agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-04-2011, 22:21   #1
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili TUNATUNA,

Afrika menekşelerinde tarif ettiğin türde bir zararlıyla bugüne kadar rastlamadım. Menekşelerede çok sık rastlanmayan yeşil bit olmalı. Tüylü yapraklılarda ev yapımı arap sabunlu karışımın kullanılmaması öneriliyor. Çok yoğun değilse tek tek temizleme yolunu seçebilirsin.

Menekşeniz oda mı duruyor? Yeşil bit, daha çok balkonda yetiştirdiğim bitkilerimde karşılaştığım bir zararlı. Menekşeniz balkon bitkilerinizden biti almış olabilir mi? Öyle bir durum varsa balkondaki bitkilerinize ev yapımı ilaçlar bölümünde reçetesi verilen arap sabunlu karışımı öneririm.

Düzenleyen maki01 : 14-04-2011 saat 23:39
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2011, 15:54   #2
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Konuyu değiştirmek için sizlere fotoğraf sunuyorum.
1.resim; yeni aldığım bir menekşeye ait. Belki de bu renk bende vardı ama çiçekli görünce dayanamıyorum.
2.resim; Sevgili Klubnika'dan almış olduğum 11 nolu menekşe. Adı: LİK-Mif i Realnost.Yavru olarak almıştım, ancak 6 ayda çiçeklenebildi. Çiçeği de pembe katmerli, ufak beyaz çizgiler mevcut. Yani resimle alakası yok. Sport türler ancak 3.kez çiçeklendiğinde esas rengi ortaya çıkar deniyor. Şimdiki rengine bile komşular hayran kalmış. Menekşeye usulca yaklaşıp dedim ki: ''Nasıl istersen öyle aç, her halinle güzelsin.''

Eklenen Resimler

Düzenleyen malina : 15-04-2011 saat 18:34 Neden: Net olmayan fotoğraflar işe yaramıyor
fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2011, 16:07   #3
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

2.Resmi katalogtan çektim. Belki bu türden alan arkadaşlar çiçeklenmesi hakkında yorum yapar diye. (Net bir görünüm olmadığı için diğer sayfaya geçilince silebilirim.)
Mirbeciğim ellerine sağlık ,yine güzelsiniz,çok güzelsiniz...
İnternetten cocopeat,vermikülit ve Gartengold torf siparişi vermiştim. Ellerinde cocopeat kalmadığı için gönderememişler.(torf içerisinde zaten cocopeat var dediler) Fitilli sulama için %40 torf,%40 perlit ve %20 vermikülit hazırladım. Bu oranı Maki arkadaşım tavsiye etmişti. Normal sulama içinse %60 torf, %20 perlit, %20 de vermikülit uygun mudur?Sadece Gartengold torfu da başarıyla kullanıyorum diyen arkadaşlar var mıdır?

Düzenleyen fahriyee : 15-04-2011 saat 16:38 Neden: ekleme
Eski 15-04-2011, 18:18   #4
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili fahriyee,

Gartengold'un sardunya toprağını kullanıyorum, memnunum. Torf paketinin üzerinde pH'ı ve katkı maddeleri yazıyor olmalı. pH 6.4 'ün altında ise uygun olabilir.

Fitil uygulmadığım menekşelerimin saksı harıcını da ilerde fitil uygulayabileceğimi düşünerek aynı oranda hazırlıyorum. Ek besin verdiğim için herhangi bir sorun ya da gelişme geriliği ile karşılaşmadım, aynı oranları öneririm.

Eski 15-04-2011, 19:12   #5
Ağaç Dostu

menekşecibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2011
Galeri: 24
Sayın fahriyee hanım size yardımcı olayım.
LİK-Mif i Realnost

Eklenen Resimler

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2011, 19:28   #6
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Çok teşekkür ediyorum Sevgili menekşecibaba,elinize sağlık.
Teşekkür ederim makiciğim,aynı oranı kullanayım o zaman.

Eski 16-04-2011, 13:37   #7
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Merhaba optimus,

Her iki yöntemi de uygulayabilirsin.

Ben, toprakta köklendirmeyi tercih ediyorum. Yaprak sapını keskin bir aletle, mümkünse jiletle 45 derecelik bir eğimle kesip 1-1.5 cm toprak içinde kalacak şekilde dikerek, aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde köklendirebilirsin. Kap olarak hazır satılan meyveli yoğurt gibi şeylerin kabını, pet bardağı ya da varsa küçük kaktüs saksısını kullanabilirsin.

