agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-08-2009, 15:04   #4081
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-06-2009
faruk bey bırsey dah bu ıkı meneksenın alt yapraklarını koparsam dıger kucuk yapraklar daha ıyı gelısırlermı.aslında altı tamamen yaprak dolydu ama benım oglum kırdıgı ıcın bıraz hırpalandı.yenı yenı kendını toparlıyor.bende altta kalan ıkı uc yaprakı kırayım dıyorum.

nermintekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 17:16   #4082
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Sayın Nermintekin yaprak gelişimini hızlandırmak için her zaman alt yaprakların çiçeksiz yani tomurcuksuz aşama da kırılması tetikleyici rol oynar. Hem yaprak gelişimini hem de çiçeklenmesini teşvik eder. Bahsettiğiniz yaprakları bence de koparabilirsiniz...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 22:25   #4083
Ağaç Dostu

Sevgili Emy su da köklenmesini beklemekten ziyade direk torfa dikersen zamandan kazanmış olursun...

Eski 15-08-2009, 22:51   #4084
Ağaç Dostu

emy_83's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2007
Galeri: 1
Ben yine yalnış biliyormuşum demekki... Suda köklendirdiğimde hızlandırdığmı zannetmiştim ben hemen gidip torfa ekiyorum çeliklerimi teşekkürler faruk abi

emy_83 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 00:08   #4085
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevim Hanım, önce hazır büyümüş menekşelerden satın alın, yanısıra çelikten üretmeye çalışın. Çeliğin köklenip, yavru verip bir de ardından çiçeklerini beklemek gerçekten sabır gerektiriyor. 30'un üzerinde menekşem var, hiçbirinde çiçek yok. Özeniyorum tabii çiçek açmış menekşelere. Çiçekli menekşeler satın alınca biraz daha sabırlı olabiliyorum diğerleri de açacak diye... Hemen çiçekli menekşe alın, bu stresi yaşamayın, çeliklerinizi daha sakin beklersiniz. Deneyimle sabitlenen bir durum bu )

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 08:28   #4086
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2008
Galeri: 6
Sevgili Maki hazır büyümüş menekşe aldım. Daha doğrusu bir arkadaşım, bunu sizin için yetiştirdim diye bir saksı menekşe vermişti. O saksıyı alınca "ay benim eski menekşelerim" hatırlaması ve sevinciyle bakmaya başladım. Gelişti bol yaprak verdi ama ne yazıkki çiçek vermedi. Sonra gerilemeye başladı. Bu yaz yine canlandırdım onu ama henüz çiçeğini görmüş değilim Elimde hazır yetişmiş bir menekşe varken ve istediğim sonucu alamamışken saksılar dolusu hazır yetişmiş menekşe almakda istemedim doğrusu.

Sevgili Faruk evimizde on iki yıldır oturuyoruz. Önceki dairemizde de çok güzel çiçek yetiştirirdim. Son on yılı saymazsak burada da çiçek yetiştirdim. Evimiz sabah güneş almaya başlıyor. Akşama kadar tüm odaları güneş görüyor. Yetişkin menekşem şu an balkonda dik güneş ışığı almayan aydınlık yerde. İçeriye alırsam da sabah güneşi alan odada aydınlık bir köşesi olacak. Önceki diktiklerimden hala yaşayan ama yavrulamamış bir menekşe yaprağım var bakalım o ne yapacak, gelişecek mi Bekliyorum.

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 17:56   #4087
Yeni Üye

elif's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2007
Galeri: 41
Sevgili faruk
yardımını istediğim menekşe yavrumun fotoğrafını ekliyorum.
2 ci fotoğraftaki yavrumun ana yaprağında çürüme var.
3 üncü fotoğraf ikinci fotoğraftaki menekşemin arkadan görünüşü.
(para 50 kuruş)

