agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni261Beğeniler
  • 1 Gönderen
  • 44 Gönderen
  • 11 Gönderen
  • 29 Gönderen heyyamola
  • 11 Gönderen heyyamola
  • 13 Gönderen heyyamola
  • 5 Gönderen heyyamola
  • 25 Gönderen heyyamola
  • 4 Gönderen heyyamola
  • 14 Gönderen heyyamola
  • 16 Gönderen
  • 61 Gönderen
  • 13 Gönderen
  • 14 Gönderen

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-09-2015, 12:43   #1
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Brüksel Lahanası

Ürün resimleri

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Lahana
Tohum çeşit adı: Brüksel Lahanası
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt
Size nereden geldi: Ticari tohum
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 Temmuz
Bitki tipi ve gelişim durumu: Nisan ayı başından Haziran sonuna kadar tohum ekimi yapılabilir. Fide olarak yetiştirilip sonradan asıl yerine şaşırtılırsa daha iyi olur. Bol gübreli gevşek topraklarda çok güçlü gelişim gösterir. 100-180 cm boylanabilen ve kuvvetli kök sistemi geliştiren bitki, geniş bir alanı kaplayacağından dikim aralıkları en az 80 cm olmalıdır. Gelişme dönemi boyunca (özellikle meyve tutumundan sonra) kartlaşan, sararan yapraklar saplarıyla beraber dipten koparmak suretiyle alınarak bitki rahatlatılmalıdır. Aralarında patates, soğan, kekik yetiştirilebilir. Uzun bir büyüme süreci ister. (130-150 gün) Soğuklara dayanıklıdır. Mutedil iklim bölgelerinde Aralık-Ocak aylarında bile hasat yapılabilir.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Yaprak koltuklarında fındık-ceviz büyüklüğünde oluşan meyveler, sıkı ve dolgun haldeyken, çıkınların açılmasına fırsat vermeden hasat edilmelidir.


Düzenleyen heyyamola : 29-09-2015 saat 23:58
heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2015, 14:01   #2
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Hungarian Hot Wax Biber

Ürün resimleri

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Hungarian Hot Wax
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt
Size nereden geldi: Sn. bahcedenn
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Yanmış keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sezonu kısa olan bölgeler için ideal olan bir Macar biber çeşididir. Erkenci, verimli ve meyvesini çok yönlü kullanabileceğiniz bir çeşittir. Bitki çok gür olmayıp yaklaşık 45-50 cm boyundadır. Fide dikiminden itibaren ortalama 60 - 70 günde hasada gelen biberlerin iyice kızarmasını istiyorsanız 85 - 90 gün beklemeniz gerekmektedir. Yumuşak, hafif acı biberler elde etmek istiyorsanız biberlerin rengi yeşilken hasat ediniz. Acılığı için yetiştiriyorsanız biberlerin dalında kızarmasını bekleyiniz.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri:
Meyvelerin boyu 10 - 12 cm uzunluğundadır. Meyvelerin yüzeyi pürüzsüz (düz) olup gitgide sivrilen bir yapıdadır. Kanarya sarısından olgunlaştıkça turuncu ve kırmızı tonlarından, olgunluk döneminde parlak bir kırmızıya dönen biberler yetiştirmenizi sağlar. Lezzetli ve orta acı olan biberler kurutmaya ve turşuya olduğu kadar taze tüketmek için de uygun bir türdür. Kalın etli olan bu çeşidin kızartması da güzel olup kabukları kolayca soyulabilmektedir. Bu çeşidin etkileyici turşusu olduğu özellikle söyleniyor.

inch, akgul1a, hcorak ve 8 kişi beğendi.

Düzenleyen heyyamola : 27-09-2015 saat 16:14
heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2015, 16:23   #3
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Aladdin's Lamp Domates

Name:  DSCN7496.jpg
Views: 1748
Size:  25.9 KB

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
Tohum çeşit adı: Aladdin's Lamp Domates
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt
Tohumun kökeni: Rusya
Tohumun geldiği yer: Sn. bahcedenn
Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70-80 gün
Büyüme alışkanlığı: Sırık
Yaprak tipi: Normal
Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Turuncu, armut-erik şekilli ve orta
Bitki tipi ve gelişim durumu: Kuvvetli gelişen bir çeşittir. Mutlaka askıya alınması gerekir. Oldukça verimli olan çeşit bütün yaz boyunca salkım salkım meyve vererek uzun bir hasat dönemine de sahiptir.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Bartlett ya da Williams armudu görünümlü olan, turuncu renkli domatesler çatlamaya dayanıklıdır. Özellikle konserve için tercih edilen çeşit salça ve taze tüketime de uygundur. Kimi meyvelerin omuz kısımları erken dönemde yeşilimsi renklidir. Olgunlaştıkça meyve rengi tamamen turuncuya döner.


