![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Kırmızı çekirdekli İreniwaki
Bitki türü: Meyve Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus Tohum çeşit adı: Kırmızı Tohumlu Ireniwaki (Ireniwaki Red-seeded) Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Tohumun kökeni: Amerikan yerlileri, Ireniwaki ulusu Tohumun geldiği yer: Massachusets'li yetiştirici James Troudt Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. Birnefestoprak Dağıtılacak tohumun saflığı: 2022 yaz başında bu bahçemde yetişen başka karpuz yoktu Kullanılan gübreler: Yanmış çiftlik gübresi ve kompost Kullanılan ilaçlar: - Hasat yıl ve ayı: 2022 Ekim Hasat süresi: Orta erkenci Bitki tipi ve gelişim durumu: Nazsız gelişen kuvvetli bir bitkisi var. Bir defa çapa yapıp otunu aldım, onun dışında çok ilgilenemedim. Sulamasını ise düzenli yapmaya dikkat ettik. Yerini sevdiği için çok güzel ve verimli gelişti. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Uzunca ve düz koyu yeşil kabuklu ve koyu pembe et rengine sahip. Sulu, gevrek ve tatlı. İnsanı ilk görüşte şaşırtan kiremit rengi çekirdekleri var. Bu sene 4 kg'ya yaklaştık. Çeşidin hikayesinin önemli olduğunu düşündüğümden Sn. Birnefestoprak'ın ilk paylaşımından olduğu gibi alıntı yapıyorum: "Benim tohumlarım, bir Amerikan yerlisi ve bilgesi olan John K. White'ın 1999 yılında Amerikan Ziraat Bakanlığı'na, ölümünden kısa süre önce bağışladığı tohumların devamıdır. Bu çeşidi ararken, Massachusetts'li bir yetiştirici olan James Troudt'a ulaştım. Elindeki tohum stoğunun tahminimce tamamına yakınını, çeşidin genetik çeşitliliğini daha iyi değerlendirebilmek adına, bana gönderdi. Kırmızı tohumlu karpuz çeşitlerine ilk kez, Amerika'nın keşfinden sonra Amerikan Yerlisi Ireniwaki Ulusu'nun yaşadığı topraklara (Yukarı Mississippi Havzası) gelen Fransız kaşiflerinin 17. yüzyıla ait notlarında rastlanıyor. Orta erkenci olup aynı zamanda Kuzey Amerika'nın Ortabatı (Midwest) Bölgesi'ne ait olan böyle atalık karpuz tohumlarına ulaşabilmek artık çok zor. Bu çeşidin, Kuzey Amerika'da ulaşabileceğimiz, bu topraklara ait en eski birkaç karpuz tohumundan biri olduğunu düşünüyorum. Dikkat! Önemli Uyarı Amerikan yerlileri, emanetçiliğini yaptıkları tohumların bioçeşitliliğini en iyi düzeyde korumak adına, tohumların hasadını meyvelerin genelinden yaparak gerçekleştirirler. Yetiştirdiğiniz fide sayısı arttıkça, meyve şekli ve et rengi aynı kalmakla birlikte, hasat anında meyve ve tohum büyüklüklerinin ve et yapısının farklılaştığını göreceksiniz. Meyvelerin hepsi aslında aynı çeşide ait olmasına rağmen bu atalık (burdaki anlamıyla landrace) çeşidin, kendi gen havuzu içinde çok renkli bir bioçeşitlilik sergilediğini çıplak gözle görebiliyoruz. Bu çeşidin emanetçiliğini hakkıyla yapmak istiyorsanız, özetle: 1) Elinizde yeteri kadar tohum olduğunda, yetiştirebileceğiniz en yüksek sayıda fideyi yetiştirmeniz (en az 10-20 fide), 2) Tohum hasadını tek tip meyvelerden değil, çeşit özelliklerini yansıtmak adına, birbirinden farklılık gösteren bütün meyvelerden karışık olarak yapmanız gerekmektedir." Düzenleyen Şeftali çiçeği : 21-11-2022 saat 12:12 Neden: Foto ilave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|