Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Biber
• Tohum çeşit adı: Dolmalık biber
• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 3
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova
• Tohumun kökeni (size nereden geldi): 2019-2020 tohum paylaşım etkinliğinde Sn. İyigit
• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi
• Tohumu ilk paylaşan: Sn. İyigit (Bulgaristan-İngiltere kökenli bir tohum)
• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost
• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı
• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka biber cinsi yoktu.
• Hasat yıl ve ayı: 2022 sonbahar
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Nazlı bir cins değil. Bol biber veriyor ve çok fazla boylanmıyor. Çapa ve düzenli sulama olmazsa olmazı.
• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Orta-iri boy, yuvarlak, tatlı, çok gevrek ve bir hayli etli biberleri var. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi oldu. Zeytinyağlı ve etli dolması da gerçekten nefis oluyor.
Yetiştirme özellikleri:
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum
2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama
vb.): yok
3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol su ve ışık seviyor
4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan ortası (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli
5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Sonbaharda tohumluk ayrılan biberler kızardıktan sonra topluyorum ve en az 10 gün kadar evde beklemeye alıyorum. Derisi biraz buruşup pörsüyünce tohumları çıkartıp bir tepside tekrar kuruttuktan sonra paketliyorum.