Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eşmekaya
Sn. Tam tutulma;
Siz ya fazla okumusunuz ya da fazla deneyimlisiniz onu anlayamadım. Fakat emin oldugum bu bahsettigim ama toprak analizi yaptırmadıgim bu arazide yörenin en guzel elma (Amasya-golden-arappuan-gelin elması vs), armut, kayısı, ayva meyvelerinin oluşu. Hemde budama, gübreleme, analiz, capalama ve yok damlama yok kökünde ot bırakmama tarzı bakımları olmadan. Ticari olarak en kaliteli ve en verimli bahçe olduguna herkes de şahittir. Diyeceksiniz bunların ticaretini yap ozaman diye ama ben bademe heves ettim.
Şimdi siz bu ayrıntılı anlattığınız Ekim yöntemi ve bakımı ile bu deneyim arasında ki çelişkiye ışık tutar be bizi aydınlatır iseniz sevinirim.
Saygılarımla...
|
Sayın eşmekaya, lütfen o cümlenin tamamını okuyun. Yalnızca bir kısmını okumanız farklı anlamlar çıkarmanıza neden olabilir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma
Bu şekilde biraz zahmetli ve masraflı olur. ancak sonuçta olur. "Uğraşamam." derseniz tarlanıza buğday dikebilirsiniz.
|
Bu başlıkta 30 sayfa ileti yazılmış. Önceki sayfaları da okursanız daha rahat görürsünüz ki kimseyle dalga geçmiyorum. Yalnızca ben değil; badem başlığının müdavimi bütün arkadaşlarımız insanlara yardımcı olmak, Türk tarımını ilerletmek için didinmekten başka bir iş yapmıyorlar. Burada ileti yazacak zamanı bile zor bulabiliyorken yardım isteyen biriyle dalga geçmek; hiç bana-bize göre değil.
Gelelim kil konusuna. Kil, kendini (biçimini) onarabilen, plastik bir yapıya sahiptir. Bir sulama havuzunun tabanını beton yapmaktansa kil yapmak daha mantıklıdır. Beton, basınç ve diğer etmenler nedeniyle çatlar. kilse ancak susuz kaldığında çatlar. Su ile temas ettiği anda kil kendini onarmaya, çatlakları kapatmaya başlar. Yaratıcı kile böyle bir özellik vermiş. Tabi kili tarımda kullanamıyorsak başka alanlarda yararlanıyoruz.
Kil, kökleri sıkar ve köklerin gelişmesini engeller. Kılcal köklerin açmaya çalıştığı kanalları onararak kapatır ve kök gelişimi yavaşlar. Ağaç kurumaz ama yeterli büyüklüğe de erişemez.
Kilde çok güzel buğday yetişir. Ancak ağaç yetişmesi çok zordur. Siz, " çok verimli bir şekilde elma ve armut yetişiyor." diyorsunuz. Olabilir. Ancak biz burada kara düzen tarım değil; bilimsel tarım yapmaya çalışıyoruz. Ve bilimsel olarak badem killi-ağır toprakları sevmez. Arkadaşımın ağır topraklı bir bahçesi var. Bu bahçeye 30 yıl önce dikilmiş olan badem ağacından yalnızca 1 kez ürün alınabilmiş. Aynı tarlada mükemmel erik yetişiyor.
Anlattığınız örnek ve bilimsel badem tarımı arasında bir çelişki yok. Bazı konular mantıksız gelebilir. Teorik olarak arının uçması da mümkün değildir; ancak arılar uçar. Kışın eksi 20 derece soğuğu yaşayan Ankara'da 6 metrelik incir ağacı gördüm. Ancak bu Ankara'da ticari incir bahçesi kurulabilir anlamına gelmez. O bahçede elma ve armut yetişmesi badem yetişeceği anlamına gelmez.
Burada anlatılanlar sizi tatmin etmiyorsa bir şey diyemem. O zaman bildiğiniz gibi yapabilirsiniz. Zaten kimse size zorla "İlle şöyle yap, böyle yap." diyemez. Biz burada bilgilerimizi ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Hepimizin birbirine danışacağı konular oluyor ve hepimizde bu başlığın pek çok yararını gördük.