agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-12-2009, 12:49   #1
Ağaç Dostu

triple's Avatar

Giriş Tarihi: 13-10-2009
Sayın Mirbe! öncelikle hassasiyetiniz ve sevginiz ciceklere can verecektir fakat bunun yanında bir anne şevkatiyle onların ustune dusmeniz yetmiyor dogru bakmakta gerkeiyor. Hepimiz zman zman hatalar yapiyoruz ve yapacazda .
Şimdi oncelikle kopardıgınız yaprakları nasil bir saksıya ve icinde ne tur bir karısım olan topraga diktiniz bunu bilmiyoruz bilmeden bisey yazmak yanlış olur.
Saksılarını değiştiginiz menekşlerdeki ciceklerin kuruması olayı cok degisik sebeplerden olabilir.
1 koklerini degisim sırasında zedelemişsinizdir
2 koklerin hava ile temas suresini uzun tutmussunuzdur
3 toprak elverişli degildir
4 asiri sıkıstırmıs olabilirsiniz
5asiri sulamıs **** kuru bırakmıssınızdır
Bircok sebep sayılabilir
Onemli olan su an yaprakların canlılıgı . Yapraklar ne durumda? pörsume, yumusama, ve boyunlarını bukme gibi bir olay var mı?
menekşelerinizin sulama suyuna 500 cc icin 1- 2 kapak oksienli su koyarak ve dinlenmiş oda sıcaklıgında su ile sulamanızda fayda var diye dusnuyorum ayrıca
sygılarımla

triple Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 17:31   #2
Ağaç Dostu

MİRBE's Avatar

Giriş Tarihi: 17-12-2009
Galeri: 2
Sayın Triple,

Cevaplar ve çiçeklerim için yol gösterdiğiniz için teşekkürler..

Ben daha çok acemi olduğumdan hemen korkuyorum hepsi kuraycak diye..

Saksılarımdaki toprak az bahçe toprağı çok torf karışımından oluşuyor..
Kendime güvenemediğimden saksı değişimini anneme yaptırdım çiçek konusunda deneyimli imtinalıdır..
Amma bana toprakları az gibi geldi topraak ilave ettim birazda sıkıştırdım ilave ederken(
Evet ilk zamanlarda aşırı sulamıştım ne zamanki burada tabağında su bırakmayın yazdığını okudum daha dikkatli eoldum suladıktan sonra tabaklardaki suyu boşalttım..
Yaprakla sağlıklı solma sararma boyun bükme olmadı inşallah olmz da..

Ancak komşumun verdiği 3 yaprağı köklenmesi için saksıya yanlamasına dikmiştim 3 de çürümüş(

Oda sıcaklığında damacana suyuyla suluyorum..
Teşekkürler..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi triple Mesajı Göster
Sayın Mirbe! öncelikle hassasiyetiniz ve sevginiz ciceklere can verecektir fakat bunun yanında bir anne şevkatiyle onların ustune dusmeniz yetmiyor dogru bakmakta gerkeiyor. Hepimiz zman zman hatalar yapiyoruz ve yapacazda .
Şimdi oncelikle kopardıgınız yaprakları nasil bir saksıya ve icinde ne tur bir karısım olan topraga diktiniz bunu bilmiyoruz bilmeden bisey yazmak yanlış olur.
Saksılarını değiştiginiz menekşlerdeki ciceklerin kuruması olayı cok degisik sebeplerden olabilir.
1 koklerini degisim sırasında zedelemişsinizdir
2 koklerin hava ile temas suresini uzun tutmussunuzdur
3 toprak elverişli degildir
4 asiri sıkıstırmıs olabilirsiniz
5asiri sulamıs **** kuru bırakmıssınızdır
Bircok sebep sayılabilir
Onemli olan su an yaprakların canlılıgı . Yapraklar ne durumda? pörsume, yumusama, ve boyunlarını bukme gibi bir olay var mı?
menekşelerinizin sulama suyuna 500 cc icin 1- 2 kapak oksienli su koyarak ve dinlenmiş oda sıcaklıgında su ile sulamanızda fayda var diye dusnuyorum ayrıca
sygılarımla

