![]() |
|
![]() |
#8671 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kök çürümesinin göbekten başladığına hiç tanık olmadım ya da herhangi bir kaynakta okumadım. Tam tersi bir görünüm oluyor. En dış yaprakların gövdeye yakın olan bölümleri kahverengileşiyor ve yaprak kayıpları başlıyor. Bu durumdayken fark edebildiğimizde göbek hala sağlam kalabildiği için o menekşeyi kurtarma şansımız oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8672 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili simran, Sert suyu, kireçli su olarak tanımlamışsın. Bu durumda pH'ı yüksek olmuyor mu? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8673 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-09-2007
|
Ehmmm bir kimya muhendisi olarak mudahele edeyim. Hayir kirecli su asidik olmak zorunda degil. ph'in dusuk olmasi, yani asidik karakter tamamen farkli bir iyonun " hidrojen "' in ( H+) " hidroksil " ( OH-) iyonundan fazla oldugunun gostergesidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8674 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2007
|
Segvili arkadaşlar,benin kimya bilgim yok.kendimce senelerdir menekşe yetiştiririm ama hiç böyle bir sorun yaşamadım daha önce tek bildiğim bu.toprağı yeni almıştım,natalyanın tavsiye ettiği şekilde sterilize ettim.yavrular geldiğinde nemliydi yaşayan yavruları geldikten 10 gün sonra,birer yemek kaşığı kaynatılıp soğutulmuş su ile suladım,saksıları yeni almıştım 0 numara saksılardı bunlarda dezenfekte edildi.kök çürümesi değil bu bir hastalık,yani kısacası gözüm gibi baktım ama elimden gelen bir şey yok. Natalya biz küçük kayıplar verdiğimiz zaman çok üzülüyoruz,seni anlayabiliyorum.inşallah sölyediğin gibi bulaşıcı değildir.kaybettiğim yavruları ilerleyen zamanda gene alırım,yeter ki sen bu güzellikleri yetiştirmeye devam et.. Düzenleyen İremsıla : 27-05-2011 saat 08:51 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8675 | |
/
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8676 |
Ağaç Dostu
|
Tartışmıyorum sevgili klubnika, edindiğim bilgileri paylaşmaya çalışıyorum. İçme suyu olarak satın aldığımız sular yumuşak olarak tanımlanıyor ama etiketinde yazan pH değeri 8.2. Anlatmaya çalıştığım konu bu. İstanbul'un çeşme suyunu asidik olarak tanımlayınca kavramlar tamamen karışıyor, birbiriyle çelişiyor. Verdiğin linkler için teşekkür ederim aynı kaynakta pH'ı da bulabilirsin. Özet olarak "pH hidrojen iyonun aktivitesi cinsinden bir asit veya bazın derecesini ifade etme yoluyla ihtiyaç duyulan kantitatif bilgiyi sağlar. Bir maddenin pH değeri hidrojen iyonu [H+] ile hidroksil iyonunun [OH-] derişimlerinin oranına direk bağlıdır. Eğer H+ derişimi OH- derişiminden fazla ise maddemiz asidik; yani pH değeri 7 den düşüktür. Eğer OH- derişimi H+ derişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani pH değeri 7 den büyüktür. Eğer OH- ve H+ iyonlarından eşit miktarlarda mevcut ise, madde 7 pH değerine sahip olmak üzere nötraldir." deniliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8677 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Arkadaşlar neredeyse kimya bilgilerimi tazelemek geldi içimden. Aslında iremsila arkadaşım fotoğraf yüklese iyi olurdu diyoruz da ben birkaç kez bu problemi fotoğraflamak istedim net gösteremedim. Anladığım kadarıyla benim sorunun aynısı. Şu an 3 tanesi biraz küçük 4'ü büyük 7 menekşemde aynı sorun olduğundan göbeğindeki yapraklar koparılıp,ilaçlanmış ve beklemeye alınmış durumdalar. Bir tanesinin tedavi sonrası yeni çıkan yaprakları sağlıklı, çok sevindim. Bu probleme sahip kaç tane menekşemin kökünü kontrol ettim bilmiyorum, ama Sevgili Maki'nin söylediği gibi kök çürüğü asla yok. Zaten kök çürüğünde öncelikle dış yapraklarda yumuşama oluşuyor artık eminim. Kesinlikle bulaşıcı olduğundan sağlıklı menekşelerin yanında kalmamalı bir süreliğine. Besin maddelerinin fazla kullanımı ve tabaktan su vermem, ayrıca bu ara havalar serin olduğundan uzun süre toprağın ıslak kalması menekşelerimi bu hale getirdi diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8678 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Zappie; ben her zaman dinlenmiş çeşme suyu kullanıyorum. Anladığım kadarıyla da toprak pH'I yüksek oluyor bu durumda.pH metre ya da stripler kullanmadığıma göre sulama suyunun pH'ını düşürmek için ne yapmalıyız? Her zaman değil ama belli aralıklarla mesela limon tuzu,sirke v.s gibi veya başka bir şey...Teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8679 |
Ağaç Dostu.
