View Single Post
Eski 18-11-2022, 14:10   #3
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Giriş Tarihi: 08-07-2019
Badem salatalık

Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Salatalık
• Tohum çeşit adı: Badem salatalık

• Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

• Tohumun kökeni (size nereden geldi): Sn. Elifaydın

• Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi ancak bana gelmeden önceden bir karışım olmuş, arada bir cins kornişon çıkabiliyor.

• Tohumu ilk paylaşan: Sn. Musa Gündoğan

• Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost

• Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı

• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde de başka salatalık ekilmedi

• Hasat yıl ve ayı: 2022 sonbahar

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu sene farklı bir bahçeye ektim ve daha iyi verim aldım. En azından daha uzun sürdü diyebilirim. Yaz ortaasından itibaren yapraklarda kuruma ve sarı lekeler ile birlikte sanırım mildiyö başgösterdi. Yine de iyi dayandı ve uzun süre meyve verdi. Mildiyö rutubetten kaynaklanan bir hastalıkmış ve kavun ve kabaklarımı da çok etkiledi. Önümüzdeki yıl daha dikkatli olacağım.

• Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Düzgün, parlak koyu yeşil kabuklu bildiğimiz (ve sevdiğimiz) badem salatalık. Küçükken hasat edilirse daha çıtır oluyor. Daha uzayıp irileşmeye bırakılırsa Çengelköy salatalığına benziyor. Zaten, ikisi farklı cins değil anladığım kadarıyla. Daha körpe olanına Çengelköy bademi deniyormuş.

• Yetiştirme özellikleri:

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum

2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor

4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli

5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip sarımsılaşınca. Bu sene mildiyöden dolayı tohumluğun sapı erken kurudu ve yere düştü. Ben de evde uzun süre beklettim, yumuşama belirtileri gösterince tohumları aldım.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 18-11-2022 saat 14:37 Neden: Foto ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön