agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-11-2008, 20:13   #1
/

Giriş Tarihi: 30-10-2008
Bende bu menekşem güzel ve yoğun şekilde açtığı için kıyamadımve serbest bıraktım.Yanında kendisine yakın büyüklükte yavrusu vardı.Onu çıkarıp toprağıyla birazda ,bir tanıdığa verdim şimdi oda buna yakın olmuş.Sayın Bengi su 'nun dediği gibi güzel çiçek açıyor bende o yüzden dokunmuyorum.Sonuçta çiçeğin şevkini kırmakta var.Azat ettim onu özgürce büyüsün ve açsın diye.Kurumaya başlayan yapraklarını temizledim.Bu temizlemeden çekilmiş.Ama sadece kötüleşen yapraklarını temizledim.Ve eeksik toprağını ilave ettim.Çiçekçilerde genelde küçücük saksılarda yanyana bir sürü çiçek ekmeye çalışırlar hep düşünürdüm acaba niye diye ,sonra baktım bizim gayet rahat saksılardaki çiçekler onların küçüçük saksılarından adaha az açıyor.Denemekte yarar gördüm.Her çiçek sıkışıklığa aynı tepkiyi verir mi bilemiyorum.

cevreizcisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 20:58   #2
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Ben de çiçekleri fazla kurcalamama taraftarıyım.Bölmektense bir boy büyük saksıya geçirmek daha sağlıklı oluyor.Bölünce rahatlayacağını düşünürken köküne zarar verilebiliyor...

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 21:14   #3
/

Evet ,elimizdeki güzelliği zedelemeden sadece saksını büyütmek uygundur *******.Tabi toprağından ayırmadan yeni saksısına dikerek üzerine toprak eklemek daha uygun oluyor.Hem böyle iri ve büyük görününce daha çok zevkleniyorum ben kendi adıma

Eski 19-11-2008, 21:40   #4
Ağaç Dostu

altinediz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-10-2007
Galeri: 28
Bunlarda benim menekşeler.

Şimdilik sağlıklı görünüyorlar. Allah bozmasın

Eklenen Resimler

altinediz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 21:43   #5
/

Bazı çeşitleri daha dayanıklı olabilir.Ama solucan olanı mecburen temizlemek lazımdı.Tam emin olmakiçin bir hafta felan beklemek en iyisi.Bazen bitki tamadapte olamayabiliyor.Mesela gül çeliği ektiğimizde bitiyor ama aradan geçen bir ay sonucunda bile tekrar kuruma gösterebiliyor.Ben yaprağından bi,r arkadaşa vermek için ektim.Şu dönemde ayırmak işime gelmediği için yaprakektimarkadaşın şansına tutarsa vereceğim.Bir hafta oldu ama hala tutup tutmadığından emin olamadım.

Eski 19-11-2008, 21:50   #6
/

farklı çiçeklerde hiç ummadığım zamanlarda ektim tuttuğunu gördüm.Aslında ekmek amacıyla koparmadım ama baktımkırılan dal var.Kırılmışken belki tutar boşa gitmesin dedim atmadım.Şansımı denedim tuttu.

Eski 19-11-2008, 22:46   #7
Ağaç Dostu

Nejla K.'s Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2008
Galeri: 17
Merhaba, aranızda yeniyim.Sizlere bir sorum olacak.Çiçekçiden yeni aldığınız menekşelerin saksılarını hemen değiştirmek gerekir mi?Torfun yetersiz kalacağı ve bahçe toprağı da eklenmesi gerektiği ile ilgili geçmiş yazıları okudum.Tereddütüm saksı değişim mevsimi olmadığı için çiçeğe zarar verecek olmamla ilgili...Tecrübelerinizi bekliyorum.Aranızda olmaktan dolayı mutluyum

Nejla K. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 22:56   #8
/

Merhaba nejla hanım mümkün olduğunca dönemi dışında değiştirme yapmamanız.Çiçeğin sağlığı açısından daha uygundur.Çiçekçilerden aldığımızda genelde hepküçüksaksılarda olur.Saksı değiştirme yaptığınızda da toprağından ayırmadan olduğu gibi yeni saksıya koyarak üzerine toprakeklerseniz daha sağlıklı olur.Benim yaptığım uygulamam bu şekilde her zaman.

Eski 19-11-2008, 22:56   #9
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Hoşgeldiniz Nejla K. ;ben önceleri menekşeyi alır almaz saksısını 2 boy büyüğüyle değiştiriyordum. Artık değiştirmiyorum en azından hemen ve 2 boy büyükle değil...
Çiçekçilerde yoğun sulama ve hormon verildiği için alındıktan bir süre sonra kendilerine gelebiliyorlar zaten.Sonraki durumuna göre eğer toprağı azsa kökü hiç ellemeden saksısından çıkarıp aynı saksının altına biraz toprak ekleyip geri yerleştiriyorum.Bahara kadar gayet iyi idare ediyorlar...

Eski 19-11-2008, 23:06   #10
Ağaç Dostu

Nejla K.'s Avatar

Katmer ve çevreizcisi teşekkürler.Önerilerinize uyacağım.

