![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Aslında herkesin kendi iklim koşullarında, kendi gözlemlerini aktarması gerekiyor. İki kişinin gözlemlerinin tamamının birbiriyle aynı olması imkansız. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
|
Geçen yıl ilk kez diktiğim Halep karası patlıcanından çok memnun kalmıştım. Meyveler hemen hemen aynı boyda ve düzgün şekilli idi. Bitkiler güçlü ve verimli oldu. Belki kısmi gölgede oldukları içindi ama nasıl olduysa soğuklara kadar taze kaldılar ve tohumları erken almak durumunda kaldım. Sadece sağlıklı tohumları aldığımı düşünmüştüm ama benim diktiklerim çimlenmedi. Sayın Hediyeunlu daha başarılı olmuş. Benden tohum alıp henüz dikmeyenler tekrardan talepte bulunabilir. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
|
Merhaba, Bu yıl tohum paylaşımında bulunmak istiyorum. Presnipleri okudum fakat kafama takılan bir husus var. Alıntı:
Bu hususta geçmiş senelerde paylaşımda bulunan üye arkadaşlar katkıda bulunabilirler ise sevinirim. Bir ikinci husus ise, paylaştığım tohum başlığında bir yazım hatası gördüm ve düzeltmek istedim. Düzeltince, başlık altındaki talepler yok oldu gibi. Bunlar gerçekten silindi mi yoksa sadece görülmüyor mu? |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
7-8 cm uzunluğundaki kilitli poşetler mükemmel iş görür. Başlık düzeltmek taleplerin yok olmasına sebep olmaz. Başka bir başlığa girip tekrar oraya döndüğünüzde talepleri görüyor olmalısınız. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
|
Teşekkürler. Sanırım talep edenler vazgeçtiler o zaman. Sağlık olsun. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-01-2017
|
Emeği geçen herkese teşekkürler. Harika bir çalışma olmuş |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
İki çeşit patlıcan ektim aradan kırçıllı da çıktı, verim, lezzet mükemmel oldu bu seneki patlıcanlarda ancak halep karası mı, afyon kadifesi mi anlayamadım. Halep karasında kırçıllı çıktı mı hiç, yoksa adı üzerinde hepsi kara mı oluyor? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Bendeki üç kökte siyahtı |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Moderatör
|
Halep karası ekip de kırçıllı çıktıysa demek bir önceki sezondan yabancı tozlaşma olmuş. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2013
|
Acaba hangi tohumları talep ettiğimize dair listeyi ne zaman göreceğiz?Ona göre fazla talepte bulunduysam çıkarmak istiyorum. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Patlıcanların fotoğrafı var ise konu daha iyi anlaşılabilir. Benden Afyon yerli patlıcan tohumu gelmiş ise adını yazarak fazladan çizgili patlıcan tohumunu da göndermiş olabilirim. Resimlerini nedense bulamadım. Bende çizgili patlıcanın lezzetini çok beğenmiştim. |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
|
birnefestoprak, siz hiç bir şeyi kabul etmiyorsunuz ki ben size nasıl yardımcı olayım. tohum paylaşım etkinliğine ben amatör olarak katılıyorum ve buna istinaden elimdeki her tohumu isteyenlerle paylaşma arzusundayım. ister tercih edersiniz ister etmezsiniz bu sizin bileceğiniz bir durum. tohum kökeni dediniz bende size dedim ki ben bana verilen bilgileri paylaşıyorum onun dışında ekstra kafamda uydurduğum bir şey yok. adam beyşehirden temin ettim dedi bende beyşehir yazdım ancak siz onuda kabul etmiyorsunuz ki. kökeni bilnmiyor yazılsa onu da kabul etmiyorsunuz. o nedenle sizin hassiyetiniz benim için maalesef uygun değil. domates resmi yok demişsiniz ancak genel prensiplerde fotoğraf kullanmak zorundasınız diye bir bilgi göremedim. süpriz domatesi de tadını çok beğendiğimden paylaştım. istemeyen tercih etmeyebilir. kimseyi zorlamıyorum. siz bir kökendir tutturdunuz ancak size daha önce de söyledim biliyorsanız **** fikriniz varsa düzenleme yaparım diye. ancak siz bu şekilde yaklaşmıyorsunuz. benim paylaştığım domatesler konusunda verebileceğim tüm bilgileri tohum talep edecek arkadaşlarla paylaştım. arzu eden istediği gibi tercih eder. sizin paylaşmış olduğunuz 1996 ayaş domates diye bir isim asıl ayaş domatesinin dışına çıkmıyor mu? bunu sadece merakımdan soruyorum. bilgi olarak 96 senesinden gelmiş diye paylaşmışsınız lakin hangi tarihten gelirse gelsin isminin korunması için sadece ayaş domatesi demek gerekmez mi? bundan 100 yıl sonra sizin 96 ayaş domatesi farklı bir çeşit gibi göstermiş olunmaz mı? son olarak site yöneticileri paylaşmış olduğum tohumları prensiplere aykırı buluyorlarsa kaldırabilirler. bu arada bu etkinlik ismi TOHUM TAKAS DEĞİL TOHUM PAYLAŞIM ETKİNLİĞİ o nedenle takas yapmadığımı bildirmek isterim. |
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
agaclar.net
|
Alıntı:
Alıntı:
Resim kullanmak mecburi olmamakla beraber tohumu paylaşılan bitkinin ve meyvesinin resminin tohum tanıtımında mevcut olması kuvvetle tavsiye edilir. (kendi adıma, zaten bildiğim bir çeşit değil ise bitkisinin ve meyvesinin resmini görmediğim bir tohumu talep etmem) Atalık, ya da daha genel olarak "open pollinated" (hibrid olmayan ve stabil) çeşitlerin tanıtımında isimlendirmenin doğru olması, bu tohumun gerek önceki hikayesi gerek sonradan takibi için önemlidir. Esasen bu şekilde tanıtılmış tohumların yıllara sari takibi mümkün ve anlamlıdır. Öte yandan tohum etkinliği, tercih bu olmamasına rağmen, doğru isimlendirilmemiş, kaynağı sarih olmayan, muhtemelen zaten bilinen bir çeşidin paylaşımcının tohum hakkında doğru bilgiye sahip olmaması sebebiyle uydurma bir isimle tanıtımına engel değil. Zira tohum talep edenler de yeknesak bir anlayış ve disipline sahip değiller. Bazı yetiştiriciler talep ettikleri tohumun kökenini bilip, sonraki yıllarda da ona göre takip etmeyi tercih ederken bazıları için bu konunun bir önemi olmayabiliyor. Anavatanı ülkemiz olmayan tohumlarda çok karmaşa yaşanıyor. En çok da domateste. Ülkedeki tarihi 200 yılı geçmeyen bu bitkinin o kadar çok "yerli"si var ki şaşmamak elde değil. Oysa bunların %90'ı yurt dışında zaten bilinen çeşitler. Biri bir şekilde tohumu getiriyor ertesi sene de oluyor yerli ![]() |
||
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu yerli olmayan yerlilerin bir çoğunun avrupadaki gurbetçiler tarafından getirildiğini düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Bu etkinliğe tamamımız amatör olarak katılıyoruz. Buna rağmen, size verilen bilgileri doğruluğunu kontrol etmeden paylaşmak zorunda değilsiniz. Paylaşmış olduğunuz tohumlar Beyşehir'den temin edilmiş olabilir. Oraya nerden geldiğinden emin değilseniz, bunu tohum kökeniyle ilgili bölümde yazmanız doğru olur. Bir satırlık bir şey: "Engin Yüksel isimli Balıkesirli tohum yetiştiricisinin Beyşehir'de bir yetiştiriciden aldığı ama yerli olup olmadığı şüpheli siyah domates". Hepsi bu. Bu bilgiyi önemsiz bulacak kadar hassasiyet göstermeyeceksek, bu etkinliğe niye katılalım? Zaten forumun en altında tohum takas/paylaşım başlığı var. Orda bu kuralların birçoğu geçerli değil; orda da rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Ayaş Domatesi'ni bu etkinlik altında henüz dağıtmıyorum ama sorunuza cevap vereyim. Ayaş 96, esas domates adının dışına çıkmıyor, hayır ve bunu mecburiyetten yapıyorum. Burda birkaç senedir çok sayıda farklı kaynaktan, Ayaş domatesi adıyla tohum paylaşılıyor. Bunların arasında sırık tipte domates tohumu da var. Ayaş domatesi sırık değil, oturak tipte bir domates. Şimdi burda bir sürü tohum dolaşıyor. Aynı sizin yaptığınız gibi, bu konuları detay olarak değerlendiren üyeler sayesinde ortalık karışınca, hangisinin gerçek Ayaş olduğunu nasıl ayırt edelim, bir öneriniz var mı? Sonraki nesillere bu kadar kuralsızlık içinde bu tohumu nasıl aktaralım? Kaldı ki, tohum hikayesini, tohum adıyla birlikte aynı anda, nedenini açıklayarak veriyorum. Benim dağıttığım tohum, yaygınlaştıktan sonra da dağıtım Ayaş Domatesi olarak devam eder ve düzene girer. "Süpriz domates", "karışık domates", "komposttan kendiliğinden çıkan süper domates" gibi tohumların ve hibrit tohumdan üretildikten sonra meyveden toplanarak paylaşılan, henüz stabil olmayan tohumların tamamının paylaşılması kesin olarak bu etkinliğin kurallarına aykırıdır. Bu tohumların elan paylaşıma açık kalmasını hakikaten hayretle karşılıyorum. Söz konusu tohumlar, başka bir yan etkinlikte, yeni çeşitlerin ıslahı kapsamında değerlendirilebilir, bu ayrı bir mesele. Öncelikle, tohum kurallarını sizin yakından takip etmeniz bunlara uymanız gerekiyor. Kurallara uygun olmadığının farkındaysanız, niye yönetimin kaldırmasını bekliyorsunuz? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Engin Bey'in sitesinden, likopen çeri domatesi olarak adlandırdığı domatesin resmine bir bakalım: http://www.yerlitohum.com/wp-content...C3%A7eri-1.jpg ![]() Özellikle yeni tohumları yakından takip eden üyeler bakarsa sevinirim. Yukardaki domates, siyah kiraz domates mi yoksa çizgili siyah domates mi? Benim gözlerimde bir bozukluk yoksa, net şekilde, çizgili olduğunu ve bunun modern bir domates olduğunu hatta kuvvetle muhtemel Artisan Seeds şirketinin bir üretimi olan Purple Bumble Bee ile aynı olduğunu söyleyebilirim: https://www.rareseeds.com/purple-bumble-bee-tomato/ ![]() Eğer bu böyle değilse bile, doğrusu nedir bilemeyeceğiz. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
agaclar.net
|
Adı geçen satış sitesine baktım. Çok sayıda domates çeşidi var. Bir çoğunu daha önce yetiştirdiğim için tanıdım. Hiç birinin (bir tane hariç) isimleri doğru değil ve ezici çoğunlukla yurt dışında zaten adı sanı, kökeni belli "open pollinated" tohumlar. Yeniden isim, kimisine de yöre uydurulmuş. Tohumlar hakkında hiç bir bilgi verilmemiş ama "yerli" izlenimi verilerek satılıyor. Bu bakımdan etik bulmadım. Bunlardan bazılarının uydurulmuş isimlerle etkinlikte bulunması kendi adıma rahatsız edici. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
agaclar.net
|
Anavatanı Anadolu olmayan türlere ait tohum çeşitlerinin yerli olup olmamasının bir önemi yok. Önemli olan tohumun atalık veya "open pollinated" (hibrid olmayan stabil) olması. Bir çok ülkede lezzeti için ıslah edilmiş, kökeni çok eskilere dayanan çok güzel tohumlar var. Bunları kökenini bilerek yetiştirip ve bozmadan devam ettirmenin keyfi başka. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
|
http://www.yerlitohum.com/wp-content...C4%B1kesir.jpg koyu pembe balıkesir http://www.yerlitohum.com/wp-content...5%9Filyurt.jpg yeşilyurt malatya domatesi http://www.yerlitohum.com/wp-content...e-domatesi.jpg maniye domatesi safranbolu http://www.yerlitohum.com/wp-content...n-domatesi.jpg mamun domatesi http://www.yerlitohum.com/wp-content...om.-kesiti.jpg pembe kula domatesi @Sayın MeyveliTepe Bahsedilen sitedeki birçok çeşiti tanımlayabiliyorsanız acaba fotoğraflardaki domates çeşitlerini tanımlayabilirmisiniz,bu konuda yardımcı olurmusunuz ? Bende bu siteden alışveriş yaptım bu tohumlardan ,eğer tanımlayabilirsek isimlerini en azından içlerinde iyi ve lezzetli olanları yetiştirmeye devam ederim belki gerçekten iyi çeşitlerse burada paylaşabilirim. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
agaclar.net
|
Alıntı:
Benim söylediğim, bu çeşitler büyük çoğunlukla yerli domates değiller, yurt dışında ıslah edilmiş hairloom çeşitler ki binlercesi var. Söz gelimi mamun domatesi diye gösterilen resim büyük ihtimal italyan pembe dilimli çeşitlerden biri. Resimde gösterilen maniye (ki yerli olarak kabul edilen bir çeşit) domatesin de maniye olmaması büyük ihtimal. Resim, pazarda gördüğünüz hibrid domateslerden farksız. Oysa maniye hafif dilimli ve tipik olarak epey basık bir domatestir. Bunlar büyük ihtimal güzel domatesler, aldıysanız yetiştirin tabii, ancak bu isimlerle paylaşmanızı tavsiye etmem, bunlar isimlendirme sebebiyle kökenlerinden koparılmışlar. |
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Bu listedeki domateslerin kendi yöresindeki atalık adıyla satılanların çoğu, çok büyük ihtimalle doğru çeşitlere ait. Dolayısıyla, Mamun Domatesi (Balıkesir'in atalık çeşidi) de, Maniye de, Malatya'nın meşhur Yeşilyurt Domatesi de otantik, kendi yöresinin çeşitleri (tohumları da yöredeki yetiştiriciler göndermiştir). Maniye, Safranbolu yöresinde domatese verilen genel bir isim ve tek bir çeşide ait bir isim değil. Maniye'nin sadece sırık değil aynı zamanda oturak olan yine iri meyveli çeşitleri de var. Bunların dışında aynı domates listesinde oldukça şüpheli bulduğum iki yöresel çeşide örnek vermem gerekirse, onlar da Kösedere ve Ayaş olurdu (esas Kösedere'yi uzun zamandır arıyoruz, henüz bir sonuç alamadık). Bunların otantisetisinden emin değilim. Ayrıca listedeki kiraz domateslerin tamamına şüpheyle bakmak gerekir. Kısacası domates listesi karman çorman bir liste. Biber listesi de aynı şekilde sapla samanın bolca karıştığı bir liste. Kavun-karpuz listesinde oldukça önemli, nadir çeşitler var ancak bunları herhangi bir izolasyon olmadan yetiştirdiği için hangi çeşitler saflığını kaybetmemiştir bilemiyorum. Genel olarak, oldukça sağlam bir içgüdüyle başlamış bir iş, bir süre sonra kontrolden çıkıp yerli çeşitlerin korunmasına ve tasnifine yarardan çok zarar verir hale gelmiş oluyor (kötü niyet olduğunu düşünmüyorum). Bu iş, dünyanın heryerinde, profesyonel seviyede de amatör seviyede de bilimsel yönteme uyularak yapılır. Bunun için ana adımlar: 1) Gözlem 2) Deneme-yanılma 3) Belgeleme Adına ne derseniz deyin, ister eğitimini almış olun ister almış olmayın, ister pazar için sebze yetiştirin ister kendi mutfağınızda tüketmek için yetiştirin; bu adımlar izlenmeden atalık tohum bekçiliği/yetiştiriciliği yapılamaz. Burda her sene düzenli olarak etkinliğe katılıp tohum paylaşan üyelerin önemli bir kısmı zaten bu adımların en az ikisini, bir kısmı da tamamını başarıyla takip ediyor. Tasnifin de belli düzende yapılması elzemdir. Aksi durumda işin içinden çıkmamız mümkün olmaz. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Devrann, ben geçen sene bu tohumlardan bazılarını Engin Bey den aldım. isimlerin tam olarak karşılayıp karşılamadığını bilemiyorum. @Meyvelitepe nin demiş olduğu gibi kökenlerinden kopup kopmadığını bilmiyorum. malatya yeşilyurt domatesini engin beyden aldım ve resimdekinin aynısı gibi olduğunu söyleyebilirim. herhangi bir çapraz tozlaşma bende olmadı eğer onda olduysa da hiç bozulmadan devam ettirmiştim. evde tohumunu aldım diye hatırlıyorum vakit bulamadığımdan tohumlara bakamadım. ayrıca tam ben bu tohumu alacağım sırada engin bey az önce 1 kilodan fazla yeşilyurt domates tohumunu malatya yeşilyurtta bir üreticiye gönderdik dedi. üretici Engin bey e "bu bizim gerçek yeşilyurt domatesimizdir" demiş diye konuşmuştuk. onun dışında mamun domates resimdeki gibi büyük olmadı biraz daha ufak oldu. ancak domatesin çekirdeği çok az çıktığından paylaşıma sokmadım diye hatırlıyorum. maniye domatesi @birnefestoprak ın dediği gibi pek çok yörede domateslerine maniye dediklerini duymuştum ancak hangisi doğru onu bilmiyordum. belki elde edilen yörenin domates görselliğini karşılıyordur kanısındayım. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