MİRBE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 19:53   #3
Ağaç Dostu

Şener KÖKSAL's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2009
Galeri: 9
Sonbahar başlangıcında menekşeler yapraktan çok çiçek doluydu. Şimdi dinleniyorlar ama yinede boş durmuyorlar. Neredeyse yarıdan fazlasının üzerinde bir kaç tane çiçek var. Çiçek sayısı azken çiçeklerin renkleride büyüklükleride çok farklı. Sanki daha ayrı bir güzeller. Bunlar çiçekleri biraz sonrada saksıları ile çektiğim fotoğrafları yükleyeceğim.

Eklenen Resimler

Şener KÖKSAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 20:15   #4
Ağaç Dostu

Şener KÖKSAL's Avatar

Bunlarda yukardaki menekşe çiçeklerinin saksıları ile birlikte görüntüleri .

Eklenen Resimler

Eski 05-03-2015, 15:15   #5
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-02-2015
merhaba benim size sorum menekşelerin çiçek açmıyorsa yapılabilecekleri yazarmısınız

minearas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 13:24   #6
Yeni Üye

asmine's Avatar

Giriş Tarihi: 06-12-2009
sevgili triple,yaprakları yumuşayan menekşelere ne yapmalıyız.birde oksijenli suyun çiçeklerin gelişimine ne gibi katkısı var. bilgileriniz için teşekkürler...........

asmine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 15:32   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-12-2009
arkadaşlar merhaba bende 3-4 aydır menekşelerle ilgileniyorum. birkaç çelik yöntemi le çoğaltma yaptım başarı ile sonuçlandı. sorum şu; iki farklı renk menekşeyi nasıl aşılayarak dikebilirim ayrıntılı ve mimkünse resimli olarak anlatırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler...

evita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 20:01   #8
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Hepi topu bu kadar

http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=36461
http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=36461

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 09:40   #9
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Sevim ablacığım kuruyan çiçekleri ben kopartıyordum ancak sadece kuruyanları.Açacak vakte geldiklerinde kendiliğinden açıyorlar.Alışmaları gerek.Hatırlıyorumda geçen yıl ki kaybettiğim ve dağıttığım menekşelerim 11 ay boyu açık kalıyorlar ve sadece martta dinleniyorlarda yaz kış çiçekliydiler.sanırım ortama uyum sağlaması gerekli bu durum için.3-4 hatta bu yıl 5. yılım menekşe yetiştiriyorum.Çok farklı menekşeler yetiştirdim.Hepsininde dilini yeni yeni çözmeye başladım desem yeridir.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 17:12   #10
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Sevim hanım aslında saksılarım büyük değil. Dekorasyon amaçlı renkli saksıların içine oturttuğum için büyük görünüyorlar. Kendi saksıları sanırım 5X5 kare saksı.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 21:26   #11
Ağaç Dostu

triple's Avatar

Talking Doyulurmu Bakmaya bu güzelliklere!!!

Sayın Şener Gercekten sizi tebrik ediyorum!!
Muhteşem sağlıklı menekşeleriniz var! Arkadaşlar gercekten Sayın Şeneri in çiçeklerine bakın yapraklar ne kadar parlak ne kadar duzenli . Her yaprak simetrik büyümüş çiçekler deseniz onlarda aynı sekilde cok sağlıklı.
Bu ne demek şimdi?
Bence;
1- Saksılar uygun seçilmiş.
2- Saksılara konulan topraklar afrika menekşelerinin ihtiyac duydugu karısşım şeklinde hazırlanmış
3-Sulama uygun yapılmış
4- ışık oranı ışıklanma süresi cok uygun
Başka ne denir bilmiyorum . tek kelimeyle Sayın şeneri tebrik ediyorum.
Sayın Şener lutfen menekşelerinize nasil baktiginizi bizede aktarın formdaki arkadaşların buna ihtiyacı var sanırım
saygılar

Düzenleyen triple : 01-01-2010 saat 13:43
Eski 29-12-2009, 23:04   #12
Ağaç Dostu

Şener KÖKSAL's Avatar

Sevgili triple öncelikle teşekkür ederim . Buradaki bir çok arkadaşımın aktardığı deneyimlerinden farklı bir şey yaptığım yok aslında.

Menekşelerim hemen hemen evimin her penceresinde dolayısı ile her yönde ( kuzey, doğu ve batı). Saksılarım bir çok arkadaşımınkine göre büyük.

Ama ben büyük saksılarda menekşelerin daha güzel geliştiğini düşünüyorum. Saksı derinliklerim hemen hemen bir karışa yakın. Sulamayı yüzeydeki toprak kuruduğunda yapıyorum az ve daha sık suluyorum.

Suyu üstten toprağa veriyorum. Yılda 2-3 kez de menekşeleri yıkıyorum. Kışın kaloriferli ortamda yetişiyorlar.

Toprak genelde hazır çiçek toprağı son bir yıldır bu toprağa yarıyarıya humus+koyungübresi+hamtoprak+mil karışımı ilave ediyorum.

En önemlisi menekşelerimin hepsi kendi üretimim belki bu yüzden biraz güçlüler. Şu an menekşelerimin bir kısmı sabah güneşi bir kısmı günbatımı güneşi alıyor.

Her sabah ve neredeyse her akşam menekşelerimi bir tur ziyaret ediyorum. Sanırım sevgiyi bakım dışındada göstermek gerekiyor. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Düzenleyen Sevilay : 29-12-2009 saat 23:25 Neden: Paragraf
Eski 31-12-2009, 16:47   #13
Ağaç Dostu

MİRBE's Avatar

Arkadaşlar menekşeleriniz çok güzel..

Benimkilerin yaprakları bu kadar pırıl pırıl canlı değil özel bişey yapıyor musunuz?

Bir de yapraklara su püskürt dediler yapmalıyım ne faydası var acaba?

Eski 31-12-2009, 21:14   #14
Ağaç Dostu

triple's Avatar

Sayın Mirbe size kim menekşelerin yapraklarına Su puskurtun dedyse kaba olacak ama Halt etmiş. **** sizi menekşelerinizden mahrum etmek isteyenler dir derim . Asla oyle bisey yapayın ASLA!!!
Mutlu yıllar.

Eski 01-01-2010, 10:08   #15
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sayın triple,
Genellemeler yaparken daha dikkatli ve özenli bir üslup kullanalım lütfen.

Benim menekşelerim yakıcı Adana sıcağını, direkt güneş ışığı almayan bir konumda ve ince başlıklı bir pompa ile üstten yaprakları nemlendirerek atlattılar. Yaprakları nemlendirmeye başlamadan önce kaybettiğim menekşelerim oldu ancak nemlendirme nedeniyle hiç menekşe kaybetmedim.

Bugünlerde ise, kaloriferin neden olduğu sıcak ve kuru havanın olumusuz etkilerini, yine arada sırada yukardan ince başlıkla su püskürtüp yaza göre daha seyrek de olsa nemli ortam yaratarak gidermeye çalışıyorum. Menekşelerim mutlu olmalılar ki pıtır, pıtır tomurcuklar veriyorlar.

2010'un ilk gününde menekşe köşem:

Name:  100_1715.jpg
Views: 6947
Size:  45.4 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2021, 14:02   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-10-2021
aaa

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sayın triple,
Genellemeler yaparken daha dikkatli ve özenli bir üslup kullanalım lütfen.

Benim menekşelerim yakıcı Adana sıcağını, direkt güneş ışığı almayan bir konumda ve ince başlıklı bir pompa ile üstten yaprakları nemlendirerek atlattılar. Yaprakları nemlendirmeye başlamadan önce kaybettiğim menekşelerim oldu ancak nemlendirme nedeniyle hiç menekşe kaybetmedim.

Bugünlerde ise, kaloriferin neden olduğu sıcak ve kuru havanın olumusuz etkilerini, yine arada sırada yukardan ince başlıkla su püskürtüp yaza göre daha seyrek de olsa nemli ortam yaratarak gidermeye çalışıyorum. Menekşelerim mutlu olmalılar ki pıtır, pıtır tomurcuklar veriyorlar.

2010'un ilk gününde menekşe köşem:

merhaba en altta sağdan ikinci menekşeden arıyorum var mı elinizde

ayse5252 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 11:22   #17
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Sayın Triple;
Sevgili Makiye katılıyorum. Biz burada, bilgilerimizi saygı çerçevesi içinde paylaşıyoruz. Ben de menekşelerime su püskürtürüm. Hiçbiri de bu sebepten ölmedi. Elimdeki birbirinden değerli türleri önemsemeyecek kadar düşüncesiz biri olamam. Öyle olsaydı, seksenin üzerinde ayrı tür ve toplamda yüzyirmiyi geçen menekşem olamazdı.

Arkadaşlar, menekşelerin geldikleri seraların ne kadar nemli havası olduğunu çoğumuz biliyoruz. Alışık oldukları nemli ortamı onlara sunmanın tek yolu da, arada ince başlıkla su püskürtmektir. Ama başka yoldan bu nemi sağlayabiliyorsanız, ne âlâ.

Bizler menekşelerimizi, kendi evlerimizin ortamlarını en iyi şekilde değerlendirerek büyütüyoruz. Benim evim de kaloriferli olduğu için nem oranı çok düşük. Bu şekilde nem eksiğini gidermeye çalışıyorum.

Hepinize kolay gelsin Bir de Türkçe yazım kurallarına özen gösterirsek çok daha iyi olacağını düşünüyorum..

Düzenleyen katmer : 01-01-2010 saat 11:23 Neden: harf hatası
katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 12:13   #18
Ağaç Dostu

tamaşa's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2009
Galeri: 8
Sn maki01,ellerinize sağlık menekşeleriniz çok güzel görünüyor,maşallah hepsi ayrı güzel .Bende menekşeleri görünce dayanamayanlardanım her gördügüm de en az birtane almadan edemiyorum.

Bu yaz menekşe sayfasındaki bilgileri okuyarak onbeş adet yapraktan elde ettigim minik menekşelerim oldu.

Sn katmer,seksenin üzerin de ayrı tür yüzyirmi adet menekşe harikasınız, nasıl bir emek düşünemiyorum bile ellerinize sağlık.Müthiş bir görüntüdür eminim.

tamaşa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 14:34   #19
Ağaç Dostu

MİRBE's Avatar

Herkese iyi seneler..

Ok anladım ortak kanı aradad olsa ortam nemini dengelemek için su püskürtmek..

Maki menekşeleriniz çok güzel hele o miniş pembelilere bayıldım maşallah diyeyim..

Aldığım menekşelerin saksılarını değişirken yaprakların üstü toprak oluyor nasıl temizlemeliyim?

Katmer sizin menekşelerinize de maşşallah gerçekten büyük başarı bu kadar çok sayıda menekşe yetiştirebilmek çoğaltmak ellerinize sağlık..

Sayın triple size de mutlu yıllar..

Eski 01-01-2010, 14:48   #20
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sayın MİRBE,
Konu ile ilgili sitelerde yaprakları temizlemek için yumuşak kıl fırça kullanımı öneriliyor. Fırça ile toz alırken yaprak üzerindeki tüylerin yönüne dikkat etmek, ters yönde temizlemeye çalışmamak gerekiyor. Bu sitelerin en gelişmişi olarak tanımlayabileceğim AVSA'da nemli bezin kullanılmaması gerektiği özellikle belirtilmiş.