Eski 20-11-2008, 10:06   #11
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
2.5 hafta önce aldığım menekşelerimin çiçekleri hâlâ geçmedi, sürekli de yeni tomurcuklar veriyor. Alır almaz saksısını büyütmüştüm ve ilk sulamadan sonra çiçek coşturan vermiştim. Durdukları yer pencere kenarı, kuzey-doğu yönü, güneşsiz, loş. Oda kaloriferli, epey sıcak. Şimdilik sağlıklılar, yerlerini sevdiler sanırım.

Eklenen Resimler

aleydi ve menekşezar beğendi.
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 10:10   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Arkadaşlar hazır aldığımız menekşeler satışa sunulurken o minicik saksılara konuluyor. Seralarda büyüme aşamasında saksıya benzer tablet gibi birşeyin içinde duruyor. Ayrıca onlar tohundan üretme yaptıkları için fideleri büyüme aşamasında ayrı ayarı saksılara alıyorlar. Satıştada az maliyetli küçük saksılara yerleştiriyorlar.

Nariel şahane olmuşlar.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 10:28   #13
Ağaç Dostu

Nejla K.'s Avatar

Haklısınız olay9;sanırım ben de arkadaşların önerisine uyarak sadece toprak ekleyip,kışı geçirmelerini sağlayacağım.Şimdilik iyi durumdalar.Ama hemen birer yaprak aldım tabi...Ne olur ne olmaz diye...

Eski 20-11-2008, 10:28   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-09-2008
Galeri: 26
Tohumdan üretim nasıl oluyor peki **** tohumlar çiçeğin üzerindeki sarı olanlar mı. Ben onları ekip çimlendirmeye çalıştım ama olmadı çürüdüler. Galiba tohum o sarı olanlar değil.
syn Nariel çok güzel renkler...

ardaçiğdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 10:39   #15
Ağaç Dostu

Necja saksı değişimi yapabilirisn zaten bizim torftaki su olanını ayarlamamız mümkün değil. Arkadaşlarında dediği gibi kök ellemeden saksısını büyüt. Altına yanlarına toprak ekle. sorun yaşamazsın. Ben bu şekilde kaç tane değişim yaptım. Hepsini satın aldım çünkü.
Ardaçiğden bende tohum neresindedir bir türlü anlayamadım. Ayrıca onların ekme koşulları laboratuar ortamında oluyor.

Eski 20-11-2008, 10:40   #16
Ağaç Dostu

http://www.izelsb.com/vitro_trk.shtml
http://www.izelsb.com/cavus_sera_resim_trk.shtml
Linkelere gözatarmısınız.

Eski 20-11-2008, 11:11   #17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-09-2008
Galeri: 26
Verdiğin linkleri inceledim doku kültürü ile üretim yapıyorlar. O zaman bu menekşelerin renklerinide ayarlayabiliyor olmaları gerekmiyormu. Ama çok güzel bir ortam burda yaşadığımızı düşünsenize....

ardaçiğdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 11:58   #18
Ağaç Dostu

Nejla K.'s Avatar

Teşekkürler olay9,elimde 3-5 yıl gibi dinlenmiş bir bahçe toprağı var.Balkonda bir süre havalandırdım.Bu toprağın içeriğini bilemiyorum.Sadece gübre olmadığından eminim.
Çiçekçim çok daha iyi olacağını söyledi.Sizce onu kullanmalımıyım?

Eski 20-11-2008, 13:12   #19
Ağaç Dostu

altinediz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nejla K. Mesajı Göster
Teşekkürler olay9,elimde 3-5 yıl gibi dinlenmiş bir bahçe toprağı var.Balkonda bir süre havalandırdım.Bu toprağın içeriğini bilemiyorum.Sadece gübre olmadığından eminim.
Çiçekçim çok daha iyi olacağını söyledi.Sizce onu kullanmalımıyım?
Elinizdeki toprak sert yapılı değilse kullanabilirsiniz ****** de. Fakat Yinede siz bahçe toprağınızın içine torf **** ince nehir kumundan az miktarda karıştırmanızı tavsiye edebilirim. Bir başka alternatif ise perlittir. Oda aynı işi görecektir.

Eski 20-11-2008, 12:24   #20
/

Giriş Tarihi: 17-10-2008
Galeri: 1
olay9 bizim torftaki su olanını ayarlamamız mümkün değil demişssiniz benim menekşeler torflu toprak ben kaç günde sulamalıyım

elif59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 13:17   #21
Ağaç Dostu

altinediz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elif59 Mesajı Göster
olay9 bizim torftaki su olanını ayarlamamız mümkün değil demişssiniz benim menekşeler torflu toprak ben kaç günde sulamalıyım
torflu toprak su tutma ve geçirgenlik için iyi bir yöntemdir. Sulama işini ise klasik yöntem ile yani parmağınızı toprağın yüzeyine (az toprak içine bastırarak)değdirerek belirlemelisiniz. birde suyu toprak üstünden değil, saksı altlığına su dökmek suret ile sulama yapmanızı menekşeler için tavsiye ederim.

Eski 20-11-2008, 14:42   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Merhabalar,

Menekşeyi teneke kutuya eken arkadaşlar sorum size: Kutunun dibine delik açıyor musunuz? Cevap evetse nasıl açıyosunuz acaba? Metal peynir kutusunu menekşe saksısı yapmayı düşünüyorum da...

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 14:44   #23
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2007
Galeri: 19
Bir çiviyi çekiç yardımıyla yavaş yavaş kutuya delik açabilirsiniz.

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 15:15   #24
/

Mutlaka biz gerekli özeni gösterelim alimizdekilere artık sonrası biraz şans ,evin sıcaklığı ,en önemliside onlara göstereceğimiz sevgi.

Eski 20-11-2008, 15:25   #25
Ağaç Dostu

Serra43's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2008
Galeri: 49
Menekşelerimin bir çoğu teneke kutuda,altlarına 4-5 tane delik açıyorum.Bengi su'nun dediği gibi çiviylede olur,daha hızlı olsun dersen bıçağın ucuylada olur.Tenekenin altına biraz taş koyarsan(biraz büyükse)iyi olur.Menekşeler içini köküyle doldurmadan açmıyorlar.

Serra43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 16:18   #26
/

Bizim olduğu gibi çiçeklerinde minerale ihtiyacı vardır.Teneke kutular belkide bazı minerallerin sağlanması açısından faydalı geliyordur çiçeklere ,büyüklerimiz hep teneke kutulara ektiklerine göre onların bir bildiği vardır.

Eski 20-11-2008, 18:35   #27
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Arkadaşlar benim yeni açan menekşelerim.Biri melez güzeli...

Eklenen Resimler

Düzenleyen katmer : 20-11-2008 saat 18:35 Neden: kelime hatası
Eski 20-11-2008, 20:13   #28
/

Giriş Tarihi: 17-10-2008
Galeri: 1
benimde aldıgımda 2 çiçekti

Eklenen Resimler

elif59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 20:18   #29
Ağaç Dostu

Arkadaşlar aldığım menekşelere bakılırsa çiçek yaprağı kıvırcık olanlar daha iri çiçek açıyor. Ayrıca daha uzun süre solmadan duruyor. Menekşe alırken bence cinsinin iyi olması önemli. Çiçek alacak arkadaşların dikkatine. Katmer ilk eklediğiniz menekşe çok güzel. Beyazlı...

Saksı değişimini rahatlıkla yapabilirsiniz. Toprakta uygun bence.
Torfun su yoğunluğunu idare etmek zor çünkü kendi katının 20 misli suyu bünyesinde hapsedebiliyor. Bilindiği üzere menekşe fazla suyu sevmeyen bir bitki. Bazen su dengesini elinizle bile ayarlamak mümkün değil. Düşününki saksı derin siz yüzeysel olarakkontrol yaptınız. Orta kısmı ıslak işte ozaman kök çürüğü gibisorunlar ortaya çıkar.
Bunları yazarken çok şey bildiğimden değil ama yaşadığım yaptığım hatalardan ders aldığım için ve sizlerinde aynı hataya düşmediğinizi istemediğimden yazıyorum. Bengi su bilir mesela su yüzünden 36 kök yavru menekşemi kaybettim. Öğrendimki yavru menekşe kesinlikle alttan sulanmalı ve az su verilmeli...

Eski 20-11-2008, 21:37   #30
Ağaç Dostu

altinediz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olay9 Mesajı Göster
Bazen su dengesini elinizle bile ayarlamak mümkün değil. Düşününki saksı derin siz yüzeysel olarakkontrol yaptınız. Orta kısmı ıslak işte ozaman kök çürüğü gibisorunlar ortaya çıkar.
Evet söylediklerinize katılıyorum. Fakat başka biir alternatif varmı?
Ben mesleğim icabı az çok menekşenin suya ihtiyacı olup olmadığını tecrubelerime de dayanarak anlaya biliryorum, Toprak **** torf renginden, fakat hobi olarak yetiştirenler **** yeni yetiştreye başlayan arkadaşlar için öne sürebileceğimiz bir alternatif varmı? Tek yapılması gereken menekşeleri (ki diğer çiçekleri de aynı şekilde) tek bir kişinin sulaması. Bu bir diğer öngörülebilecek bir yol. İkinci bir kişi sulama ve bakım işine giriştiği zaman işler karışıyor. Neyin ne zaman yapıldığı bilinmiyor ki bahsedildiği gibi sulama bu hususda çok önemli.

Bir şey daha eklemek istiyorum;

Menekşeler derin saksılara dikilmemeli. Yayvan olan saksılar tercih edilmeli ki menekşeler için üretilen ve menekşe saksısı olarak da bilinen saksılar alınmalı. Bu saksılarda derinlik ve bsu için bilinemeyen bölge problemi olmayacaktır.

Ama yukarıdaki görüşlerinize de katılmıyor değilim. Sözlerim yanlış anlaşılmasın.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025