27-04-2010, 14:31 | #33 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Derya Özen,dün yemlik bugün madımak nasılda canım istedi şimdi oralarda olmak vardı,annemin yaptıgı madımak yemegini hatırladım şimdi birde tuza batırıp yerdik madımagı, nadirde olsa bulmak mümkün madımak ama yemlik öylemi( |
29-04-2010, 11:15 | #36 |
Ağaç Dostu
|
Dün, Çorumdaki bir arkadaşımıza madımak kargoladım. İşlerim çok yoğun! söz vermiş olmıyayım ama sanada Kuzukulağı gönderebilirim Eğer vakit bulupta toplaya bilirsem adresini isterim. Sevgiler. |
03-05-2010, 17:05 | #37 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
teşekkür.
Madımakları teslim aldım . Sevincimi anlatamam .İnanın pişirmeye kıyamadım . Ne kadar güzellerdi anlatamam .Diğerlerinide diktim özenle bakımları yapıyorum Ellerinize emeklerinize sağlık . Her şey gönlünüzce olsun . |
04-05-2010, 21:14 | #39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
|
Dün doğada yürüyüş yaptım ne göreyim bir sürü madımak var buralarda her yer madımak fakat yenildiğini ve nasıl yemeği yapıldığını bilen yok. |
12-06-2010, 08:10 | #41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
|
'' Madımak, madı madı madı madı Oy madımak. '' Diye başlayan bir türküsü de vardır ( aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz) http://www.dailymotion.com/video/x6r...-turkusu_music Babam Sivas doğumlu ve dilinden bu türkü düşmezdi pek. Düğünlerde söylendiğini de hatırlıyorum. Oyunu da var çünkü yanlış hatırlamıyorsam. Ben sadece Sivas dolaylarına has bir yabani ot sanıyordum ama forumda okuduklarımdan anladığım, Afyon, Denizli vs. de dahi yetişiyormuş. Olsun ama, türküsünü bile yaptıklarına göre madımak Sivas' ındır ( kahrolsun mikro milliyetçilik) Yıllarca madımak da madımak diye duydum ama yemek kısmet olmamıştı. Geçen sene Sivas' da yaşayan bir nenemiz bizi ziyarete geldiğinde topladığı madımakları da getirmişti. Annem de Malatyalı olunca, repertuarında bu yemeğin tarifi yoktu tabi Ispanak gibi haşlanıp yenebileceğini söylediler. Biz de öyle yaptık. Hafif ekşimsi güzel bir tadı vardı. Bir vejeteryan olarak da epey hoşuma gitti tabii. Baharda pazarda satıldığını gördüm ama çok pahalı bulmuştum. En iyisi, Sivas' taki akrabalarımla diyaloğu arttırıp, fide getirmelerini sağlamalıyım galiba ( Balkon yeterince dolmadı sanki, bir de madımak yetiştirmeyi soktunuz aklıma şimdi) Kedi Dırnaaa, etnografik forum şeeysii ( sn gece, taklitler aslını yaşatır, kızmayınız |
12-06-2010, 08:44 | #42 |
Ağaç Dostu
|
Evet sayın Kedi Tırnağı haklısınız madımak yemeği Tokat ve Sivas dolaylarının en önemli yemeğidir. Ben bir Tokatlı olarak evimizden eksik olmaz bu yemek yaz-kış. Şu sıralar bizim buralarda madımağın sezonu 2-3 hafta önce geçti. Bizde 6-7 kilo alarak bir kısmını derin donduruculara koyduk, bir kısmını şişe içlerinde haşlanmış olarak muhafaza ettik. Bir ek bilgi daha: Madımağı aynı zamanda yazdan kurutup kış içinde saklamak mümkün. Sivas içindeki akrabalarımdan madımağı aynı zamanda bu şekilde temin edip kışın kullanıyoruz... |
13-06-2010, 09:12 | #43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
|
Dün akşam pazara gittim. Komşumuz ve hemşehrimiz olan sevdiğim bir teyzem vardı yanımda. '' Bak madımak da varmış '' dedi. Taze madımak vardı valla pazarda ama bir an bir arbede oldu ben de soramadım. Dönüşte de yoktu. Kapanış saatinde gitmiştik çünkü. Sn Faruk, hatırlattığınız iyi oldu. En azından kurutulmuşunu filan isteteyim memleketten |
02-10-2011, 13:06 | #44 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-09-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 67
|
madımak tohumu arıyorum kim lerde var |
25-09-2012, 09:16 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: Amasya
Mesajlar: 146
|
Bir kaç senedir Tokat yöresinde bir girişimci madımak yetiştiriyor.Yabani madımak bittikten sonra piyasaya çıkıyor.Tabiisinden hiç farkı yok.Pahalı olmasına rağmen madımakseverler tarafından kapış kapış gidiyor. |
04-01-2013, 15:59 | #47 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Tokat yöresine ait madımak tarifini paylaşmak isterim. Tokat'ta madımak deyince akan sular durur. Madımak imece usulü ayıklanır, gerçekten ayıklanması çok zor. Ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra satırla incecik kıyılır. Tereyağıyla soğan kavrulur, soğanlar pembeleştikten sonra içine ince doğranmış pastırma yoksa çemen katılır, bu şekilde biraz daha kavrulur. Sonra madımaklar ilave edilir, 4-5 diş sarımsak bütün olarak eklenir, bir fincan kadar da bulgur eklenip, tuzu ve suyu katılarak pişirilir. Tereyağının ve soğanının biraz bol olması gerek. |
04-01-2013, 16:47 | #48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 503
|
Madımakla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayın ve tohumunu ekmeyi bir kez daha düşünün derim. Sonra başa çıkılamaya bilir. |
26-04-2013, 16:47 | #49 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
|
Geçen sene buradaki yazıları okuyup merak etmiştim.Bugun pazarda görünce 1 kilo aldım.İnternetteki tariflere göre yaptık ama ayıklması o kadar zor ki aldığıma pişman oldum.İçinde bolca ot, yonca diken türleri karışıktı kendim toplasam daha az zahmet çekerdim heralde.Herneyse ayıkladıktan sonra pişirdik bir guzel merakla oturdum sofraya.Üzerine sarımsaklı yoğurt doktuk başladık yemeğe.Başladık ama umduğumuz bir tad alamadık.Artık alışık olmadığımızdan mı, yoksa beceremedikmi yapmayı bilmiyorum ama sevmedim.Madımak merakımda böylelikle bitmiş oldu.Yemeyenlerin çok bişi kaçırdığını sanmıyorum. |
08-04-2014, 08:39 | #50 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
''Madımak[1] ya da madımalak[1] (Polygonum cognatum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, toprak üstüne yatık sürünücü odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bitki türü. Cinsin diğer türlerinden oldukça iri yapraklarıyla belirginleşir.'' Vikipediden aldığım bu bilgiler doğru mudur acaba Birkaç gündür forumu yabani otlar açısından dolaşıyorum. (Malum ot mevsimi başladı) Her yörede ayrı bir ot ismi hatta aynı bölgede iki farklı nesil bile aynı isimde anlaşamıyor. Merak ettim burda sistematik bir biçimde (taxonomik olarak değil yanlış anlaşılmasın ) ayrıntılı fotoğrafları olsa latince ismi yazılıp diğer bitkilerde olduğu gibi Türkçe isimleri isimleri isimleri (tek kelime yetmez neredeyse her mahallede ayrı bir isim verilmiş ) yazılsa güzel olur mu yoksa çok zor ve dağınık olur mu dersiniz. Hatta ilk zamanlarda yapılan elle bitki çizimleri vardır çiçeği kökü tohumu güzelce çizilir ya biz de öyle fotoğraflasak ne dersiniz olur mu? |
08-04-2014, 13:04 | #51 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Yiyecek Olarak Kullanılan Bazı Yabancı Ot Yemek Tarifleri: Amaranthus retroflexus ( Kaba tüylü horozibiği, Kaba tüylü solmaz çiçek, Kırmızı köklü horozibiği, Kızıl bacak) Name: Amaranthus-retroflexus.jpg Views: 54443 Size: 43.7 KB 4.3. - Sonchus oleraceaus (Eşek marulu, Yalancı marul) Name: sonchus.jpg Views: 49403 Size: 47.6 KB Name: Sonchus_ole_300.jpg Views: 48689 Size: 23.7 KB Sevgili Mine Pakkaner'in bu mesajda verdiği bilgiler gibi her bir ot/bitki için ayrı bir sayfa açmaktı benim kastettiğim |
08-04-2014, 13:13 | #52 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Yenebilen yabani bitkiler sayfasında Sevgili ilk sayfada Mine Pakkaner'in mesajında belirttiği gibi fotoğraflarla ve ismiyle herbir bitkiyi/otu kendi sayfasında görsek |
24-07-2014, 16:14 | #53 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-07-2014
Şehir: Bursa
Mesajlar: 6
|
Sivasımızın meşhur yemeği. Yemesi nasip olupda beğenmeyen pek yoktur çevremde.Buzdolabındada saklayabilirsiniz. ****** tazesinin yerini hiçbiri tutmaz. |
|
|