![]() |
|
![]() |
#451 |
Ağaç Dostu
|
Yaptığınız karışımı bitki üzerinde uygulamayın , menekşe yaprak ve gövdesi çok hassastır, steril el ve alet temizliğinde kullanın. Bol ışık almayan gölge yerdeki menekşeler 30 derece üzerinde hızla çürümeye gidiyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#452 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili menekşecibaba, Konu ile ilgili senden bir ses duymak sevindirdi beni ![]() asliayhan'in kitlesel menekşe kayıplarına bir önlem alamamak gerçekten çok üzücü bir durum. Sürekli araştırıyorum ama farklı bir yorum yapamıyorum. ![]() Bu gövdenin altında sence sağlıklı kök olabilir mi? Diğer sorum ise sıvı kükürtü el hijyeninde kullanmak sakıncalı değil mi? Ya da ben mi yanlış anladım ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#453 |
Ağaç Dostu
|
Bu fotograftan net birşey çıkarmak mümkün değil , bir defa görüntüler uzun süre bakımsız havasız kalmış gibi. İyi bir temizlik ve bakımla o bitkilerin üçte biri kurtulabilir gibi geliyor. ![]() Afrika menekşeleri çok duyarlı hassas bitkiler.Böyle bir durumu farkettiğiniz anda bitki üzerindeki kuruyan bozulan yaprakları temizleyip bitkiyi ayırmak gerekiyor. Eğer farkettiğiniz anda gerekli müdahaleyi yapmazsanız çok hızlı bir şekilde bozulma ölüme kadar götürüyor. Sevgili Maki01 tecrübeleriniz ve araştırmalarınıza hayranım. Kök çürüklüğü de olabilir dediğiniz gibi birisinin köklerini temizleyip foto su konulursa daha kolay teşhis konabilir. Sıvı kükürtü el hijyeninde kullanmak sakıncalı olabilir uyardığın için teşekkür ederim ama ben bir kapta hazırladığım çok az arap sabunu içeren suyun içine fısfısla eser miktarda sıvı kükürt püskürtüyorum , zaten işim bittikten hemen sonrada ellerimi sabunla bolca yıkıyorum. Hastalık korkusuyla bu sıcaklarda çeşit te çok fazla olunca biraz ileriye gidebiliyorum . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#454 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ediyorum sevgili arkadaşım, son günlerde yaşanan sorunlar ve çözümsüzlük karşısında çok yalnız hissetmiştim kendimi. İyi ki ses verdin ![]() Kök çürümesinde, çürüyen bölgeyi tamamen temizledikten sonra sulandırılabilir sıvı kükürt eriyiği hazırlayıp püskürterek yaşattığım menekşelerim oldu. Senin verdiğin reçete de acaba bitki için mi, ben mi yanlış anladım diye düşünmüştüm ![]() İzmir de aşırı sıcak. Sahip olduğun birbirinden özel türleri kayıpsız atlatmanı diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#455 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fakat sıvı kükürt bitki koruması için çok yararlı. Normal ilaçlamanın haricinde Ben arada bir saksı aralarına ve bitki raflarının altlarına çok az seyrelterek sıvı kükürt püskürtüyorum. Bu sene hiç hastalık problemi yaşamadım . Asla çiçeklerin üzerlerine gelmemeli ona dikkat edin yoksa yaprakları yakar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#456 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-01-2012
|
sevgili menekşecibaba öncelikle ilginiz için teşkkürler.kızlarımın havasız ve bakımsız kamışolabilecegini söylüyorsunuz,fakat bulundukları odanın 2 taraftaki camlarıda acık.temizlik ve bakımına gelince hergün mutlaka elimden geldigince yapıyorum.Belki sizler kadar pırofosyenel olmasada ilgileniyorun.Bakımsız degiller yani ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#457 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Serada orkideler için fan kullanıyorum nerdeyse 24 saat çalışıyor Orkide saksılarının arasına menekşeleri koydum devamlı esinti galiba hoşlarına gitti durumları şimdilik iyi ilk defa bu sene deniyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#458 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sürekli bitkilerinizi kontrol ediniz kuru yaprak gördüğünüz anda koparıp bitkiden uzaklaştırın hastalık ve çürümelerin oluşmasına en büyük sebep uzaklaştırılmayan çürümüş bitki artıklarıdır. Geçmiş olsun . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#459 |
Ağaçsever
|
İşte resimler.
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#460 |
Ağaçsever
|
sevgili arkadaşlar son resim ongün önceki hali.İki ayrı menekşenin kökü şimdi ne söyleyeceginizi sabırsızlıkla bekliyorum ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#461 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili asliayhan, Maraş'ın hava durumunu takip etmeye başladım artık. Aşırı sıcak gerçekten, menekşelerine ve sana kolay gelsin diyorum. Köklerin durumu ile ilgili ben yine aynı düşüncedeyim . Kök çürümesi... Kırmızı çizginin altında bulunan gövde ve köklerin büyük bir kısmı çürümüş durumda. ![]() Kırmızı çizgi hizasında kesmek daha uygun olurdu. Sağlıklı yeşil renge ulaşıncaya kadar gövdeyi kesmek gerekiyor. Bunun için sağlıklı görünen yapraklardan da eksiltme yapmak gerekebilir.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#462 |
Ağaçsever
|
Evet sevgili maki01 cok sıcak.İlginiz için çoooooook teşekürler.Kökleri temizleyip kücük saksılara alacagım bugun.Kalanları tabi.Bir kısmınıda temizlemiş suya ıslamıştım,köklendireyim mi suda, topraga mı dikeyim?Ne dersiniz?Havalar yüzünden nasıl yapmam gerek karar veremiyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#463 |
Ağaç Dostu
|
Bence direkt toprağa dik sevgili asliayhan. Hava sıcak , suda bakteri çok hızla çoğalıyor. Toprak karışımına biraz odun kömürü eklersen mantara karşı sınırlı da olsa bir önlem alırsın. İlk sulamadan sonra kağıt havlu ya da gazete üzerinde beklet, fazla suyu muhakkak atsın. Toprak harcın nemsiz ise bir süre suya doyması için bekleyip daha sonra gazete üzerine alabilirsin. Sonraki sulamalarda ise toprağın biraz kurumasına izin vererek ve devamında azar azar alttan sulama yapararak yaşama şansını artırabilirsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#464 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar 435 nolu mesajdaki menekşemde, maalesef yine kök çürümesi var. Bu gün yaprakları iyice yumuşayınca topraktan çıkardım. Köklerinde hafif kararma var. Ancak alt gövdesinin içi çürümüş.Dışta bir şey yoktu. İlginç bir şey daha, temizlemek için sağlam yere kadar kestim. Gövde sanki susuzluktan pörsümüş gibiydi. Umarım anlamışsınızdır. ![]() ![]() Sanırım menekşe genç iken yapraklarda yumuşama varsa kesinlikle kök çürümesi oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#465 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar iki yavru bardağında kıl kurduna benzer solucanlar gördüm. Sanırım büyümüyorlar. Çünkü daha önce bir kez görmüştüm sonra kayboldular. Ben de öldüler sanmıştım. Bu gün yine gördüm. Bunlar zararlı mıdır? Daha önce kendisinde olan var mı? Yavrularda bir sorun yok.Bardak boyuna göre büyüklüklerini görebilirsiniz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#466 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-03-2010
|
sevgili asliayhan.menekşeleriniz için çok üzüldüm.Bugün bende kayıplar verdim.Toprak altı gövde haşlanmış gibiydi.Kök çürümesi olduğunu sanmıyorum.Tek sebep oda sıcaklığı. Anladığım kadarıyla bu sıcaklarda menekşe yetiştirmek imkansız. Sizin menekşelerinizde sıcaklardan kaynaklı kayıplar. Oda sıcaklığı 24-26 derecelerdeyken çok sağlıklılardı.30 dereceye çıktı, iş değişti.Fanlarda fayda vermedi. Oda sıcaklığını klimayla 24-26 derecelerde tutabilirsek bizi üzmezler diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#467 |
Ağaç Dostu
|
Bilgisi olan yok mu arkadaslar? Kok curugunden sonra bu kurtcuklar yuzunden menekse kaybetmek istemiyorum. Tabi zararliysa! Simdilik durumlari iyi ama icten ice bitkiyi etkiliyor mu bilmiyorum. SmartTab10 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili blaze ash, Beyaz kurtcukların nematot olduğu ancak her nematotun bitkiye zarar vermediği, topraktaki çürümüş malzeme ile beslendiği söyleniyor. Kök nematotu diye adlarılan bitki için tehlikeli türüne nadiren rastlanıyormuş. Kök nematotu köklerde düğüm düğüm ya da kese gibi çıkıntıya neden oluyor. Köklerde böyle bir durum yoksa endişelenmeyin diyorlar. Kimyasal olmayan çözüm olarak Neemoil ve sulandırılmış çamaşır suyu ile öneriliyor . Özellikle çamaşur suyu önerisi çok uygun gelmedi bana. Ölçü çok doğru olmayabilir. "You can use diluted bleach with water for several waterings and this should kill the little monsters. I would say two drenchings at 7 days apart using 1 teaspoon bleach to 10 parts warm water." diye yazıyor. "1 hafta arayla 1 çay kaşığı çamaşır suyu 10 part ılık su karışımı ile yapılan sulama kurtçukları öldürür" diyor ancak "part" kelimesi litre mi, kaşık mı ben anlamadım. http://forums.gardenweb.com/forums/l...121931814.html http://www.agaclar.net/forum/bortu-bocek/2403-8.htm başlığına da yazarsan çok daha sağlıklı bilgi almamız mümkün olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#469 |
