agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

yalıçapkını 08-06-2009 13:52

Değerli Arkadaşlar;
Bu ülkede, kumaş boyasıyla boyanan zeytinleri,hormonlu sebze ve meyveleri vatandaş ithal edip yemedi,Türk çiftçisi üretti ve kendi eliyle zehirleyip milletine yedirdi..Ne için yedirdi daha fazla para için..Yıl 2009 olmuş güzelim trabzon hurması karpit denen bir kimyasalla bir gecede olgunlaştırılıp hale yollanıyor.Denetleme sıfır devletin hatası çok büyük...de elini vicdanına koymayıp ya ben napıyorum demeden kumaş boyasını zeytine katan zavallının hiç mi günahı yok...

ADANA01 08-06-2009 16:06

bahsettiğin şey para kazanmak olunca gerisi malesef tefarruat.o hurmayı karpit ile olgunlaştıran lar,zeytine boya katanlar iyi bilmeliki başkalrıda başka bişekilde onu zehirliyor.

yalıçapkını 08-06-2009 16:23

Adanalı arkadaşımıza şöylemi diyelim yani;
"Dostum zeytin ekip onunla boşuna uğraşma bak veli,hasan üretiyo 10 liraya satıyo ondan al ye,arazinde boş kalsın bu devletin politikası zaten yanlış...çalışmaya gerek yok zaten 10yıl sonra yunanistandan ucuza alır yeriz zeytini.."
Ben onu bunu bilmem, 500 sene yaşayabilen ve ürün verebilen,çürüğü,kurtlusu,döküleni değerlendirilebilen başka bir bitki varsa bilen söylesin...Ben çok bahçeler gördüm 20 senede yerinde yeller esiyo,çok bahçeler gördüm dedesi ekmiş torunları dua ediyo...Zeytinin dünyada yayılışı sınırlı olduğundan dolayıda ülkemiz her zaman bu ağacın ekmeğini yiyecektir.

yalıçapkını 08-06-2009 16:31

Ben şahsen kendim kıyamete kadar dikili bir ağacım olsun, çoluk çocuk yesin,kuşlar karnını doyursun, diye 50 ağaç zeytin ektim,7 yıldır çocuğum gibi bakıyorum,şimdi sıra onlara geldi onlarda bana bakmaya başladı...
Zeytin vefalı bir dost...

ADANA01 08-06-2009 17:53

agaçların resmini koya bilirsen sevinirim birde ne cins olduklarını belirtirsen.
bakmaya başladılar derken neyi kastediyon para kazandırıyormu 50 ağaç

MeyveliTepe 08-06-2009 19:04

Bizim ağaçların kaç yıllık olduğu bile belli değil. 250 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Maliyetler ve para kazanmak konusuna gelince, geçenlerde bir hesap yaptım. Bir kilo zeytinin maliyeti 8.33 TL olmuş. Buna sofralık olamayacak zeytinler dahil, benim emeğim hariç. Sofralık zeytinin kilosu 20 TL, soğuk sıkım zeytin yağının kilosu da yaklaşık 35 TL'ye mal olmuş. Bu durumda ne yapmalı?

Ağaçlara, toprağa bakım yapmayı, masraf etmeyi bırakabilirim. Bu durumda az da olsa topladığım kar kalır. Ya da basarım zehiri, kimyasal gübreyi, hem masrafım azalır hem de verim azalmaz. Bir de tuzu doldurup, boyarsam %10 da olsa kar etmeye başlayabilirim.

Peki bu durumda ben hangi zeytini yiyeceğim, hangi zeytinyağını salatama dökeceğim?

yalıçapkını 09-06-2009 14:22

Ben ziraati para kazanmak için değil,öncelikle sağlıklı sebze meyve tüketmek ve sevdiğim için yapıyorum...3,5 dönümlük bahçemde 50 zeytin(40 Gemlik,10 samanlı)ve 22-27 çeşit 60 meyveye bakıyorum...Zeytinler 7, diğerleride daha küçük yaştalar...
Hiç istisnasız pazardan alıp yemek maddi anlamda daha ucuza gelir...ama akşam ilaçladığı
sebze meyveyi ertesi sabah pazara getiren köylümüzün "bilgisizliğini"(?) ve birçok örneği gözlemledikten sonra pek çarşı pazara güvenim yok şahsen...o yüzden kendim üretip yiyorum...Çok şükür ki bu imkana sahibim..

yalıçapkını 09-06-2009 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ADANA01 (Mesaj 440526)
agaçların resmini koya bilirsen sevinirim birde ne cins olduklarını belirtirsen.
bakmaya başladılar derken neyi kastediyon para kazandırıyormu 50 ağaç

40 gemlik,10 samanlı zeytini.Geçen yıl 5 bin lira para harcadım(çapa motoru,pulvarızatör,motorlu tırpan,)
Bu yıllda 4 bin lira harcamam lazım(su kuyusu,su motoru,çit,hayvan gübresi,leonardıt vs) bu nedenle 300 liralık bir bütçeyi fotoraf makinesine ayıramıyorum henüz.

Kazancım;bol bol meyve yemek, bol bol yorgunluk(bu sabah 6 da kalktım,3 sandık kiraz 1 sandık erik topladım ve işe yetiştim), doğayla iç içe bir yaşam.3-5 te cep harçlığı kazanırız diye umut ediyorum.Zeytini
Kilosu 4-5 liradan yeşilken sattım bir miktar,birde bolca kurdum yiyoruz...

MeyveliTepe 09-06-2009 14:55

Çok haklısınız. Gittikçe daha çok insanın da böyle düşünmesi lazım. Tarım ve tarımsal üretim sonucunda elde edilen gıda öyle bir şey ki, dünya pazarları ve buralarda oluşan fiyatlarla kıyas edilemez, karşılaştırılamaz.

"Yunanistandan ucuz zeytin geliyormuş, bizim ağaçları kesip yerine kanola ekelim ya da toplu konut yapalım" gibi, diğer sanayi ve hammadde ürünlerinde kısmen uygulanabilir olan mantık kanımca ülkelerin geri dönülmez bir şekilde yaralanmasına sebep olur.

Her ülke, kendi insanının karnını, kendi üretimiyle ve sağlıklı bir şekilde doyurmak zorundadır. Bunu yapamayanlar günün birinde açlığa mahküm olurlar. Nitekim, sanayi ekonomisi diye bildiğimiz ülkeleri biraz detaylı incelersek tarım ve tarımsal üretimlerinin çok gelişkin, bize göre de çok daha sağlıklı olduğunu görürüz.

malina 11-06-2009 12:09

Bazı konuşmalar, bu başlığa taşınmıştır:
Kuyucu'nun Zeytinliği

aslan_k 11-06-2009 12:16

Arkadaşlar,
Nisan ayında 16 adet zeytin diktim bahçeme, ve o günden bu güne sulamaktan çapadan başka birşey yapmadım.Yeni diktiğim bu zeytinlere bu zamanda başka ne gibi müdahaleler yapmalıyım?İlaç, gübre vb. Zeytinler farklı yerlerden ve cinslerden,

Edremit'ten 1 Kalamata + 1 domat
İznik'ten 3 Gemlik
Karamürsel'den 2 Samanlı + 2 Karamürsel Su + 5 Gemlik
Tarsus'tan 2 Sarıulak

MeyveliTepe 11-06-2009 12:32

Havalar soğuyuncaya kadar sulamaya devam. Sonbaharda bolca gübre verirsiniz.

Remzi Sarıoğlu 11-06-2009 16:12

Yeni diktiğiniz ağaçlara ağaç başı 3 kg kadar leonardit verin, çapalayın ve sulayın faydasını göreceksiniz.

aslan_k 11-06-2009 16:16

Remzi Bey,

İstanbul veya İzmit'te leonardit'i nereden temin edebilirim?

yalıçapkını 11-06-2009 16:40

Karamürselde ve Altınovada Bolca var,fazla uzağa gitmene gerek yok..Bende alacağım bir ara bakalım..Sıvısını zaten kullanıyorum da doğal haliyle (25 kg çuval) bu yıl alıp kullanmayı düşünüyorum.Sonbaharı bekliyorum şimdi...Bu sonbaharda Leonardıt+keçi gübresi uygulamayı düşünüyorum zeytin ve tüm ağaçlarıma..Doğal ve besleyici,benim vardığım son nokta bu...KİMYASAL gübrelerle işim olmaz.

Zeytinci 11-06-2009 19:30

Sn. Aslan K,

Yeni dikilen fidanların dallanmaya ve yapraklanmaya ihtiyacı vardır. Köklerde yapraklar sayesinde gelişir. Ne kadar yaprak o kadar köklenme. Bu sebeple sakın budama yapma.
Yanmış ve topraklaşmış birkaç yıllık siyah Keçi gübresi ver. Yapraklanma ve dallanma gelişimi (vejetatif büyüme) için keçi gübresine ilaveten azotlu gübre verebilirsin.

Koyun, keçi ve domuz gibi zararlı hayvanlardan fidanları korumak için tedbir al.

Fidanlar büyüyünceye kadar sulamaya devam et. Büyüme devresinde sulama önemlidir.

Kolay gelsin.

Remzi Sarıoğlu 11-06-2009 19:30

Sayın Arslan
İstanbul Anadolu yakasında Beykoz Konca fidanlık ve Koşuyolu KRM peyjaz da var. İzmit'te yok. Selamlar

Zeytinci 11-06-2009 19:33

[QUOTE=yalıçapkını;441187]Ben ziraati para kazanmak için değil,öncelikle sağlıklı sebze meyve tüketmek ve sevdiğim için yapıyorum...2,5 dönümlük bahçemde 50 zeytin(40 Gemlik,10 samanlı)ve 22-27 çeşit 60 meyveye bakıyorum...Zeytinler 7, diğerleride daha küçük yaştalar...
QUOTE]

Sn. Yalı çapkını,

2,5 dönüm için 60 meyve ve 50 zeytin ağacı fazla gibi geldi bana. Ağaçlarınız çok sık dikilmiş olabilir mi? Yoksa sık dikim sizin tercihiniz mi?

yalıçapkını 12-06-2009 10:21

Sn. Zeytinci;
Zeytinler 5X6, Erikler 5x7, japon erikleri 5x5,Bu yıl alara fidancılıktan ve Yalova'dan aldığım bodur kiraz,nektarin ve narları 2,5x2 ektim,trb.hurmalası,ayva,kızılcık,muşmula,nashi'le ride 3,5x5 gibi ölçülerle ektim.Yer darlığından dolayı bazı ağaçları dar ektiğimin farkındayım, fazla fidan aldım sonra dikmek için bayağı hesap kitap yapmak zorunda kaldım...Keşke yerim 5 dönüm ve düz olsaydı da daha rahat bir planlama yapabilseydim...

Bu arada GOOGLE EARTH tan bahçeyi şimdi ölçtüm 180x22=3960 m2 çıkıyor,bana bu hesap çok fazla geldi...Bu akşam bide kendim ölçeyim,bahçenin bu kadar uzun olduğuna şaşırdım şimdi..

ADANA01 12-06-2009 14:29

arkadaşlar yukarda ve bazı başlıklar altında konusu geçen organik ürün ile ilgili bu gün başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum;ben devlet hastanesin de memur olarak çalışıyom arkadaşım çocugu rahatsızlaşmıştı dün ve çocuğu Adana da fakulteye götürmek zorunda kaldık bazı tahliller malesef devlet hastanelerinde yok neyse bürsürü hormon tahlili istedi isteyen profosör ve öğle şeyler anlattı ki şaşırdım pes demek zorun da kaldım ,adam diyor ki sakın ha mevsiminin dışın da ürün tüketmeyin kaldı ki mevsimin de dahi şerefsizler bu hormon ve ilaçları kullanıyorlar kesinlik le tüketilmemesi gereken domates çilek ki katiyen yasakladı bizden geçmiş yeni nesili kurtaralım diyor adam geleceğimiz neslimiz tehlike altın da diyor ve daha ilginci inanın duyunca şaşıracaksınız süt ürünlerini kesinlik le çocukların kullanmasının sakıncalı olduğunu söyledi sebebini sordum ülkemizdeki hayvanların(büyükbaş)% 90 ŞEKER hastası olduğunu söylüyor nedeninin ise fazla süt ve et almak için kullanılan hazır yem olduğunu söylüyor ve bana sordu şehirlimisin diye ben şehirli değilim köylüyüm hocam dedim o zaman git köyünden inandığın insanlardan al gerek sütü tavuğu zebzeyi benden uyarması dedi.şimdi çocuğun tahlil sonuçlarını bekliyoruz hayırlısı inşallah.ve size yaşadığım bir olayı daha anlatayım benim çifcicilik yapan bir arkadaşım var epeyde samimiyiz kışın kabak ekmişti ve tarlaya bende gidiyordum bazen cansıkısı diye ve bana o kabaklardan bir sefer dahi alıp yemek yapmama izin vermedi inanın akşam üstü ilacı atıyor sabah topluyor nereden çıkıyor o kabak şaşırısınız ben anlamadım ve kendisini bu konuda uyardığım da 35-40 bin tl borcunun olduğunu bunu başka türlü çıkaramayacağını söyledi ben onun elinden ekmek bile yemiyorum artık.Bizler bize kurtuluş savaşı yaşatmış avrupalıya hep kızarız şu an pkk denen maşa örgüte kızarız ya kendi kendimizi zehirliyoruz yani bunu yapanlar pkk lıdan avrupalıdan dahamı az düşmanımız birgün aydıncığa gittim bir tanıdığın yanına serası var o zaman domates ekiliydi seranın küçük bir bölümümde ayrı ekilmiş domatesler vardı bezzile de ayırmış diğerlerin den sordum onları kendileri tüketiyormuş bunuda utanmadan söylüyor.ne yapmak gerek bilmiyorum konu çok hassas tabi gayet güzel vicdanlı bir şekilde üreten arkadaşlar da var onlardan özür diliyorum ama durum malesef bu.

Zeytinci 15-06-2009 08:43

Capri adası örneği. ''Limoncello'' ve zeytin.
 
Capri adası, çok küçük bir İtalyan adası. Napoli'den feribotla gidiliyor. Çok zenginlerin ve sanatcıların villalarının olduğu bir yer.
Yerel halkı da ticaretle zenginleşmiş.

Bir tarafta turizm diğer tarafta ''Limocello'' limondan yapılmış alkollü içki. Yerel halkın bahçelerinde limon ağaçları. Bunlardan içki yapıp satıyorlar. Dedeleri Limoncello üretip satmış. Çocukları da, torunları da. Gül gibi geçinip gidiyorlar. Herkes mutlu...

Bizde öyle mi? Dedesiyle babasıyla aynı işi yapan kaç torun var? Dedelerimiz savaşmış, anne ve babalarımız şavaş çocuğu olarak büyümüş. Aman çocuğum okusun, adam olsun bizim gibi yoksulluk çekmesin diye dişinden tırnağından arttırıp çocuklarını okuttu.

Şimdi dedesinin, babasının yaptığı işten anlamayan iki yıllık **** dört yıllık okullardan mezun ama iş veremediğimiz (bulamayan) büyük bir genç nüfus topluluğu. Kendine ne çiftçiyim diyebiliyor ne de geçinebilecek kadar şehirde bir iş bulabiliyor. Bilgi birikiminin değeri yok, boşa gitmiş durumda.
Herkes mutsuz...

Yukarıdaki örnek yarım mekanize zeytincilikle uğraşan bazı yörelerimize uymaktadır.

Bilgi ve pazarlama ne kadar önemli değil mi?

aslan_k 15-06-2009 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 443227)
Sn. Aslan K,

Yeni dikilen fidanların dallanmaya ve yapraklanmaya ihtiyacı vardır. Köklerde yapraklar sayesinde gelişir. Ne kadar yaprak o kadar köklenme. Bu sebeple sakın budama yapma.
Yanmış ve topraklaşmış birkaç yıllık siyah Keçi gübresi ver. Yapraklanma ve dallanma gelişimi (vejetatif büyüme) için keçi gübresine ilaveten azotlu gübre verebilirsin.

Koyun, keçi ve domuz gibi zararlı hayvanlardan fidanları korumak için tedbir al.

Fidanlar büyüyünceye kadar sulamaya devam et. Büyüme devresinde sulama önemlidir.

Kolay gelsin.


Sayın Zeytinci, Belirtmiş olduğunuz bu gübrelemeyi sonbaharda mı yapmalıyım yoksa bu aralar yapsam olur mu? Hatta ikisini de mi yapayım. Gübreleme haricindse zararlılarla mücadele yapmam gerekiyor mu?

Zeytinci 15-06-2009 11:19

Sn. Aslan K,

Prensip olarak sıcaklarda gübreleme tercih edilmez.

Suni azotlu gübreyi düzenli sulama yapıyorsanız her zaman verebilirsiniz. Gübrelemeyi har zaman tavsiye edilenin yarısı kadar veriniz. Gübrelemeden dolayı yanma olmamalıdır.

Yanmış (topraklaşmış 2-3 yıllık) keçi gübresi tercihen sonbahar ve ilkbaharda yağmurlardan önce verilir.

Zeytinde gübreleme ile ilgili başlıkta yazılanları okuyunuz.

MeyveliTepe 15-06-2009 12:20

Vegetatif gelişmeyi teşvik etmek istiyorsanız içeriği alg hücreleri olan bir mikrobiyal gübreyi yapraktan ve kökten verebilirsiniz. Ancak bu durumda taze sürgünlerin sıcak güneşe karşı korunmasına da önlem almalı. Sn.Zeytinci'nin yazdığı gibi, çiftlik gübresini Ekim-Kasım'a bırakmalı. Herhangi bir mantar hastalığı olmadıkça, bu aşamada hiç bir zararlı mücadelesine gerek yok.

aslan_k 15-06-2009 12:37

Çok teşekkürler Sn Zeytinci ve Sn Meyvelitepe.

Sn Zeytinci "Zeytinde Gübreleme" başlığını malesef bulamadım, beceriksizlik işte;)

Sn Meyvelitepe bahsetmiş olduğunuz "alg hücreleri olan bir mikrobiyal gübre" olarak Bionem uygunmudur.Taze sürgünler derken, uyglama sonrası gelişecek sürgünlerden bahsediyorsunuz sanırım.Bu sürgünleri nasıl koruyabilirim?

Zeytinci 15-06-2009 12:48

Sn. Aslan k,

Forumda bir yerlerde gübreleme geçiyor. Bende şimdi bulamadım ama sana verilen bilgi yeterli.

Taze sürgünlerin bu günlerde düşmanı çok. Özellikle yaprak bitleri. Genç sürgünleri kemiriyor. Yeni yaptığım aşıların taze sürgünlerine dadanmışlar. Dikkat!...

malina 15-06-2009 13:00

Bu konuda, gübreleme ile ilgili mesajlardın birinin numarası: #518

Zeytin Fidanında Element Noksanlığı

MeyveliTepe 15-06-2009 13:00

Benim dediğim, iyice hızlı büyüsünler derseniz. Yoksa yerini seven bir fidan zaten güzel büyür. Naturel Biyoplasma diye bir mikrobiyal gübre var. İçeriği mavi-yeşil alg hücreleri. Organik sertifikalı bir ürün. Geçen yıl kullanmıştım. Tüm fidanlar ve yaşlı zeytinlerde ani bir gelişime sebep olmuştu.

Güneş yanığına karşı ve aynı zamanda zararlı uzaklaştırıcı olarak kaolin kili uygulayabilirsiniz. Bu uygulama hurmalarınız için de yararlı. Ağaca ve toprağa herhangi bir olumsuz etkisi yok. Ben fidanlara uyguladım. 1-2 hafta içinde zeytinlerin tümüne de uygulayacağım. Hatta biraz geç bile kalmış olabilirim. Zeytinlerde meyve bağlamasını bekliyordum. Geçen pazartesi ısı bir ara 35 dereceye çıktı. O gün önemli miktarda çiçek attı ağaçlar.

Zeytinci 15-06-2009 13:26

Dal yanmaları/kavrulmalarını önlemek için budamada ipucu.
 
Sn. Meyvelitepe'nin yeni sürgünlerin güneşten kavrulmasına dikkat çekmesi hatırlattı:

Genç dalların kabuklarının güneşten yanıp kavrulmalarını önlemek için, budama yaparken güneye bakan dalların seyreltilmesinde gölge yaptırmaya dikkat ederim. Siz de öyle yapın:)

yalıçapkını 16-06-2009 10:21

Sayın Zeytinci;
Çok değerli bilgilerinizi paylaşmanız sayesinde sizden çok şey öğrendik..Budamayla ilgili püf noktası diyebileceğimiz başka tecrübeleriniz ve önerileriniz varmı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024