Eklenen Resimler

Düzenleyen elif : 16-08-2009 saat 17:59 Neden: eksik yazı
elif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 18:55   #4088
Yeni Üye

elif's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2007
Galeri: 41
Sevgili Fatih menekşe hakkında usta oldugunu bi kez daha belli ettin.
Tespitin doğru toprak bahçe toprağı deneme amaçlı torfa ayrı bahçe toprağına ayrı ektim bunlar daha çabuk yavru verdi ve daha çabuk büyüdü tek sorun ana yaprak çabuk çürüyor

elif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 19:48   #4089
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elif Mesajı Göster
Sevgili faruk
yardımını istediğim menekşe yavrumun fotoğrafını ekliyorum.
2 ci fotoğraftaki yavrumun ana yaprağında çürüme var.
3 üncü fotoğraf ikinci fotoğraftaki menekşemin arkadan görünüşü.
(para 50 kuruş)
Sevgili Elif ana yapraksız yavruyu bence yerinden oynatma. Yerinden oynattığın zaman yüksek oranda kaybedebilirsin. Ben de yaptığım hatalardan ders aldım artık yavru belirli bir büyüklüğe gelmeden yerinden oynatmıyorum. Bence senin yapman gereken güneş görmeyen bol aydınlık alan bir cam kenarına bu yavru menekşeyi yerleştirmek. Pencere kenarına saksıyı yerleştirirken yavru bulunan saksıyı pencere hizasından bir saksı boyu alta yerleştir. Bu sayede yavru menekşe gün ışığını kavuşmak için hem yaprak sapını uzatacak hem de yaprak ayasını genişletecek. Ben genellikle kalorifer petekleri pencere hizasından bir saksı boyu alçakta olduğu için kalorifer peteği üzerine yerleştiriyorum yavru menekşelerimi...

Eski 16-08-2009, 21:32   #4090
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Smile

Bu resimde ki menekşeyi komşuma geçen yıl ocakta dikmiştim.Ben görünce çok şaşırdım.Tek yaprak naasıl olduda 10 ya da 11 tane yavru verdi ve birde üstüne çiçek açtı.10 ya da 11 diyorum çünkü tam olarak hatırlamıyorum.Menekşenin sıkışık olduğunu söyledim ve ayırmak için izin istedim.Tabi ki de cevap evet olmuştu ve ayırmadan öncesi ve sonrası resimlerinide çektim.Bir dondurma kutusundan 6 saksı dolu dolu menekşe çıktı.

ÖNEMLİ NOT:Bir yılda bu hale gelmesinde yumurtanın etkisinin çok olduğunu söyledi...Hatta saksıyı döktüğümde toprak ve yumurta kabukları çıktı.

DAHA DA ÖNEMLİ NOT :MAŞALLAH demeyi esirgemeyin

Eklenen Resimler

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 21:35   #4091
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili Faruk,
Yeni aldığım menekşeleri 15-20 gün diğerlerinden ayırıyorum. Hastalık ya da zararlı belirtisi görmezsem diğerlerinin yanına taşıyorum. Sizler zararlılarla çok mücadele ettiniz. Biz de deneyimlerinizden faydalanıyoruz. Yenileri ayırmak da zaten sizlerin önerisiydi . Paylaşımlarınız için teşekkürler...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 23:33   #4092
Ağaç Dostu

Fatihciğim benden de kocaman bir MAŞALLAH. Bir sorum olacaktı. Yumurta kabuklarını komşun toprak içine toz olarak mı yoksa kırıklı olarak mı karıştırıyormuş? Ben normal de yumurta kabuklarını toprağa ufalayıpta karıştırıyorum...

Eski 17-08-2009, 08:52   #4093
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Yumurta suyu ve kabuğu haricinde bir şey vermemiş.Sadece arada bir normal çeşme suyu.Yumurta kabuklarını küçük parçalar halinde kırıpta vermiş.Bende mum çiçeğime ve kalan 2-3 menekşeme böyle bir uygulama yapacağım.

Eski 17-08-2009, 11:04   #4094
Yeni Üye

fatıh bey bu yumurta suyunu bıraz acarmısınız.kaynamıs yumurta suyumu yoksa yumurtayı cırpıp sulandırıyormu?