arkadaşlar konuyu daha fazla uzatmak niyetinde değilim. sabah ayrıntılı bir yazı yazdım fakat siteye girişte bir problem olmaya başlayınca yazıda uçtu. kısaca belirteyim birnefestoprakın dediği gibi kökenlerdeki düzeltmeyi yaptım. süpriz domates içinde ismi hariç tüm özelliklerini anlatan bilgileri paylaştım. buna istinaden yönetimdeki arkadaşlar tohumlarıma bakıp çıkarmak ya da değiştirmek istediklerini istedikleri gibi değiştirebilirler. eğer paylaşım kurallarına aykırı ise hepsi silinebilir. silme işlemini ben moderatör olmadığımdan yapamıyorum. meyvelitepe 1 i hariç hepsi yanlış isimlendirilmiş demiş ona da inanırım. böyle ise verebiliyorsanız gerçek isimlerini söyleyin ona göre düzeltme yapayım. daha önce de belirttiğim gibi ya da bu sitedeki başka arkadaşların da söylediği gibi ben tohumun iyi yetiştirilmesinden yanayım onun haricinde tasnif ile pek bilgim olmadığından alakadarda olamıyorum. paylaşmış olduğum tohumları isim, köken ya da resim gibi vb. nedenlerden dolayı istemeyen olursa da saygı duyarım. yanlış ya da hatalı paylaşım var ise de yönetimdekilerin kaldırmasını isterim. İnancım: bu sitedeki bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kişi tohum tasnifine gerekli ihtimamı göstermektedir. onun haricindekiler benim gibi güzel tohumlar/bitkiler yetiştirmek için çabalıyorlar. aslına bakarsanız benim için ismin çok önemi yok o sebeple bir domatesin isminden çok tadı, kokusu, görünüşü önemli. burada paylaştıklarım da sevdiğim tohumlar. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
paylaşımlarda sıkı kuralların olmasının çok faydalı olacağını düşünmüyorum. çünkü bu sitedeki pek çok kişi bir bahçe olarak evinin çevresini kullanıyor ve küçük alanda pek çok çeşitinde tadını almak istiyor. örneğin benim paylaşmış olduğum siyah domatesin ismi yok diye ben paylaşmasam o kişi onun tadını belki hiç bilemeyecek. bunun yanında paylaşmış olduğum akkuş şeker fasulye de sadece bende kalsa kimse lezzetini bilemeyecek. o nedenledir ki herkes tohum ıslahı konusunda çalışamaz kanaatindeyim. kimi tohumlarımız akkuş şeker fasulye kadar gerçek kimi tohumlarımız da ismi bilinmeyen siyah domates kadar çelişkili olabilir. bunu tercih edene bırakmak doğru olanıdır diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
agaclar.net
|
Öncelikle şunu söylemeliyim. Böyle paylaşmak istiyorsanız etkinlik buna engel değildir (en azından bu yıl). Kaldı ki, şayet kökenlerini ve doğru isimlerini biliyor olsaydınız öyle paylaşırdınız. Öte yandan, dünyada kendi adı ve tarihçesi ile bilinen ve yaşatılan bir çeşidin uydurma isimle paylaşıma girmesi sonraki yıllar için sorun oluşturuyor. Diyelim ki, sizden tohum alan biri çeşidi çok beğenip gelecek yıl paylaşıma sunarsa hangi isimle paylaşacak? Söz gelimi, yüzlerce yıllık cherokee purple domatesi Anadolunun filan yöresinin yerli siyahı diye mi paylaşacak? Bu durumda cherokee purple'a ayıp olmayacak mı? Burada sorun sizden değil, bu deformasyonu ilk yaratan kişi her kimse ondan kaynaklanıyor. Ancak bir noktada da deformasyonun büyümesine engel olmak gerek. Bu da kişilerin sorumluluğu. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|