![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Gülhatmi (Pembe)
![]() Bitki türü: Çiçek Bitki ömrü: Çok yıllık Tohum çeşit adı: Gülhatmi - Alcae Rosa Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1100 mt Size nereden geldi: Halamın bahçesinde yetişen bitkinin çiçekleri çok hoşuma gittiğinden tohumlarını alıp paylaşmak istedim. Tohumun kökeni : Kullanılan gübreler : Kullanılmamış Kullanılan ilaçlar: Kullanılmamış Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül Bitki tipi ve gelişim durumu: 150 cm kadar boylanan, yoğun çiçeklenen bitki yapısı Çiçeklerinin ayırd edici özellikleri: Açık pembe renkli, göz okşayan çiçekler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Jimmy Nardello İtalian Pepper
![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum Tohum çeşit adı: Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper) Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt Tohumun kökeni: Italya Tohumun geldiği yer: Sn. bahcedenn Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı. Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül Yetistirme zorlugu derecesi: Zahmetsiz, güvenilir bir bitkidir. Düşük ilgi ister. Bitki tipi ve gelişim durumu: 8-25 günde çimlenen tohumları iç ortamda son ilkbahar donlarından yaklaşık olarak 8 hafta önce ekmek gerekmektedir. 70-90 günde fideden hasada gelir. Ortalama 45-60 cm yüksekliğe ulaşan bitkinin, gittikçe incelen, 15-25 cm arasında değişen, koyu parlak yeşil renkten hızlı bir şekilde parlak ateş kırmızısı renge ulaşan, kırışık, buruşuk meyveleri vardır. Ful güneşte ve nötrden asidik duruma dönen toprakta daha iyi yetişirken aşırı sulanmadığı sürece verimli bir bitki yapısı olduğu söylenmektedir. Tartışmasız en iyi kızartmalık çeşitlerden biridir. Kızartıldığında kaymaksı yumuşacık bir hal alır. Dondurucuya ve kurutmaya uygun olan taze de yenebilen bir çeşittir. Biberleri sapından (biberin gövdesinden değil) iğne ile dikkatlice delip ipe dizebilirsiniz. Güneşli bir pencerenin yanına ya da sundurmaya asacağınız biberler kısa zamanda kururlarken ayrı bir dekorasyon havası da katacaklardır. Hastalıklara dayanıklıdır. Çeşidin Hikayesi: Güney İtalya'da çizmenin üst kısmı olarak adlandırılan dağlık Basilicata Bölgesi'nin Potenza İli'nde Ruoti isimli bir kasaba. Yıllarca bu kasabada yaşayan Giuseppe Nardiello ve eşi Angela kızartmalık tatlı bir biber çeşidini yetiştirdiler. 1887 yılında 1 yaşındaki kızları Anna ile beraber yeni bir hayat için Napoli Limanı'ndan Amerika'ya yola çıktıklarında yanlarına 1 avuç dolusu bu biber tohumlarından da aldılar. 11 çocukları ile beraber biber de yetiştirdikleri Naugatuck, Connecticut'a yerleştiler. Giuseppe ve Angela'nın 4. çocukları Jimmy isimli erkek çocuğu idi. Şu anda 81 yaşında olan ve hala Naugatuck'ta ikamet eden Jimmy’nin oğlu James, babası Jimmy’nin sınıf öğretmeninin aile soyadı olan Nardiello'dan “i” harfini telaffuzu daha kolay olması için düşürdüğünü söylemektedir. Bu soy isim Jimmy ile beraber ondan sonraki kardeşlerine ve torunlarına yapıştı. James ayrıca babası Jimmy'nin Nardiello kardeşler arasında anneleri Angela'nın bahçe sevgisini miras alan tek kardeş olduğunu ve bunu hayatı boyunca sevgi ile sürdürdüğünü de söylemektedir. Annesinin ona öğrettiği gibi, taraçalarda, Güney İtalya'da dağlık bölgelerde bahçelerin yapıldığı gibi. Buralarda yüzlerce biber yetiştirdi, fakat kuruması için sundurmaya astığı ve kış boyunca ailesinin hoşuna giden tatlı kızartmalık biberler onun favorisi idi. Jimmy Nardello 1983'te vefat etti. Fakat ölmeden önce bazı atalık biber tohumlarını Decorah, Iova'da Seed Savers Exchange (SSE)' bağışladı. SSE 11.000 den fazla olan çeşitli atalık tohumlarını 2 ayrı iklim kontrollü mahzende saklamada uzmanlaşmıştır. Ellerindeki stokların aşağı yukarı % 10'unu 10 yıllık dönemlerde rotasyonlu olarak ekmektedirler. SSE'nin koruduğu bu tohumlardan biri de Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)dir. Nardello ailesinin yanlarına aldıkları 1 avuç dolusu biber tohumları ile Amerika'ya göç ettikten 120 yıl sonra bu biber çeşidi aile adını üstlendi ve ev bahçeciliği yapanlar ile ünlü şeflerin mutfaklarında yerini aldı. Şu anda hala Slow Food USA's Ark of Taste de nesli tehlikede olarak kayıtlıdır. The Ark'ın çabası dünyanın nesli tehlikede olan lezzetlerini bulup, kataloglayıp tarımın ve mutfağın standartlaşma saldırısından korumaktır. Tanıtım bilgileri Sn. bahcedenn' den alıntıdır. Hakkındaki tüm övgüleri fazlasıyla hak eden, bahçemin vazgeçilmezleri arasına giren bir tatlı biber çeşidi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Küpe Domates
![]() ![]() ![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum Tohum çeşit adı: Küpe Domates Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt Tohumun kökeni: İç Anadolu Bölgesi (Kayseri ??) Tohumun geldiği yer: Sn. birnefestoprak Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, hafif basık küre, çok iri kiraz (çap 33-40 mm arası) Bitki tipi ve gelişim durumu: Sera içinde sırık tarzında yetiştirilen bitki 3 mt kadar boylandı. Her salkım genelde 7 adet çiçek açıp, 4 adet meyve bağladı. Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Kırmızı Dağ Ispanağı
![]() ![]() ![]() Bitki türü: Sebze, yeşillik Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Ispanak ? Tohum çeşit adı: Kırmızı Dağ Ispanağı Tohum kaç yıldır sizdedir: 4 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt Tohumun kökeni: Tohumun geldiği yer: Sn. tturt (2011 etkinliğinden) Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumlar direk toprağa erken dönemde (mart) ekilebilir. Genç fideler soğuklara nispeten dayanıklıdır. Havaların ısınmasıyla (Mayıs başı) atağa geçen fidelere azot ağırlıklı gübreleme yaparak, kısa süren vegetatif gelişim sürecinin daha verimli olması sağlanabilir. Günlerin uzaması ve/veya sıcakların artmasıyla bitki hemen tohum oluşturmaya yönelecektir. Tepe tomurcuğu kopartılıp, yan dallanma teşvik edilerek bu süreç biraz olsun geciktirilebilir. Tohumlar dalında iyice kuruyup, dökülmeye başladığı zaman hasat edilmelidir. Ayrıca dökülen, savrulan tohumları ertesi bahar kendiliğinden çimleniyor. Yaprakların ayırd edici özellikleri: Kırmızımsı-mor, koyu yeşil arası değişen renk tonları sergileyen, hafif tüylü yapraklara sahip. Körpe yapraklarını çiğ olarak salata gibi deneyebildik. Değişik bir tadı var. Maharetli ellerde yemeği, kavurması, böreği, gözlemesi, sarması olabilir belki de... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Benekli Gökova
![]() ![]() ![]() ![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Bezelye Tohum çeşit adı: Benekli Gökova Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt Tohumun kökeni: Tohumun geldiği yer: Anatohum 2014 projesi kapsamında Sn. birnefestoprak' dan Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2015 Haziran Bitki tipi ve gelişim durumu: Sera içinde dikey desteklenerek 3 kök yetiştirilen bitki güçlü gelişim sergiledi. Mart ayından itibaren tohumlar direk toprağa ekilir. Genç fideler hafif, kısa süreli soğuklara dayanıklıdır. Meyvelerin ayırd edici özellikleri: Benekli yapraklara sahip, genelde kapsüllerde 5 meyve oluşumu gözlendi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Şenberber Fasulye
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Fasulye Tohum çeşit adı: Şenberber fasulyesi Tohum kaç yıldır sizdedir: 10 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt Size nereden geldi: Bir arkadaşımın dedesinden (30 yıldan fazladır aynı tohumu ektiğini söylemişti.) Tohumun kökeni : -- Kullanılan gübreler : Kullanılmadı. Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı. Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül Bitki tipi ve gelişim durumu: 5-7 metre kadar boylanan, mutlaka ipe sardırılıp, yönlendirilmesi gereken, tavlı toprağa ekilip, düzenli sulanırsa çok iyi gelişen verimli bir tür... Tohumlar Nisan sonundan itibaren direk toprağa ekilir. Bakım detayı Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: 18-25 cm boyunda, yassı, çalı tipinde taze tüketime yönelik, turşusu, konservesi, kurutması da yapılabilen lezzetli, kılçıksız meyveleri var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Mor Bamya
![]() ![]() ![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Bamya Tohum çeşit adı: Mor Bamya Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. nesil Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt Size nereden geldi: Sn. tturt, (2011 etkinliğinden) Tohumun kökeni : -- Kullanılan gübreler : Yanmış koyun gübresi Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı. Hasat yıl ve ayı: 2015 Ekim Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumlar Mayıs başında direk toprağa ekilebildiği gibi, 30 gün öncesinden kontrollü ortama ekilerek fide de yapılabilir. Ekimden önce tohumları 1-2 gün su içinde bekletmek daha çabuk çimlenmelerini sağlar. 25-35 cm dikim aralığı idealdir. 1 metre kadar boylanabilir. Meyve tutumuna kadar su ve besin konusunda cimri davranarak, bitkinin daha verimli olması sağlanabilir. Meyve boyu 3-5 cm olunca geciktirilmeden yapılan hasat, koltuk sürgünlerinin gelişimini kamçılayıp verimi artıran diğer bir faktördür. Eylül ayı ortalarından itibaren külleme hastalığına yakalanabilir. Tohumluk için bırakılan bitkilerden hiç hasat yapılmayıp, meyve dış kabuklarının kuruması beklenmelidir. Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Koyu yeşil, kırmızımsı-mor renkli, 10 cm kadar boylanan, hemen kartlaşmayan meyveler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|