agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2020-2021 Tohum Paylaşım (https://www.agaclar.net/forum/2020-2021-tohum-paylasim/)
-   -   2020-2021 Etkinlik Genel Yazışmaları (https://www.agaclar.net/forum/2020-2021-tohum-paylasim/44305.htm)

Zekoş 10-10-2020 23:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1596324)
Ne kadar ekmek o kadar köfte :)

Tohum alanların da bir kısmı gerekli dönüşleri çok az yapıyor bir kısmı hiç yapmıyor. Yazdığınız onca ayrıntının işe yaradığını bilmezseniz, yapmaya istekli olmazsınız...

Takip etmedim ama Hosseda'ya verdiğin puanlarla aynı fikirdeyim ya da ben şunu daha çok sevdim diye geri dönüş olmuş muydu?

Sevgili Malina söylediklerinizde haklılık payı cok ama derecelendirmenin geri donüs olmasa da mutlaka faydasi var.Çünkü insanda merak uyandırıyor o ürünü daha dikkatle takip ediyorsun..Mesela ben bulgar domatesini sırf Sn.TCM nin övgusu yuzünden ektim itiraf ediyorum:)
Biraz iyimser bakış olacak ama belki de arkadaslar birbirlerinin damak zevkine saygi duyduklarindan dönüs yapmiyordur;) Ben samimi oldugum kisilere mutlaka ektigim urünun iyi **** kötü sonucunu bildiriyorum onuda belirteyim..

Zekoş 10-10-2020 23:13

Sn.TCM yazdıklarınızı anlamakta biraz zorlandım ama okurken aklima baska bir detay geldi.Domatesteki özellikleri hep tozlasmaya bağlamışsınız..Peki büyüklügü, lezzeti, şekli bakımla alakalı olamaz mı?

TCM 10-10-2020 23:20

Üçü de bakımla alakalı olabilir, hatta yetiştirildiği yer ile de ilgili olabilir ancak benim dediklerim belirgin farklılıklar; misal hafize baliçteki iki üç kök tamamen apayrıydı. Bir de @bilenyumun paylaştığı bulgar domatesi benimkilerden tamamen farklı; renk-büyüklük ve şekil açısından.

Portakal Rengi 11-10-2020 08:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilenyum (Mesaj 1596355)
TCM, unutmadan hemen ekleyeyim Bulgarlarım karışmadı çünkü ekim yerlerine kadar etiketlerini kaybetmedim. Diktiğim yerleri de işaretledim. Ne yazık ki bozuk formlu oldu çoğu. Sadece 1 tanesi sizin söylediğiniz standartları yakalayabildi. Tozlanma olayı konusunda bende çok yabancıyım ve dediklerinize katılıyorum.
Elimden geldiğince tohum paylaşmaya çalıştım yetiştirebildiklerimle. En iyilerini seçmeye çalıştım ama örneğin sizin bulgar domateslere benzemiyor dediğiniz ondan alabildiğim en iyiydi. Sizde tozlaşmış olabilir mi acaba?
Lezzeti kötü değildi ama bir hafize, su gören, margred değildi.
Benim bahsettiğim bu derecelendirme örnek olarak söyledim. Tamamen tutarlı bir alt yapısı olamaz elbette ama lezzetli diye geçilmesini istemiyorum. Kaldı ki kimisi hiç yazmıyor tadı konusunda. Su gibi lezzeti olan domatesi kim yetiştirmek ister ki? :(
Belki de klasik, eski domates lezzetine en yakından uzağa bir derecelendirme daha mı doğru olur bilemiyorum.
Belki de temel amacımız lezzetinden ziyade tohum saflığını korumak, tohumları dağıtabildiğimiz kadar dağıtmak, saf tohumu çok kişiye ulaştırmak olabilir ama benim şuan önemseyebildiğim domates açısından görüntü tutarlılığı ve lezzeti. Elimden geldiğince de ulaştırmaya çalışacağım.

Örneğin bu yıl konumda bahsettiğim su gören domates fidesinden farklı bir domates elde ettim. Saflığından emin olamadığım için paylaşmamaya karar verdim. Toplamda 4 fide ekmiştim 2 si klasik olduğu gibi, 2 tanesi melez geldi. Melezler bahçenin yıldızı oldu çünkü inanılmaz lezzetli bir varyete yakaladı. Sanırım onu da kurallar gereği paylaşamıyorum. Bu yıl yoğun olarak onun ekimini yapacağım. 10 üzerinden 10 öyle diyeyim :D
Bu durumda o 2 tohum farklı iken diğer ikisi neden hiç etkilenmedi? Bir baskınlık durumu mu söz konusu oluyor tozlandığında ya da değerleri ortak mı bölünüyor tam emin değilim.

