agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-11-2013, 19:46   #1
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
yavru menekşe

Menekşe
Yapraktan yeni yavru yaprak büyüklüğü 1 lira kadar
Çinslerini üzerine yazmıyorum hangi renk çıkacak heyecanı beni mutlu ediyor

Eklenen Resimler

Düzenleyen ahmeter : 07-11-2013 saat 20:00 Neden: ek
ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2013, 19:56   #2
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

iyi akşamlar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
Benimde ilk çeliğim geçen hafta yavru vermişti.Derine dikmiştim gözümü karartıp yeniden diktim. 6 aydır öylece duruyordu çünkü.
Forumdan okuduklarım o kadar yardımcı oldu ki..Emek veren ustalarımıza çok teşekkür ederim.Harika bir duyguymuş sizi anlayabiliyorum.Sabahları kalkınca seyretmek için kahvemle ona koşuyorum.
Bu menekşenizin dış yapraklarını kesin , su vermeyin toprak iyice kuruyacak Kuru şekilde 2 gün kaldıktan sonra biraz evvel Ahmeter bahçede izah ettiğim çubuk gübreden bir adet köküne yakın toprağa batırınız
sulayınız yalnız her sudan sonra toprağının kurumasını bekleyiniz
Formül bodrum havasına göre başarılar

Düzenleyen ahmeter : 08-11-2013 saat 15:53 Neden: ek
Eski 06-11-2013, 10:18   #3
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Sevgili Emine, ne mutlu sana herkese nasip olmuyor böyle mucizeler.

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 18:08   #4
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Gözümün nurları, evimin neşeleri...Canlarım benim...

Eklenen Resimler

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2013, 19:45   #5
Ağaçsever

beyaz-papatya's Avatar

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo Mesajı Göster
Gözümün nurları, evimin neşeleri...Canlarım benim...
Sayın fatitoo ben acemi bir menekşe sever olarak cahilce bir soru sormak istiyorum kusuruma bakmazsanız eğer
menekşeleriniz cok güzeller Allah nazarlardan saklasın ama onları peteğin üzerine yerleştirmişsiniz sıcaktan etkilenmiyorlar mı acaba?ben salonumun sabah güneşi alan penceresinin önüne koydum ama altına denk gelen peteği kapattım ısıdan etkilenmesinler diye acaba yanlış mı yapıyorum yardımcı olabilecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim

beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2013, 22:35   #6
Ağaç Dostu

bay tömürcek's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi beyaz-papatya Mesajı Göster
Sayın fatitoo ben acemi bir menekşe sever olarak cahilce bir soru sormak istiyorum kusuruma bakmazsanız eğer
menekşeleriniz cok güzeller Allah nazarlardan saklasın ama onları peteğin üzerine yerleştirmişsiniz sıcaktan etkilenmiyorlar mı acaba?ben salonumun sabah güneşi alan penceresinin önüne koydum ama altına denk gelen peteği kapattım ısıdan etkilenmesinler diye acaba yanlış mı yapıyorum yardımcı olabilecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
Sayın beyaz papatya çok doğru yapmışsınız çünkü menekşeler peteğin sıcağında 2 gün dayanmazlar yaprakları pörsür gider peteği kapatmakla çok iyi yapmışsınız. Odada başka petek varsa onu yakın ısıtın kışın odayı, olmadı kış bitene kadar pencereden alın menekşelerinizi çünkü odayı ısıtmazsanız menekşeler bozulabilirler. Benimkiler de şuan peteğin üzerindeler ama daha Denizli'de kaloriferler yanmadığı için biraz daha orda ikamet edicekler Petekler yanınca masanın üzerine aydınlık biyere alıcam

bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 20:05   #7
Ağaçsever

beyaz-papatya's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek Mesajı Göster
Sayın beyaz papatya çok doğru yapmışsınız çünkü menekşeler peteğin sıcağında 2 gün dayanmazlar yaprakları pörsür gider peteği kapatmakla çok iyi yapmışsınız. Odada başka petek varsa onu yakın ısıtın kışın odayı, olmadı kış bitene kadar pencereden alın menekşelerinizi çünkü odayı ısıtmazsanız menekşeler bozulabilirler. Benimkiler de şuan peteğin üzerindeler ama daha Denizli'de kaloriferler yanmadığı için biraz daha orda ikamet edicekler Petekler yanınca masanın üzerine aydınlık biyere alıcam
öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim menekşelerimin bulunduğu camın altındaki petek suan yanmıyor ama diğer petek en düşük seviyede yanıyor oda hep ılık seviyede 2 yıldır açmayan bir menekşem var arkadaşımın tavsiyesi üzerine onu doğu penceresine almıştım ve yapraklarını yandığını ve diriliğini kaybetmeye başladığını anlatınca hemen aldım oradan su anda güney doğu penceresinde yanına gecen hafta 2 tane daha menekşe aldım carrefourdan yeni aldıkları bol çiçekli ve tomurcuklu ama önceden kalma menekşemde herhangi bir hareketlenme yok sadece yeni yapraklar çıkarmaya başladı ben de yeni yapraklar büyüdükçe yanan yapraklarını yavaş yavaş kesip atıyorum inşallah düzelir diye umut ediyorum...

Eski 07-11-2013, 08:04   #8
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

bu sabah bir menekşemde daha tomurcuk gördüm. Sıvı besin olarak menekşe coşturan verdim bu gün. Sıvı besini hangi aralıklarda vermeliyim.
Yağmur suyunun gerçekten faydası varmış boşuboşuna denmemiş bereket diye...

Eski 07-11-2013, 09:44   #9
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Sayın eceyıldız, aldığınız besini 1/4 oranında hazırlayıp, 1 ya da 2 sulama atlayıp vermenizi öneririm. Fazla kullanımlarda toprakta tuz birikmesi oluşacağı için menekşeniz ileride sıkıntı yaşayabilir.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2013, 10:54   #10
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Teşekkür ederim Sayın Katmer...

Eski 07-11-2013, 14:49   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2012
Galeri: 6
Sayın asln; aynı cins bende de var. Aynı dediğiniz gibi benimki de inatçı. Hiç çiçeğini görmedim. Ben buduyorum, o yaprak veriyor. Diğer menekşelerimle aynı yerde. Diğerlerinde sorun yok. Sanırım potasyum eksikliğinden oluyor.

Eklenen Resimler

Emine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2013, 20:26   #12
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emine Mesajı Göster
Sayın asln; aynı cins bende de var. Aynı dediğiniz gibi benimki de inatçı. Hiç çiçeğini görmedim. Ben buduyorum, o yaprak veriyor. Diğer menekşelerimle aynı yerde. Diğerlerinde sorun yok. Sanırım potasyum eksikliğinden oluyor.
Şimdi benim bu menekşeyi budamam gerekiyor mu acaba karar veremedim.

Eski 07-11-2013, 20:37   #13
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
Sadece beyaz mı açıyor acaba diyorum?
Çiçekçiden açık renk bir menekşe istedim. Bu menekşenin çiçeği yoktu. Yapraklarından beyaz olduğunu, beyaz değilse bile çok açık bir renk menekşe olduğunu tahmin ettim. Bakalım nasıl çiçek açacak.

Düzenleyen Emine : 07-11-2013 saat 20:38 Neden: İmla Hatası
Eski 08-11-2013, 08:02   #14
Ağaç Dostu

ezgigül's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2012
Menekşe, güney cepheden güneş alan ama ısıtılmayan odada dursa bozulur mu acaba ne dersiniz? Diğer seçenek sabah güneşi alan ılık oda. Şu anda menekşem çok çiçekli ve yeni tomurcukları var. Soğuk olur da bozulursa diye korkuyorum. Oda değiştirirsem de küser diye korkuyorum. Sizce ne yapayım?

ezgigül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2013, 10:25   #15
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezgigül Mesajı Göster
Menekşe, güney cepheden güneş alan ama ısıtılmayan odada dursa bozulur mu acaba ne dersiniz? Diğer seçenek sabah güneşi alan ılık oda. Şu anda menekşem çok çiçekli ve yeni tomurcukları var. Soğuk olur da bozulursa diye korkuyorum. Oda değiştirirsem de küser diye korkuyorum. Sizce ne yapayım?
Kesinlikle ısıtılmayan odaya koymayın bence. Diğer taraftan küsme olasılığı da var. Soğuk odada durursa ölür, ılık odaya alırsanız küser. Küsmesi ölmesinden daha iyi bence.
Mutfağınız nasıl? Eğer değiştirmek zorunda kalırsanız yerlerini, koymuşken mutfağa koyun bence.

Eski 08-11-2013, 08:41   #16
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Arkadaşlar son soruları kısaca toparlamak istiyorum. Gördüğüm kadarıyla biraz bilgi karışıklığı olmuş.

1. Afrika menekşelerinde yapılmaması gereken en önemli şeylerden biri toprağı tamamen kurutmaktır. Toprağı tamamen kuruttuğumuzda saçak kökler ve zamanla ana kökte kurumalar olur. Kurumuş toprağı biraz da bol sularsak, zarar gören kökler suyu ememeyeceği için bir süre sonra bitkide kök çürüğü olur.

Menekşeleri az ve sık sk sulamalıyız. Bunun yanında yaşadığımız ortam çok önemli. Herkes evini en iyi bilir. Ne kadar güneş alıyor, güneş hangi saatler arasında ve ne kadar direkt vuruyor, petek ısısı ne kadar, v.s.... Bunları gözlemleyerek kendimiz karar verebiliriz.

Benim de kuzeybatı cephesinde ve cam önünde menekşelerim var, altta da petek... Burada duranları daha sık suluyorum. Alttan hafif sıcak geldiği için çiçeklenmeleri de üst derecede.

2. Menekşeler uzun süre direkt güneş altında kalmamalıdır. Bol ışık severler. Sabah ve akşam üstü güneşi veya sadece biri vurup geçerse çok iyi olur. Pencereniz çok güneşe maruz kalıyorsa tül arkası idealdir.

Sayın ezgigül, menekşeler 10 derecenin altında uzun süre kalırsa üşüyebilir.

Düzenleyen katmer : 08-11-2013 saat 08:43 Neden: Noktalama işareti
Eski 08-11-2013, 15:43   #17
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Bodrumdaki menekşe

Özellikle belirtdim Bodrumdaki menekşenin sulanması

Eklenen Resimler

Düzenleyen ahmeter : 08-11-2013 saat 15:56 Neden: ek
Eski 08-11-2013, 16:28   #18
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Menekşem

Eklenen Resimler

Eski 10-11-2013, 06:51   #19
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

GÜNAYDIN
Bu gün bahçeye kadar gitmeye üşendim buradan iyi pazarlar Günaydın

Eklenen Resimler

Eski 10-11-2013, 14:15   #20
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Menekşem

Ne senin aşkına muhtaç ,nede esirin olacağım
Öyle bir sevgili buldum ki seni unutacağım ?

Eklenen Resimler

Eski 08-11-2013, 10:06   #21
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Ogni Teatre

Eklenen Resimler

Eski 08-11-2013, 10:11   #22
Ağaçsever

e.aydemir's Avatar

Giriş Tarihi: 22-06-2013
Ben de kısaca deneyimlerimi paylaşmak isterim.
Bu yaz menekşelerim kapalı balkonumdaydı, balkon sabah, öğlen hatta bir miktar akşam güneşi alan köşe bir balkon. Menekşelerim çok çok hızlı bir şekilde yaprak çıkardı, çok hızlı çiçeklendi ama şöyle bir sorun oldu; o kadar çok yaprak çıktı ki sıkıştıkları için şekilleri bozuldu ve tüm çiçekler büyümeden kurudu. yavruların bir kısmı öldü, kalanlar büyümeyi durdurdu.
Ekim ayı sonunda içeri, salona aldım hepsini. sadece sabah güneşini alıyorlar o da perde arkasından.
Sonuç: 1 hafta evde yoktum döndüğümde yazın hiç büyümeyen yavrularım hızla büyümeye başlamış, üzerinde hiç çiçek dalı olmayan menekşem bir sürü tomurcuk vermiş bile

e.aydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2013, 11:51   #23
Ağaç Dostu

ezgigül's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2012
Mutfak hiç müsait değil maalesef. Dediğiniz gibi küserse de elbet gönlünü alırım, ölmesinden iyidir O zaman havalar iyice soğuyunca doğru sabah güneşi alan ılık odaya.

ezgigül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 10:41   #24
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-01-2009
Sn asln sorularınızı dilim döndüğünce cevaplamaya çalışayım.
1)Sarı leke yaprağa su değdiği zaman oluşur genelde. Hastalık vs. değildir ama başka yapraklara da su değmeye devam ederse tüm bitki öyle alacalı bir tuhaf hal alır.

2) O minik yapraklar menekşenin ana gövdeden verdiği filizlerdir. Uygun koşullarda büyümeye devam ederler ve anneye rakip olurlar. Tavsiye edilen onların belli boyutlara ulaştıktan sonra ayrılmalarıdır.. Bazen de pek büyümez ve öylece kalırlar..

kazım80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 12:51   #25
Ağaç Dostu

Bu da bahsettiğim tomurcuğum. Maşallah kızıma. Küçücük bir yaprakla birlikte yapışık tomurcuk.

Eklenen Resimler

Eski 11-11-2013, 15:19   #26
Ağaç Dostu

sami ulus's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2012
Bunlarda iş yerinde diger bir şubemizde çalışan menekşe sevdalısı Ömer abimin işyerindeki odası. Yalnız onun odasında büyüyor diğer bütün odalar aşırı sıcak. Ben iş yerimde odamda büyütüyorum ama odamızda klima var ancak onun yardımı ile. Üst soldaki siyah saksı ve sağdaki beyaz saksının fidelerini 2008'de ben vermiştim. Ben ev degiştirince elimdekilerin hepsi kurudu. 2011'de tekrar menekşe topladım. Elimdekilerin üç tanesi bunların yavrusu diğerlerini çiçekcilerden aldım. Ömer abide bazılarını kaybetmiş ona kendi fidelerimden takviye yapıcam, cünki onun odasında inanılmaz boyutlara ulaşıyor ve inanılmaz derecede çok çiçek açıyor ilerde yine fotoğraflarını burada yayınlarım

Eklenen Resimler

sami ulus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 15:42   #27
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili arkadaşlar,

Lütfen beğenileriniz iletmek için "Beğen" tuşunu kullanın. Bilgi ya da soru içermeyen mesajlar bilgilere daha kolay ulaşılabilmek için forum kurallarımız gereği silinmektedir.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 20:53   #28
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Güneş yanığı, zararlı hasarı gibi sorunlar sevgili Emine

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 21:26   #29
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Bu iki yaramaz tozlaşma yapmış sanırım Soldaki menekşenin rengi beyaz üzerine pembe çizgili idi. Şimdi yanındaki gibi tamamen pembe olmuş Onları ayırmam gerekir mi?

Eklenen Resimler

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 23:26   #30
Ağaçsever

beyaz-papatya's Avatar

aslında evim güneş alan bir yerde 4. katta oturuyoruz salonumun doğu penceresinden güneş doğar doğmaz güneş ışıkları vurmaya başlıyor yaz aylarında ****** cok fazla geliyor bu sıcaklık güney doğu penceresi ise sabahalıyor ama doğu kadar değil
daha önce açmayan menekşemi oda içerisinde bir yere yerleştirmiştim ilk geldiğinde bir kaç ay çiçeklenme devam etmişti sonra ne oldu anlamadım bir ay kadar önce arkadaşımın tavsiyesi üzerine doğu penceresine alınca yaprakları yandı çok üzüldüm ve hemen geri aldım şimdi ise yeni aldığım menekşeler ile beraber güney doğu penceresinde yanyana konumlandırdım az önce de saksısını değiştirdim umutla bekliyorum
köklenen menekşemin daha önce neden köklenmediğini aslında keşfettim hem derine dikiyordum hem de toprakla sapına baskı uyguluyordum sıkıştırınca daha iyi tutacağını düşünüyordum yine bu site sayesinde toprağının yumuşak ve baskının olmaması gerektiğini öğrendim ve köklenme oldu inannın bu konuda cok mutluyum çoook teşekkürler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025