Sera uygulamanı öneririm. Bunun için büyük yarı şeffaf saklama kaplarını ya da buzdolabı poşetinin içine saksıyı koyarsan sabite yakın ısı ve nemde daha başarılı sonuç alırsın. 2-3 günde bir yarım saat havalandırmak yeterli olacaktır.

Suda köklendirmeyi tercih edersen, renkli soda şişeleri bu iş için çok uygun. Şeffaf kaplarda bahar ve yaz aylarında hızla yosun oluşabiliyor. Kaynatılıp soğutulmuş suyu şişeye biraz üstten dökerek yani kaynama sırasında kaybettiği oksijeni alabilmesi için havalandırarak kullanmanı öneririm.

Eski 17-04-2011, 09:20   #8
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2010
Merhabalar, menekşemden köklendirmek için 10 gün önce bir yaprağı kesmiştim. kestiğim yerde sapı biraz kalmıştı, şimdi oradan minicik bir yaprak çıkmış ayrıca onunla ilgilendiğimde onunla konuştuğumda hemen ertesi güne çiçek veya yaprak veriyor, muhabbetimiz çok iyi bu aralar maşallah
Bir de benim gibi acemilere önerim suda köklendirin çünkü köklendiğini görmek onu takip edebilmek ayrı bir heyecan veriyor ve başarıyor muyum acaba sorusuna da bir miktar yanıt olduğundan daha bir mutlu oluyor insan. Toprakta görünmüyor kökler ve gelip gidip bakıyorum daha çok sabırsızlanıyorum

Düzenleyen mor-salkım : 17-04-2011 saat 09:22 Neden: eksik yazım
mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2011, 14:28   #9
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Güzel bir pazar geçirmeniz dileğiyle...

Name:  aIMG_4333.jpg
Views: 1396
Size:  31.3 KB

Name:  aIMG_4336.jpg
Views: 1464
Size:  34.7 KB

Name:  aIMG_4340.JPG
Views: 1497
Size:  69.9 KB

Name:  aIMG_4342.JPG
Views: 1465
Size:  67.6 KB

Name:  aIMG_4343.JPG
Views: 1405
Size:  59.2 KB

Eski 17-04-2011, 14:29   #10
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

...

Name:  aIMG_4348.jpg
Views: 1489
Size:  38.2 KB

Name:  aIMG_4358.jpg
Views: 1475
Size:  34.0 KB

Name:  aIMG_4361.jpg
Views: 1388
Size:  33.2 KB

Name:  aIMG_4363.jpg
Views: 1398
Size:  41.3 KB

Name:  aIMG_4365.jpg
Views: 1410
Size:  36.2 KB

Eski 17-04-2011, 14:31   #11
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

...
Name:  aIMG_4367.JPG
Views: 1385
Size:  66.6 KB

Name:  ayIMG_4355.jpg
Views: 1552
Size:  45.7 KB

Eski 18-04-2011, 00:29   #12
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Ellerine sağlık Sevgili maki, rus güzelleriniz göz kamaştırıyor. Darısı başımıza.
Benim de Klubnika'dan gelenler arasında hediye olarak 3 numara vardı, bugün yavrularını ayırdım, inşallah çiçeklendiğini de görürüm. Gelen 16 yapraktan sadece 3 tanesi kalabildi, oysa hepsi yavru vermiş ve büyüyordu. Kedinin yavrusunu taşıdığı gibi ordan oraya taşımamdan memnun kalmayıp terk-i diyar ettiler.

Eski 18-04-2011, 07:19   #13
Ağaçsever

Tunatuna's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2011
Sevgili maki01 öncelikle menekşeleriniz çok güzel tebrik ederim.

Menekşelerim balkonda değil. Odada duruyor. Yalnız sardunya çelikleri almıştım bir yerden, onun üzerinde vardı yeşil bitlerden. Fark eder etmez yanlarından uzaklaştırdım ama malesef menekşeme geçmiş. Hemen menekşemin çiçekli kısımlarını kestim. Tek tek temizlenmeyecek kadar fazlaydı. Yapraklarını yıkadım. Diğer menekşelerimden ayrı bir yere aldım. Umarım kurtulurum.

Tunatuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2011, 14:17   #14
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili TUNATUNA,

Klubnika'nın da deneyip başarılı bulduğu ev içi haşarelere karşı kullanılan ve toksik etkisi olmayan CHRYSAMED'i kullanabilirsin. İlk mesajımda aklıma gelmemişti. Menekşelerde ve hoyalarda unlu bitle mücadele ederken kullandım. Unlu bitle mücadele zor ancak yeşil bitte kısa sürede sonuç alacağını düşünüyorum.

Beğenilerini ileten arkadaşlarıma teşekkürler

Eski 18-04-2011, 17:37   #15
Ağaç Dostu

vehibe's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2011
merhaba menekşesever olarak bende sizlere katilıyorum. daha önceleri menkşelerimin bir kısmını beyaz pamukçktan kaybettim.çiçekçime durumu suya bi tarım ilacı verdi üzerlerine sıktım hepsini kurtardım,

vehibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2011, 18:37   #16
Ağaç Dostu

nazlı hilal's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2010
Sevgili Fahriye belki de sularını çok fazla verdin,menekşe çok suyu sevmiyor birde değiştirdiğin yerler ısı ışık olarak çok farklı değilse menekşe aslında o kadar da nazlı değil,ama onaltı yapraktan sadece üçü kalması gerçekten üzücü,üzülme arkadaşım sağlık olsun yine alırsın,Gülden abladan aldıklarımın hepsini fitilledim

nazlı hilal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2011, 20:47   #17
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Ellerine sağlık nazlı hilalciğim; fitillemekle çok iyi yapmışsın,çok hızlı büyüme oluyor. İnşallah sıkıntı olmadan çiçekli hallerini de görürsün.
Kaybetmeme ben de çok şaştım. Sulama kontrollü olsun diye sert şeffaf bardaklara ekmiştim, dıştan su ihtiyacına bakıp öyle veriyordum. Bir bardağa 4 tane ekerim,suyuna bile dikkat etmesem kendi halinde yavru verir, bunları özenle sularım olmaz. Ben çözdüm olayı...Fazla yüz vermeyeceksin.
Yeni siparişlerim havalar düzelince gelecek inşallah.Bu arada Klubnika'nın yavrularından sana verdiğim büyük ihtimal Kameliya.

Düzenleyen fahriyee : 18-04-2011 saat 21:17 Neden: ekleme
Eski 19-04-2011, 00:00   #18
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Döküman ve bilgi için çok teşekkür ediyorum sevgili zappie. Optimara Cora'ya çok benziyor.

"Yerli" terimini yanlış kullandığımızın farkındayım ancak alışkanlık olmuş. Düzeltmekte fayda var

Afrika Menekşesi Türkiye'de normal koşullarda, doğal ortamda yetişen bir çiçek değil. O nedenle "Yerli" yerine "isimsiz" ya da "ismi bilinmeyen" demek çok daha doğru olacak.
Yabancı kaynaklarda NOID yani tanımsız diye adlandırılıyor.

Eski 19-04-2011, 01:15   #19
/

Giriş Tarihi: 11-06-2010
Galeri: 2
Menekşeler, Nisan 2011

1. EK-Deniz Kurdu
2. RS-Zabavniy Kloun (Komik Palyaço)
3. RS-Karibskiy Jemçug (Caribbean İnciler), ilk çiçek ve tam açmamış
4. Mini-Rob's Calypso Beat
5. LİK-Mif i Realnost

Eklenen Resimler

klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2011, 01:29   #20
/

Menekşeler

1. Lyon's Midnight Wave (Sorano)
2. Volşebniye Sni (Sihirli Rüyalar)
3. "İsimsiz"
4. EK-Goluboglazaya Rossiya (Mavi Göz Russya)
5. Standart ve Mini

Eklenen Resimler

Eski 19-04-2011, 17:42   #21
Ağaçsever

01menekse's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2011
Merhaba klubnika ,

Merhaba klubnika ,

Menekşelerine yakından baktım hepsi harika görünüyorlar , ellerine sağlık . Sıvı gübre olarak ne kullanıyorsun ?

01menekse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2011, 20:06   #22
/

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 01menekse Mesajı Göster
Merhaba klubnika ,

Menekşelerine yakından baktım hepsi harika görünüyorlar , ellerine sağlık . Sıvı gübre olarak ne kullanıyorsun ?
Arkadaşlar, sıvı gübre konusunda herkese uyarmak istiyorum!!!
Çok dikkatli olmalısınız. ''ÇİÇEK COŞTURAN'' yeşil şişedeki olan gübre kesinlikle menekşelere kullanmayınız. Ben problem yaşadım, karışımı çok hafif hazırladığım taktirde, Faruk Bey ve İlknur hanım aynı problemlerle karşılaşmışlar. İçinde olan bileşiklere karşı menekşeler olumsuz tepki gösteriliyor, ''bitki zehirlenmesi'' adlandırabiliriz.

Daha evvel ''Vilmorin'' kullandım ve çok memnun idim. Toprak değiştirdikten sonra 2-3 ay hiç gübre kullanmayın! Sonra talimata göre 2-3 kez daha hafif karışım olarak. Örnek 1 kapak 1L suya, siz 3L suya karıştırın.
Sayğılarımla, ''klubnika''

Düzenleyen klubnika : 20-04-2011 saat 19:11
Eski 20-04-2011, 01:40   #23
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi klubnika Mesajı Göster
Çok dikkatli olmalısınız. ''ÇİÇEK COŞTURAN'' gübre kesinlikle kullanmayınız. Ben problem yaşadım, karışımı çok hafif hazırladığım taktirde, Faruk Bey ve İlknur hanım aynı problemlerle karşılaşmışlar. İçinde olan bileşiklere karşı menekşeler olumsuz tepki gösteriliyor, ''bitki zehirlenmesi'' adlandırabiliriz.
Sevgili klubnika,

Bu görüşüne kesinlikle katılmıyorum. " Çiçek Çoşturan"ı tüm bitkilerimde kullanıyorum ve hiçbir sorunla karşılaşmadım. Yazdığın gibi "bitki zehirlenmesi" gibi bir durum söz konusu olsa, benim menekşelerde de olurdu. Kullanılan toprak karışımını ve diğer besinleri gözden geçirmenizi öneririm.

Belli elementler, diğerileriyle karıştırılmaması gerektiği için kompoze gübrelerde yer almıyor, kalsiyum gibi. Bu tür bir eksiklik de söz konusu olabilir.

Menekşelerinde "zehirlenme" diye adlandırdığın değişiklikleri daha detaylı hatta fotoğraflarıyla anlatırsan, neler olduğunu, benzer sorunları yaşayıp yaşamadığımızı kavrayabiliriz.

Bir ürün, hakkında bu kadar kesin cümleler kullanmanın çok doğru olmadığını düşünüyorum.

Eski 20-04-2011, 08:17   #24
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2010
Alıntı:
Çok dikkatli olmalısınız. ''ÇİÇEK COŞTURAN'' gübre kesinlikle kullanmayınız. Ben problem yaşadım, karışımı çok hafif hazırladığım taktirde, Faruk Bey ve İlknur hanım aynı problemlerle karşılaşmışlar. İçinde olan bileşiklere karşı menekşeler olumsuz tepki gösteriliyor, ''bitki zehirlenmesi'' adlandırabiliriz.

Daha evvel ''Vilmorin'' kullandım ve çok memnun idim. Toprak değiştirdikten sonra 2-3 ay hiç gübre kullanmayın! Sonra talimata göre 2-3 kez daha hafif karışım olarak. Örnek 1 kapak 1L suya, siz 3L suya karıştırın.
uyarınızı okudum ve çok şaşırdım , çok teşekkürler. ben de birkaç seferdir çiçek coşturan veriyordum tüm çiçekli bitkiler için olanından bundan sonra vermeyeyim bari. şimdiye kadar bir sorun olmamıştı ama olsun riske girmemek lazım. zaten topu topu ikicik menekşem var tekrar teşekkürler.

mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 15:13   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Alıntı:

Merhabalar;

Menekşe konusunda yaptıklarını büyük bir hayranlıkla takip ettiğim sevgili klubnika’ nın bahsetmiş olduğu gübre türü Botanika’nın yeşil renkli şişeli çiçek coşturanı. Sanırım bu noktada bir yanlış anlaşılma oldu.

Ben uzun süre yeşil şişeyi 1 litre suya 6 ml olarak yavru menekşelerimde üstten, birkaç erişkin ve çiçeksiz menekşemde fitil tanklarında periyodik olarak iki sulamada bir kullandım. Zamanla menekşelerimin merkezlerindeki yapraklar sıkışmaya başladı. Çoğu erişkin diğer menekşelerimde bu oranı kullanmadığım için herhangi bir değişiklik olmadı. Ben de sevgili klubnika’ya paralel olarak yeşil şişede ki oranların menekşelere uygun olmadığı kanaatindeyim.

Sevgili katmer gibi ben de aynı zamanda geçen yazdan beri çoğu erişkin menekşemde periyodik olarak iki sulamada bir mor şişede ki 1 kapak sıvı gübreyi, 4 litre dinlendirilmiş suya karıştırıp üstten sulama tarzında kullandım. Menekşelerimde herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Mor renkli şişenin menekşelere uygunluğu konusunda sevgili katmer’e katılıyorum.

