer dikkatli bakılırsa çok net bir şekilde anlaşılır toz ne zaman kullanıldı, ardından 4-6 çift yeni tozlanmamış yaprak çıktı. Ben sadece toz kullanmadım ki, mantar ilacı kullandım, bağışıklık sistemi güçlendirici kullandım, çok şey... Ve ilkbaharda ve sonbaharda kullanırım zaten profilaksi olarak. Ve hiç bir zaman takıntılı olmuyorum, bitki hastalanırsa bir kaç yaprak alarak ana bitki çöpe atıyorum, tedavi bu kadar... Hastalıklı ve immun sistemi çökmüş bitkiyle uğraşmaktan, yapraktan yeni ve sağlıklı bitki görmek beni daha mutlu ediyor.

klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 12:05   #123
Ağaç Dostu
 
fahriyee's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 487
Sevgili Klubnika, ellerine sağlık çok güzeller maşallah.
Arkadaşlar, bendeki birkaç menekşede göbek kısmı kopartılınca yeni gelen yapraklar yine sıkışık ve tüylü idi. Bu durumda olanları artık direk güneş görmeyen yere aldım. Bazılarında ise sağlıklı yapraklar mevcut. Ama göbeğindeki yaprakları koparılan menekşede en çok dikkatimi çeken yanlarda bir sürü yavru patlaması. Yavruda bu sorun varsa atıyorum ama erişkin menekşeyi atamıyorum, tedavi etmeye uğraşıyorum. Benim anlamadığım şu: Benimkiler yanlış gübre kullanımından oldu, herhangi bir mantar, trips, mite gibi zararlı da mevcut değil ama neden bulaşıcı?(sadece su kullandığım menekşelere de bulaşıyor bazen)
Ayrıca elinde çiçek açmış ''Kameliya'' olan bir arkadaşım var mı?(Klubnika'dan gelen bir yaprağın yavrularına isim yazmamışım, çiçek açtı açacak diye 15 gündür bakarım,kameliya olabileceğini düşünüyorum.Ama ilk açışta resimdekinden farklı oluyor ya...)

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 12:19   #124
Ağaç Dostu
 
MİRBE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 803
Galeri: 2
Fahriyecim sen bi gelsen bana bi dolu yaprak bi dolu çiçek seni bekler.

MİRBE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 12:40   #125
Ağaç Dostu
 
fahriyee's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 487
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zappie Mesajı Göster
Natalyacigim
Bu resimlerdeki menekselerde ne sorun var ??? Bence gayet saglikli gorunuyorlar. Yeni cikan yapraklar buyumuyorlarsa o ayri konu.
Erişkin menekşenin göbeğindeki yaprakları kopardığı için yeni çıkan yaprakların sağlıklı olduğunu göstermek için çekilmiş resimler galiba.
Bu arada sizden de çiçekli menekşe resimleri görmek isteriz Sevgili Zappie...(işten sıkılınca sayfadaki resimlere bakmak ferahlık veriyor o sebepten rica ediyorum)

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 14:40   #126
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zappie Mesajı Göster
Sevgili fahriyee
Ben mantar hastaliklari lezyonlar seklinde ortaya cikiyor diye biliyorum. Ileri safhada da curumeler oluyor. Senin durumun bana daha cok akari hatirlatiyor. Benim de 80 civarinda yavrunun oldugu bir gurup meneksemin buyumesi durmus, orta yapraklari kalinlasmis durumdaydi Abamec isimli ilaci kullandim ( sen akarisid olarak sorustur, etken madde abamectin olacak ). 1 hafta icinde menekseler kendilerini toparlamaya basladilar. 10 lt su dolu kovaya 3 ml ilac ekledim. Saksilari tamamen suya batirdim, su icinde calkaladim, cok fazla suzulmelerini beklemeden tepsilere yerlestirdim. Sonra uzerlerini hava almayacak sekilde naylonla kapladim. 4-5 saat bu halde biraktim. Uzun suredir sulanmamis olduklarindan ilacli suyu iyice emdiler. Sonuc mukemmel diyebilirim. Fotografta cok belli olmuyor. Ancak ortadaki 3 yaprak ilaclamadan sonra cikti 10 gun sonra bu hali aldi. Sanirim ilacin icindeki yag benzeri maddeden, simdi yapraklar piril piril parliyor, ancak yapiskan degiller.

Sevgili fahriyee,

Gübre kullanmadığınız halde menekşenizde ortaya çıkan ve diğer menekşelere de bulaştığını söylediğiniz zararlı için sevgili zappie'nin önerdiği ilaç oldukca etkili.

Kimyasal zehir kullanmayı hiç bir zaman önermek istemiyorum. Özellikle ev içinde kullanımına çok çok dikkat etmek gerekiyor. Nisan ayında gelen 2 yavrudaki zararlı, diğer menekşelerime de sende olduğu gibi bulaşmaya başlayınca mecburen kullanmak zorunda kaldım.

klubnika'nınki kadar geniş bir kolleksiyonum olmasa da 200'e yakın Rus ve Amerikan hibrit türü yetiştirmeye çalışıyorum. Onları da kaybetmeyi göze alamadım. Uygulamayı zappie'nin önerdiği gibi yapmadım . Üzerinde yazan dozaja göre hazırlayarak pompa ile püskürttüm. Sonuç olumlu, yeni verdiği yapraklar şimdilik sağlıklı. Diğer menekşelerimden ayrı bir odada izlemeye devam ediyorum.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 17:13   #127
Ağaç Dostu
 
fahriyee's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 487
Sevgili maki, ilgine çok teşekkür ediyorum. Ben de geçen yıl Ascypermethrin 100 EC isimli bir intektisit almıştım. Akarisid almak yerine bunu kullansam olur mu acaba?
Aslında geçen yıl kullandım ama şu sarı-beyaz böcekler için almıştım. Yapraklara ya da çiçeğe zarar verip vermediğini hatırlamıyorum.
Ev içinde uygulamaya çok korkuyorum, o sebeple balkonda rüzgarsız bir havada uygulayıp içeri alayım bari.

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 17:19   #128
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sevgili fahriyee,

Kimyasal ilaçlarla ilgili hiç bilgim yok. Ascypermethrin 100 EC'nin etken maddesinde abamectin yer almıyor, etkili olur mu bilmiyorum.

Bu tür zehirli ilaçları kullanmayı hiç istemiyorum. Özellikle evde küçük çocuk ya da evcil hayvan varsa bin kere daha dikkatli olmak lazım. Nolur, nolur...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 17:40   #129
Ağaç Dostu
 
fahriyee's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 487
Evet ben de sizin gibi düşünüyorum, ama menekşeleri kaybetmek te istemiyorum.
Mesela yeni aldığım 3 menekşemde, çiçeklerin sapını tümden saran böcekler vardı.(küpelide olur ya) Hemen Zappie'nin tavsiye ettiği gibi saksıyı ters çevirip arap sabunu,yağ ve su karışımına batırdım. Belli aralıklarla kontrol ediyorum, bir uygulama ile (maşallah) böcekler kayboldu. Kimyasal kullanmama gerek kalmadı.

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 18:01   #130
/
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 243
Galeri: 2
Göbekte sıkışma - mite mı veya ...

Evet sonuçta buldum, Sank Petersburg ''Menekşe Evi'' Forum...

http://nevskaya-fialka.spb.ru/forum/...dc05&start=100

Resimli mesaj için cevap:
Что я вижу на этих фотографиях:

1. Клещевого заражения нет;
2. Пятна — от внешних воздействий (присоединяюсь к мнению Татьяны Ивановны);
3. Загущение центра: оскудевший (либо изначально бедный) субстрат в сочетании с избыточной продолжительностью светового дня;
4. Угнетенное состояние вследствие дисбаланса элементов питания; повышенная степень опушенности листиков (особенно на нижнем фото) — реакция растения либо на стрессовые, либо на длительно неблагоприятные условия...


Resimlerde ne görüyorum:
1. Akar (mite) kaynaklı enfeksiyon değildir;
2. Lekeler - dış etkenlerden kaynaklanıyor...
3. Göbekteki sıkışma: fakirleşmiş veya baştan fakir bir toprak karışımı çok fazla ışıklandırma ile birlikte, ışık günü fazla.
4. Gelişmede gerileme toprak karışımından bileşenlerinin dengesizlik nedeniyle kaynaklanıyor - yaprakların tüylülük (alt fotoğraf özellikle) yüksek derecesi - stres veya bitki uzun süreli olumsuz koşulları bir tepki.

Sonra da...

...посмотреть в микроскоп, то это самое правильное действие. Я бы не стала проводить никаких обработок, пока не была бы уверена в наличии вредителя.

... en doğru çözüm bir mikroskop ile bakmak. O zararlının var olduğunu emin oluncaya kadar herhangi bir tedavi yapılmaz.

Devamı...

И еще вот что: когда мы говорим о дефиците питания, здесь может быть причина в недостатке всего лишь нескольких каких-то элементов в составе грунта, а может быть и вообще какого-то одного элемента. Но дело в том, что дефицит одного элемента приводит, как правило, к невозможности усвоения других. А поскольку без лабораторного исследования мы не можем установить химические нарушения в составе грунта, мы говорим о "дефиците питания" вообще. Под этим подразумевается: 1—бедный питательными веществами субстрат; 2-несбалансированный по питательным элементам (как макро- так и микро- ) субстрат; 3-неусвоение растением питательных элементов из почвы по любым другим причинам;
Ваши первые действия в любом из трех случаев — пересадка растения в свежий грунт.


Ve başka bir şey: toprakta element eksikliği hakkında bahsederken, bir kaç mineral, hatta bir tane eksik olsa da genellikle başkalarının asimilasyon imkansız hale geteriyor, ancak laboratuvar ortamında ne tür eksiklik varsa arıştırabilir, bu yüzden, genel olarak, bu olaya "gıda kıtlığı" adı veriyoruz.
Yani: 1-besin-fakir substrat, 2- toprakta besinler dengesizliği (hem makro ve mikro) ;

Sonuç - taze toprağa bitki nakli.

klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 19:10   #131
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Bu fotoğrafta kalemle çerçevelenmiş bölgedeki menekşelerde göbekte bir sıkışma görebiliyor musunuz?



Konu ile ilgili daha fazla polemiğe girmeyeceğim klubnika, umarım kesinlikle bulaşıcı bir hastalık ya da zararlı yoktur ve menekşe kaybı yaşamayız.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 19:14   #132
Ağaç Dostu
 
iris41's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,405
Sevgili natalyanın gösterdigi hastalıklı yaprak . seradan aldıgım menekşelerimi gecen yıl demek bu yüzden kaybettim .Hata bende degilmiş dışardan gelen bir hastalık sonucu kaybetmişim ( gülmeyin o menekşeyi pikasso diye almıştım .Bütün menekşelerimi sardı ve öldüler yeniden başlamayada cesaret edemiyorum insan cok üzülüyor

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 20:50   #133
/
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 243
Galeri: 2
Arkadaşlar , gene de yanlış olmasın!!!

Ben sadece benim menekşeler ilgili yazıyorum forumda, sizinki sorun ne olduğunu kesin söylemek çok zor, mite ise bulaşıcı ve öldürücü. Bu yüzden mikroskop altında bakmasını tavsiye ederim veya çok iyi büyüteç de kullanabilirsiniz.
Hemen ilaç yapar geçer dersiniz bitki kurtaralım kendini zehirleyelim demek. En hafif ilaç bile ev ortamında size çok farklı sağlık problemlerle geri dönebilir. Bir sağlıkçı olarak söylüyorum. En basit pankreas çökmesi ve ilerde bitki değil de siz bağışıklık problemlerden dolayı sık sık hastalanırsanız... Bu tür ilaçlar ev ortamı için değil seralarda ve açık havada kullanılan şey ve kullanırken mutlaka önlemeci gereçler kullanılıyor: maske, gözlük, özel giysi ve kullanma esnasında ne yemek ne içecek ne de sigara içmek kesinlikle yasak...Sonra da duş yapıp ağzı ve burnu iyice çalkalanması gerekiyor.

Hele de evde çocuklar varken. Tekrar ve tekrar düşünmesini tavsiye ederim!!!

klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 21:51   #134
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 89
Klubnika verdiğin bilgiler için teşekkürler. Zararlı mücadelesinde kimyasal ilaç kullanımları gerçekten dikkat gerektiriyor. Sonuçta zehir. Ben balkon camlarını açıp elime eldiven takıp işlemi öyle uyguluyorum. Fakat sprey şişeler kullanıldığı için ne kadar dikkat etsekte ilaç bir şekilde tenle temas ettiğinde yakabiliyor. Dediğin gibi kesinlikle dikkat gerek. Ancak mite yani kırmızı örümcek mücadelesinde kimyasal ilaç daha etkili. Hatta bazen tek uygulama yeterli olmayabiliyor. Çünkü yaprak altlarında yuvalanıyorlar. İlaç o noktaya erişemezse tekrarlıyor. Ben menekşelerde hiç böyle bir durumla karşılaşmadım. Miteların menekşe sevdiğini bilmiyordum Dediğin gibi yapraklarda ki sıkışma mite ile ilgili değildir. Eksik besin nedeniyledir. Demir eksikliği ilk etapta yeni çıkan yapraklarda başlar renk ve form bozukluğuna neden olur.

cellin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 22:37   #135
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Nisan ayında gelen yavruda,önceleri yanlış gübre kullanımı diye önemsemediğim ancak aynı sehpada duran sağlıklı menekeşelerime de yayılınca telaşlandığım bir hastalık...

İlk hastalık belirtilerini gördüğüm dışardan yavru olarak gelen menekşe:

Name:  IMG_4834.jpg
Views: 4904
Size:  38.5 KB

Kimyasal ilaç kullanarak kurtarmaya çalışıyorum ama hala toparlanamadı.Küçük de olsa yeni yaprak gelmeye başladı.

Ve 1 ay içerisinde aynı sehpada duran ve kısa sürede enfekte olan menekşelerim:

Name:  IMG_4832.jpg
Views: 9345
Size:  49.5 KB

Name:  IMG_4833.jpg
Views: 10255
Size:  49.5 KB

Aynı nedenle enfekte olan ve sevgili zappie'nin mite'lar için önerdiği kimyasal ilacı kullandıktan sonra normal yapraklar vermeye başlayan menekşem:

Name:  IMG_4835.jpg
Views: 7388
Size:  47.7 KB

Alt yapraklarında akarın verdiği hasarın izleri hala duruyor.

Name:  IMG_4844.jpg
Views: 5981
Size:  34.9 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 22:59   #136
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Ve AVSA ( African Violet Society of America)'nın FAQ yani Sık Sorulan Sorular bölümünde yer alan , yapraktan hastalık ve zararlıları tespit etmemize yardımcı, güvenilir ve iyi bilinen kaynak site:

http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm

Leaf#24

Benim ve pek çok arkadaşımızın fotoğraflarında yer alan hastalıktan yani zararlıdan etkilenmiş bir menekşe fotoğrafı:




Bulguyu şöyle tanımlıyor.

Discolored center leaves: Rengi bozulan, rengini yitiren merkezdeki yapraklar
Stunted, deformed or discolored: Kavruk, deforme ve rengi bozulmuş

Teşhis:Mite kontrolü

Sözü edilern mite yani akarları çıplak gözle göremiyoruz. X30 lensi olan büyüteçlerle görmenin mümkün olduğu yazılıyor.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2011, 23:20   #137
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Bu fotoğraf ise seradan bol çiçekli iken satın aldığım menekşe. Aşırı gübre kullanımı nedeniyle merkezdeki yapraklar sıkışık ve deforme. Gördüğünüz gibi , mite'da ortaya çıkan görünümle herhangi bir benzerlik yok. Sadece gübreyi kestim ve düzelmesini bekliyorum. Düzelme olmazsa deforme yaprakları taç kesimle uzaklaştıracağım.

Name:  IMG_4836.jpg
Views: 3576
Size:  63.9 KB


Zararlı ya da hastalıktan korumak için sürekli araştırma yaptığım sağlıklı menekşelerimden bir bölüm. Çok az hatta hiç kayıpsız bu dertten kurtulmayı ümit ediyorum. Sevgili zappie'ye mücadele konusundaki önerisi için teşekkür ediyorum.

Name:  IMG_4843.jpg
Views: 3085
Size:  39.5 KB

SUDEM, m_akif ve -albatros- beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 11:45   #138
Ağaç Dostu
 
menekşecibaba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-01-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 816
Galeri: 24
Maki01 dostumun bu konudaki hassasiyeti çok haklı. Sıcakların bastırmasıyla beraber pusuda bekleyen zararlıların faaliyetleri hızla artıyor.Mite akar dediğimiz yaratıkların gözümüz gibi baktığımız bitkilerimizin üzerindeki zararları korkunç olabiliyor.Avrupa ve ABD. bu konuda çok etkili ilaçlar mevcut , Avıd , Liquid Ladybug™ , "Habanero Hellfire" , SNS 217 gibi etkin ilaçlar kullanılıyor. örnek video yu izleyebilirsiniz.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 12:51   #139
Ağaç Dostu
 
fahriyee's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 487
Sevgili maki, benim problemim aynen sizin fotoğrafladığınız menekşeler gibi.
Bahsettiğim intektisit ilacı akşam hastalıklı menekşelere balkonda uyguladım. Çok az rüzgar vardı ve ilacı fazla solumamak için sadece yaprak üstlerine ve göbeklerine doğru bolca püskürttüm.Yaprak altlarına uygulamadım, inşallah tek seferde etki gösterir de tekrar uğraşmam. Gölgede olduğu için içeri almadım. Havalar soğumazsa pazara kadar belki balkonda kalırlar...


Düzenleyen fahriyee : 10-06-2011 saat 12:55 Neden: ekleme
fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 19:57   #140
Ağaç Dostu
 
menekşecibaba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-01-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 816
Galeri: 24
Tavsiye edilen mite , akar tedavi yöntemleri arkadaşlar bunları ben bizzat denemedim , ama değişik sitelerden mantıklı olanlarını derleme yaptım.Yapmaya karar verdiğinizde önce bir bitkide deneyin olumlu netice alırsanız bizlerle paylaşın.Umarım yararı olur.
Bunları uygularken bitkiyi ayrı bir yere taşımak ,eldiven ve maske kullanmanız önerilir.

1--SNS-217, Neem, DR DOOM Sisleyiciler, AVID ,floramite haftada 3 kere kullanılır.

2--Alkol ve su kullanabilirsiniz.Pompayla püskürtülür.

3--Soğuk su dolu bir kovaya bitkiyi ters tutup batırmak ve yapraklarını sallamak.Üç günde bir tekrarlanır.Akarlar soğuk sudan nefret eder.Tekrarlayın birkaç hafta için dr her gün küçük zararlılara güle güle ve büyük güzel tomurcuklara kavuşursunuz.

4--Bu zararlılar oksijensiz ortamda barınamaz. Kapattığınız küçük bir alanda veya naylon içinde bolca duman içinde 3-4 saat tutun.

5--Bir sprey şişesine arap sabunu ve nane yağı yaklaşık % 10 u tamamlanır (kalanı dinlenmiş suyla).Başlangıçta 3-5 günde bir ,daha sonra haftada bir kez ayrı spreyi uygulayın . Basınçlı püskürtme veya sade su ile yıkayın sabun artıkları birikimini en aza indirmek için büyük küvette durulayın.

6--Kullandığınız diğer şey saf alkol bir litre su bir kap ve bulaşık deterjanı 2-4 damla, iyice karıştırın, sprey üst ve alt yapraklara kullanımı bir sprey "olarak kullanabilirsiniz .sprey i uygulamadan bir saat kadar ışıkları söndür , bitkiler kuru iken uygula.

7--"doğal" miticide tarifi
Habanero 1 / £ 2
sarımsak 6 diş
toz karanfil 1 çay kaşığı
1 çubuk tarçın
İtalyan baharat 1 çay kaşığı
sıvı sabun 2 çorba kaşığı (yani bulaşık makinesi sıvı sı)
tarçın, karanfil, ve İtalyan baharat 2 litre su ile kaynatın .

kaynar su iken, bir blenderde 2 bardak su ile Habaneros ve sarımsak karışımı. Karışımı bir sıvı pürüzsüz kıvama getirin. Daha sonra kaynar su dökün.

Kaynatın yaklaşık 10 dakika sonra sıvı deterjanı ekleyin, ara sıra karıştırarak .

Sonra oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin (çok iyi kıvamda değilse, Habanero sizin püskürtücü de yapışmasına neden olur ).
Spreyle bitkiyi onlar yukarıdan aşağıya doğru sırılsıklam olana kadar yıkayın sıvı kendisi tarafından buharlaşmalı.
Bir saat sonra, temiz su ile sprey bitki yavaş ve dikkatli yıkanır . Minik Habanero bit muhtemelen ok ama bu, temizlendikten sonra kalacaktır. Sprey bitkileri etkilemez. İki gün sonra, aşağı tekrar su ile sprey. Bitki koku hafta Habanero gibi olacaktır. 1 hafta içinde işlemi tekrarlayın tüm bu piçler tamamen ölü emin olmak için. Sonunda hayal kırıklığına uğramayacaksınız.
ÖNLEM: GİYİM ELDİVEN GÖZ KORUMA VE BİR MASKE. . Spreye sürekli maruz kalma, bu yüzden güçlü biber duyarlı insanların etkili olabilir. Eğer göz, dudak veya ağızda ,gözde püskürtülür eğer Olası körlük meydana gelebilir. Eğer eldiven giymezseniz koku ve baharat elinden çıkarmak için birkaç gün boyunca sürekli ellerinizi yıkamak gerekir. Kuşkusuz, yavaş ve sürekli dikkatli olun.

7--Sadece konsantre bazı ucuz elma suyu kullanılır.

Dediğim gibi , Yapmaya karar verdiğinizde önce bir bitkide deneyin olumlu netice alırsanız bizlerle paylaşın.Kolay gelsin.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 21:26   #141
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 89
Akar mücadelesinde ben iki kimyasal ilaç kullanıyorum.
yumurta ve larvaya etkili maddesi Hexythlazox
akarın bizzat kendine etkili maddesi Abamecdin (Zappie'nin şiddetle önerisi olan ilaçları karıştırarak kullanıyorum. Tabi uygulama açık havada olacak eldiven, maske kullanımı şart. İlaç tenle temasta yakıyor. Bu ilaçları zirai ilaç satan bayilerden bulabilirsiniz. Farklı firmaların farklı isimlerle çıkardığı ilaçlar var, etkili maddeleri yukardakiler olacak. Geçen sene menekşe dışında bir bitkimde kullandım ve tek uygulama yeterli oldu. Kimyasal mücadelenin sakıncalarını göz ardı etmemekle beraber bu akarların mücadelesinde ev yapımı ilaçlarla kurtulmanın uğraştırıcı hatta mümkün olmayacağına inanıyorum. Umudumuz biyolojik mücadelede...
Bu arada sayın Menekşecibaba yukardaki mesajlarınızda trips mücadelesinde "Chrys-amed" i önermişsiniz. Yanlız bu bir firmanın adı ilaç adı değil. Bu firmanın hangi ilacını öneriyorsunuz? Ayrıca "Neem" dediğiniz sanırım Neem-azal bu kurt ilacıdır. Biyolojik mücadele de kullanılıyor. Neem üretildiği ağacın adıdır.
Bu geçen sene fotoğrafladığım kırmızı örümcek...
http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1003


Düzenleyen cellin : 10-06-2011 saat 21:37 Neden: ekleme
cellin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2011, 09:20   #142
Ağaç Dostu
 
menekşecibaba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-01-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 816
Galeri: 24
Sevgili cellin Chrysamed Torbalı yolunda ben direk oradan alamadım ama kemeraltı ndan bulabildim , bütün ürünlerinin ismi aynı CHRYSAMED 500ML. yi kullanıyorum.Diğeride NeemAzal -T/S .
Tripslerde ilaçlama bitki çiçeklerinin açık olduğu sabah saatlerinde ,rüzgarsız bir yerde çiçeklerin altı ve üstü kaplanacak şekilde uygulanır.Spinosad 480g\l SC de kullanılır.


Düzenleyen menekşecibaba : 11-06-2011 saat 09:55 Neden: ilave
menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2011, 11:28   #143
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 89
Chrysamed firmasını çok iyi biliyorum. Hiçbir ilacını kullanmayı istemem doğrusu. Farklı sebeplerle. Ancak bütün ilaçlarının isimleri aynı olamaz. Bütün hastalıklar gruplanır çünkü. Mesela akarisit ilaçları... Neemazalı trips mücadesinde kullandınız mı? Kullandıysanız sonuç nedir? İlaç ruhsatı kurtta mücadeleyi gösteriyor.

cellin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2011, 16:22   #144
Ağaç Dostu
 
İremsıla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-08-2007
Şehir: KONYA,ADANA
Mesajlar: 490
Sevgili natalyanın geçen gün eklediği,mavi market menekşesine,dikkatlice baktığımda benim kaybettiğim nemekşelerdeki gibi,yaprakla dalın birleştiği kısma dikkat ederseniz beyaz toz veya küfü andıran bir görüntü var.benim yavrularda tamamen bu şekildeydi aynı görüntü katolokta 13 nolu EK Morskoydada meydana gelmiş.
Benim herhangi bir ilaç,kullanmaya bile fırsatım olmadı,buda benim şanssızılğım.sevindirici olan,erken farkettiğim için diğer menekşelerimi kurtarabildim.2 tanesinde tomurcuk bile var....