Ağaç Dostu
|
Sayin maki01 ilginiz icin cok tesekkur ederim siz olmasaydiniz sorularimi kim cevaplardi bilmiyorum. Hizir gibisiniz her daim. Bu gun birini gozlemledim. Seffaf plastik bardakta kokler rahat gorunuyor. Kurtcuklardan biri kok uzeride dolasti. Etrafindan gecti ama koke bisey yapmadi. Yavrularda da bisey yok. Sanirim zararsizlar. Bir sure daha takip edecegim. Bir gelisme olursa paylasirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#471 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-05-2011
|
Menekşemin yapraklarında, saplarında, çiçek saplarında beyaz beyaz pamuk gibi bişeyler vardı. İki tane hazır almıştım. Onlarda tespit edince ayrı bir odaya aldım. Belki hastalıktır diye. Kürdanla almaya çalıştım. Kürdanın ucunda uzuyor ip gibi. Çok ilginç geldi. Mantarmı caba çok merak ettim.. İkisindende yaprak alıp yedekleyim dedim ama yedeklediğim yapraklardada çıkmaya başladı. Daha sonra başka bir yapraktan büyüttüğüm bordo menekşemde rastladım bugün. Ve çok üzgünüm. hepsinide kökünden söküp atmak zorunda kaldım. ![]() Bu hastalık nedir ve nasıl bir yol izlemeliyim kurtarmak için. Umarım diğer menekşelerime de bulaşmamıştır. Ankara sıcağından kurtardık, bu hastalıktan kurtaramıyorum. Lütfen bir yol gösterin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#472 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili gülneva, Tarifinizden menekşelerinizde zararlının unlu bit olduğunu düşünüyorum. Unlu bit genellikle yaprakların gövde ile birleştiği noktalara ve çiçeklere yerleşiyor. Başlangıçta yakalanabilirse alkole batırılmış kulak çubuğu ile tek tek tamamen temizlemek gerekiyor. Çok hızla yayılabilen bir zararlı. Yaygınlaşmışsa kimyasal mücadelenin dışında çözüm olmuyor. Ev içinde kimyasal kullanılması oldukca riskli olduğu için öneremiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#473 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#474 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#475 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#476 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
|
Ayşe yardım lazım arkadaşım, annemden bu menekşeleri getirdim, büyük olanda beyaz pamuğumsu şeyler var, diğerinin hali içler acısı, toprakları da ıslak ve sıkışık. İkincisinde umut var mı sence. Senin menekşelerin forumun en güzellerinden ne de olsa..... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#477 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Canan, ben böyle bir durumla hiç karşılaşmadım doğrusu.Önce sağlam yapraklardan gövdeye yakın kopar ve yedekle, sonrasındaysa saksıdan çıkarıp köklerin toprağını yıka, bozulmuş kökleri kes, toprak ve saksıyı yenile.Takip eden 15 günde de az sula derim.Umarım kurtarırsın.Tömürceğin fikrini de almakta yarar var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#478 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Canan pamuğumsu görüntüdeki menekşeni bol su altında yıka, bakalım hastalık devam ederse kimyasal çözüm düşünürüz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#479 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
|
Ayşe dediklerini yaptım, biraz karanlıkta dinlensinler bakalım. İlk defa menekşe bakacağım galiba... Yaşatabilirsem tabi. Aşağıdakini saksıdan çıkarınca gördüm ki çok minik üç delik var ve hepsi tıkanmış. Herhalde umut yoktur, onu boşuna ekmedim, suda kalsın kök durumunu takip edeyim diyorum. belki yarın oksijenli su yaparım. Fakat yaprakları neden yanık gibi anlamadım..Çok çok sağol.. Bakımlarını senden öğreneyim müsait olduğunda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#480 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-11-2012
|
Merhaba arkadaşlar.1 ay önce aldığım menekşem çok sağlıklıydı ama saksısı çok küçük olduğu için gelişemiyordu.Bu ayda saksı değiştirilmez biliyorum ama bir deneyeyim dedim.Toprağını hiç dağıtmadan 1 hafta önce saksısını değiştirdim.Yaprakları soldu ve saksıdan aşağıya sarkmaya başladı.Aspirinli su,oksijenli su hiçbir şey fayda etmedi.Onunla beraber aldıklarımda hiçbir şey yok.Saksısını değiştirmemeliydim.Çiçeğimi ben o hale getirdim.Ölürse çok üzüleceğim,kendimi suçlayacağım.Çiçeğimi kurtarmak için ne yapabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
menekşe |
|
|