agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-01-2010, 22:45   #5251
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Yeni menekşelerim

Name:  aIMG_1166.jpg
Views: 1972
Size:  43.7 KB

Name:  aIMG_1138.JPG
Views: 1941
Size:  63.6 KB

Name:  aIMG_1141.jpg
Views: 1879
Size:  43.5 KB

Düzenleyen maki01 : 01-02-2010 saat 13:58
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 00:00   #5252
Ağaç Dostu

umıt79's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2009
Yaklaşık dört gün önce bir dostum üçü çiçekte biri yeni büyüyen Afrika Menekşe gönderdi.Tedbir olarak iki Afrika Menekşemi ablama bıraktım.Bugün bende olanlarda ablamda bıraktıklarım gibi en dıştaki yapraklarını saksıya doğru sarkıtmışlar..Yapraklarda bir yumuşama olmuş .Renkleri koyulaşmış yaprakların sanki..Makinem iyi çekim yapmadığı için resim gönderemiyorum..Yeni yerlerine uyum mu sağlamaya çalışıyorlar acaba?

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 05:37   #5253
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Galeri: 16
Tohumdan afrika menekşesi filizler 2 aylık oldu

Afrika menekşesini amatör olarak Türkiye de tohumdan ilk çıkaran ya da bilgilerini yayınlayan hobici olarak sizlerle bazı püf noktaları paylaşacağım (Belki amatör olarak bunu başarmış ama yayınlamamış birileri olabilir onların haklarını yemek istemem).

2 ay önce ektiğim tohumların bazılarını saşırtarak (yer değiştirerek) yeni bir seraya almıştım. Tekrar seralama zamanı geldi çünkü yine sıklaştılar ve eski serada yosunlandı. %100 e yakın nem sağlamanın bazı dezavantajları oluyor.

Bir de tavsiyem tohumların ekimi sırasında kullanacağınız sera toprağını önceden fırınlamak. %50 kumlu toprak ve %50 perlit ve vermikülit kullanacaksanız sera toprağını bir elek ile eledikten sonra fırınlayın ve en son perlit ve ezilmiş inceltilmiş vermikülit ile karıştırın.

Mikrodalga fırın kullanmayı biliyorsanız orada da yapabilirsiniz. İçindeki mantar ve parazit tohumları yok olmalı. Çim tohumları kalmamalı. Toprak %10 kurutulup ince elenmiş torf %30 ince kum %30 perlit %30 havanda ezilmiş ince vermikülit (ezerken bir poşetin içinde olmasına ve perlit ve vermikülit ile uğraşırken nemlendirmeye ve tozlanmasını engellemeye toz zerreciklerini solumamaya dikkat edin,sağlığınız için zararları olabilir) şeklinde olursa fırınlamaya gerek kalmaz. 2 cm kalınlığı geçmesine gerek yok.

Aralarında 2 cm kadar boşluk olacak şekilde yeni yerlerine şaşırtabilirsiniz. Bu tohum işinde püf nokta tohumun dalında olgunlaşmasını beklemek. Dalda bulduğunuz tohum kapsülünün kapsül sapını kontrol ederseniz diğer tohum oluşmamış kapsüllere oranla kalın olduğunu görürsünüz.

Bu kalın ve sağlıklı görünüm sona erene kadar dalında kalmasında fayda var. Bu tohum kapsülünün dalı incelince çiçek sapı ile beraber koparıp 1-2 ay dışarıda kurumaya bırakın. Bu arada kapsül olan çiçek sapını daha sonra toprağa karışıp gitmesin diye bir kurdela ile işaretleyebilirsiniz. Çünkü kuruduğunda eskisi gibi iri ve rahat bulunabilecek bir renkte olmayabilir. Genelde rengi küf yeşiline doğru döner. Dışarıda kuruyunca da açık bir kahverengi olabilir.

Toplam süreç 6 ay alabilir. Tohum kapsülü kuruduktan sonra içindeki tohumları kapsülü bir bistüri ya da maket bışağının ucu ile keserek beyaz bir kağıda alın. Toz gibi olduklarını göreceksiniz. Kapsülün büyüklüğüne göre 50-250 arasında bir sayıda olabilir ve cinsine göre iri ya da daha ufak olabilir.

Toprak yüzeyi serada düzlendikten sonra seranın sulanması gerekli. Sera tabanında küçük delikler aracılığı ile alttan sulanabilecek bir sistem şart. Ben sera olarak marketlerde satılan plastik ayakkabı saklama kutularını kullanıyorum. Dilerseniz alt kısmına sulama delikleri açabilirsiniz.

Fitilli sulama için seranın bir köşesine mutfaklarda kullanılan mikro fiber bezlerden kesilen 30 cm uzunluğunda 1 cm eninde bir fitili toprağa 2 cm kadar gömerek fitilin dıştaki ucunu seranın dışında bir su kabına bırakarak da yeterli nemi sağlayabilirsiniz. Toprak nemlendikten sonra beyaz kağıttaki tohumları toprağa bir uçtan gezdirerek ekim işlemini tamamladıktan sonra ince bir sprey ile tohumların oturması için üzerilerine su püskürtebilirsiniz.

Tohumların üzeri kapatılmayacak ve 12-16 saat parlak ışık görecek bir yerde 8 gün çimlenmeye bırakılmalıdır. Ben yapay bir floresan ışığını 20 cm üzerine gelecek şekilde bırakarak kışın bunu başardım ama ışığın en uzun olduğu 21 haziran civarı belki de en uygun zaman eğer yapay ışık kullanmıyorsanız.

O tarihlerdeki sıcaklık ve kuruluk işin handikabı olacaktır. Nem zerrecikleri tohumdan çıkan filizlerin üzerinde kondanse olmayacak kadar ama kuru da kalmayacak kadar fazla olmalı toprağın her zaman nemli olduğu mutlaka kontrol edilmelidir. Tohumlar 1.5 2 aylık olunca şaşırtarak başka seralara alarak fazla yakın olmaları engellenebilir.

Bir kapsülde türlü renkte menekşe çıkabiliyor. Koyu yapraklı olanlar pembe ve açık yapraklı olanlar mor diye düşünüyorum. Aşağıdaki resim seramdan ve 2 aylık menekşelerimden.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Kahraman Koray : 01-02-2010 saat 05:44 Neden: Ek
Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 08:33   #5254
Ağaç Dostu

triple's Avatar

Giriş Tarihi: 13-10-2009
Sayın Kahraman Koray verdiğiniz bilgiler için sonsuz teşekkürler. Azminize hayranım, ne mutlu size!. Sormak istediğim bir kaç soru olacak.
1- İyonize bir sistem le elde edilen soğuk buhar acaba nemlendirme için kullanılabilir mi?
2-Çeşitli yosun önleyici kimyasallar piyasada mevcut . Bu Yosun önleyicilerin belirli oranlarda kullanılması bitki sağlığı açısından bir sorun oluşturması mümkünmüdür?
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

triple Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 08:34   #5255
Ağaç Dostu

lipres's Avatar

Giriş Tarihi: 20-07-2009
Sayın Kahraman Koray ,
benimde pembe renkli menekşemin üzerinde 3-4 aydır olgunlaşmasını beklediğim bir tohum kesesi var. Sizi yakından takip ediyorum. İnşallah benim güzellerimde sizinki gibi olurlar.

lipres Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 08:58   #5256
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2008
Galeri: 6
Kahraman Koray teşekkürler tozlaşma, tohum elde etme ve tohumdan menekşe yetiştirmeyle ilgili çalışmanız ve verdiğiniz bilgileri takip ediyoruz Mesajlarınızı sayfalar arasında kaybolup gitmemesi için kopyalatıp sakladım. Bundan sonra da büyük bir merakla gelişme sürecini takip edeceğiz

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 17:49   #5257
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Afrika menekşesi serası ıçın ışık kaynağı

Yosun önleyici kullanmaya gerek yok. Aslında 2-3 ayda bir gelişen fideleri yeni bir seraya daha seyrelterek şaşırtmak denilen transfer işlemini yapmak lazım.

Yaprağından tutarak sökebilir ve kolayca bir kalemle açılan çukura dikebilirsiniz. Sera ortamı %100 nem sağladığından ionize sistemleri ve soğuk buharı kullanmaya gerek yok, boşuna enerji kaybı.

Üzeri kapalı bir kutu ve gerekirse havalandırma için açılmış küçük delikler zımba deliği büyüklüğünde bir kaç adet yeterli havalanmayı sağlayacaktır. Bu tohumdan menekşe işinde yapay olarak faydalı tek şey tohumlar dikildikten sonra ilk 8-10 gün çimlenme süresi boyunca 12-16 saat gündüz olacak şekilde yapay ışık (floresan) uygulanabilir.

Ben 12 saat elektriği açıp otomatik olarak kapatan bir timer aldım ve hergün açıp kapama derdim olmuyor ama 8-10 gün fazla bir süre olmadığından bu süre içinde sabah 8 de açıp akşam 8 de kapatarak gece kök gelişimini ve ışıklı dönemde de filizlenmeyi sağlayabilirsiniz.

Aslında bende transparency adapter denen ve slayt benzeri şeffaf materyalleri scanner cihazlarında taramaya yarayan düz ışık veren bir cihaz var. Ben bu ışık kaynağını kullanıyorum (aşağıda resmini yükledim) ama soğuk ışık veren bir masa lambası da aynı işi görür.

Sıcak ışık tehlikeli olabilir. Gelişmelerden haberdar edeceğim. En ilginci tek bir menekşe kapsülünden farklı yaprak renkleri ve çeşitte çok sayıda menekşe çıkması.
Mendel kanunu burada çalışıyor. Heyecanla izliyorum. Doğanın mükemmelliği beni şaşırtmaya devam ediyor. Bu menekşeleri şaşırtmak bile o kadar doğal bir süreç ki rahatlatıyor ve insana mutluluk veriyor. Yapraktan üretimden daha heyecanlı.

Bu çıkan menekşeler çok fazla. Yani şu an 200 tane menekşem oldu. Tüm menekşe hobicilerinin darısı başına diyorum. Selamlar.

Eklenen Resimler

Eski 01-02-2010, 19:41   #5258
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-01-2010
Sn. Kahraman Koray menekşeleriniz çok güzel olmuş ve yine çok değerli bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler...Bugün 6527 numaralı mesajda verdiğiniz bilgilere uyarak menekşelerime yapay tozlaşma yapmaya çalıştım. Hem sulu boya fırçası kullandım hemde cımbız kullandım. Birkaç çiçeğe sulu boya fırçasıyla antere sürtüp stigmaya sürdüm, birkaç çiçeğede cımbızla anterin ortasından polen alıp stigmaya sürdüm. Ama bu esnada ben pek birşey göremedim. Umarım başarılı olmuşumdur))))

Bu aşamadan sonra başarılı olup olamadığımı anlama imkanım var mı? Tekrar ilginiz ve verdiğiniz bilgiler çok teşekkür ederim...

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 22:02   #5259
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs Mesajı Göster
Sn. Kahraman Koray menekşeleriniz çok güzel olmuş ve yine çok değerli bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler...Bugün 6527 numaralı mesajda verdiğiniz bilgilere uyarak menekşelerime yapay tozlaşma yapmaya çalıştım. Hem sulu boya fırçası kullandım hemde cımbız kullandım. Birkaç çiçeğe sulu boya fırçasıyla antere sürtüp stigmaya sürdüm, birkaç çiçeğede cımbızla anterin ortasından polen alıp stigmaya sürdüm. Ama bu esnada ben pek birşey göremedim. Umarım başarılı olmuşumdur))))

Bu aşamadan sonra başarılı olup olamadığımı anlama imkanım var mı? Tekrar ilginiz ve verdiğiniz bilgiler çok teşekkür ederim...
Aslında anteri parçalayarak incelerseniz içinden dökülen tozları farkedersiniz. Olgun menekşe çiçeklerinin anterlerini tercih etmek gerek. Henüz kurumaya yüz tutmuş ama tam kurumamış bir çiçek iyi bir polen kaynağıdır.

Genç anterlerde polenler kurumadığından toz gibi olmazlar ve dökülmezler. Anteri aldığınız çiçek yaşlı olacak ama stigma için genç ya da ergen (tomurcuk açtıktan 3 gün sonra ergen bir çiçek olur) bir çiçek seçmelisiniz.

Menekşe dünyasında bu iş için bir deyim var (old man and young lady) "yaşlı bay ve genç bayan" diye. Bay anterin polen keseleri kurumuş ve tozlar dökülüyor olmalı ama bayan stigma genç ve diri olmalı. Kurumuş bir stigma ya da yeterli olgunluğa ulaşmış bir stigma için çok geç.

Stigma uç kısmındaki tüylü yapı aracılığı ile tozlaştıktan sonra polenler stigmanın içinde ovary ye göç ederler. Ovary dediğimiz yumurtalıkta yani tohum kapsülünde tohumların oluşması için zamana ihtiyaç var ve genç bir stigmanın genç ovarisi bu işlem için en uygun olacaktır.

Şemada anter üzerindeki tozlar zaten ayrılmış anterlerin arasından taşan polenlerdir.

https://eee.uci.edu/wiki/index.php/Bio_Sci_100LW

Bu adreste tozlanmış stigmanın tozlanmadan önceki ve sonraki hali mevcut.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Kahraman Koray : 01-02-2010 saat 22:17 Neden: ek
Eski 02-02-2010, 14:10   #5260
Ağaç Dostu

füsunANK's Avatar

Giriş Tarihi: 05-10-2006
Galeri: 49
Mini Sera

Yaptığım mini serada yetişen menekşem nihayet açtı.

Name:  P1120655.jpg
Views: 2446
Size:  35.4 KB

Sera değilde direk saksıya diktiğim ise henüz açmadı.

füsunANK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 21:45   #5261
Ağaç Dostu

Merhaba Kahraman Koray, bilgiler doğrultusunda yeniden yapay döllenme denemesi yaptım umarım başarılı olmuşumdur... Tohum kesesini gördüğüm anda anında haberiniz olacak deneyimlerimi bende paylaşacam...İlginiz için çok teşekkür ederim)))

Eski 05-02-2010, 22:27   #5262
Ağaç Dostu

sevim4's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2009
Tekrar menekşeler.
Name:  menekşe copy.JPG
Views: 1986
Size:  37.2 KB
Name:  menekşe2 copy.JPG
Views: 1807
Size:  29.7 KB
Name:  menkşe3 copy.JPG
Views: 1744
Size:  33.0 KB
Name:  menekşe4 copy.JPG
Views: 1735
Size:  32.8 KB
Name:  menekşe5 copy.JPG
Views: 1741
Size:  35.0 KB

sevim4 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2010, 00:01   #5263
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Önde ve hemen altında duran çiçekte tozlaşmayı sağlamışım gibi geliyor.

Ne dersiniz?

Name:  IMG_1191.jpg
Views: 1723
Size:  32.6 KB

Eski 07-02-2010, 00:19   #5264
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-03-2009
Galeri: 43
Menekşelerimiz uzun zamandır çiçek açmıyor. Bolca yapraklandılar ama bir ikisi hariç çiçeklenmiyorlar artık. Seyreltme mi yapmak lazım?

köknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2010, 10:43   #5265
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Sevgili köknar.Şu anda menekşeler dinlenme sürecindeler baharla irlikte ilk tomurcuklar gelecektir merak etmeyin.Eğer tüm yıl boyu çiçekli kalmasını istiyorsanız menekşeleriizin yerini değiştirmeyin.Alıştığı yerde kaldığı sürece hep çiçekli oluyorlar.Sadece bir aylık bir dinlenme sürecine giriyorlar.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2010, 12:24   #5266
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-03-2009
Galeri: 43
Dün yeni çiçekli menekşeler aldım ebruli hepsi. Evde şu anda çiçekte olan 2 tane menekşemiz var ancak kalanlar sırf yaprak. Hatta yeni yavru yapraklar veriyorlar sürekli. Acaba diyorum yaprak çoğalmasıyla çiçeksizlenmenin bağlantısı mı var?

köknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2010, 12:42   #5267
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2008
Galeri: 6
Fatihcim teşekkür ediyorum. Ben de menekşelerim neden çiçek açmıyor diye merak içinde bekliyorum. Bundan sonra yerlerini değiştirmemem gerektiğini öğrenmiş oldum. Bir kısmı cam önünde mümkün olduğunca aydınlıktan yararlansınlar istiyorum ama yetmiyor. Güneşin ve ışığın dışında ihtiyaçları olan her şeyi sağlıyorum sanırım. Dört gözle baharı bekliyorum. Güneşli günleri

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2010, 16:53   #5268
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Fark ettiniz mi bilmiyorum ancak,yeni aldığımız menekşeler eve geldikten birkaç hafta sonra üzerindeki çiçekleri soluyor.Daha sonra yeniden çiçeklenme başlıyor.Çiçeğimizde ki bu değişimi alışma ve hormondan arınma olarakta adlandırabiliriz.
Benim menekşelerimin hepsi yıl bayou çiçekli olup bir aksilik olmadıkça da sadece aralık ayında çiçeksizlerdi.Herzaman ki yerlerinden hiç ayırmadım.Diğer eve taşıdığımda harika çiçekleri ile götürdüm ve bir kaç haftaya çiçek kalmamıştı üzerlerinde.
Şu anda yeni yeni çiçek tomurcukları görünmeye başladı.Bu da bize gösteriyor ki çiçeğim o eve uyumunu sağlamış.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2010, 19:07   #5269
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Ben B5A sıvı gübresinden 2 gün önce menekşelerime uyguladım arkadaşlar. Fotografta çektim 1 ay sonra hepsini yayınlayacağım. Bu 2 gün içerisinde aksi bir durum olmadı. Umarım şahane sonuçlar alırız...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 12:18   #5270
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Yeni fırfırlım ve mavişimin yeni çiçeği.

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=33752&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=33751&c=683

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 12:46   #5271
Ağaç Dostu

sevim4's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2009
Sn orkun bey, firfırlıdan ben de almıştım çiçekli helde bir hafta sonra çiçeyi soldu bahara tekrar açar işallah.
Sizinkilerde çok güzel.

sevim4 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 18:38   #5272
Ağaç Dostu

Merhaba, ebruli bir afrika menekşem var pembe-beyaz sn. Kahraman Koray'ın verdiği bilgiler doğrultusunda yapay döllenme yapmıştım ve sn. Maki01'in 6587 numaralı mesajındaki gibi çiçekler var umarım bende başarılı olmuşumdur. Hala resim yükleyemiyorum onları küçültemiyorum dolayısıyla hata veriyor...

2 ay önce mor renkli afrika menekşemden iki yaprak dikmiştim minik yapraklar verdiler))

Eski 08-02-2010, 22:42   #5273
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sayın merkürvenüs,

Fotoğraf küçültme ile ilgili burada detay bilgi verilmiş. Daha önce MS Picture Manager'ı kullanıyordum. Bu başlıkta yer alan picasa 3 programınıda indirerek bullanmaya başladım.

Benim fotoğrafta altta yer alan çiçek öğrendiğim kadarıyla tozlaşmamış. Tozlaşma gerçekleşmiş ise stigmanın ucu kurumuyormuş.

Yine de koparmadım, bir umut beklemedeyim

Eski 09-02-2010, 18:18   #5274
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-02-2010
Merhaba bende yenı uyelerdenım uzun suredır sıteyı takıp edıyordum.Butun cıceklerı sevıyorum ve yetıstırmeye calısıyorum.Ama menekse konusunda bıraz problem yasıyorum.Bılgılerınızden ve deneyımlerınızden faydalanmak ıstıyorum.

suzi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 08:02   #5275
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Merhaba Suzi... Aramıza hoşgeldiniz...
Tecrübe sahibi olmak için ilk önce forumun ilk sayfalarına göz atmanızı rica edeceğim. Yinede merak ettiğiniz, anlamadınız ya da aklınıza takılan sorularda özel mesajla veya form aracılığı ile sorularınızı sormanızı rica edeceğim... Elimizden geleni yaparız arkadaşım...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2010, 14:50   #5276
Ağaç Dostu

ekin97's Avatar

Giriş Tarihi: 09-11-2007
uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar,
tüm çabalarıma rağmen picasso menekşe 'den bulamadım. Birkaç yaprak benimle paylaşabilecek arkadaşım varmı?

ekin97 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 10:05   #5277
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Bugünlerde açan tek menekşem...

Eklenen Resimler

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 10:07   #5278
Ağaçsever

çiğdem86's Avatar

Giriş Tarihi: 12-11-2009
maşallah ne kadar güzel
bende de var 9 adet menekşe,hepside farklı farklı ama ben türlerini bilmiyorum..)

çiğdem86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 10:13   #5279
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Sevgili çiğdem86, kırk küsur saksı menekşeden sadece bu menekşem açtı. Birkaç tanesinde de tomurcuk var. Bugün hava güneşli, menekşeler bayram edecek.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 10:22   #5280
Ağaçsever

çiğdem86's Avatar

Giriş Tarihi: 12-11-2009
sevgili sdurul
evet menekşelerin en sevdiği şey güneş..
benim menekşelerimde pencerenin önünde duruyorlar.İnşallah diğer menkşelerinizde en kısa sürede açarlar
bol çiçekli günler diliyorum

çiğdem86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025