Eski 17-08-2009, 11:13   #4095
Yeni Üye

faruk bey en sonunda benın celıklerımın bı tanesı
yavruladı nasıl mutlu oldum anlatamam.ılk defa
bı celıgım yavru verdı.gecen gun sız kasıkla
konturol edın demıstınız.karıstırırken gördum.
hergun yanına gıdıyorum buyuyormu dıye:,)

Eski 17-08-2009, 13:26   #4096
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Giriş Tarihi: 29-07-2009
Sayın Fatih tebrikler komşunuza

Aynı menekşeden benim komşumunda var. Ben de onun yavruları ayırmıştım 3 ay önce. 9 taneydi. Sanırım menekşenin cinsinden. Yaprakları uzunumsu idi burdakinin. Bu arada yumurta kabuğunu ben bir gün ıslatıp o suyu veriyordum. Toprağına yumurta kabuğu koyuyor mu komşunuz? Benim menekşelerde bayağı işe yarıyor.

eragorn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2009, 13:29   #4097
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Yok koku olmuyordu.Zaten kayanttığı yumurtanın suyunu ve kabuğunu çiçeğe içini kendine ayırıyor
Nermin hanım yumurta suyu kaynatmadan kalan yumurta suyu.
Ben koca bir tencereye 3-4 tane atıp arada bir suluyorum menekşelerimi.

Eski 17-08-2009, 13:54   #4098
Ağaç Dostu

Şener KÖKSAL's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2009
Galeri: 9
Menekşe sevgisi gerçekten sabır ve ilgi isteyen bir hobi. Bende uzun süredir bu sevginin hazzını yaşıyorum. Her sabah mutlaka tüm saksılarımı ziyaret eder gelişimlerini takip ederim. Hsatalığa çok nadir yakalandılar şimdiye kadar. Sanırın 10 dan fazla renk çeşitim var. Saksı sayımda 60 lar civarında. Sürekli çoğaltıp dağıtıyorum. Çelikte üretimde hiç sorun yaşamadım. Bir yapraktan 7-8 yavru aldığım oldu. Sadece geç yavrular veriyor 1-2 ay beklemek lazım. Renkli menekşeler özellikle ebruliler yapraktan üretimde farklı renklere çoğu zaman tek renge dönüşüyor. Aşağıda menekşelerimden bir kaçının fotoğrafını gönderiyorum. Bunlar çiçek açanlar. Açmayanları çiçek açanların yanına koyun bir süre sonra dayanamayıp açıyorlar. Bunlar biraz kıskanç mı ne?

Eklenen Resimler

Şener KÖKSAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2009, 14:18   #4099
Ağaç Dostu

Şener KÖKSAL's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2009
Galeri: 9
Kırmızıya yakın bir renk buldum , farklı renkleri bulmakta heyecan verici.

Eklenen Resimler

Şener KÖKSAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2009, 16:53   #4100
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Arkadaşlar tatil sırasında aldığım menekşelerim.. Fotoğraflarını yüklemek için yeni fırsat bulabildim..

Eklenen Resimler

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2009, 09:26   #4101
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Öncelikle teşekkür ediyorum.. Sevgili Esin 2, ben de aynı dertten muzdaribim..Özellikle mor beyaz ebrulilerim kısa bir süre sonra tek renk oluyor. Sanırım üretici firmanın bu konudaki başarısızlığından kaynaklanıyor.. Başka bir sebep kabul edemiyorum..

Benim menekşelerim genelde ilk koyduğum yerde durur ve hiçbir değişikliğe maruz kalmazlar.. Bu sebepten, ebruli menekşe alırten hep tereddüt içinde oluyorum..

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2009, 09:41   #4102
Ağaç Dostu

Ebruli menekşeler güneşi yeterince almadıklarında tek renge dönüyorlar. Ben bu konuda bir deneme yaptım. Ebruli menekşelerimden 1 tanesini güneş görmeyen aydınlık bir cam önüne koydum. Diğerlerini güneş alan yerlerinden oynatmadım. Güneş görmeyen ebruli menekşem uzun zaman sonra ikinci açışında tek renge döndü,güneşi yeterince alan ebruli menekşelerim daha sonra ki çiçeklenmelerin de gene ebruli açtılar...

Eski 19-08-2009, 08:43   #4103
Ağaç Dostu

_kardelen_'s Avatar

Giriş Tarihi: 06-07-2009
Galeri: 2
Tek katlı çiçek açan menekşe, sonradan katmerli olabilir mi? Benim menekşe dört yapraklı açıyordu, bu defa çıkan tomurcuklarda saydım sekiz yaprak var.
Ama açması çok yavaşladı. Fazla sulamadan olabilir mi? Yapraklarını yıkamaya kalkıştım da, yıkarken epeyce su aldı saksı haliyle.

_kardelen_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 09:48   #4104
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-09-2008
Kayınvalidemde yapraklarının renkleri açılmış kökünden çürümeye başlamış menekşesini aldım eve getirdim. Mutfağıma koydum sabah güneşini alıyor ama aydınlık güneş gelmeyen bir yere koydum. menekşeyi nasıl tekrar canlandırıp yaşatabilirim.

kader01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 09:55   #4105
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

KAder kökünden çürümede kökler temizlenip tekrar köklenmesi sağlanmalı.Ben genellikle kök çürüklerinde tüm ölü kökleri kesip yeniden köklendirmeye alıyorum.Eğer kök gövdeyide çürüttüyse gövdede çürük olan yere kadar temizlenmeli ve yeniden köklenmesi için dikilmeli.

Eski 19-08-2009, 10:04   #4106
Ağaçsever

Fatih yani tamamen üst sağlam yaprakları alıp çürüyen yerleri kestikten sonra yenidenmi dikeyim. Birde malum adanada havalar şimdi çok sıcak acaba bununda etkisi olabilirmi

Eski 19-08-2009, 10:05   #4107
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2007
Sevgili katmer hoş geldiniz. Yine çok güzel menekşeler bulmuşsunuz. Güle güle büyütün.

Bir kaç kök olan menekşelerimi ayırmak istiyorum. En uygun ne zaman yapmalıyım? Ayrıca daha ömceki senelerde yaptığım ayırma işleminden sonra menekşelerimi kaybettiğimden özellikle dikkat etmem gereken hususlar neler? Arkadaşlar bilgi verebilirmisiniz?

ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 10:09   #4108
Ağaçsever

fatih yeni saksıya ekiceğim yaprakların toprağını hazırlarken biraz yanmış hayvan gübresi var evde toprağa karıştırsammı acaba

Eski 19-08-2009, 10:29   #4109
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Ben menekşelerde gübre kullanmadım yakarım korkusundan o yüzden birşey diyemeyeceğim.
Menekşelerin araları sıcakla bozuk gerçekten sıcak çok feci bir şekilde etkiliyor.
Çürüyen kısmı bir güzel temizledikten sonra ister suda ister toprakta köklendire bilirsiniz.

İlknur hanım ben menekşemi bu pazar ayırdım daha doğrusu komşumunkiini geçen sayfada da yazdım.Ayırmada kayıplar köklenmediğinden oluyor.bir sıra yaprak alın eğer ayırdığınız menekşe büyükse bir sıra yaprak alın aldığnız sıraya kadar toprağa gömün ve yaprak aldığınız yer toprak altında kalsın.Olmadı köklendirici hormon kullanın ben tutmayacağını anladığım çelik vs. hepsinde köklendirici hormon kullandım.

Eski 19-08-2009, 10:48   #4110
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2007
Galeri: 19
Syn İlknur ben saksıdan çıkarmadan bıçak yardımıyla yavaş yavaş ayrıyıromu bir kökük diğerleri saksıda kalıyor onu torfa dikiyorum üzerine poşet geçiriyorum bir hafta kadar bekletiyorum böylece ortama daha kolay alışıyor tabi herkezin yöntemi farklı eğer o yavrum tutarsa diğerlerinide yavşca ayırıp dikiyorum üzerlerine geçiriyorum poşeti çok fazla kayıp olmuyor...

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025