agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   Tohum Takas Etkinliğinden Edindiğimiz Tohumların Ekimi (2013-14) (https://www.agaclar.net/forum/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi/33480.htm)

birnefestoprak 20-08-2014 16:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Andora (Mesaj 1314087)
Bu yıl ki yoğun yağışlar çok şeye neden oldu ve olmaya da devam ediyor. Son yağış, komşu bahçelerdeki tüm domateslerin bir anda sanki kavrulmuş gibi bir görüntü alarak telef olmalarına neden olmuş. Geçen yıl da benzer bir hadise yaşanmıştı. Köyde bu duruma " bağsıra" diyorlar. Benim domatesler ise hayata tutunma mücadelesine şimdilik devam ediyorlarmış.

"Bagsira"nin resmi var mi acaba? Bir hastaligin yerel adini ogrenmek (belki de sandigimizdan geneldir) guzel olurdu.

h_dogan 20-08-2014 16:47

Sn. Andora'nın tarif ettiğine göre bu hastalık Phythopthora infestans- domates mildiyösü.

birnefestoprak 20-08-2014 17:14

Turkcede halk dilinde "yaniklik" olarak gecmiyor mu bu (ing. late blight)? Aslinda hastaliklarin yoresel isimleri icin terimler sozlugu olusturabilsek cok iyi olurdu.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1314148)
Sn. Andora'nın tarif ettiğine göre bu hastalık Phythopthora infestans- domates mildiyösü.


Andora 20-08-2014 18:09

Merhabalar,
Bahsettiğim durumun bir fotoğrafı ne yazık ki şu an elimde mevcut değil. Bu hadise yağmurla birlikte gelişen bir durum. Sıradan gibi görünen bir yağmur yağıyor, yağmur kesildikten bir kaç saat sonra bitkilerin yapraklarında sanki uzun zaman susuz kalmışlar gibi tabiri caiz ise pörsüme oluyor , ertesi gün ise bitkileri güneşten kavrulmuş gibi sararıp kurumaya başlamış olarak buluveriyorsunuz ve geri dönüşü olmuyor. Köylü buna bağsıra yağdı ya da bağsıra vurdu diyor. Eğer durumu yağmurun hemen ardından fark ederlerse bitkileri temiz su ile bolca yıkayarak kurtarmaya çalışıyorlar. Fakat enteresan olan bu bağsıralı yağmur damlaları her fideye denk gelmemiş olabiliyor. Geçen yıl ki durumda bizim domateslerin bazı kökleri kavrulurken bazı kökler daha az hasar almıştı. Bu, bu yıl yaşanan 2. bağsıra yağmuru oldu. İlkinde karşımızdaki bahçenin tüm çitlerini kaplamış metrelerce uzunluktaki zümrüt gibi asması tamamen kavruldu. Üzerinde tek yaprak kalmadı. O yağmurda bizim yeni diktiğimiz küçük asma fidanları da tamamen sarardı ama yaprak kaybı olmadı. Sonuncusunda ise karşı iki bahçenin domateslerinde tek canlı fide kalmamış, bizimkiler onlardan biraz daha şanslıymış.

Nasıl, korku filmi tadında değil mi?

birnefestoprak 20-08-2014 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1313943)

Sn. birnefestoprak'tan gelen Manisa alacalı patlıcan
Eklenti 514030

Sn h_dogan,
Verim nasil oldu?

h_dogan 21-08-2014 07:10

Sn. birnefestoprak ilk başta pek bakamadım bitkiler zayıf kaldı. Şimdi ise bitki iyi gelişti Nasıl bir performans göstereceği bundan sonra belli olur. Karşılaştırmak için Edirne patlıcanı ile yanyana ektim . Edirne patlıcanının rengi daha koyu ve Manisa patlıcanından daha kısa görünüyor şimdilik. Bitki yapıları ise benziyor.

h_dogan 21-08-2014 07:13

Yanıklık diye de kullanıyorlar ama bölgelere göre isim değişiyor. Yanıklık, kara leke, kara şimşek gibi terimler de duydum. Bazen karışıklık meydana geliyor. Kara leke dediklerinde antraknoz, alternaria ve mildiyöyü de söylüyor olabilirler. Onun için yöresel isimler pek sağlıklı değil.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1314149)
Turkcede halk dilinde "yaniklik" olarak gecmiyor mu bu (ing. late blight)? Aslinda hastaliklarin yoresel isimleri icin terimler sozlugu olusturabilsek cok iyi olurdu.


limon_sever 21-08-2014 12:07

Bhut Jolokia
Biberler kızarmaya başladı...
http://www.agaclar.net/forum/attachm...ut_jolokia.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...ut-jolokia.jpg


Çekirdeklik Kabak

Çekirdeklik kabağın bitkisi ölünce hasat ettim. Kocaman kabaktan bu kadar çekirdek çıktı. 1 kilo kabak çekirdeği için sanırım bunun gibi 4-5 tane lazım. Çiftçilerin işi epey zor gibi.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...klik_kabak.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm..._cekirdegi.jpg

Jalapeno Biber
Jalapeno biberlerden ilk saksıdaki bitki meyve vermeye ara vermişti. Ama tekrardan tomurcuklar oluşturmaya başladı...
http://www.agaclar.net/forum/attachm...7-jalapeno.jpg

malbman 21-08-2014 14:11

Evet sayın h_doğan, hepsi erkek çiçek. Ama en azından bitkinin sağlıklı olduğunun işareti diye avunuyorum. Biraz daha büyüyünce eminim birkaç tane süs kabağı verecektir bana :)

pria 21-08-2014 14:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Andora (Mesaj 1314154)
Merhabalar,
Bahsettiğim durumun bir fotoğrafı ne yazık ki şu an elimde mevcut değil. Bu hadise yağmurla birlikte gelişen bir durum. Sıradan gibi görünen bir yağmur yağıyor, yağmur kesildikten bir kaç saat sonra bitkilerin yapraklarında sanki uzun zaman susuz kalmışlar gibi tabiri caiz ise pörsüme oluyor , ertesi gün ise bitkileri güneşten kavrulmuş gibi sararıp kurumaya başlamış olarak buluveriyorsunuz ve geri dönüşü olmuyor. Köylü buna bağsıra yağdı ya da bağsıra vurdu diyor. Eğer durumu yağmurun hemen ardından fark ederlerse bitkileri temiz su ile bolca yıkayarak kurtarmaya çalışıyorlar. Fakat enteresan olan bu bağsıralı yağmur damlaları her fideye denk gelmemiş olabiliyor. Geçen yıl ki durumda bizim domateslerin bazı kökleri kavrulurken bazı kökler daha az hasar almıştı. Bu, bu yıl yaşanan 2. bağsıra yağmuru oldu. İlkinde karşımızdaki bahçenin tüm çitlerini kaplamış metrelerce uzunluktaki zümrüt gibi asması tamamen kavruldu. Üzerinde tek yaprak kalmadı. O yağmurda bizim yeni diktiğimiz küçük asma fidanları da tamamen sarardı ama yaprak kaybı olmadı. Sonuncusunda ise karşı iki bahçenin domateslerinde tek canlı fide kalmamış, bizimkiler onlardan biraz daha şanslıymış.

Nasıl, korku filmi tadında değil mi?

Bizim ilçede bu yıl geç yağan yağmurlar nedeniyle domates, kavun karpuzda mildiyöden çok büyük hasar var..Fare istilası ise cabası:

Domatesi önce hastalık, şimdi de fareler...

Muda 22-08-2014 23:48

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1313878)
Iri derken ornegin kac gr'i kastediyorsunuz? Gectigimiz sene 600-700 gr ceken ve Ayas olarak satilan domatesler gordum. Bu, Ayas icin fazla gibi geliyor.

Ben o kadar büyüğünü hatırlamıyorum. Aradan çok uzun zaman geçti. Satılan domatesler içinde belirli bir dönemde Ayaş olarak satılanlar diğer domateslerden büyük ve dolgun renkleri güzel, özellikle ortadan ikiye keserek satarlardı.

Domatesleri fide olarak yetiştirirken dikmeme yardım eden arkadaş nedeni ile büyük çoğunluğu karıştı. Ben pembe domates olduğunu düşünürken aşağıda resmi bulunan tek domatesi Ayaş domatesine benzettim. Çapı 10 cm. Ağırlığını tartamadım. Ancak hatırladığım gibi avucumu dolduruyor. Söylediğiniz gibi ağır değil sanırım. En fazla üç tanesi 1 kğ gelebilir.

http://www.agaclar.net/forum/1211967-post40.htm

Eklenti 514458

Getirirken alt kısmı ezilmiş. Gece çekimi olduğu için lamba renkleri doğal hali gibi gösteremiyor.

Alis pembe kiraz domateslerin içinde.

Eklenti 514459

Ortadan kesilmiş halleri.

Eklenti 514460

Eklenti 514461

Muda 22-08-2014 23:59

4 Eklenti(ler)
18.08.2014 tarihinde hasat edilenler.

Eklenti 514462

Eklenti 514463

Eklenti 514464

Eklenti 514465

Muda 23-08-2014 00:05

4 Eklenti(ler)
Eklenti 514466

Eklenti 514467

http://www.agaclar.net/forum/1213151-post47.htm
Pink Vernissage Domates
Eklenti 514468

http://www.agaclar.net/forum/1208095-post33.htm
Sarı Armut Cherry Domates
Eklenti 514470

limon_sever 24-08-2014 12:33

1 Eklenti(ler)
Arnavut Biberi
Tohumluk biber kızardı...
Eklenti 514622

limon_sever 24-08-2014 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1313806)
Sn. limon_sever'den gelen salkım süs biberi. Tek bitki kaldı. Bakım yapamadım bitkilere bu sene.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...5147-ssus2.jpg

Sayın h_dogan,

Salkım Süs Biberi'ni etkinlikte paylaşmayı düşünüyor musunuz? Bu sene verimini merak ettiğim için tohumluk ayırmadım. Eğer paylaşabilirseniz memnun olurum. Aksi bir durum olursa seneye ya nasip...

Şimdi bahçedeki bitki ikinci sefer çiçeklenme aşamasında...

http://www.agaclar.net/forum/attachm...sus_biberi.jpg

Atilgan 24-08-2014 22:25

Tepeköy fasülyesi ve Alis´ pembe kiraz
 
2 Eklenti(ler)
Teşekkürler sayın Mevyelitepe

Atilgan 24-08-2014 22:28

İldi
 
1 Eklenti(ler)
Teşekkürler sayın Heyyamola

Atilgan 24-08-2014 22:33

Mehmet´in tatlı türk biberi, Pepperconi ve Mickylee
 
3 Eklenti(ler)
Teşekkürler sayın Birnefestoprak

Atilgan 24-08-2014 22:35

Edirne çizgili patlıcan
 
2 Eklenti(ler)
Teşekkürler sayın Bahçedenn

Atilgan 24-08-2014 22:44

Hasat
 
2 Eklenti(ler)
Bir hasat resmide benden

birnefestoprak 24-08-2014 23:44

Geri donup, tohum stoguma bakmam gerek. Daha once resmini gosterdigim cesidin, meyveleri daha iri ve duzgun sekilli gibi gozukuyor fakat bu sene ektigim cesit, sizin resimde gosterdiginize benziyor. Kabuk kalinligi bakimindan cok benzer olmasina karsin, farkli kultivarlar olabilir. Benim resmimdeki renk, isigin acisindan dolayi degisik gozukuyor olabilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1311582)
Soldaki Kandil ve sağdaki Hasanköy Dolma Biberi/KONYA

Sayın birnefestoprak'ın paylaştığı Kandil, paylaşım mesajındaki ürün görselinin rengine göre daha açık yeşil ve sarıya daha yakın 4 kök bitkide de aynı meyveler verdi.


birnefestoprak 25-08-2014 00:03

Biberin (Capsicum turevlerinin) anavataninin Orta ve Guney Amerika oldugu biliniyor. O yuzden, baska bir bilgiye sahip olmadan, bin yil degil de en eski Amerika'nin kesfine kadar gidebiliriz sanirim. Eger bu cesit, yetistiricilerin islahiyla Turkiye'de ortaya ciktiysa, biberin Turkiye'ye giris zamanindan sonrasina bakmak gerek. Kaynaklarda, Avrupa'daki aci biber yetistiriciliginin manastirlarda basladigi ve ordan guneydeki daha sicak iklimlere yayildigi belirtiliyor.

Domatesin olgununun, renginden dolayi Avrupa'da zehirli oldugu dusunuldugu icin, yayilmasinin biberden daha gec gerceklestigini tahmin ederim. Buna gore, tahminen biberin Turkiye'ye gelisi de 17. yuzyilin ikinci yarisi-sonlari gibi gozukuyor. Eger, sizin paylastiginiz cesidi yayginlastiran Rum yetistirici, cesidin Turkiye'ye gelisinden oncesine dair bir bilgiye sahip de o yuzden "bin yasinda" dediyse o baska bir konu tabii...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1311584)
Salkım Süs Biberi
Geçen seneki etkinlikte paylaşmıştım. Komşumuzla bayramda görüşmüştük. Kısa bir sohbette biberin kökekinin Sille'ye ait olduğunu öğrendim. Biberin en az bin yaşında olduğundan bahsedermiş dedesi. Eski Rumlar tarafından yetiştirildiğini ve tohumun sadece kendilerinde olduğundan bahsetti. Başka kimsede bu tohum yokmuş. Komşumuzda bahçesini satmış ve şehir merkezine yerleşmiş. Yani neslini ben ve etkinlikte talep edenler tarafından devam ettirileceğini söyleyebilirim.


limon_sever 25-08-2014 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1314886)
Geri donup, tohum stoguma bakmam gerek. Daha once resmini gosterdigim cesidin, meyveleri daha iri ve duzgun sekilli gibi gozukuyor fakat bu sene ektigim cesit, sizin resimde gosterdiginize benziyor. Kabuk kalinligi bakimindan cok benzer olmasina karsin, farkli kultivarlar olabilir. Benim resmimdeki renk, isigin acisindan dolayi degisik gozukuyor olabilir.

Yeni oluşan biberlerde küçük kaldılar ve bir sıkıntı var gibi, büyümediler. Sebebini anlamadım.

limon_sever 25-08-2014 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1314887)
Biberin (Capsicum turevlerinin) anavataninin Orta ve Guney Amerika oldugu biliniyor. O yuzden, baska bir bilgiye sahip olmadan, bin yil degil de en eski Amerika'nin kesfine kadar gidebiliriz sanirim. Eger bu cesit, yetistiricilerin islahiyla Turkiye'de ortaya ciktiysa, biberin Turkiye'ye giris zamanindan sonrasina bakmak gerek. Kaynaklarda, Avrupa'daki aci biber yetistiriciliginin manastirlarda basladigi ve ordan guneydeki daha sicak iklimlere yayildigi belirtiliyor.

Domatesin olgununun, renginden dolayi Avrupa'da zehirli oldugu dusunuldugu icin, yayilmasinin biberden daha gec gerceklestigini tahmin ederim. Buna gore, tahminen biberin Turkiye'ye gelisi de 17. yuzyilin ikinci yarisi-sonlari gibi gozukuyor. Eger, sizin paylastiginiz cesidi yayginlastiran Rum yetistirici, cesidin Turkiye'ye gelisinden oncesine dair bir bilgiye sahip de o yuzden "bin yasinda" dediyse o baska bir konu tabii...

Komşumuza bir daha rastlarsam detaylı bir bilgi almayı umuyorum. Sille'de dünyanın en eski manastırlarından Ak Manastır var. Dediğiniz gibi bu manastır bu biberin yayılmasına vesile olmuş olabilir.

sevoş 27-08-2014 15:35

1 Eklenti(ler)
Tohum takastan gelen jalepeno biberlerin hasadı.

Eklenti 515207

birnefestoprak 29-08-2014 06:08

http://www.agaclar.net/forum/1315884-post2.htm

Biberde oldugu gibi, domateste de en erken 17. yuzyil sonuna kadar gidebiliyoruz. Burda da domatesin Anadolu iclerine dogru yayilmasinin zaman aldigini tahmin ederim. Burdur'a gelisi de en iyi ihtimalle 18. yuzyil olsa gerek...

birnefestoprak 29-08-2014 08:43

Sn Muda,

Bu resmini gosterdiginiz kabak, genelgecer yemeklik kabak Cucurbita pepo degil. Gaziantep'in Haylan Kabagi gibi, eger yanilmiyorsam su kabagigillerden (ing. gourd) bir cesit. Bildigim kadariyla geleneksel olarak kurutulup dolmasi yapiliyor; en azindan Gaziantep'teki kullanim alanlarindan birisi bu.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1306652)
Arkadaşta olan uzun kabağın fotoğraflarını dün çektim. Yaprak ve çiçek yapısı ile çok kolay ayırt edilebilir. Kabağının büyüklüğü nedeni ile zaten karıştırılma ihtimali hiç bulunmamakta. Bir tane büyümeye başlamış. Daha sonra büyüklüğü hakkında yeniden fotoğraf çekerim.

Eklenti 509285

Eklenti 509286

Eklenti 509287

Eklenti 509288


Muda 29-08-2014 08:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1316026)
Sn Muda,

Bu resmini gosterdiginiz kabak, genelgecer yemeklik kabak Cucurbita pepo degil. Gaziantep'in Haylan Kabagi gibi, eger yanilmiyorsam su kabagigillerden (ing. gourd) bir cesit. Bildigim kadariyla geleneksel olarak kurutulup dolmasi yapiliyor; en azindan Gaziantep'teki kullanim alanlarindan birisi bu.

Uzun kabak geleneksel olarak taze ve kurutmalık olarak kullanılan bir çeşit. Boyu bir metreyi biraz geçenleri olduğu gibi daha küçükleri de var. Güçlü bir askıya alma sistemi olursa çok güzel gelişiyor. Kökeni hakkında bilen olduğunu sanmıyorum. O kadar eski bir çeşit. Eskiden beri kışın kurutmalık olarak yazın da taze olarak kullanılıyor. Bizde çeşitli yemekleri yapılıyor. Taze ince kısımları kurutularak veya taze olarak dolma yapılıyor. Yemeği yapılıyor. Kurutularak kışın da yeniyor. Şimdi derin donduruculara da konuluyor.

Bu çeşit Türkiye'nin değişik yerlerinde de biliniyor gördüğüm kadarı ile. En iyi tarafı hiçbir kabak çeşidi ile karışmaması.

Uzun Kabak Yemei (Afyon) - lezzetler.com Yemek Tarifleri

Uzun Kabak Dolması | Tarifler

h_dogan 29-08-2014 09:47

Tek bitki var ve bitki küçük kaldı. Ben de üzerindeki meyveleri topladım. Bir daha çiçek açıp meyve tuttuğunda hepsini bırakıp tohum almaya çalışırım. Alabilirsem elbette paylaşırım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1314852)
Sayın h_dogan,

Salkım Süs Biberi'ni etkinlikte paylaşmayı düşünüyor musunuz? Bu sene verimini merak ettiğim için tohumluk ayırmadım. Eğer paylaşabilirseniz memnun olurum. Aksi bir durum olursa seneye ya nasip...


turkanatalay 30-08-2014 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1316033)
Uzun kabak geleneksel olarak taze ve kurutmalık olarak kullanılan bir çeşit. Boyu bir metreyi biraz geçenleri olduğu gibi daha küçükleri de var. Güçlü bir askıya alma sistemi olursa çok güzel gelişiyor. Kökeni hakkında bilen olduğunu sanmıyorum. O kadar eski bir çeşit. Eskiden beri kışın kurutmalık olarak yazın da taze olarak kullanılıyor. Bizde çeşitli yemekleri yapılıyor. Taze ince kısımları kurutularak veya taze olarak dolma yapılıyor. Yemeği yapılıyor. Kurutularak kışın da yeniyor. Şimdi derin donduruculara da konuluyor.

Bu çeşit Türkiye'nin değişik yerlerinde de biliniyor gördüğüm kadarı ile. En iyi tarafı hiçbir kabak çeşidi ile karışmaması.

Uzun Kabak Yemei (Afyon) - lezzetler.com Yemek Tarifleri

Uzun Kabak Dolması | Tarifler

Sayın Muda,
Hepsi çok güzel gerçekten. Emeğinize sağlık. Özel mesaj kutunuz dolu bu arada. Mesaj gönderemiyorum. Alan açabilirseniz memnun olurum. Selamlar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025