Ancak, deneyimli üyelerimizin hafif akan su altında yıkayıp, suyu tamamen aktıktan sonra direkt güneş ışığı almayan bir yerde kurumaya bıraktıklarını biliyorum. Havaların yeterli sıcaklığa ulaştığı bahar ve yaz aylarında uygulanabilir diye düşünüyorum .

Ben bu yöntemi yıkarken zarar verebileceğimi düşünerek bir kez uygulayabildim. Daha sonra saksının altına gazete koyarak fazla suyu mümkün olduğu kadar drene etmeye çalıştım.

Eski 01-01-2010, 16:14   #21
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Bunlarda benim 2009-2010 koleksiyonum.Şimdilik bu kadar çeşit yeterli bahara daha fazlası olması temennisiyle.
1. ve 2. Resim:Benim grubumuzun babası diye tabir ettiğim Abiciğimin bana hediyesi olan menekşem.

Diğerleride kendi aldıklarım.Ve üzeri çiçekl tomurcuğu olan yavrularda 2009 Mart yavruları.

Eklenen Resimler

Eski 01-01-2010, 16:16   #22
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Resimlere devam...

Eklenen Resimler

Eski 01-01-2010, 16:17   #23
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Son olarakta genel bir resim...

Eklenen Resimler

Eski 01-01-2010, 17:26   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-03-2009
Gerçekten tüm arkadaşların çiçekleri hoş,
harika resimler...

Eklenen Resimler

sumeha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 17:31   #25
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Sevgili Mirbe, daha önceleri kendime büyük boy allık fırçası almıştım. Tarif ettiğiniz gibi durumlarda onunla, yaprakların tüyleriyle aynı yönde temizliyorum. Eğer yıkanacak duruma gelmişse de ılık suyla duşluyorum. Yıkamadan sonra dikkat edilecek en önemli konu, yapraklar tamamen kurumadan güneş ışığıyla temas etmemesi... Bunlara dikkat ederseniz sorun olmaz diye düşünüyorum.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 18:32   #26
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Yağlı boya resimde kullanılan fırçaların en büyük boylarından kullanıyordum. Allık fırçası süper bir buluş Artık kullanmadığım bir sürü allık fırçamı değerlendirebileceğim.

Teşekkürler sevgili katmer

Eski 01-01-2010, 18:39   #27
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Sevgili MİRBE'ye ve tüm menekşe dostlarına mutlu, sağlıklı bol çiçekli bir yıl dileğiyle...

Name:  100_1718.jpg
Views: 2101
Size:  41.4 KB

Eski 01-01-2010, 20:19   #28
Ağaç Dostu

emy_83's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2007
Galeri: 1
Yeni aldığım menekşelerim:)))

Çok güzeller ama dimi??
Tahminim Kıbrısa sade iki tane gelmişti... Getirten çiçekçinin demesi bu)

Name:  IMG_1980.JPG
Views: 2379
Size:  47.3 KB

Name:  IMG_1986.JPG
Views: 2174
Size:  47.0 KB

Name:  IMG_1984.JPG
Views: 2129
Size:  66.6 KB

Name:  IMG_1985.jpg
Views: 2124
Size:  47.7 KB

emy_83 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2010, 11:50   #29
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Bir Hollandalı daha katıldı aramıza

Name:  100_1725.jpg
Views: 2116
Size:  40.0 KB

Name:  100_1726.jpg
Views: 2062
Size:  37.4 KB

Eski 02-01-2010, 12:24   #30
Ağaç Dostu

günebakan's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2008
Bunlarda benim 3 tanecik arkadaşımın menekşelerinden aldığım yavrular renklerini bilmiyorum

Name:  02012010(001).jpg
Views: 2218
Size:  58.3 KB

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025