Toprak karışımı konusunda şunu belirtmeliyim ki ülkelere göre yetiştiricilerin kullandığı ölçü miktarı farklılık göstermekte. Menekşe konusunda yöntemlerini benimsediğim, işimden arta kalan zamanlarda yaklaşık bir yıldır takip ettiğim ve olabildiğince uzun süredir arama motorunda Türkçe’ye çevirip okuduğum www.fialki.ru sitesinde ki Rus koleksiyonerler toprak karışımı olarak 3 ölçü cocopeat ya da torf + 1 ölçü perlit + yarım ölçü vermikulit karışımını önermekteler. Vermikuliti menekşelerinde kullanmayıp ya da çok az kullanıp perlitle karışımlarını hazırlamaktalar…

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 16:18   #26
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Mesajı Göster
Merhabalar;

Menekşe konusunda yaptıklarını büyük bir hayranlıkla takip ettiğim sevgili klubnika’ nın bahsetmiş olduğu gübre türü Botanika’nın yeşil renkli şişeli çiçek coşturanı. Sanırım bu noktada bir yanlış anlaşılma oldu.
Yeşil şişe,yazıldığı gibi oldukca yüksek oranda azot içerir ve formülasyonunda amonyumlu ( Üre ) ve nitratlı azot bileşenleri yer almaktadır.

Üre, daha önce de yazdığım gibi menekşede kullandığımız gübrelerin formülasyonunda yer almamalıdır.

Üre, en ucuz azot bileşeni olduğu için granül ya da sıvı gübrelerin formüllerinde fazla miktarda kullanılıyor. Lütfen, gübremizdeki azotlu bileşenlerin içeriğine dikkat edelim.

Mor şişede sadece nitrat azotu yer alıyor ve menekşeler için uygun olan formülasyon. Tüm menekşelerimde mor şişeyi, yavrularda ise seyreltik olarak 1-2 kere mavi şişeyi kullanıyorum ve sorun yaşamadım.

Düzenleyen maki01 : 20-04-2011 saat 19:21
Eski 19-04-2011, 06:01   #27
Ağaç Dostu

MİRBE's Avatar

Giriş Tarihi: 17-12-2009
Fahriyecim çok haklısın hatırlarsın benim menekşeler çiçeksiz diye yazardım hep hastalıkla bir ilgisiz bıraktım bi baktım ki hepsi tomurcuk halinde sırayla açıldılar.

Sihirli menekşe toprağıyla, sıvı besinin de faydası oldu.

Yalnız bu ara cam önü çok güneşli yer değiştirdim yeni çıkan tomurcuklar açmadan kurumaya başladı neden acaba?

MİRBE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2011, 11:28   #28
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MİRBE Mesajı Göster
Yalnız bu ara cam önü çok güneşli yer değiştirdim yeni çıkan tomurcuklar açmadan kurumaya başladı neden acaba?
Sevgili MİRBE,

Bu mevsimde güneşten etkilenmiyorlar. Benimkiler de tülün arkasından güneş ışığı alıyorlar. Yer değiştirmen etkilemiş olabilir. Kendini iyi hissedince saksı taşımalara başladın yine

Diğer ihtimalde besin eksikliği. Çiçeklenme döneminde gübreye devam ediyor musun?

Eski 19-04-2011, 21:05   #29
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Sıvı gübre konusunda klubnika'yla aynı fikirdeyim. Ben de bazı menekşelerimde aynı sorunu yasadım.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 13:45   #30
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi katmer Mesajı Göster
Sıvı gübre konusunda klubnika'yla aynı fikirdeyim. Ben de bazı menekşelerimde aynı sorunu yasadım.
Kendi mesajımı biraz açmak istiyorum. Gübre konusunda aynı fikirdeyim derken, aşırı ve yanlış kullanımın menekşeleri kötü yönde etkilediğini söylemek isterim.

Arkadaşlarımdan gelen bazı menekşelerin orta yapraklarında sertleşme, büyüyememe ve renk açılması oluştu. Bu menekşelerin de bana gelmeden önce yoğun sıvı gübreye maruz kaldıklarını biliyorum.

Bu sorunu, hazır alınan menekşelerde de yaşamıştım ve hep hastalık olabileceğini düşünmüştüm. Fakat orta yaprakları alıp dinlenmeye bıraktığımda, düzeldiklerini gördüğüm zaman hasta olmadıklarına karar verdim.

Gübre dozuna gelince, yaklaşık Eylül ayından beri mor şişeyi, 1 litreye 1/4 ölçek hazırlayıp kullandım. Bir kere gübreli su, bir kere de sade su olarak sulamaya devam ettim. Arada da mavi şişeyi kullandım. Onun element değerleri eşit olduğundan, kök, yaprak ve çiçek gelişimine de orantılı etki gösterdiğini düşünüyorum. Tabii bu benim deneyimim. Doğru ya da yanlış tartışılır.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025