Düzenleyen heyyamola : 30-09-2015 saat 22:57
heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2015, 01:01   #4
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Gülhatmi (Pembe)

Name:  IMG_1673.JPG
Views: 1915
Size:  49.2 KB

Bitki türü: Çiçek
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum çeşit adı: Gülhatmi - Alcae Rosa
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1100 mt
Size nereden geldi: Halamın bahçesinde yetişen bitkinin çiçekleri çok hoşuma gittiğinden tohumlarını alıp paylaşmak istedim.
Tohumun kökeni :
Kullanılan gübreler : Kullanılmamış
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmamış
Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu: 150 cm kadar boylanan, yoğun çiçeklenen bitki yapısı
Çiçeklerinin ayırd edici özellikleri: Açık pembe renkli, göz okşayan çiçekler

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2015, 00:29   #5
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Jimmy Nardello İtalian Pepper

Name:  DSC00343.jpg
Views: 1790
Size:  41.6 KB

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt
Tohumun kökeni: Italya
Tohumun geldiği yer: Sn. bahcedenn
Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül
Yetistirme zorlugu derecesi: Zahmetsiz, güvenilir bir bitkidir. Düşük ilgi ister.
Bitki tipi ve gelişim durumu: 8-25 günde çimlenen tohumları iç ortamda son ilkbahar donlarından yaklaşık olarak 8 hafta önce ekmek gerekmektedir. 70-90 günde fideden hasada gelir. Ortalama 45-60 cm yüksekliğe ulaşan bitkinin, gittikçe incelen, 15-25 cm arasında değişen, koyu parlak yeşil renkten hızlı bir şekilde parlak ateş kırmızısı renge ulaşan, kırışık, buruşuk meyveleri vardır. Ful güneşte ve nötrden asidik duruma dönen toprakta daha iyi yetişirken aşırı sulanmadığı sürece verimli bir bitki yapısı olduğu söylenmektedir. Tartışmasız en iyi kızartmalık çeşitlerden biridir. Kızartıldığında kaymaksı yumuşacık bir hal alır. Dondurucuya ve kurutmaya uygun olan taze de yenebilen bir çeşittir. Biberleri sapından (biberin gövdesinden değil) iğne ile dikkatlice delip ipe dizebilirsiniz. Güneşli bir pencerenin yanına ya da sundurmaya asacağınız biberler kısa zamanda kururlarken ayrı bir dekorasyon havası da katacaklardır. Hastalıklara dayanıklıdır.
Çeşidin Hikayesi: Güney İtalya'da çizmenin üst kısmı olarak adlandırılan dağlık Basilicata Bölgesi'nin Potenza İli'nde Ruoti isimli bir kasaba. Yıllarca bu kasabada yaşayan Giuseppe Nardiello ve eşi Angela kızartmalık tatlı bir biber çeşidini yetiştirdiler. 1887 yılında 1 yaşındaki kızları Anna ile beraber yeni bir hayat için Napoli Limanı'ndan Amerika'ya yola çıktıklarında yanlarına 1 avuç dolusu bu biber tohumlarından da aldılar. 11 çocukları ile beraber biber de yetiştirdikleri Naugatuck, Connecticut'a yerleştiler. Giuseppe ve Angela'nın 4. çocukları Jimmy isimli erkek çocuğu idi. Şu anda 81 yaşında olan ve hala Naugatuck'ta ikamet eden Jimmy’nin oğlu James, babası Jimmy’nin sınıf öğretmeninin aile soyadı olan Nardiello'dan “i” harfini telaffuzu daha kolay olması için düşürdüğünü söylemektedir. Bu soy isim Jimmy ile beraber ondan sonraki kardeşlerine ve torunlarına yapıştı. James ayrıca babası Jimmy'nin Nardiello kardeşler arasında anneleri Angela'nın bahçe sevgisini miras alan tek kardeş olduğunu ve bunu hayatı boyunca sevgi ile sürdürdüğünü de söylemektedir. Annesinin ona öğrettiği gibi, taraçalarda, Güney İtalya'da dağlık bölgelerde bahçelerin yapıldığı gibi. Buralarda yüzlerce biber yetiştirdi, fakat kuruması için sundurmaya astığı ve kış boyunca ailesinin hoşuna giden tatlı kızartmalık biberler onun favorisi idi.

Jimmy Nardello 1983'te vefat etti. Fakat ölmeden önce bazı atalık biber tohumlarını Decorah, Iova'da Seed Savers Exchange (SSE)' bağışladı. SSE 11.000 den fazla olan çeşitli atalık tohumlarını 2 ayrı iklim kontrollü mahzende saklamada uzmanlaşmıştır. Ellerindeki stokların aşağı yukarı % 10'unu 10 yıllık dönemlerde rotasyonlu olarak ekmektedirler. SSE'nin koruduğu bu tohumlardan biri de Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)dir.

Nardello ailesinin yanlarına aldıkları 1 avuç dolusu biber tohumları ile Amerika'ya göç ettikten 120 yıl sonra bu biber çeşidi aile adını üstlendi ve ev bahçeciliği yapanlar ile ünlü şeflerin mutfaklarında yerini aldı. Şu anda hala Slow Food USA's Ark of Taste de nesli tehlikede olarak kayıtlıdır. The Ark'ın çabası dünyanın nesli tehlikede olan lezzetlerini bulup, kataloglayıp tarımın ve mutfağın standartlaşma saldırısından korumaktır.

Tanıtım bilgileri Sn. bahcedenn' den alıntıdır.

Hakkındaki tüm övgüleri fazlasıyla hak eden, bahçemin vazgeçilmezleri arasına giren bir tatlı biber çeşidi...

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2015, 01:30   #6
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Küpe Domates

Name:  IMG_0196.jpg
Views: 1871
Size:  66.9 KB

Name:  DSC00161.jpg
Views: 1878
Size:  55.8 KB

Name:  DSC00068.jpg
Views: 1745
Size:  39.3 KB


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
Tohum çeşit adı: Küpe Domates
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt
Tohumun kökeni: İç Anadolu Bölgesi (Kayseri ??)
Tohumun geldiği yer: Sn. birnefestoprak
Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, hafif basık küre, çok iri kiraz (çap 33-40 mm arası)
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sera içinde sırık tarzında yetiştirilen bitki 3 mt kadar boylandı. Her salkım genelde 7 adet çiçek açıp, 4 adet meyve bağladı.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri:

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2015, 00:40   #7
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Kırmızı Dağ Ispanağı

Name:  DSCN5412.jpg
Views: 1558
Size:  27.1 KB


Name:  DSCN0573 paylaşım.jpg
Views: 1601
Size:  56.6 KB


Name:  540 paylaşım.jpg
Views: 1563
Size:  54.8 KB


Bitki türü: Sebze, yeşillik
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Ispanak ?
Tohum çeşit adı: Kırmızı Dağ Ispanağı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 4
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kayseri, rakım 1300 mt
Tohumun kökeni:
Tohumun geldiği yer: Sn. tturt (2011 etkinliğinden)
Kullanılan gübreler: Yanmış keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumlar direk toprağa erken dönemde (mart) ekilebilir. Genç fideler soğuklara nispeten dayanıklıdır. Havaların ısınmasıyla (Mayıs başı) atağa geçen fidelere azot ağırlıklı gübreleme yaparak, kısa süren vegetatif gelişim sürecinin daha verimli olması sağlanabilir. Günlerin uzaması ve/veya sıcakların artmasıyla bitki hemen tohum oluşturmaya yönelecektir. Tepe tomurcuğu kopartılıp, yan dallanma teşvik edilerek bu süreç biraz olsun geciktirilebilir. Tohumlar dalında iyice kuruyup, dökülmeye başladığı zaman hasat edilmelidir. Ayrıca dökülen, savrulan tohumları ertesi bahar kendiliğinden çimleniyor.
Yaprakların ayırd edici özellikleri: Kırmızımsı-mor, koyu yeşil arası değişen renk tonları sergileyen, hafif tüylü yapraklara sahip. Körpe yapraklarını çiğ olarak salata gibi deneyebildik. Değişik bir tadı var. Maharetli ellerde yemeği, kavurması, böreği, gözlemesi, sarması olabilir belki de...

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025