![]() |
|
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Yabani kuşkonmaz ( tilkişen)
![]() Bitki türü: sebze Bitki ömrü: çok yıllık Tohum çeşit adı: asparagus acutifolius Tohum kaç yıldır sizdedir: Anaç yaklaşık on yıldır bende Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İzmir Tohumun kökeni: Urla ilçe kırsalından toplandı Tohumun geldiği yer: Urla/izmir Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Lonicera Dağıtılacak tohumun saflığı: Civarında benzer türden bir bitki yok Kullanılan gübreler: Yanmış ahır gübresi Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2019/Aralık Yetistirme zorlugu derecesi: zor Hasat süresi: Bitki genelde üçüncü yılından itibaren hasat ediliyor. Büyüme alışkanlığı: Çimlenmeden sonra hızlı büyüyor. Yaprak tipi: iğne yapraklı, batıcı. Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Yeşilden kırmızı renge dönüyor Bitki tipi ve gelişim durumu: Çalı formunda. Dipten sürgün vermeye meğilli. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Küçük nohut büyüklüğünde yenmeyen meyveler verir. Her birinde bir tohum olan bu meyveler kırmızı rengi alınca toplanmalı. Geç kalınırsa yere düşüp toprağa karışır veya kuşlar tarafından mideye indirilebilir. Bitki aslında pençe tabir edilen rizomsu oluşumlarla üretiliyor. Tohum ekiminden sonra çimlenen bitki ilk yıl sökülüp bu pençeler gerçek kalıcı yerlerine aktarılıyor. Ortamda yaprak çürüntüsü ve yanmış ahır gübresi varsa değmeyin keyfine. Üçüncü yılından itibaren dipten çikan filizler kartlamadan on onbeş santim kadarken kesiliyor. Tabii orijinali doğadan toplandığında bu uzunlukta ve tazelikte bulma şansınız pek olmuyor. İyi bir sızma zeytinyağında yumurtalı kavurmasını antrikota değişmem ![]() Tohumun ekim öncesi tabi olduğu işlemler: Sonbaharda toprağa ekip unutacaksınız. Kimi bahar aylarında kimi bir yıl sonraki bahar ayında çimlenebilecek çimlenme düzensizliğine sahip. Başını beklerseniz ümidi kesebilirsiniz. En güzeli unutmak. Atın toprak içine ve unutun. Kendi yetiştirdiğim bitkiden topladığım tohumlar her zamanki gibi sınırlı sayıda. 15 kişiyle paylaşabilirim. Tohum talep edecekler çimlenme zorluğu ve bitkinin lezzetindeki acılığı dikkate alarak talep ederlerse iyi olur. Düzenleyen Lonicera : 03-12-2019 saat 17:07 |
![]() |
![]() ![]() |
|
|