|
İki yıl önce bu problemle çok uğraştım. Toprağın nemli kalmasıyla hiçbir alakası olmadığına eminim. Sevgili maki01'in dediği gibi 3 sebep var. Yanlış gübre kullanımı, mites ve aşırı ışık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8680 |
/
|
Bu sayfa sanırım çok yardımcı olur. Belki de orada sizin bitkilerden olan problemleri bulursunuz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8681 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-01-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8682 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2009
|
Bunlarda benim menekşelerim. Çiçekleri yeniden açmaya başlıyor. Bol çiçekli hallerini umarım görürüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8683 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2009
|
Bunlarda yavrularımın bir kısmı. Pet bardaklara dikmiştim. Acaba ne zaman menekşe saksısına almalıyım?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8684 |
/
|
Koleksiyonumdaki olan menekşeler
Bu menekşeler harika birşey ![]() Üçüncü fotoğrafta olan Jokonda adlı menekşe, resimde pek belli olmuyor, chimera gibi yıldız şeklinde, ortadan kenarlara doğru çok açık pembe çizgileri var, bu çiçekten sürgün alıp bir kaç tane yavru yetiştirmeye çalışacağım, eğer özellikleri kaybolmazsa bir chimera daha ortaya çıkmış olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8685 |
Ağaç Dostu
|
Yine çok güzel menekşeler sevgili klubnika, paylaşım için teşekkürler. Senden yaprak olarak gelen Repkinalar bugünlerde çok iştahlılar. RS-Princess Torandot'ta kocaman bir tomurcuk var. Haklısın harika şeyler, güne " Acaba hangisinde tomurcuk var, çeliklerden yavru veren oldu mu? " diye başlıyorum. Teşekkürlerimle... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8687 |
Ağaç Dostu
|
Açmasını heyecanla bekliyorum sevgili klubnika , elbette paylaşacağım. Prenses açıncaya kadar, güzel çiçekleriyle bugünlerde beni mutlu eden Morev K. - Moroznaja Vishnja'nın fotoğrafını eklesem olur mu ![]() Yavru olarak gelmişti, yetişkinliğe adım attı ama hala senin etiketin duruyor üzerinde... ![]() Bu menekşemi de sevgili Asya_Lotus yavru olarak hediye etmişti. İsimsiz ama çok güzel bir tür. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8689 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar menekşelerin bol yapraklı sağlıklı kök yapısına sahip olması, toplu halde ve dayanıklı halde çiçeklenmesi için kök hormonuna (gübresine) kesinlikle ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Yaptığım denemeler ve 8 yıllık tecrübemle normal gübrelerin tek başına yeterli olduna inanmıyorum.( çoğu gübreyi kendim test edip denemişimdir) kök ne kadar sağlam olursa ve gür olursa topraktan su besin emilimi bi okadar iyi oluyor. Yapraklar uzun saplı ve kendi gövdesinde formlu bi şekilde yetişiyor... Çiçek saplarında kalınlaşma söz konusu. Bu da menekşede çiçeğin dalında uzun süreli kalmasına ve dalda uzunlaşma söz konusu olduğu içinde toplu bi halde çiçeklenmesine yardımcı oluyor. Kök gelişimini ve değişimi ped bardaklarda denedim ilermem kısa sürede kendini belli ediyor. Makina olmadığı için resim çekemiyorum..ama en kısa sürede resimde çekip ekleme yapacağım. ( Bu güne kadar okadar çok menekşe aldımki aldıklarımın formunda menekşe asla yetiştirememiştim... Bol yapraklı ve toplu halde çiçeklenen güzel menekşeler...Şu anda kendim üretme fikri daha mantıklı ve sağlıklı geliyor bana... Kaldıki öylede yapıyorum... Ayrıca kök çürümeleri menekşenin çok sulanmasıyla birlikte sağlıksız kök gelişiminden dolayı olduğuna kanaat getirdim. Çünkü bu sene güneşsiz günler olmasına rağmen kök çürümesi sorunuyla karşılaşmadım...) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8691 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar da büyük menekşelerim, mutfak perdesini onların güneş ışığından rahatsız olmayacakları şekilde ayarladım ve perdenin hemen arkasına, cam önüne yerleştirdim. Işıksızlıktan çiçek vermiyorlardı şimdi minik tomurcuklar belirmeye başlamış ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8695 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Elbette bendeki en büyük sebep yanlış gübre kullanımı. Bir de mesela ayak mantarlarında sıcak ve nem problemi artırıcı rol oynar. Tedavi olarak kremler kullanılır (genelde kükürt içerikli ürünler kullanılır) ama hastaya ayaklarını sık yıkaması ve yıkama sonrası mutlaka kurulaması önerilir. Bu sebeplere dayanarak menekşelerin sürekli ıslak kalması mantar enfeksiyonu ile doğru orantılıdır diye düşündüm. (Ayrıca kök çürüğü sebebidir bunu zaten biliyoruz ) Kesinlikle katılmıyorum, ıslak kalması mantar enf. yapmaz diyorsan da kabulümdür Katmerciğim... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8696 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili maki01, klubnika, katmer, Faruk yine güzelleri sıralamışsınız ![]() ![]() Sevgili klubnika sizden gelen tüm yapraklar hiç firesiz yavruladı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8697 | |
/
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8699 | ||
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8700 |
/
|
'sosudistıy bakterioz'
Aslında 2 tür çürüme var, kendi deneyimlere dayanarak yazıyorum. Biri tam çürüme, yani kökün belli bir yerde koyu kahverengi ve kuru yapıda (‘kuru çürük’ adı koyalım) çürük oluşuyor ve yavaş yavaş bitki bitiriyor, bitkinin görünüşü sanki susuz kalmış, baygın. Değeri ise kökten başlamıyor, üstten bitki gövdesinde bir yerde veya yaprakta başlayıp ani bir bitki ölümü oluyor, bitkinin dokusu yumuşak, yarı saydam kahverengi oluyor… Buna ‘sosudistıy bakterioz’ bizde deniyor ve aslında nedeni de bilmemektedir, herşey olabilir – yetersiz bakım, ortam değişikliği, aşırı veya yetersiz sulama, aşırı veya yetersiz besin, ilaçlar vs…. Çözüm – bozulan yeri kesinlikle temiz dokuya kadar kesmek, kopartmak gerekiyor ve kömür tozu sürmek, bunu da söylemek istiyorum, böyle bir çürüme gövdede varsa bitki kurtarmak çok zor, hatta sağlam görülen ve suya konulan yapraklar birkaç gün içinde aynı kaderi paylaşmış oluyorlar. Bazen şans eseri kurtulmuş da oluyorlar (çok erken fark edip davrandıysanız) %30 gibi ![]() Düzenleyen klubnika : 29-05-2011 saat 03:59 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|