Yaz boyu çok kötü durumda olan menekşelerim evde sırayla açmaya başlamış. Yazın çok zordu menekşeleri sağlıklı tutmak, bir taneyi kaybetmiştim, iki taneyi toprak değiştirerek çürümekten kurtarmıştım. Diğerleri de baygın durumda sürekli eski yapraklarını atıyordu.
Yazın aşırı nem olduğu için menekşeler suya çok çok az ihtiyaç duyuyordu, çünkü su ne yapraklarından buharlaşabiliyordu ne de topraktan.
Yazın ara ara verdiğimiz, çiçekli bitkiler için olan sıvı gübrenin de hiç etkisi olmuyordu. Ama havalar serinler serinlemez hepsi bir anda bitkisel hayattan(!) çıktılar ve çoğunda tomurcuk var
Anladım ki gübrenin tek başına hiçbir etkisi yok, önce hava koşulları uygun hale gelecek, bitkinin normal çiçeklenme zamanı mevsim olarak başlayacak, bitkiler desteksiz de tomurcuklanabilecek kapasiteye gelecek; sonra gübre verilirse de zaten faaliyete geçmiş bitki daha güçlü açacak, uzun süre çiçekleri solmayacak.
Yani gübre, çiçeksiz menekşeyi çiçeklendirmek için değil, açmaya başlamış menekşeyi daha da coşturmak için yararlı oluyor.
Fotoğraftaki pembeyi yazın görseniz inanamazdınız, can çekişiyor sayılırdı. Ölümden dönen diğer menekşelerimin de başına birşey gelmez de tomurcukları açılırsa fotoğraflarını paylaşacağım.