![]() |
|
![]() |
#12091 |
Ağaç Dostu
|
Yaprak üzerindeki her yaralanmadan kök ve yavru gelişimi sağlanabilir iynk , yapraklarıda damar içerecek şekilde steril kesip ekerseniz köklenirler. Köklenen yavrularıda biraz geliştikten sonra köklü olarak küçük kaplara ayırabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12092 |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşelerinde yaprak çeliği ile üretim
Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik. Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler . Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz. Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır. 7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur. Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın. Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın. Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın. ![]() ![]() ![]() Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır. Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin. Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir. Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur. Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12093 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-12-2013
|
ilginize teşekkürler sami bey, yapraklarıma sera ortamı oluşturmak istiyodum çünkü bu yöntemle daha çabuk yavru veriyorlar kendimce bu yöntemi buldum. su şişesini ikiye kestim üstünü yukardan kapak gibi kapattım. fotoğrafda farkederseniz yan tarafında açıklık var birde akşamları üst kapağı çıkarıyorum sabah kapağı tekrar kapatıyorum ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12094 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-12-2013
|
merhaba meneksecibaba yapraktan üretim için yaprak kesımı sızın paylaştıgınız gıbı mı olmalı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12096 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-12-2013
|
çok tesekkur ederım bende oylee yyapıyordum da |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12097 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aklıma gelen tek neden dış sıradaki yaprakların yaşlanmış olmaları. Bunun dışında çürüyen yaprak saplarının gövde ile birleştiği yerde kahverengileşme yani çürüme başlamışsa kök çürümesi başlamış olabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12098 |
Ağaç Dostu
|
[Sevgili asln, maki01 ve menekşecibaba; Menekşemin sanırım gövesi biraz aşağıda asln'ın dediği gibi yükseltmem gerekecek. En dıştaki yapraklar zamanla aşağı kıvrılırken saksının kenarına değen yerlerde zedelenme oluyor ve yaşlanınca çürüyorlar. Ancak resimdeki yapraklar yeni büyüyenler. Sanırım daha çok gençken saksıyla temas etmekle başedemeyip çürüyorlar. Yaprakların saplarında yumuşama ve çürüme yok. Diğerleri sapasağlamlar. Ben en iyisi menekşenin altına toprak ekleyerek yükselteyim. Bir sorum daha olacak. Serada olan menekşe yavrularım var. Yanmayan kalorifer üzerinde cam kenarında duruyorlar. Sizce seradan çıkarma zamanı ne zaman olmalı? Sera içinde mutlular ama tamamen çıkarsam daha mı cabuk büyürler? Sent from my iPad using Tapatalk |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12099 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2013
|
Alıntı:
Toprak yeni değilse mesela 2 ayı geçkinse, gübrede kullanmışsanız isterseniz tamamını değiştirin.Üstte yeni altta eski toprak uygun olurmu hiç bununla ilgili not okumadım forumda.Zaten köküyle büyük miktar toprak gelecek, dağıtmadan etrafına ve altada yeniyi doldurur örtersiniz. Seralı yavrular için fotoğraf yollarsanız daha iyi karar verilir. Benimkileri 2 aylıkken seradan çıkarttım ama minyatürler, sürgün yavruları gibi farklı durumda olanlardı. Sanki seradan sonra daha hızlı geliştiler, her evin her memleketin iklim durumuna bağlı oluyor galiba bu kararı vermek.Seradan almak için bakalım bilenler ne diyecek. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12100 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toprak yeni değil 1 yıl olmuştur 😱😱😱 çok badireler atlattı bu menekşem. Thrips, mite, yapraklarda küllenme vs. O arada korktum köküyle oynamaya. Bir de şu an üstü tamamen çiçek kaplı. Toprak değiştirirsem çiçeklere yazık olur düye düşünüyorum. Çiçekleri geçince değiştirsem daha iyi olmaz mı? Seradakileri yarın resimleyip ekleyeyim. Ona göre bi akıl verin bana. Sent from my iPad using Tapatalk |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12101 |
