View Single Post
Eski 17-04-2012, 22:18   #15
serefsen
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sudenurnur Mesajı Göster
Sayın şerefsen, sütü kaynatmadan nasıl siteril edeceğiz bilgi verirseniz çok memnun olurum. Birde 100 gr süt tozu hakkında bilgi almak isterim. Nescafe içerken kullandığımız süt tozu olur mu? Olursa yaklaşık 2 litre süte kaç çay kaşığı atarız, tecrübelerinizi paylaşırsanız sevindirmiş olursunuz beni. Saygılar...
Size Gıda Hijyen teknolojisi profösörü hocamızın bu konudaki yazısını aynen kopyalıyorum

saygılar.

Sütü kaynatmak doğru değil. Süt pastörize edilir. Pastörizasyon işleminde
süt, çoğunlukla 62.8 oC'de 30 dakika ya da 71.7 oC'de 15-45 saniyede
ısıtılarak derhal soğutulur. Soğutma olmadan pastörizasyondan bahsedemeyiz.
Bu işlemin temel amacı patojen dediğimiz hasta hayvanlar ya da yanlış bazı
uygulamalarla süte bulaşan ve tüketicide önemli hastalıklara neden olan
mikroorganizmaları yıkımlamaktır.

Pastörizasyon işlemi sütte bulunan bütün mikroorganizmaları yıkımlamaz,
yani bir sterilizasyon değildir. Pastörizasyonun diğer faydasıda süte
katılacak yoğurt kültürünün daha kolay gelişmesini sağlamasıdır. Bu
kültürün çok daha rahat gelişmesi evde yoğurt yaparken 1 litre süte bir çay
kaşığı kadar toz şeker atıp karıştırabilirsiniz. İlave ettiğiniz şeker
kültür bakterilerinin metabolizmasına çok iyi gelecektir

Süt pastörize edilmelidir. Sütü pastörize etmeden tüketmek emniyet kemeri
takmadan araç kullanmaya benzer.
En iyi süt çiğ süttür. Sütün en doğal hali çiğ halidir. Ah bir de şu hayvan
hastalıkları olmasa vede üreticiler hijyenin ve sanitasyonun önemini iyice
anlayarak üretim yapsa.


Sağlıkla kalın,

Prof.Dr. Zafer GÖNÜLALAN
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü

serefsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön