agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-09-2010, 17:05   #1
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Sadece alttan sulama yapilip, toprak surekli nemli kaldiginda, yuzeyde tuzlanmaya benzer bir katman olusabiliyor. Buyuk ihtimalle kuf dediginiz sey budur. Bu katmani cay kasigi yardimiyla alin. Artik kis mevsimine giriyoruz. Sulamayi kisin. Topragin en azindan yuzeyden kurumasina izin verin.

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2010, 15:57   #2
Ağaçsever

cansuyu_yagmur's Avatar

Giriş Tarihi: 03-07-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zappie Mesajı Göster
Sadece alttan sulama yapilip, toprak surekli nemli kaldiginda, yuzeyde tuzlanmaya benzer bir katman olusabiliyor. Buyuk ihtimalle kuf dediginiz sey budur. Bu katmani cay kasigi yardimiyla alin. Artik kis mevsimine giriyoruz. Sulamayi kisin. Topragin en azindan yuzeyden kurumasina izin verin.
malesef öyle tuzlanma gibi degil
bildigimiz beeyaz küf, daha yeni yavruladilar insallah bir zarari olmaz
küfe karsi ne kullanabiliriz
galiba önceki toprakta cok fazla sulamistim o yüzden olustu aama sanki yapraklara bulasmis ve yeni topragada tasidilar

cansuyu_yagmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2010, 17:30   #3
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Sevgili Zappie menekşeleriniz çiçekte ise resimlerini yükleseniz de sayfamız şenlense ne güzel olur...

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2010, 22:11   #4
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee Mesajı Göster
Sevgili Zappie menekşeleriniz çiçekte ise resimlerini yükleseniz de sayfamız şenlense ne güzel olur...
Sadece bir kac tanesinde cicek var, o kadar alimli degiller. Ancak diger arkadaslarin yasadiklari facia basima gelmedigi icin kendimi sansli sayiyorum. Bir aya kadar ciceklenirler sanirim. Gerci benim menekse seruvenim baslayali daha bir yil olmadi, ciceklenme karakterlerini anlayacak kadar deneyimli degilim. Sanirim gecen yil Kasim ayinda almistim ilk meneksemi. Hepsi daha sonra ciceklendi ancak cok bol cicekli asla olmadilar. Biraz fazla besliyorum herhalde, yapraga gidiyorlar. Ama sicak yazi atlatacak kadar kuvvetli de oluyorlar anlasilan.

Eklenen Resimler

Eski 13-09-2010, 22:20   #5
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Bugünlerde açmaya başlayan menekşem.
Name:  menekşe.jpg
Views: 1274
Size:  27.5 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2010, 03:47   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-09-2010
çok güzeller..

merhaba, menekşelerinize bayıldım. maşallah, yapraklar ne kadar sağlıklı görünüyor..problemsiz bir kış geçirirler umarım.. sevgiler..

Düzenleyen elelergg : 14-09-2010 saat 03:48 Neden: dilbilgisi
elelergg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2010, 11:05   #7
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Beni kırmayıp fotoğraf yüklediğiniz için çok teşekkür ediyorum arkadaşım.Çok sağlıklılar maşallah elinize sağlık.Ben de bu yıla kadar böyle ciddi sıcak olmadığı için yazı neredeyse kayıpsız atlatırdım.Hatta Sevgili Nariel bu yaz kaçını kurban veririz bakalım dediğinde kötü düşünürseniz kötü olur demiştim.Ama yanılmışım.Bu aralar havalar serinledi de rahatladık elhamdülillah.

Eski 14-09-2010, 13:06   #8
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Alıntı:
Beni kırmayıp fotoğraf yüklediğiniz için çok teşekkür ediyorum arkadaşım.Çok sağlıklılar maşallah elinize sağlık.Ben de bu yıla kadar böyle ciddi sıcak olmadığı için yazı neredeyse kayıpsız atlatırdım.Hatta Sevgili Nariel bu yaz kaçını kurban veririz bakalım dediğinde kötü düşünürseniz kötü olur demiştim.Ama yanılmışım.Bu aralar havalar serinledi de rahatladık elhamdülillah.
Siz Karadeniz'de olduğunuz için daha şanslısınız, karadeniz ve akdeniz hava sıcaklıkları arasında hep 10 dereceye yakın fark oldu Burada hala hava sıcaklığı 37 derece, umarım artık burada da serinler ve menekşeler kurtulur.

Benim de ölenlerin çoğunluğu çok gürbüz görünen, bol yapraklı türlerdi ama ilk giden onlar oldu. Yeniden toprak değişimi yaptım bakalım ne olacak, öylece bekliyoruz.

Düzeltme: Sizi Karadeniz'de sandım, siz sayın zappie'ye cevap verdiğiniz için Samsun'da olanın zappie olduğunu şimdi farkettim

Düzenleyen Nariel : 14-09-2010 saat 14:34
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2010, 12:02   #9
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Rica ederim. Ama sunu anladim. Bitki sicaklara ne kadar gurbuz girerse o kadar dayanikli oluyor. Son donemde aldigim bir kac genc meneksem daha vardi, onlara cok fazla gubre verme firsatim olmamisti. Tamamen olmediler ama bazilarinda sadece govdeden cikan yavrular kalmisti, ben de onlari parcaladim suda koklendiriyorum.

Eski 14-09-2010, 12:26   #10
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Ben bunu gürbüzlüğe değil de kuvvetliliğe bağladım. Çünkü çok sağlıklı diyebildiğim yetişkin menekşelerimin büyük kısmını kaybettim. Bunun yanında narin miniklerim yaşamaya devam ettiler. Yani sağlıklı ve kuvvetli nesil bu zor yazı atlatabildi. Zayıf olanlar da teslim oldu.

Başlarda çok üzüldüm ama artık önemsemiyorum. Kaybettiklerimin hemen hemen hepsi yerli üretim ve yapı marketlerden aldığım menekşeler. Bundan sonra da onları almayı düşünmüyorum. Çok özel bir türle karşılaşmadıkça tabii.

Elimde kalan 40 a yakın menekşemi sağlıklı bir şekilde yetiştirip çoğaltmayı planlıyorum. Şimdilik tek hedefim bu. Tabii ki yurtdışından gelecek her menekşeye açığım, orası kesin)

Düzenleyen katmer : 14-09-2010 saat 12:26 Neden: harf hatası
katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2010, 14:07   #11
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Sevgili menekşelerim, mesajınız gözden kaçmış sanırım. Yoksa burada, bu fırsatları yakalamaya çalışan çok kişi olduğuna eminim

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2010, 14:14   #12
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2007
Yalnız bir sakınca var. Yaprak veya yetişkin bitki deseniz o kolayda tohum biraz sakat. Menekşeyi tohumdan yetiştirmek çok zor diye biliyorum. Bunu sadece aramızdan Kahraman Koray başarmıştı.

ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2010, 15:19   #13
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Sevgili Nariel;başına gelmeyen bilemezmiş.Tamamen haklısınız,o halde bile menekşe yetiştirmenizi takdirle karşılıyorum.İnşallah menekşeleriniz bir an önce kendini toparlar,yüzünüzü güldürürler.

Eski 15-09-2010, 15:43   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-06-2010
Menekşe sever arkadaşlar bende 7-8 ay önce aldığım menekşelerin üzerindeki çiçekler bittikten sonra bir daha çiçeklenmedi.Yaprakları sağlıklı görünüyor ama çiçek vermiyor sebebi ne olabilir?

asbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2010, 16:49   #15
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asbilgiç Mesajı Göster
Menekşe sever arkadaşlar bende 7-8 ay önce aldığım menekşelerin üzerindeki çiçekler bittikten sonra bir daha çiçeklenmedi.Yaprakları sağlıklı görünüyor ama çiçek vermiyor sebebi ne olabilir?
Hoşgeldiniz Sevgili asbilgiç.Aldıktan sonra saksısını büyültmüşseniz kökler tabana erişene kadar çiçek vermez.