Yine de belirtin be dostlar :D Lezzetli domates yetiştirmek herkesin hakkı. Mümkünse kahvaltılık olanları belirtirseniz sevinirim.

Pratik açıdan şöyle bakabilirsiniz.
Ürünü beğenmeyen kişi tohumu paylaşmaz.
Ürün lezzeti kişiden kişiye öylesine değişebilir ki, yorum yapan pişman edilebilir. Bu bağlamda lezzet konusunda yorum yapmamak daha doğru. Yetiştirildiği topraktaki mineral yapı, bakım, sulama, iklim, vb değişkenleri göze alırsak sizin değerlendirmeniz yanlış yönlendirme olabilir. Bu kadar önemsiziz bir yandan.
Lezzet için başlık açıp, orada fikir belirtmek daha iyi olur, görüşündeyim. (Domateste olduğu gibi)

şehirliköylü 11-10-2020 10:17

Hibrit Tohumlar

Şimdi Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensiplerini tekrar dikkatlice okuyunca kendi paylaştığım 2 tohumu kaldırmam gerekiyor zannedersem

Hibrid sebze tohumları kapsam dışıdır ve etkinlikte yer almazlar.

Bu durumda
Cibez (karnabahar ve lahana hibriti) ve
Mor Alacalı Marul Yaprak Fesleğen (benim bahçede hibrit yetişti)
tohumlarını paylaşımdan kaldırmalıyım diye düşündüm. Kaldırmadan önce yine de sormak istedim.

MeyveliTepe 11-10-2020 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şehirliköylü (Mesaj 1596378)
Şimdi Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensiplerini tekrar dikkatlice okuyunca kendi paylaştığım 2 tohumu kaldırmam gerekiyor zannedersem

Hibrid sebze tohumları kapsam dışıdır ve etkinlikte yer almazlar.

Bu durumda
Cibez (karnabahar ve lahana hibriti) ve
Mor Alacalı Marul Yaprak Fesleğen (benim bahçede hibrit yetişti)
tohumlarını paylaşımdan kaldırmalıyım diye düşündüm. Kaldırmadan önce yine de sormak istedim.

Karnabahar ve lahana hibriti dediğiniz tohum, ekildiğinde yine aynı meyveyi/çiçeği/yaprağı mı verecek? Ekimi bir defaya mahsus bir şey mi, değil mi?

Trrymkapadokya 11-10-2020 11:27

Üretime ve üretmeye destek

İçerik olarak çok faydalı olması ve üretmeye, üretene destek olan herkese teşekkürler. Umarım bu vesile ile bizlerde bu etinlikten faydalanırız.

şehirliköylü 11-10-2020 12:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1596381)
Karnabahar ve lahana hibriti dediğiniz tohum, ekildiğinde yine aynı meyveyi/çiçeği/yaprağı mı verecek? Ekimi bir defaya mahsus bir şey mi, değil mi?

Cibez, Giritli Türklerin mutfağında körpe filizleri haşlanarak tüketilen hibrit bir bitki ama ben aynı filizler mi çıkacak %100 emin olamadım. Bu sene çokça dikip sonuçlarına bakayım. Paylaşımdan kaldırıyorum, beğeni yapanlardan özür dilerim.

MeyveliTepe 11-10-2020 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şehirliköylü (Mesaj 1596387)
Cibez, Giritli Türklerin mutfağında körpe filizleri haşlanarak tüketilen hibrit bir bitki ama ben aynı filizler mi çıkacak %100 emin olamadım. Bu sene çokça dikip sonuçlarına bakayım. Paylaşımdan kaldırıyorum, beğeni yapanlardan özür dilerim.