Ağaç Dostu
|
Maşallah kurtulmuşta birde böyle güller açmış.Canım marulum ![]() Kök ve büyüme kısmı nereden başlıyor,biyolojik adı nedir bilmiyorum. Sizin bitkinin büyüme yani en dış dalı çıkartma hizası saksının çok içinde kalmış.Toprakta onun altında kökü kapatıyor. Ben kökü yükseğe çıkartıp ,dalların başladığı hizayı saksı yanlarına hizalamak istedim ki,son dalların yaprakları saksıya dayanıp sürtünme yapmasın.Sürten yer çürüyor fotoğrafta gördüğüm. Çukurda kalıyorlar kısaca. Madem çok dert çekti ve çiçeklerde var bırakın bir kaç yaprak kaybı olsun şimdilik.Zaten dış kart yapraklar.Çiçeklenme bitince altı doldurup yükseğe çekersiniz. Ekte sizinle aynı durumda olan derin diktiğim menekşem.Sapında görülmüyor ama temas ettiği kısım da kahverengileşme var. Ve bozulacak zamanla.Soldaki büyük gördüğünüz. Sağ taraftada aynı yapraktan vardı sapı o kısım kurudu ve koparttım. Tomurcukta ve 2 ay önce toprak değiştirdiğimden şimdilik ellemiyorum. Dış yapraklar zaten eski diye gözden çıkarttım.Çiçek bitsin saksı değişecek bir kaç aya .Fikir olsun diye ekledim. En alttaki fotoğraftada yüksek diktiğim teması olmayan örnek.Türüde yayvan yaprak vermiyor sanırım.Temas yok saksıya. Umarım yardımcı olmuştur anlatmak istediğime. Selamlar Düzenleyen asln : 21-02-2014 saat 10:03 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12102 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2013
|
Merhabalar benim yavru menekşelerin durumu bu şekilde. ayırma zamanı gelmiş mi gelmemiş mi tam olarak kestiremedim. Fikir verirseniz sevinirim. Bir de bu kadar yavruyu ben nasıl ayırcam, nereye dikcem, nerde muhafaza etcem. Bunca menekşeyi gören eşim ya menekşeler ya ben demeye başladı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12103 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2013
|
ya menekşeler ya ben ... tüm menekşe deliklerinin ortak sorunu.. ![]() benim esimde ya ağaçlar. net ya ben diyor ![]() burada kendimi kaybediyorum menekşelerin yaprak boyu ayırmak için uygun gibi görünüyor sevgili iynk..yapraklar 5 kuruş boyutuna gelince ayırabilecegini söylüyor ustalar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12104 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2013
|
Benim aklımda da 1 TL gibi kalmış. O yüzden tereddüt yaşadım ayırıp ayırmamak konusunda. 5 kuruşsa kurtardı demektir, ayırabilirim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12105 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-12-2013
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12106 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili menekşe dostları, Lütfen bilgi, soru ve sorunlarımızı ilgili başlıklarda paylaşalım. Onbini geçen mesajlar arasında önemli bilgilere erişmek mümkün olamıyor . Biraz daha özen gösterelim ![]() Başlıkları görmek için tıklayın ![]() Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) http://www.agaclar.net/forum/afrika-...tm#post1251771 http://www.agaclar.net/forum/afrika-...tm#post1249443 İlgili başlığa yazılmayan mesajlar taşınacak ya da silinecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12107 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu halkaları temin etmekte sıkıntı yaşadığımız için Avrupalı arkadaşlarımızın plastik kapaklarla yaptığı çalışmayı aşagıdaki linkte görebilirsiniz ![]() AVSE Forum • View topic - Pots, fertilizers and other supplies |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12108 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-06-2013
|
![]() Bu da benim mavi boncuğum. Adını Emel Sayın koydum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12109 |
Ağaç Dostu
|
İlk minyatürüm epey büyüdü.Fitilli sulamada 10 gündür.Ağ ipimiz işe yarıyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12110 |
Ağaç Dostu
|
Akşam seramı karıştırdım, genel nüfus sayımı sonrası kareler. ![]() Bu büyük bebek fitilde.Bu gün fark ettim kenarda bir şey çıkmış.Ben dikmemiştim, dikilecek kadarda bir şey değil.Aman yarabbim noluyor bunlara yeni yeni misafirler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12111 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1211614-post453.htm |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12112 |
Ağaç Dostu
|
Artık tomurcuk ver nolur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12113 |
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/forum/1242777-post679.htm Buradaki hastalık mıdır diye sorduğum menekşem. ''10 gün önce Toprak değiştirip nemli bıraktım. Köküde sağlamdı. Hiç başıma gelmeyen bir durum.Neyi var acaba?'' diye sormuşum. Kış günüydü hatırlıyorum, ne fısfısla gübre,nede topraktan gübre, ne aşırı ışık ta yoktu . Ama yaprakları nemli bırakmıştım, çok yıkamıştım.Karanlık olsun sabah ışık almasın diyede holde soğukta bırakmıştım.Bir kaç gün salona eski yeri 20 dereceye almadım.Sonrada alınca yukarıdaki linkteki sorun oluşmuştu. Bu durumda soğuk vurmuş ,ıslak yaprak holde üşümüş oluyor değilmi? O günden beri salonda hiç yerinden kalkmadı.Bu günkü hali bu. Göbek yaprakları sağlam çıkıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12114 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Sn asln hastalıklar bölümünde daha güzel tartışılır diye taşınmıstır Soğuk vurması olabilir Azot eksikliği olabilir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12115 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
Bence soğuk vurması. Aynı şeyi ben de yaşadım. O çok soğukların olduğu gün ofisten eve getirmeye niyetlendim. Kar yağıyordu aşırı da rüzgar vardı. Saksıyı tuttuğum elimin parmakları uyuştu resmen. Araba ile ev arasındaki o 5 dakikalık yolda dondu sanırım. Sonra da yaprakları aynen böyle Picasso gibi oldu. O yaprakları koparttım Allahtan göbektekiler sağlamdı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12116 |
Ağaç Dostu
|
Hatırlıyorum sevgili fatito, eklediğiniz fotoğrafları görmüştüm. Aklımada geldi bu gün fotoyu eklerken. Ben dikkat ettim diğer ev bitkilerinden çok daha fazla suya sahip menekşeler.Çıt çıt sulu sulu bünyesi var. Atmosferden etkilenmesi, sulamadan etkilenmesi sanırım bu yüzden ![]() Narin olmasını herhalde içlerindeki çok sulu yapıdandır fikrine bağlıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12117 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili asln, Soğuktan etkilenmiş olabilir ancak zararlı korkusuyla yıkarken yaprağı zedelemiş de olabilirsin. Menekşe yapraklarını yıkarken tüy yönüne dikkat etmek gerekiyor. Tüy yönü ile aynı yönde yıkanmalı ya da tozu alınmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12118 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hastalık durumu yoktu. 2013 nisan mayıs gibi eve geldi.Çok yıkama sebebim yapraklar tozlu gibi mat ve koyu renk olmuştu yazı atlatıp iyice yetişkin olunca. Bende karanlık yaprağı hiç sevemiyordum .Gerçi şimdi seviyorum koyu ve canlı kadife renkler hep karanlık yapraklardan çıkıyormuş ![]() Forumu okudukça şimdilerde anlıyorum ki, tür özelliği oluşmuş, yaşı ilerledikçe yapraklar koyulaşmış. Mor **** lacivert türlerde hep koyu yaprağa rastladıkça fark ettim. Buda koyu çiçekliydi sanırım ![]() O kafayla çitileyip çamaşır suyuna iyiki basmamışım diyorum Çıkan yapraklarıda koyulaşmaya başlıyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12119 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2013
|
Mutluluk sebebisiniz... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12120 |
Ağaç Dostu
|
Yılbaşından önce gelen ,3 ayı geçkin markette beklemiş menekşeler vardı. Her ay görme fırsatım oldu.Her gördüğümde çiçekleri yok olduğundan satılmadan arkalarda kalıyorlardı. Hiç biri güneşle temas etmiyor. Gözlediğim şey tüm kalanlar ''kalp '' şeklinde harika şirin yaprak veriyor. Fakat dallar açık yeşil ve uzun, narinleşmiş,bitki genel rengi aydınlanmış yapraklar oluyor. Kalpler o kadar belirginki daha önce onları görmesem yeni bir menekşe türü sanacağım. Bu nasıl olur? Mosmor çiçekli karanlık yapraklı yetişkinler bile 3 ayda açık yeşil kalpler çıkartıyor. Neden o kadar düzgün kalp şekilleri?Sulama düzensiz, torf keçe, balık yıkanan musluktan sert bodrum suyu, ..Bu değişim görmüş yeni yapraklarda tek bir leke yok, delik yok .. Neden cıvık suyun içinde muzların kiwilerin arasında bakımsız olduğu halde çürüme,ölüm olacağına form değiştiriyorlar? Bulundukları kat yer altı üstelik.Balık reyonuna yakın ve soğuk hemde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|