Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs
Sn. Kahraman Koray menekşeleriniz çok güzel olmuş ve yine çok değerli bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler...Bugün 6527 numaralı mesajda verdiğiniz bilgilere uyarak menekşelerime yapay tozlaşma yapmaya çalıştım. Hem sulu boya fırçası kullandım hemde cımbız kullandım. Birkaç çiçeğe sulu boya fırçasıyla antere sürtüp stigmaya sürdüm, birkaç çiçeğede cımbızla anterin ortasından polen alıp stigmaya sürdüm. Ama bu esnada ben pek birşey göremedim. Umarım başarılı olmuşumdur  ))))
Bu aşamadan sonra başarılı olup olamadığımı anlama imkanım var mı? Tekrar ilginiz ve verdiğiniz bilgiler çok teşekkür ederim...
|
Aslında anteri parçalayarak incelerseniz içinden dökülen tozları farkedersiniz. Olgun menekşe çiçeklerinin anterlerini tercih etmek gerek. Henüz kurumaya yüz tutmuş ama tam kurumamış bir çiçek iyi bir polen kaynağıdır.
Genç anterlerde polenler kurumadığından toz gibi olmazlar ve dökülmezler. Anteri aldığınız çiçek yaşlı olacak ama stigma için genç ya da ergen (tomurcuk açtıktan 3 gün sonra ergen bir çiçek olur) bir çiçek seçmelisiniz.
Menekşe dünyasında bu iş için bir deyim var (old man and young lady) "yaşlı bay ve genç bayan" diye. Bay anterin polen keseleri kurumuş ve tozlar dökülüyor olmalı ama bayan stigma genç ve diri olmalı. Kurumuş bir stigma ya da yeterli olgunluğa ulaşmış bir stigma için çok geç.
Stigma uç kısmındaki tüylü yapı aracılığı ile tozlaştıktan sonra polenler stigmanın içinde ovary ye göç ederler. Ovary dediğimiz yumurtalıkta yani tohum kapsülünde tohumların oluşması için zamana ihtiyaç var ve genç bir stigmanın genç ovarisi bu işlem için en uygun olacaktır.
Şemada anter üzerindeki tozlar zaten ayrılmış anterlerin arasından taşan polenlerdir.
https://eee.uci.edu/wiki/index.php/Bio_Sci_100LW
Bu adreste tozlanmış stigmanın tozlanmadan önceki ve sonraki hali mevcut.