Lahanagillerde bir tohumun stabil hale gelmesi kaç senedir bilmiyorum. Ekildiğinde hep aynı bitkiyi verdiğine emin olduğunuzda (bir kaç yıl sürebilir) stabil bir çeşit elde edersiniz. Tabii bu süreçte başka çeşitlerle de hibritlememek lazım. lahanagiller çok kolay hibritlendiği için şimdiye kadar tohum paylaşmaya hiç cesaret edememiştim :)

Sezerakk 11-10-2020 22:48

3 senedir etkinliğe katılıyorum inşallah bundan sonra da katılmaya devam edeceğim. Herkese paylaşımlarından ötürü şimdiden teşekkürler. 4 senedir de bahçe yapıyoruz. Anneme bir türlü hiçbir PATLICANI
beğendiremedim. Market patlıcanları hep daha güzel daha çekirdeksiz oluyor diye onları alıyor. Yok mu elinde çok az çekirdekli olan güzel bir PATLICAN tohumu olan, paylaşmak isteyen ? Gerçektende her sene farklı tohumları ekiyorum hepsi çok çekirdekli..

Portakal Rengi 12-10-2020 09:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sezerakk (Mesaj 1597494)
3 senedir etkinliğe katılıyorum inşallah bundan sonra da katılmaya devam edeceğim. Herkese paylaşımlarından ötürü şimdiden teşekkürler. 4 senedir de bahçe yapıyoruz. Anneme bir türlü hiçbir PATLICANI
beğendiremedim. Market patlıcanları hep daha güzel daha çekirdeksiz oluyor diye onları alıyor. Yok mu elinde çok az çekirdekli olan güzel bir PATLICAN tohumu olan, paylaşmak isteyen ? Gerçektende her sene farklı tohumları ekiyorum hepsi çok çekirdekli..

Sn IstcalIst in paylaştığı patlıcana bakabilirsiniz. Dilim dilim kesilmiş bir resmi de var.
http://www.agaclar.net/forum/2020-20...glar/44356.htm

ARFF51 12-10-2020 10:09

Bu güzel etkinliği düzenleyen herkese teşekkürler. İlk defa bu etkinliği katılıyorum umarım herkese faydalı olması dileği ile..

ARFF51 12-10-2020 10:11

Sağol kardeşim senin sayende bu etkinlikte bulunmak güzel.

Zekoş 12-10-2020 10:22

Alıntı:

Sn.Sezerak gecen sene ödemis grubundan hanım çantası diye bir patlican almistim.Sadece 1 adet oldu buranin iklimi patlicana pek uygun degil ya da bakimini iyi yapamadigimdan..Cekirdegi o kadar azdi ki ben cok begendim.Isterseniz gonderebilirim.Resmini bulabilirsem atarım

nazlı06 12-10-2020 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1597518)
Sn.Sezerak gecen sene ödemis grubundan hanım çantası diye bir patlican almistim.Sadece 1 adet oldu buranin iklimi patlicana pek uygun degil ya da bakimini iyi yapamadigimdan..Cekirdegi o kadar azdi ki ben cok begendim.Isterseniz gonderebilirim.Resmini bulabilirsem atarım

Sevgili arkadaşım hanım çantası ve Eğridere uzun patlıcan bizim yöreye (Tire-Ödemis) özgü bir patlıcan türüdür bol verimli az cekirdeklidir. Bu yıl benim etkinlikte paylaştığım topan patlıcan da çekirdeği azdir.

istcallst 12-10-2020 15:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1597504)
Sn IstcalIst in paylaştığı patlıcana bakabilirsiniz. Dilim dilim kesilmiş bir resmi de var.
http://www.agaclar.net/forum/2020-20...glar/44356.htm

Bu patlıcan da çekirdekli, fakat doğru zamanda hasat edilirse çekirdekler yerken hiç farkedilmiyor. Yeşil bir çeşidim var (olgun halde yeşil kalıyor), meyveler badem salatalık kadar ve çekirdekleri daha da az. Bu tohumdan çok az saklayabildim, hep yedik.

Sezerakk 13-10-2020 06:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nazlı06 (Mesaj 1597526)
Sevgili arkadaşım hanım çantası ve Eğridere uzun patlıcan bizim yöreye (Tire-Ödemis) özgü bir patlıcan türüdür bol verimli az cekirdeklidir. Bu yıl benim etkinlikte paylaştığım topan patlıcan da çekirdeği azdir.

Sn. Nazli06 elinizde varsa o ikisini de paylaşmanız mümkün müdür ? Sn. Zekoş un elinde çok az varmış, zahmet vermeyelim. Eğer sizde varsa **** bulabilirseniz çok makbule geçer açıkçası. Yoksa artık patlıcan ekmekten vazgeçeceğim anacığıma hiçbir patlıcanı beğendiremedim hep çekirdekli diye :)

Muda 13-10-2020 10:20

Sn. Sezerakk;

Patlıcanın çekirdekli olması sulamanın yeterli gelmemesi ile doğru orantılı. Siz yanmış hayvan gübresi ile gübrelediğiniz yere çapasını yapıp toprağı kurur kurumaz bolca sulayın isterseniz. O zaman patlıcanlarınız çekirdekli olmayacaktır. Küçük diye patlıcanları bekletmeyin. Onları kopartınca yerine gelen yeniler daha güzel olacaklardır.

