View Single Post
Eski 18-09-2014, 20:47   #315
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster

Sn pria, odun külü, topragin pH degerini oldukca yukseltip alkali yapar. Genis olcekli uygulamalarda dikkatli olmak gerekir. Bor icin da esas olan bitkiye eser miktarlarda verilmesi, doz asimi yapmamaya dikkat edin derim.
Benim, anamın köydeki sobasından çıkan safi odun küllerini atmayıp zeytinlik toprağımın ıslahında kullandığımı hatırlamanız çok sevindirdi..
Merak etmeyin sn. birnefestoprak, benim fidanlığın toprağının PH'ı 5.5 idi..
Yılda attığım 60-70 kilo odun külünü birkaç yıl daha devam ettireceğim..İnşallah PH'ı 7 gibi seviyelere çekerim..
Ayrıca, birkaç yıl öncesine kadar kalsiyum içerikli azotlu gübreler kullanmaya dikkat ederek PH'ın biraz daha yükselmesine katkıda bulunmuşumdur sanırım..Örneğin CAN %26 (kalsiyum amonyun nitrat) gibi..
Tabi attığım odun külündeki potası zeytin taneleri de sömürüyor bir taraftan da..Zeytinler özellkle bu yıl çok iri..

Uyarınız için teşekkür ederim..

Ben fidanlığıma ilk 5 yıl Bortrac solüsyonunu verdim topraktan..5 yıl ara verdim..
Şimdi ise içinde 100ppm bor bulunan ve yılda 5 kez yapraktan verdiğim DoktorTarsa'nın ithal denizyosununu (proton veya acotrop) vermekle yetiniyorum..

Gerçekten bir önceki sayfada kopy-paste yaptığım üniversite araştırmasında yazılı olduğu gibi boru toprağa ve yaprağa verirken çok dikkatli olmak gerek..Kaş yapayım derken göz çıkarılabilir..

http://www.agaclar.net/forum/1319917-post297.htm

Yukarıdaki Etidot-67 bor çuvalı bende olsa sanırım 5 dekarlık fidanlığımda 20-30 sene yeterdi bana..
Bor gerçekten çok cüzi miktarlarda kullanılmalı..Özellikle bazı bitki türlerinde bor eksikliği veya fazlalığı arasındaki makas çok dar..
Bu yüzden analiz yaptırmadan bol kepçe bor çuvalına sarılmamalı derim..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön