agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)

Beğeni Düzeni418Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-02-2012, 13:33   #901
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesavas Mesajı Göster
Benim aklıma takılan soru şu ferragnes ve ferraduel ile ( bizim çeşitler olduğu için yazıyorum) veyahut bir başka çeşit hangi kekik türü ile aynı çiçeklenme donemine sahip? Uygulama yapan arkadaşlar varsa görüşleri nedir?

Malum bademde çeşitlere göre çiçeklenme çok uzun bir zaman aralığına yayılmakta ve muhtemelen kekik bitkisi için de aynısı söz konusudur. O zaman hangi çeşit hangisine denk gelir?

Sn Avanosun dediği tam olarak aynısıymış şimdi anladım
Sn. yesavas,

yukarıdaki badem çeşitleriyle hangi kekik çeşitleri eş zamanlıdır, bilemem. Ama bizim yörede badem ağaçlarının bulunduğu yerlere yakın kekikler var. O bademler daha verimli. Yani doğa böyle uyum yakalamış.

Türkiye'de her bölgenin ayrı ayrı kekik çeşitleri ve çiçek açma zamanları vardır.

Sizin sorduğunuz gibi bir çalışma olduğunu sanmıyorum. Belki de ilk siz yapacaksınız. Ben olsam sizin yerinize, araştırır bulurum ve denerim. Ne kaybederim ki...

Sizi yörenin kekik çeşitlerine bakmak gerekir. Torosların Silifke ve Pozantı kekik çeşitlerine de bakabilirsiniz.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 14:48   #902
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn. yesavas,

yukarıdaki badem çeşitleriyle hangi kekik çeşitleri eş zamanlıdır, bilemem. Ama bizim yörede badem ağaçlarının bulunduğu yerlere yakın kekikler var. O bademler daha verimli. Yani doğa böyle uyum yakalamış.

Türkiye'de her bölgenin ayrı ayrı kekik çeşitleri ve çiçek açma zamanları vardır.

Sizin sorduğunuz gibi bir çalışma olduğunu sanmıyorum. Belki de ilk siz yapacaksınız. Ben olsam sizin yerinize, araştırır bulurum ve denerim. Ne kaybederim ki...

Sizi yörenin kekik çeşitlerine bakmak gerekir. Torosların Silifke ve Pozantı kekik çeşitlerine de bakabilirsiniz.
Hemen denemeye koyulacağım. Havalar düzelsin araziye gidip gelmeye başlayalım. Zannedersem 3-4 çeşit ekeriz ve illa ki birisi denk gelir inşallah.

Çok teşekkürler bilgilendirmeniz için...

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 11:28   #903
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2008
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesavas Mesajı Göster
Benim aklıma takılan soru şu ferragnes ve ferraduel ile ( bizim çeşitler olduğu için yazıyorum) veyahut bir başka çeşit hangi kekik türü ile aynı çiçeklenme donemine sahip? Uygulama yapan arkadaşlar varsa görüşleri nedir?

Malum bademde çeşitlere göre çiçeklenme çok uzun bir zaman aralığına yayılmakta ve muhtemelen kekik bitkisi için de aynısı söz konusudur. O zaman hangi çeşit hangisine denk gelir?

Sn Avanosun dediği tam olarak aynısıymış şimdi anladım

içanadolu'da badem ve kekik çiçekleri asla çakışmaz. Bademler, Mart sonu- Nisan ortaları aralığında çiçek açar. Kekikler ise 10 Haziran'dan itibaren çiçek açar. Nereden mi biliyorum; kekik çayını sevdiğim için her yıl düzenli olarak toplarım.

Diğer bölgelerdeki durum nedir bilmiyorum.

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 13:45   #904
-

Giriş Tarihi: 17-08-2010
Son 10 yılı içeren güncel bir belgeyi paylaşmak istiyorum.

Dr. Gonca GÜL YAVUZ, TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ, Temmuz 2011 / ISSN: 1303–8346 / Nüsha: 6

Name:  BYD1.jpg
Views: 1465
Size:  32.6 KB

Name:  BDY2.jpg
Views: 1389
Size:  22.1 KB

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 13:45   #905
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma Mesajı Göster
içanadolu'da badem ve kekik çiçekleri asla çakışmaz. Bademler, Mart sonu- Nisan ortaları aralığında çiçek açar. Kekikler ise 10 Haziran'dan itibaren çiçek açar. Nereden mi biliyorum; kekik çayını sevdiğim için her yıl düzenli olarak toplarım.

Diğer bölgelerdeki durum nedir bilmiyorum.
Bu sene değilsede seneye belli olur malatya civarı için

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2012, 19:10   #906
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2011
merhaba arkadaşlar. badem fidanları arasına yonca dikimi daha uygun olduğunu düşünüyorum. california da yonca ekimi badem kapama bahçelerinde arı kolonilerine ek besin olarak tercih ediliyor olması.

KONYALI42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2012, 21:26   #907
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-02-2012
öncelikle güzel bir site ve paylaşım ortamı kurmuşunuz tebrikler ve teşekkürler...
Ben aranıza yeni katılmak isteyen deyim yerindeyse çaylak'ın biriyim
Badem bahçesi kurmak için heves ve hırs yaptım ama sizler gibi bilgili ve deneyimli arkdaşların öncülüğü ile yapabilirim bu işi ancak...
arazim Aksaray-Konya arasında 25 dekar bir arazi...
yaklaşık 25-30cm den sonra killi toprak
malum geç uyanan bir tür ve mümkünse ince kabuk ve verimli bir badem türü,
ekmek istiyorum ama hangi tür ekmeliyim bir türlü karar veremedim o kadar araştırdığım halde....
bazı arkadaşların dediği gibi bir çok kirli bilgi var etrafta o yüzden karar veremedim...
yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla...

eşmekaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2012, 21:40   #908
-

Herşeyden önce toprak analizinizin yanına ve meteorolojiden mikroklima verinizi koyunuz. Ardından bu koşullara uygun anacı belirleyin. Sonra bu anaca ve yukarıdaki verilere en uygun türleri seçebilirsiniz.

Fidancı yerine profesyonel veya akademisyenlerden destek alın.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=26399

Eski 23-02-2012, 21:43   #909
Yeni Üye

biraz çok oluyorum biliyorum ama bir şey daha sormak istiyorum.
3 veya 5 yaşındaki tüplü badem Fidanı 2-3 sene içinde 3-4 kg iç badem verir mi? veya ne kadar sürede bu vermeye başlar?

Eski 23-02-2012, 21:45   #910
Yeni Üye

profesyonel olarak araştırmalarım sonucunda buradaki formu buldum
akademisyenlerden olarak ise malesef şu an için kimseyi bulamadım. işi kötü yanı etrafımda anlayan kimse de yok

Eski 23-02-2012, 21:49   #911
-

Anacınız, toprağınız, bakımınız, fidanlarınızı korumanız, seçeceğiniz türlerin uyumu, tozlaşma verimi, sulamanız, doğa, nasip, vs. Hepsi bir faktördür. Tartışmalı bir konu kanaatimce.

Eski 23-02-2012, 21:53   #912
-

Bence öncelikle Badem forumunu oturup bastan aşağı okumalısınız. Yoksa zihninizde analiz etmeniz güç... Ben de aynı soruları soruyordum önceleri, kısa cevap arıyordum ilaç baabından...

Şimdi araştırıyor, kendim öğreniyorum, takıldığımı foruma ya da gerekirse enstitülere danışıyorum...

Eski 23-02-2012, 21:59   #913
Yeni Üye

sanırım çok toyca bir soru sordum kusura bakmayın.

Eski 23-02-2012, 22:03   #914
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eşmekaya Mesajı Göster
biraz çok oluyorum biliyorum ama bir şey daha sormak istiyorum.
3 veya 5 yaşındaki tüplü badem Fidanı 2-3 sene içinde 3-4 kg iç badem verir mi? veya ne kadar sürede bu vermeye başlar?
5 yaşında tüplü fidandan kastınız. 5 yaşına gelmiş fidan mı dikmek. Böle tüplü fidan bulamazsınız bulsanızda nasıl bir fidan olur bilemiyorum ağaç diyelim buna.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2012, 22:03   #915
Yeni Üye

toprak; tuz oran yüksek, demir eksiği olan killi 25-30 cm topraktan sonrası killi bir kütle,
yaz yağışları çok düşük, yaz sulama için bahçede derin kuyu dalgıç mevcut. Geç uyanan bir tür olamsı lazım ki malum iç anadolu mart-nisan aylarında zamansız donlarıyla meşhur...
anaç olarak ve dölleyici olarak hangi türü kullanmalııym

Düzenleyen eşmekaya : 23-02-2012 saat 22:07 Neden: anaç olarak ve dölleyici olarak hangi türü kullanmalııym
Eski 23-02-2012, 22:04   #916
-

Bilakis gayet yerinde bence... İnsanlar efsanelerle iş yapmakta çünkü...

Eski 23-02-2012, 22:05   #917
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
5 yaşında tüplü fidandan kastınız. 5 yaşına gelmiş fidan mı dikmek. Böle tüplü fidan bulamazsınız bulsanızda nasıl bir fidan olur bilemiyorum ağaç diyelim buna.
bi fidancıyım diye geçinen biri varda, o temin ederiz dedi bilmiyorum

Eski 23-02-2012, 22:07   #918
-

Bir öneri:
Bu konu Yetiştiricilik başlığı yerine Tür Seçimi başlığında devam edilebilir. Hem konular daha da berraklaşır.

Eski 24-02-2012, 09:39   #919
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
arazim Aksaray-Konya arasında 25 dekar bir arazi...
yaklaşık 25-30cm den sonra killi toprak
Badem ve killi toprak... En büyük sorun bu işte.

Öncelikle arazinizin 20-25 yerine çukur açarak kilin kaç cm kalınlıkta olduğunu bir anlayın derim. Her açtığınız çukurdaki kil tabakasının kalınlığını ölçerek not alın. buraya yazın. Öyle 50 cm-1m-2m kil tabakası varsa fidanları normal dikemezsiniz. Dikseniz de 40 yılda 30 cm ancak boy atar.

Eski 24-02-2012, 16:48   #920
Yeni Üye

Hemen hemene 25 cm den sonrası 50cm-1metre arası killi ve çakıllı nasıl dikmem lazım?

Eski 24-02-2012, 17:20   #921
-

İlla da bu toprağa dikim yapacağım bu da badem olacak, rakım ve don risklerinin bilincindeyim diyorsanız herşeyden önce toprağınızın yapısını iyileştirmeniz lazım. Bu maliyetli ve zahmetli bir iş. Ama yapılabilir.

Çok geniş ve çok derin fidan çukurları açar, drenaj sağlar, çeşitli organik ve inorganik materyallerin eklenmesiyle oluşturacağınız karışımları bu çukurda kullanırsanız fidanınız için bir büyüme alanı oluşturabilirsiniz. Maliyet ve işçilik boyutunu başlamadan önce değerlendirmenizi öneririm. Bunun ardından anaç ve tür seçimine geçmeniz daha uygun olacaktır. Fidan alanlarında ne kadar geniş bir alanı iyileştirirseniz o kadar iyi olacaktır.

Sürüm, Drenaj ve PH, toprak düzenleyiciler, vs.. arazinize has elbiseyi sizin dikmeniz gerekiyor.

Bununla ilgili bilgiler şurada mevcut:
Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/1653.htm

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...sulama/738.htm

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/17004.htm

Düzenleyen Odeh : 24-02-2012 saat 17:21 Neden: İmla.
Eski 24-02-2012, 19:00   #922
Yeni Üye

Sizce badem yerine ne tür bir ağaç ekmeliyim veya ekmelimiyim? Mesela elma( amasya turu) kayısı (malatya)türü agaclar ekilibilir mı?

Eski 24-02-2012, 19:11   #923
-

Dikeceğiniz tür hakkında en güvenilir bilgi kaynağı İlçe Tarım Müdürlüğü'dür. Seçenekleri ve birçok bilgiyi bu kurum yetkililerinden alabilirsiniz.

Eski 24-02-2012, 19:41   #924
Yeni Üye

Sizce onlar bilir mı? Ben en iyisi hafta sonu toprak alıp araziden tahlil yaptırayım hem onlarla hem de burada sizlerle paylaşayım. Sanırım böylece daha faydalı bilgiler alabileyim. Sağolun yardımlarınız icin.
Bu arada Tarim müdürlüklerin haricinde farklı yerlerden kaynaklardan bu badem türleri ve uyumu hakkında bilgi alabileceğim kaynak- kurum vs onerebilir mısınız ?

Eski 24-02-2012, 20:16   #925
-

Alıntı:
Sizce onlar bilir mı? Ben en iyisi hafta sonu toprak alıp araziden tahlil yaptırayım hem onlarla hem de burada sizlerle paylaşayım. Sanırım böylece daha faydalı bilgiler alabileyim. Sağolun yardımlarınız icin.
Bu arada Tarim müdürlüklerin haricinde farklı yerlerden kaynaklardan bu badem türleri ve uyumu hakkında bilgi alabileceğim kaynak- kurum vs onerebilir mısınız ?
Sayın eşmekaya,

Çok yerinde ve bilinçli bir iş yapmış olursunuz. Zamanınızı, emeğinizi ve paranızı korumuş olacaksınız.

Badem önerilirse ve veriler de bu yönde olursa; Kahramanmaraş Üniversitesi, Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, Yalova Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüleri ilk aklıma gelenler. İnternetten telefonlarını bulup elinizdeki verilerle sorular sorabilirsiniz. Yardımcı olunacağından şüphem yok. Özellikle Gaziantep'teki enstitüde Dr.Halit Seyfettin ATLI'nın araştırma projeleri çok dikkatimi çekiyor.

Düzenleyen Odeh : 25-02-2012 saat 12:07 Neden: İsim düzeltme.
Eski 25-02-2012, 12:43   #926
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
Hemen hemene 25 cm den sonrası 50cm-1metre arası killi ve çakıllı nasıl dikmem lazım?

Benim bildiğim killi toprakta hiç bir meyve ağacı yetişmez. Yetişen bir tür varsa arkadaşlar düzeltsinler.

"ille de badem dikeceğim." derseniz olur ancak biraz zahmetli ve masraflı olur.

Killi toprakta ağaç yetiştirmenin bir kaç yolu var. Sayın Odeh'in anlattığı yöntem olabilir. Ben de başka bir yöntem önereceğim.

Öncelikle dikim projesini hazırlayın-hazırlatın. Daha sonra bir kepçe ile her dikim noktasına 1,5 metre çapında en az 2 metre derinliğinde çukur açtırın. Böylelikle 25 dekar arazinin tamamına çukurlar açılmış olsun.

Dekara 40 çukur açsanız 40x25=1.000 çukur açılmış olur. Açılan her çukurdan sanırım 3- metreküp kil çıkar. Demek ki her çukura 3-4 metreküp kaliteli toprak dolduracağız.

Daha sonra bir hafriyat şirketiyle anlaşın. Bazı inşaatların temelinden bayağı kaliteli toprak çıkıyor. Tarlanıza bu toprakları yıktırın. Bir o kadar da inşaat kumu getirtin. Bir o kadar hışır (bims, köfek taş), bir o kadar yanmış ahır gübresi. İsterseniz turba, torf, kompostta kullanabilirsiniz. Kabaca şöyle 5 kamyon toprak+5 kamyon ince inşaat kumu+ 5 kamyon hışır+5 kamyon gübre gibi. Bunları bir güzel karıştırın, çukurlara doldurun ve dikmelerinizi dikin.

Arazinizin toprak ve su analizini iyi bir ziraat mühendisine götürüp su ve gübre konusunda sürekli bilgi ve destek alın.

Bu şekilde biraz zahmetli ve masraflı olur. ancak sonuçta olur. "Uğraşamam." derseniz tarlanıza buğday dikebilirsiniz.

Saygılar.

Eski 26-02-2012, 01:21   #927
Yeni Üye

Sn. Tam tutulma;
Siz ya fazla okumusunuz ya da fazla deneyimlisiniz onu anlayamadım. Fakat emin oldugum bu bahsettigim ama toprak analizi yaptırmadıgim bu arazide yörenin en guzel elma (Amasya-golden-arappuan-gelin elması vs), armut, kayısı, ayva meyvelerinin oluşu. Hemde budama, gübreleme, analiz, capalama ve yok damlama yok kökünde ot bırakmama tarzı bakımları olmadan. Ticari olarak en kaliteli ve en verimli bahçe olduguna herkes de şahittir. Diyeceksiniz bunların ticaretini yap ozaman diye ama ben bademe heves ettim.
Şimdi siz bu ayrıntılı anlattığınız Ekim yöntemi ve bakımı ile bu deneyim arasında ki çelişkiye ışık tutar be bizi aydınlatır iseniz sevinirim.
Saygılarımla...

Eski 26-02-2012, 01:49   #928
-

Sayın Tatutulma çok net ve mantıklı bir yöntemi gayet ekonomik ve detaylı olarak ifade etmiş...

Ahmet yapıyor ben yapsam olur demek doğru değil. Kucuk cografi farkliliklarda İklim bile fark ederken toprağı varın siz duşunun. Toprak 150 mt sonra bambaşka bir yapı gösterebilir.

Özetle bilime ve akla başvurunuz. Veriyi belgede görüp, buna gire karar alınız. Komşu Ahmet'e göre değil.

Eski 26-02-2012, 22:23   #929
Yeni Üye

OlAy Ahmet'in bahçesi değil sayın Odeh. Olay o topraklarda birşey yetişmez olayi... Şayet o bahçenin bı kenarına hobi olarak uç yıl önce çeşitli meyveler ektim ve içme suyu sebekesInden damlama icin su temin ettim. Bahçedeki türlerin hepsinden( ceviz hariç) badem- elma- kiraz- erik- şeftali-ayva-kayısı- dut- vişne- uzum hepsinden geçtiğimiz yıl agaclar uç yaşındayken meyve yedim. Eski ağaçlardan da yukarıda bahsetmiştim...
Şimdi bı arkadas ustad çıkıyor ve diyorki şunları yaparsan olur yapamazsan git Arpa Buğday ek...
Sizde ona hak veriyorsunuz anladığım kadarıyla...
Siz ve diğer arkadas ve sizler gibi düşünenler bana ve benim gibi olanlara bu durumu izah edin. Edin ki öğrenelim...

Eski 26-02-2012, 23:01   #930
-

Sayın eşmekaya,

Arpa, buğday ekimi gayet iyi niyetli bir ifade. Emeğinizi, zamanınızı, paranızı ve arazinizi daha verimli nasıl kullanabilirsiniz sorusu için iyi niyetli bir öneri kanaatimce.

Bilimsel ve eleştirel bakış açısıyla yaklaşmadığımızda tarım kumara döner.
Sayın Tamtutulma yerinde ve bir o kadar da detaylı bir açıklama yapmıştır. Kızmanız yersizdir.

Gönlünüzü birkaç ay hoş edecek, yazanın umurunda olmayacağı ve sorumluluk taşımayan bir öneri istiyorsanız kendinizi üzersiniz.

921 ve detaylı bir reçete içeren 926 numaralı mesajlar sizi üzmeyecek yolu ifade etmektedir.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025