Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki
Selamlar,
Şöyle birşeye rastladım internette: Tek başına EMA spreylemenin ürün verimine herhangi bir etkisi saptanamamış, bokaşi uygulamasının verime olumlu katkısının olduğundan söz ediliyor ama onun da EM yüzünden değil bokaşinin gübre içeriğinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Atfedilen bir çalışmada (Khaliq et al. (2006) ) gübre ve organik maddenin EM ile bitki tarafından daha etkin kullandığından bahsedilmiş ama bunun da kesinlik içermedğinden söz ediliyor.
umarım doğru anlamışımdır.
murat
Organic Eprints - How effective are
http://orgprints.org/14838/1/Mayer_14838_ed.doc
"We conclude from our results that the 4 years application of ‘Effective Microorganisms’ in the temperate climate of Central Europe under organic farming management caused no significant effects on crop yields and soil microbial parameters. The observed effects could solely be related to the nutrient inputs of the carrier substrate Bokashi, but the microorganisms itself had no effects. Effects of sampling time exceeded effects of treatments"
|
Sadece bukaşili uygulamalarda gözle görülür (uygulama metotları açıklanarak ve grafiklerde gösterilerek) bir ürün artışından söz ediliyor.
EM ile ilgili olarak,
sitedeki konuyu detaylı olarak inceledim (2007 yılından beri bu konuda çok şey yazılmış).
EM'in satışını yapanların (doğal olarak reklam amaçlı) örnekleri (ki çok somut karşılaştırmalarına ulaşamadım) hariç olmak üzere, EM'in somut sonuçları ile ilgili olarak sadece bir
bu dokümanla karşılaştım.
Anladığım kadarıyla, forumda bu ürünü kullanan çok arkadaş var. Acaba, ürünü deneyen arkadaşlardan, bu ürünün neticelerine somut ve karşılaştırmalı olarak ulaşan ve bu sonuçları bizimle paylaşabilecek üyemiz var mı?
Hatta, EM ürünlerini; humik asit, leonardit, demir bileşenleri, Bionem ya da
buradakine benzer ürünlerle karşılaştıran var mı?
Kolay gelsin.