View Single Post
Eski 01-02-2010, 17:49   #5257
Kahraman Koray
Ağaç Dostu
 
Kahraman Koray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 155
Afrika menekşesi serası ıçın ışık kaynağı

Yosun önleyici kullanmaya gerek yok. Aslında 2-3 ayda bir gelişen fideleri yeni bir seraya daha seyrelterek şaşırtmak denilen transfer işlemini yapmak lazım.

Yaprağından tutarak sökebilir ve kolayca bir kalemle açılan çukura dikebilirsiniz. Sera ortamı %100 nem sağladığından ionize sistemleri ve soğuk buharı kullanmaya gerek yok, boşuna enerji kaybı.

Üzeri kapalı bir kutu ve gerekirse havalandırma için açılmış küçük delikler zımba deliği büyüklüğünde bir kaç adet yeterli havalanmayı sağlayacaktır. Bu tohumdan menekşe işinde yapay olarak faydalı tek şey tohumlar dikildikten sonra ilk 8-10 gün çimlenme süresi boyunca 12-16 saat gündüz olacak şekilde yapay ışık (floresan) uygulanabilir.

Ben 12 saat elektriği açıp otomatik olarak kapatan bir timer aldım ve hergün açıp kapama derdim olmuyor ama 8-10 gün fazla bir süre olmadığından bu süre içinde sabah 8 de açıp akşam 8 de kapatarak gece kök gelişimini ve ışıklı dönemde de filizlenmeyi sağlayabilirsiniz.

Aslında bende transparency adapter denen ve slayt benzeri şeffaf materyalleri scanner cihazlarında taramaya yarayan düz ışık veren bir cihaz var. Ben bu ışık kaynağını kullanıyorum (aşağıda resmini yükledim) ama soğuk ışık veren bir masa lambası da aynı işi görür.

Sıcak ışık tehlikeli olabilir. Gelişmelerden haberdar edeceğim. En ilginci tek bir menekşe kapsülünden farklı yaprak renkleri ve çeşitte çok sayıda menekşe çıkması.
Mendel kanunu burada çalışıyor. Heyecanla izliyorum. Doğanın mükemmelliği beni şaşırtmaya devam ediyor. Bu menekşeleri şaşırtmak bile o kadar doğal bir süreç ki rahatlatıyor ve insana mutluluk veriyor. Yapraktan üretimden daha heyecanlı.

Bu çıkan menekşeler çok fazla. Yani şu an 200 tane menekşem oldu. Tüm menekşe hobicilerinin darısı başına diyorum. Selamlar.

Eklenen Resimler
 
Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön