View Single Post
Eski 18-11-2022, 20:41   #5
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Giriş Tarihi: 08-07-2019
Emcelli biberi

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Biber
• Tohum çeşit adı: Salçalık biber

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): 2020-2021 tohum paylaşım etkinliğinde sn. zir.mühendis

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. zir.mühendis (Manisa Sarıgöl ilçesinde bir yerli üreticiden alınmış)

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka biber cinsi yoktu.

• Hasat yıl ve ayı: 2022 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Nisan ortası ektiğim tohumlardan sadece birkaç tanesi çimlendi. Düzenli sulama ve çapa ile bitkisi güzel gelişti ve bol biber verdi.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Sadece tohum almak için ektiğimden tadına çok bakamadık. Orta acılıkta; görüntü olarak biraz kapya biberi andırıyor, irice ve oldukça etli. Ben kahvaltılık ve pulbiberlik olarak istedim. Yalnız, bana gelmeden biraz tozlaşmış besbelli, çünkü yeşilken tattığım bir-iki tanesi tatlı çıktı. Tohum aldıklarımın ise acı olmalarına dikkat ettim.

Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol su ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan ortası (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sonbaharda tohumluk ayrılan biberler kızardıktan sonra topluyorum ve en az 10 gün kadar evde beklemeye alıyorum. Derisi biraz buruşup pörsüyünce tohumları çıkartıp bir tepside tekrar kuruttuktan sonra paketliyorum.

Çektiğim fotoğrafları bulamadım, fikir vermesi için en son aldığım küçükçe bir tanesinin resmini çektim.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 18-11-2022 saat 22:57
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön