agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-02-2014, 12:33   #12091
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Yaprak üzerindeki her yaralanmadan kök ve yavru gelişimi sağlanabilir iynk , yapraklarıda damar içerecek şekilde steril kesip ekerseniz köklenirler. Köklenen yavrularıda biraz geliştikten sonra köklü olarak küçük kaplara ayırabilirsiniz.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 13:41   #12092
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Afrika menekşelerinde yaprak çeliği ile üretim

Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik.
Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler .
Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz.
Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır.
7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur.
Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın.
Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın.
Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın.

Name:  çelik1.jpg
Views: 1574
Size:  40.9 KB

Name:  çelik.jpg
Views: 3001
Size:  23.2 KB

Name:  çelik2.jpg
Views: 2342
Size:  68.4 KB
Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır.
Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin.

Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir.
Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin.

Eklenen Resimler

Eski 20-02-2014, 14:09   #12093
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

Giriş Tarihi: 18-12-2013
ilginize teşekkürler sami bey,
yapraklarıma sera ortamı oluşturmak istiyodum çünkü bu yöntemle daha çabuk yavru veriyorlar kendimce bu yöntemi buldum. su şişesini ikiye kestim üstünü yukardan kapak gibi kapattım. fotoğrafda farkederseniz yan tarafında açıklık var birde akşamları üst kapağı çıkarıyorum sabah kapağı tekrar kapatıyorum üç haftadır yapraklarımda bi kötüleşme olmadı. iyiler iyi

sami ulus beğendi.
ayşegül21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 14:40   #12094
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-12-2013
merhaba meneksecibaba yapraktan üretim için yaprak kesımı sızın paylaştıgınız gıbı mı olmalı ?

ÇİÇEKLERR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 14:56   #12095
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

o resmi acil arşivden buldum , 45 derecelik eğim yaprağın ön tarafından verilmeli ki filizler de önden gelsin ve ışığı görsün.

hüzün ve ÇİÇEKLERR beğendi.
Eski 20-02-2014, 15:13   #12096
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-12-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
o resmi acil arşivden buldum , 45 derecelik eğim yaprağın ön tarafından verilmeli ki filizler de önden gelsin ve ışığı görsün.
çok tesekkur ederım bende oylee yyapıyordum da

hüzün beğendi.
ÇİÇEKLERR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 15:15   #12097
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi blaze ash Mesajı Göster
Menekşemin bazı yapraklarında saksıya değen yerlerde çürümeler oluyor. Resimdeki yapragın altındaki yaprak da çürümüştü kopardım. Ama bu da çürüyor. Ne yapmalıyım?
Kullandığınız saksı menekşeler için özel olarak üretilen türde, dış sıradaki yaprakların temas edeceği bölge kesici ya da zedeleyici olmayacak şekilde enli bırakılmış.

Aklıma gelen tek neden dış sıradaki yaprakların yaşlanmış olmaları. Bunun dışında çürüyen yaprak saplarının gövde ile birleştiği yerde kahverengileşme yani çürüme başlamışsa kök çürümesi başlamış olabilir.

İremsıla beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 21:59   #12098
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Galeri: 6
[Sevgili asln, maki01 ve menekşecibaba;

Menekşemin sanırım gövesi biraz aşağıda asln'ın dediği gibi yükseltmem gerekecek. En dıştaki yapraklar zamanla aşağı kıvrılırken saksının kenarına değen yerlerde zedelenme oluyor ve yaşlanınca çürüyorlar. Ancak resimdeki yapraklar yeni büyüyenler. Sanırım daha çok gençken saksıyla temas etmekle başedemeyip çürüyorlar.

Yaprakların saplarında yumuşama ve çürüme yok. Diğerleri sapasağlamlar. Ben en iyisi menekşenin altına toprak ekleyerek yükselteyim.

Bir sorum daha olacak. Serada olan menekşe yavrularım var. Yanmayan kalorifer üzerinde cam kenarında duruyorlar. Sizce seradan çıkarma zamanı ne zaman olmalı? Sera içinde mutlular ama tamamen çıkarsam daha mı cabuk büyürler?

Sent from my iPad using Tapatalk

maki01 ve asln beğendi.
blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 22:25   #12099
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Alıntı:
[Sevgili asln, maki01 ve menekşecibaba;

Menekşemin sanırım gövesi biraz aşağıda asln'ın dediği gibi yükseltmem gerekecek. En dıştaki yapraklar zamanla aşağı kıvrılırken saksının kenarına değen yerlerde zedelenme oluyor ve yaşlanınca çürüyorlar. Ancak resimdeki yapraklar yeni büyüyenler. Sanırım daha çok gençken saksıyla temas etmekle başedemeyip çürüyorlar.

Yaprakların saplarında yumuşama ve çürüme yok. Diğerleri sapasağlamlar. Ben en iyisi menekşenin altına toprak ekleyerek yükselteyim.

Bir sorum daha olacak. Serada olan menekşe yavrularım var. Yanmayan kalorifer üzerinde cam kenarında duruyorlar. Sizce seradan çıkarma zamanı ne zaman olmalı? Sera içinde mutlular ama tamamen çıkarsam daha mı cabuk büyürler?

Sevgili blaze,
Toprak yeni değilse mesela 2 ayı geçkinse, gübrede kullanmışsanız isterseniz tamamını değiştirin.Üstte yeni altta eski toprak uygun olurmu hiç bununla ilgili not okumadım forumda.Zaten köküyle büyük miktar toprak gelecek, dağıtmadan etrafına ve altada yeniyi doldurur örtersiniz.
Seralı yavrular için fotoğraf yollarsanız daha iyi karar verilir.
Benimkileri 2 aylıkken seradan çıkarttım ama minyatürler, sürgün yavruları gibi farklı durumda olanlardı.
Sanki seradan sonra daha hızlı geliştiler, her evin her memleketin iklim durumuna bağlı oluyor galiba bu kararı vermek.Seradan almak için bakalım bilenler ne diyecek.

maki01 beğendi.
asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 22:30   #12100
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
Sevgili blaze,

Toprak yeni değilse mesela 2 ayı geçkinse, gübrede kullanmışsanız isterseniz tamamını değiştirin.Üstte yeni altta eski toprak uygun olurmu hiç bununla ilgili not okumadım forumda.Zaten köküyle büyük miktar toprak gelecek, dağıtmadan etrafına ve altada yeniyi doldurur örtersiniz.

Seralı yavrular için fotoğraf yollarsanız daha iyi karar verilir.

Benimkileri 2 aylıkken seradan çıkarttım ama minyatürler, sürgün yavruları gibi farklı durumda olanlardı.

Sanki seradan sonra daha hızlı geliştiler, her evin her memleketin iklim durumuna bağlı oluyor galiba bu kararı vermek.Seradan almak için bakalım bilenler ne diyecek.

Toprak yeni değil 1 yıl olmuştur 😱😱😱 çok badireler atlattı bu menekşem. Thrips, mite, yapraklarda küllenme vs. O arada korktum köküyle oynamaya. Bir de şu an üstü tamamen çiçek kaplı. Toprak değiştirirsem çiçeklere yazık olur düye düşünüyorum. Çiçekleri geçince değiştirsem daha iyi olmaz mı?

Seradakileri yarın resimleyip ekleyeyim. Ona göre bi akıl verin bana.

maki01 ve asln beğendi.
blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 23:13   #12101
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Maşallah kurtulmuşta birde böyle güller açmış.Canım marulum

Kök ve büyüme kısmı nereden başlıyor,biyolojik adı nedir bilmiyorum.
Sizin bitkinin büyüme yani en dış dalı çıkartma hizası saksının çok içinde kalmış.Toprakta onun altında kökü kapatıyor.
Ben kökü yükseğe çıkartıp ,dalların başladığı hizayı saksı yanlarına hizalamak istedim ki,son dalların yaprakları saksıya dayanıp sürtünme yapmasın.Sürten yer çürüyor fotoğrafta gördüğüm.
Çukurda kalıyorlar kısaca.

Madem çok dert çekti ve çiçeklerde var bırakın bir kaç yaprak kaybı olsun şimdilik.Zaten dış kart yapraklar.Çiçeklenme bitince altı doldurup yükseğe çekersiniz.

Ekte sizinle aynı durumda olan derin diktiğim menekşem.Sapında görülmüyor ama temas ettiği kısım da kahverengileşme var.
Ve bozulacak zamanla.Soldaki büyük gördüğünüz.
Sağ taraftada aynı yapraktan vardı sapı o kısım kurudu ve koparttım.
Tomurcukta ve 2 ay önce toprak değiştirdiğimden şimdilik ellemiyorum.
Dış yapraklar zaten eski diye gözden çıkarttım.Çiçek bitsin saksı değişecek bir kaç aya .Fikir olsun diye ekledim.

En alttaki fotoğraftada yüksek diktiğim teması olmayan örnek.Türüde yayvan yaprak vermiyor sanırım.Temas yok saksıya.
Umarım yardımcı olmuştur anlatmak istediğime.
Selamlar

Eklenen Resimler

İremsıla, efeege ve SUDEM beğendi.

Düzenleyen asln : 21-02-2014 saat 10:03
Eski 21-02-2014, 12:57   #12102
Ağaç Dostu

iynk's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2013
Merhabalar benim yavru menekşelerin durumu bu şekilde. ayırma zamanı gelmiş mi gelmemiş mi tam olarak kestiremedim. Fikir verirseniz sevinirim. Bir de bu kadar yavruyu ben nasıl ayırcam, nereye dikcem, nerde muhafaza etcem. Bunca menekşeyi gören eşim ya menekşeler ya ben demeye başladı.

Eklenen Resimler

iynk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 13:31   #12103
Ağaç Dostu

ngr33's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2013
ya menekşeler ya ben ... tüm menekşe deliklerinin ortak sorunu..

benim esimde ya ağaçlar. net ya ben diyor azıcık haklı mı ne?
burada kendimi kaybediyorum

menekşelerin yaprak boyu ayırmak için uygun gibi görünüyor sevgili iynk..yapraklar 5 kuruş boyutuna gelince ayırabilecegini söylüyor ustalar..

İremsıla ve SUDEM beğendi.
ngr33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 14:07   #12104
Ağaç Dostu

iynk's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2013
Benim aklımda da 1 TL gibi kalmış. O yüzden tereddüt yaşadım ayırıp ayırmamak konusunda. 5 kuruşsa kurtardı demektir, ayırabilirim.

iynk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 14:39   #12105
Yeni Üye

ayşegül21's Avatar

Giriş Tarihi: 18-12-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iynk Mesajı Göster
Merhabalar benim yavru menekşelerin durumu bu şekilde. ayırma zamanı gelmiş mi gelmemiş mi tam olarak kestiremedim. Fikir verirseniz sevinirim. Bir de bu kadar yavruyu ben nasıl ayırcam, nereye dikcem, nerde muhafaza etcem. Bunca menekşeyi gören eşim ya menekşeler ya ben demeye başladı.
ben bu şekilde çatlatan menekşelerimde önce annelerini biraz sapı kalacak şekilde kesip yavrulardan ayırdım. daha sonra yavrunun toprağını silkeleyip kök kısmını suyun altına tutup topraktan arındırdım bu şekilde kökleri daha rahat gördüm birden fazla kök oluyor içlerinde hepsini yavaşça ayırdım çatlatan bir menekşeden 7 adet yavru çıktı bu sayede. onları da ayrı ayrı bardaklara diktim. çok zevkli bir işlem anne yaprağı ise biraz suda durduktan sonra tekrar dikicem

menekşezar beğendi.
ayşegül21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 15:32   #12106
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili menekşe dostları,

Lütfen bilgi, soru ve sorunlarımızı ilgili başlıklarda paylaşalım. Onbini geçen mesajlar arasında önemli bilgilere erişmek mümkün olamıyor . Biraz daha özen gösterelim

Başlıkları görmek için tıklayın

Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...tm#post1251771

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...tm#post1249443

İlgili başlığa yazılmayan mesajlar taşınacak ya da silinecektir.

Eski 21-02-2014, 15:58   #12107
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
[En dıştaki yapraklar zamanla aşağı kıvrılırken saksının kenarına değen yerlerde zedelenme oluyor ve yaşlanınca çürüyorlar. Ancak resimdeki yapraklar yeni büyüyenler. Sanırım daha çok gençken saksıyla temas etmekle başedemeyip çürüyorlar.
Yapraklar kesici bir kenara değmiyorlarsa sadece temasdan dolayı çürümüyorlar sevgili blaze_ash. Yurtdışında büyük gelişkin menekşelere ya da uzun saplı yapraklara destek olması için özel plastik halkalar satılıyor.

Bu halkaları temin etmekte sıkıntı yaşadığımız için Avrupalı arkadaşlarımızın plastik kapaklarla yaptığı çalışmayı aşagıdaki linkte görebilirsiniz

AVSE Forum • View topic - Pots, fertilizers and other supplies

Eski 23-02-2014, 12:37   #12108
Ağaçsever

e.aydemir's Avatar

Giriş Tarihi: 22-06-2013
Name:  mavi.jpg
Views: 2579
Size:  29.6 KB

Bu da benim mavi boncuğum. Adını Emel Sayın koydum

e.aydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2014, 20:30   #12109
Ağaç Dostu

asln's Avatar

İlk minyatürüm epey büyüdü.Fitilli sulamada 10 gündür.Ağ ipimiz işe yarıyor

Eklenen Resimler

Eski 24-02-2014, 20:34   #12110
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Akşam seramı karıştırdım, genel nüfus sayımı sonrası kareler.
Bu büyük bebek fitilde.Bu gün fark ettim kenarda bir şey çıkmış.Ben dikmemiştim, dikilecek kadarda bir şey değil.Aman yarabbim noluyor bunlara yeni yeni misafirler

Eklenen Resimler

Eski 24-02-2014, 21:27   #12111
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik.
Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler .
Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz.
Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır.
7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur.
Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın.
Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın.
Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın.

Eklenti 470677

Eklenti 470678

Eklenti 470679
Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır.
Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin.

Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir.
Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin.
Sevgili meneksecibaba bu linkte bu fotografı yayınlamıştım
http://www.agaclar.net/forum/1211614-post453.htm

sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2014, 21:40   #12112
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Artık tomurcuk ver nolur

Eklenen Resimler

Eski 26-02-2014, 13:21   #12113
Ağaç Dostu

asln's Avatar

http://www.agaclar.net/forum/1242777-post679.htm Buradaki hastalık mıdır diye sorduğum menekşem.
''10 gün önce Toprak değiştirip nemli bıraktım.
Köküde sağlamdı.
Hiç başıma gelmeyen bir durum.Neyi var acaba?'' diye sormuşum.
Kış günüydü hatırlıyorum, ne fısfısla gübre,nede topraktan gübre, ne aşırı ışık ta yoktu .
Ama yaprakları nemli bırakmıştım, çok yıkamıştım.Karanlık olsun sabah ışık almasın diyede holde soğukta bırakmıştım.Bir kaç gün salona eski yeri 20 dereceye almadım.Sonrada alınca yukarıdaki linkteki sorun oluşmuştu.
Bu durumda soğuk vurmuş ,ıslak yaprak holde üşümüş oluyor değilmi?
O günden beri salonda hiç yerinden kalkmadı.Bu günkü hali bu.
Göbek yaprakları sağlam çıkıyor.

Eklenen Resimler

Eski 26-02-2014, 14:42   #12114
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Sn asln hastalıklar bölümünde daha güzel tartışılır diye taşınmıstır
Soğuk vurması olabilir
Azot eksikliği olabilir

maki01 beğendi.
sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 15:02   #12115
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Bence soğuk vurması. Aynı şeyi ben de yaşadım. O çok soğukların olduğu gün ofisten eve getirmeye niyetlendim. Kar yağıyordu aşırı da rüzgar vardı. Saksıyı tuttuğum elimin parmakları uyuştu resmen. Araba ile ev arasındaki o 5 dakikalık yolda dondu sanırım. Sonra da yaprakları aynen böyle Picasso gibi oldu. O yaprakları koparttım Allahtan göbektekiler sağlamdı...

asln beğendi.
fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 15:16   #12116
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Hatırlıyorum sevgili fatito, eklediğiniz fotoğrafları görmüştüm.
Aklımada geldi bu gün fotoyu eklerken.
Ben dikkat ettim diğer ev bitkilerinden çok daha fazla suya sahip menekşeler.Çıt çıt sulu sulu bünyesi var.
Atmosferden etkilenmesi, sulamadan etkilenmesi sanırım bu yüzden
Narin olmasını herhalde içlerindeki çok sulu yapıdandır fikrine bağlıyorum.

Eski 26-02-2014, 15:39   #12117
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili asln,

Soğuktan etkilenmiş olabilir ancak zararlı korkusuyla yıkarken yaprağı zedelemiş de olabilirsin. Menekşe yapraklarını yıkarken tüy yönüne dikkat etmek gerekiyor. Tüy yönü ile aynı yönde yıkanmalı ya da tozu alınmalı.

hüzün ve fatitoo beğendi.
Eski 26-02-2014, 15:57   #12118
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sevgili asln,

Soğuktan etkilenmiş olabilir ancak zararlı korkusuyla yıkarken yaprağı zedelemiş de olabilirsin. Menekşe yapraklarını yıkarken tüy yönüne dikkat etmek gerekiyor. Tüy yönü ile aynı yönde yıkanmalı ya da tozu alınmalı.
Bu menekşem ilk menekşe hevesimle aldığım emektar yaşlı olan.
Hastalık durumu yoktu.
2013 nisan mayıs gibi eve geldi.Çok yıkama sebebim yapraklar tozlu gibi mat ve koyu renk olmuştu yazı atlatıp iyice yetişkin olunca.
Bende karanlık yaprağı hiç sevemiyordum .Gerçi şimdi seviyorum koyu ve canlı kadife renkler hep karanlık yapraklardan çıkıyormuş

Forumu okudukça şimdilerde anlıyorum ki, tür özelliği oluşmuş, yaşı ilerledikçe yapraklar koyulaşmış. Mor **** lacivert türlerde hep koyu yaprağa rastladıkça fark ettim. Buda koyu çiçekliydi sanırım
O kafayla çitileyip çamaşır suyuna iyiki basmamışım diyorum

Çıkan yapraklarıda koyulaşmaya başlıyor.

Eski 28-02-2014, 13:47   #12119
Ağaç Dostu

ngr33's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2013
Mutluluk sebebisiniz...

Eklenen Resimler

ngr33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2014, 21:58   #12120
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Yılbaşından önce gelen ,3 ayı geçkin markette beklemiş menekşeler vardı. Her ay görme fırsatım oldu.Her gördüğümde çiçekleri yok olduğundan satılmadan arkalarda kalıyorlardı.
Hiç biri güneşle temas etmiyor.
Gözlediğim şey tüm kalanlar ''kalp '' şeklinde harika şirin yaprak veriyor.
Fakat dallar açık yeşil ve uzun, narinleşmiş,bitki genel rengi aydınlanmış yapraklar oluyor.
Kalpler o kadar belirginki daha önce onları görmesem yeni bir menekşe türü sanacağım.
Bu nasıl olur?
Mosmor çiçekli karanlık yapraklı yetişkinler bile 3 ayda açık yeşil kalpler çıkartıyor.
Neden o kadar düzgün kalp şekilleri?Sulama düzensiz, torf keçe, balık yıkanan musluktan sert bodrum suyu, ..Bu değişim görmüş yeni yapraklarda tek bir leke yok, delik yok ..
Neden cıvık suyun içinde muzların kiwilerin arasında bakımsız olduğu halde çürüme,ölüm olacağına form değiştiriyorlar?
Bulundukları kat yer altı üstelik.Balık reyonuna yakın ve soğuk hemde.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025