Düzenleyen İremsıla : 15-06-2011 saat 09:50
İremsıla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2011, 16:51   #145
Ağaç Dostu
 
menekşecibaba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-01-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 816
Galeri: 24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cellin Mesajı Göster
Chrysamed firmasını çok iyi biliyorum. Hiçbir ilacını kullanmayı istemem doğrusu. Farklı sebeplerle. Ancak bütün ilaçlarının isimleri aynı olamaz. Bütün hastalıklar gruplanır çünkü. Mesela akarisit ilaçları... Neemazalı trips mücadesinde kullandınız mı? Kullandıysanız sonuç nedir? İlaç ruhsatı kurtta mücadeleyi gösteriyor.
Cellin hanım doğru haklısınızdır,ama aldığım CHRYSAMED 500ML. sprey şeklinde inteksitit üzerinde ilac adını belirten başka birşey yazmıyor.Herneyse iki ay kadar önce bir menekşemin çiçeklerinde thrips gördüm hemen ayırıp çiçeklerini temizledim ayrı bir yerde bu iki ilacı uyguladım ,şu an hiçbirşey kalmadı hatta tekrar çiçeklendi.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2011, 21:18   #146
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 89
Menekşecibaba maşallah. Yeniden çiçeklenmesi sizin elinizin marifetidir. Benim asıl merak ettiğim Neemazalın trips mücadelesindeki etkisi. Eğer onu tavsiye ederseniz bende edineceğim. Biyolojik olması nedeniyle.

cellin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 09:06   #147
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 138
Sevgili maki01,
hasta,miteli sandığım menekşeleri yaprakların altını üstünü ialçladım.Daha bir değişiklik yok.İkinci ilaçlama yapmam gerekiyormu.Hemen hemen bir hafta olmak üzere.
(İlaçlama yaparken eldiven giymeme,maske takmama rağmen epeyce etkilendim.Çok dikkatli olunmasını tavsiye ederim.)

sema62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 11:58   #148
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sevgili sema62,

İlaçtan etkilenmen başımıza gelecek en kötü şey, lütfen esintinin olmadığı bir ortamda ve maske kullanarak bu tür kimyasal zehirleri kullanalım ve mümkünse hiç kullanmayalım.

Bu tür ilaçların çoğunun etiketinde ev içinde kullanılmaması gerektiği yazılıyor. Çok daha yaşamsal sorunlar yaşabilirdin.

Bu tür ilaçlamalarda evlerimizdeki camsil gibi püskürtme mekanızması olan atık şişeleri kullanıyoruz. Yakın mesafaden ilaçlama yapmak durumunda kalıyoruz. Bu tür atık şişeleri kullanmanın hele de kimyasal zehir için oldukca riskli olduğunu düşünüyorum. Kullandıktan sonra ise genellikle çöpe atarken üzerine hiç bir uyarı yazmadan , önlem almadan içindeki ilaç atıklarıyla atmak ise tehlikenin diğer bir boyutu. Çöplerden plastikleri toplayan insanların, çocukların ya da çöplerden yiyecek arayan sokak hayvanlarının da zehirlenmesine neden olabiliriz.

Yapı marketlerde satılan 2 litrelik pompalı püskürtmeli şişeler çok daha güvenli sanki. Yıllar önce 2 tane almıştım, hala kullanıyorum. En büyük faydası atık şişelerdeki gibi sızıntının olmaması ve daha uzak mesafeden ince püskürtme ayarı ile daha yaygın ilaçlama yapılabilmesi. Ve çok uzun süre kullanarak , çöpe kimyasal zehir bulaşığı şişe atmak zorunda kalmamız...

Yine de en doğrusu kimyasal zehirleri ev içinde kullanmamak. İlla kullanacaksak eldiven , maske , kapalı giysi gibi koruyucu önlemlere çok dikkat etmeliyiz. En az etiketinde yazan süre kadar ilaçlanan bitki ile temas etmemeli ve aynı ortamda bulunmamalıyız. Çok korkarak, çok dikkat ederek ve çok nadiren kullanıyorum. Fobi düzeyinde takıntılıyım kimyasal zehirlere karşı.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 21:33   #149
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 138
Sevgili maki01,
ilaçlamayı balkonda yapmıştım.Bugün topraklarınıda değiştirdim.İnşallah işe yarar.

sema62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2011, 20:27   #150
Yeni Üye
 
korcelik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-05-2010
Şehir: hatay
Mesajlar: 17
ve ve ve ... unlu bitleri

Eklenen Resimler
     
korcelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
menekşe


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024