Atilgan 13-10-2020 16:15

Patlıcandan açılmışken mugla yılanı patlıcanı paylaşmak isteyen olurmu?

nazlı06 13-10-2020 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1597608)
Patlıcandan açılmışken mugla yılanı patlıcanı paylaşmak isteyen olurmu?

O bizim Eğridere patlicanimiz. Elimde kendime yetecek kadar tohum var kısmet olursa seneye paylaşırım

Atilgan 14-10-2020 09:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nazlı06 (Mesaj 1597611)
O bizim Eğridere patlicanimiz. Elimde kendime yetecek kadar tohum var kısmet olursa seneye paylaşırım

Bunu bilmiyordum ben daha önce yetiştirdim ve memnun kaldım ama tohum alamadım diye hatırlıyorum.

kadirkcbyk 14-10-2020 10:39

İlk defa bu sene tohum talep edebileceğim. İnşallah seneye de ben paylaşımcı olurum. Herkese hayırlı uğurlu olsun :)

MeyveliTepe 14-10-2020 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kadirkcbyk (Mesaj 1597648)
İlk defa bu sene tohum talep edebileceğim. İnşallah seneye de ben paylaşımcı olurum. Herkese hayırlı uğurlu olsun :)

7 tane mesajınız kopyala-yapıştır tohum isteme mesajı. Bunlar sayılmaz haberiniz olsun.

cemilsisik 14-10-2020 15:51

Bende aynı durumda olduğumu, aynı şekilde Sn. Meyvelitepe paylaşımları ile siteye üye olduğumu bildirir katkılarından dolayı teşekkür ederim. Tohum etkinliğine katılma hakkında hala kararsız olduğumu da eklemek istiyorum. Tohum paylaşan üyelere bu vesile ile emekleri için teşekkür ederim.

MeyveliTepe 14-10-2020 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemilsisik (Mesaj 1597666)
Bende aynı durumda olduğumu, aynı şekilde Sn. Meyvelitepe paylaşımları ile siteye üye olduğumu bildirir katkılarından dolayı teşekkür ederim. Tohum etkinliğine katılma hakkında hala kararsız olduğumu da eklemek istiyorum. Tohum paylaşan üyelere bu vesile ile emekleri için teşekkür ederim.

Kurallara göre sizin katılmanızda bir engel bulunmuyor.

adanalim 14-10-2020 22:43

Bende tohum talebinde bulunabiliyormuyum

MeyveliTepe 14-10-2020 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adanalim (Mesaj 1597709)
Bende tohum talebinde bulunabiliyormuyum

Paylaşımcı değlseniz bu yıl için hayır. En geç 30 Eylül'de üye olanlar katılabiliyor.

lfkaya 14-10-2020 22:58

Ben eski üyeyim paylaşımcı değilim daha önceki senelerde talep etmiş almıştım geçen sene alamadım bu sene talepte bulunup alabiliyor muyum

MeyveliTepe 14-10-2020 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lfkaya (Mesaj 1597711)
Ben eski üyeyim paylaşımcı değilim daha önceki senelerde talep etmiş almıştım geçen sene alamadım bu sene talepte bulunup alabiliyor muyum

Bir kaç kere katılıp tohum almışsınız, şimdiye kadar hiç paylaşmamışsınız.

Paylaşımcılar, o kadar tohumu alıp niye hiç paylaşım yapmamış diye düşünüyorlar. Tohum isteme dışındaki makul ve mantıklı mesaj sayınız 10'dan fazla ise kurallara göre katılılabilirsiniz, fakat paylaşımcılar göndermeyi belki tercih eder, belki etmez, kendi insiyatifleridir. Göndermezlerse de;

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lfkaya (Mesaj 1493437)
Evet Göndermeyen Var Bir Kaçtane

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lfkaya (Mesaj 1493365)
Tohum paylaşıp da göndermeyen arkadaşlar gönderemeyecekse veya gönderememe sebebini açıklamıyorsa neden paylaşıyor

Böyle şeyler söyleyemezsiniz.

saleri 16-10-2020 17:12

Sn iyigit Zahter isimli paylaştığınız bitki Çıbrıka dan farklı mı ?

obabilgesi 16-10-2020 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1597784)

Hayır çıbrıkadan bahsediyor...

lfkaya 16-10-2020 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi (Mesaj 1597785)
Hayır çıbrıkadan bahsediyor...

Zahter bildiğim kadar kekik çıbrıka ise mercimek otu diye geçer

obabilgesi 16-10-2020 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lfkaya (Mesaj 1597796)
Zahter bildiğim kadar kekik çıbrıka ise mercimek otu diye geçer

Evet zahter kekik türüdür, ama arkadaşımızın bahsettiği yazlık zahter çıbrıska oluyor... Hani şu bulgarların meşhur tek yıllık baharatı, yanlışım varsa arkadaşlar düzeltecekledir.

bahcedenn 16-10-2020 21:05

Alıntı:

Paylaşılan bitki Sayın obabilgesi'nin de dediği gibi tam olarak Summer Savory Satureja hortensis isimli bitki. Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette ise adı Sater otu olarak geçtiği için karıştırılıyor. 2013 yılında ise muhtemelen ilk ben paylaşmıştım. ;)

iyigit 18-10-2020 10:24

Alıntı:

merhaba,
evet, paylaştığım zahter summer savory diye de geçen çıbrıka. bir de bu sene bir bostan patlıcanı paylaşıyorum. sanırım sn. portakalrengi'nin hoşuna gidebilir. 2 yıldır bu patlıcandan zar zor tohum alabiliyorum çünkü çok büyüdüğünde bile içinde 10 tane tohum bulamıyorum. bu sene bazı patlıcanları sulayamadım ve sn. muda'nın söylediği gibi birinden bol tohumlu bir patlıcan elde ettim. umarım anneler memnun kalır.

mayiyimeil 18-10-2020 18:44

Herkese Ankara'dan merhaba.
Siteye geçen hafta üye olmuş ve bir de mesaj atmıştım. Fakat her ne hikmetse üyeliğim silinmiş. Bugün yeniden foruma üye oldum. 2020-21 tohum paylaşım etkinliğinden ben de yararlanmak istiyorum. Sayın forum yöneticilerinin dikkatine. Not: Şimdi diğer sayfalara geriye kalan dokuz mesajı yazmaya gidiyorum. Geri döneceğim. ....

MeyveliTepe 18-10-2020 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mayiyimeil (Mesaj 1597904)
Herkese Ankara'dan merhaba.
Siteye geçen hafta üye olmuş ve bir de mesaj atmıştım. Fakat her ne hikmetse üyeliğim silinmiş. Bugün yeniden foruma üye oldum. 2020-21 tohum paylaşım etkinliğinden ben de yararlanmak istiyorum. Sayın forum yöneticilerinin dikkatine. Not: Şimdi diğer sayfalara geriye kalan dokuz mesajı yazmaya gidiyorum. Geri döneceğim. ....

Üyelik silinmesi gibi bir durum olmaz.

Paylaşımcı olmayanların etkinliğe katılabilmesi için 30 Eylül 2020 ve öncesinde üye olmuş olmaları gerekiyor.

saleri 18-10-2020 22:23

Alıntı:

http://www.agaclar.net/forum/1597697-post7.htm

Sn Hanifeçeliktaş ın paylaştığı patlıcanı deneyin isterseniz. Eğridere patlıcanına benzeyen ama daha uzun olan bir türmüş.

Portakal Rengi 19-10-2020 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iyigit (Mesaj 1597875)
merhaba,
evet, paylaştığım zahter summer savory diye de geçen çıbrıka. bir de bu sene bir bostan patlıcanı paylaşıyorum. sanırım sn. portakalrengi'nin hoşuna gidebilir. 2 yıldır bu patlıcandan zar zor tohum alabiliyorum çünkü çok büyüdüğünde bile içinde 10 tane tohum bulamıyorum. bu sene bazı patlıcanları sulayamadım ve sn. muda'nın söylediği gibi birinden bol tohumlu bir patlıcan elde ettim. umarım anneler memnun kalır.

Sn sezerakk arıyor patlıcanı. Umarım bu sayfayı görür.

YİGİDO 19-10-2020 09:29

Merhaba arkadaşlar ben Sivasta yaşıyorum, ilk kez katılıyorum aranıza soğuk iklimlerde yetişecek tohumlarınızı paylaşırsanız memnun olurum.. İyi günler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025