Eski 18-09-2010, 14:30   #16
Ağaçsever

Alıntı:
Hoşgeldiniz Sevgili asbilgiç.Aldıktan sonra saksısını büyültmüşseniz kökler tabana erişene kadar çiçek vermez.
Teşekkür ederİm Sevgili Fahriye. Saksımı değiştirmedim, yaprakları gayet güzel.Camın önünde sabah güneşi alıyor.

Eski 16-09-2010, 19:48   #17
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Alıntı:
Isik yetersiz olabilir, sivi NPK gubrelerinden fosfor agirlikli olanlari tercih edin. Uzerinde 3-5-4 gibi bir deger olur ( toz halinde olanlarda bu degerler daha yuksektir 12-36-14 gibi ), en yuksek deger ortadaki olsun. Sus bitkileri genellikle torf gibi kendi besin degeri olmayan ortamlara dikildiklerinden, seralarda eklenip, sonradan tukenen mineralleri bir sure sonra yerine koymak gerekir. Bitkinin yerini siklikla degistirmiyorsunuz umarim.

Eski 18-09-2010, 14:36   #18
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zappie Mesajı Göster
Isik yetersiz olabilir, sivi NPK gubrelerinden fosfor agirlikli olanlari tercih edin. Uzerinde 3-5-4 gibi bir deger olur ( toz halinde olanlarda bu degerler daha yuksektir 12-36-14 gibi ), en yuksek deger ortadaki olsun. Sus bitkileri genellikle torf gibi kendi besin degeri olmayan ortamlara dikildiklerinden, seralarda eklenip, sonradan tukenen mineralleri bir sure sonra yerine koymak gerekir. Bitkinin yerini siklikla degistirmiyorsunuz umarim.
Şimdiye kadar hiç ek besin kullanmadım.Işığın yeterli olduğunu düşünüyorum.Sanırım ek besine başlamam gerekecek.

Eski 18-09-2010, 15:04   #19
Ağaç Dostu

yağ-mur's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2010
Galeri: 14
Alıntı:
Şimdiye kadar hiç ek besin kullanmadım.Işığın yeterli olduğunu düşünüyorum.Sanırım ek besine başlamam gerekecek.
Evet bitki besini olmadan olmuyor galiba bende uzun zaman çiçek açmayan bir menekşe besin sonucu nihayet açmıştı bir de sıcaklık önemli ve yerini inatla değiştirmemiştim

yağ-mur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 15:15   #20
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağ-mur Mesajı Göster
Evet bitki besini olmadan olmuyor galiba bende uzun zaman çiçek açmayan bir menekşe besin sonucu nihayet açmıştı bir de sıcaklık önemli ve yerini inatla değiştirmemiştim
Çok teşekkür ederim sevgili yağ-mur.

Eski 16-09-2010, 13:03   #21
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Arkadaslar, koklendirdigim menekselerimi dikmek icin toptan saksi aldim. Bugun yarin elime ulasir. Siyah plastik olanlardan 9 cm capli, marketlerden aldigimiz menekseler genelde bunlarin icinde oluyor. Bana biraz fazla, isteyen olursa 10 tanesini 1,5 TL'den paylasabilirim. Yuzlerce bile gonderebilirim

Eski 17-09-2010, 09:52   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-06-2010
Benimkiler çiçek açmaya devam ediyor.

Name:  100_4417.jpg
Views: 1322
Size:  44.4 KB

Name:  100_4419.jpg
Views: 1297
Size:  35.1 KB

ankdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 12:15   #23
Ağaçsever

menekse sever's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2010
Galeri: 1
sayın ankdemir menekşeleriniz çok sağlıklı ve güzeller maşallah nazar değmesin hala nasıl böyle çiçek açıyorlar benimkiler bir kez çiçeklendi daha hiç çiçek vermiyorlar.Siz ne veriyorsunuzda böyle muhteşemler.

menekse sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 14:10   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-06-2010
Menekşe yetiştirmekte çok yeniyim. Saksıları bile aldığım gibi, değiştiremedim. Aldığım bu menekşeler çiçekliydi. Çiçekleri döküldü tekrar tomurcuklandılar ve açıyorlar. Herhangi bir besin vermedim. Böyle açmaları İklim olarak çok sıcak bir yerde olmadığımdan belki de...

ankdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 17:07   #25
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

arkadaşlar roa plus ve natura kullanımını tavsiye eder misiniz?Biraz araştırdım plus tipi gübre olarak,natura tipi hastalıklarla mücadele amaçlı gibi.Menekşe gelişimini olumlu etkiliyorsa hangisini almalı kararsız kaldım.

Eski 17-09-2010, 17:37   #26
Ağaç Dostu

MİRBE's Avatar

Giriş Tarihi: 17-12-2009
Galeri: 2
Menekşelerimin bana ettiklerinden bu kadar üzdüklerinden sonra bu foruma bile küstüm

MİRBE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2011, 19:08   #27
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Galeri: 16
Herkese Merhaba

Uzun zamandır siteye girmeye vaktim olmadı. Benden sonra tohumdan menekşe üretenlerin olduğunu görmek mutluluk verici. 2 yıl önce bu işi gerçekleştirdikten sonra amatör ortamda menekşe üretiminden duyduğum haz tavan yaptı. Sizlerle o zaman ürettiğim menekşelerde ulaştığım son durumu özetlemek istiyorum. Menekşelerimi kalabalık saksılarda ve üzerlerinden fıskiye şeklinde hortumla sulayarak balkonda büyütüyorum. Kışın içeri alıyorum. Yaprağına su değmez falan mitleri hikaye imiş. Menekşe tohumlarından çıkan menekşelerimin her biri bir renk olarak açtı. Beyaz ve mor menekşe hibritlemiştim. Çıkan menekşelerim beyaz ve mor arasında türlü çeşit ve formda. İnanılmaz zevk veriyor. Eski mesajlarıma ulaşırsanız tüm ayrıntıları öğrenirsiniz. Sizlerle balkon saksımdaki gardenyalarımla harmanladığım menekşelerimin resimlerini paylaşıyorum. Gardenya menekşe ile iyi ortak. Biri renkli biri kokulu. Biri yüzey köklü, diğeri derin. Her ikisi de asidik toprak sever. Tüm menekşe sevenlere kucak dolusu sevgiler.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Kahraman Koray : 25-06-2011 saat 19:09 Neden: eksik
Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 21:16   #28
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Sevgili Mirbe küsmeyin onlara...Bu yaz sıcağa biz bile zor dayandık onlar ne yapsın?Çok kaybınız varsa nasılsa aynı şehirdeyiz yapraktan yetiştirebilirim derseniz yaprak verebilirim.Hatta yavrulardan ayırdıklarım olunca da veririm.Belki sera menekşesi olmayınca daha dayanıklı olurlar.Ne dersiniz?

Eski 17-09-2010, 21:55   #29
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili fahriyee,

ROA Plus'u satın alabilirsiniz, Natura ise henüz tescil aşamasında olduğu için satışa sunulmadı. Plus satın aldığınızda deneme amaçlı küçük bir şişe hediye ediliyor.

Her iki ürünü de bir seneyi aşkın bir süredir kullanıyorum. Evimde köpeğimle birlikte yaşadığım için kimyasal kullanamıyorum ayrıca kullanmak da istemiyorum. Uygulamayı karışımı hazırlama aşamasından itibaren önerildiği şekilde yaparsanız , çok memnun kalacağınızdan eminim

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 12:36   #30
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Teşekkürler Sevgili Maki...Toprağı ROA ile canlandırma v.s. mesajlar görünce araştırayım dedim.Tescil durumuna takılmıştım,o zaman ROA Plus alayım.Yapı marketlerden temin edilir mi yoksa internetten mi sipariş veriliyor?

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026