02-06-2007, 17:35 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Madımak. Bizim orada da cacık derler. Toplanması zor ama yemesi çok keyiflidir herkesin damak tadına uymayabilir ama alışanlar vazgeçemez. Hele evden uzaksa bulunamıyorsa burnuna buram buram kokusu gelir insanın. Bizim oralarda üst üste serilmiş bir kaç yufka(marketlerde poşet içinde satılan ya da dürümcülerde olan lavaş kalınlığında değil, tamamen pişmiş, kocaman ve incecik) üzerine pişmiş madımak konulur (tabak-kaşık-çatal yok) eğer yemek isterseniz (ne için yapıldıysa ) yufkanın kenarlarından koparıp avcunuzu ters çevirerek ortadaki madımak yığınından alırsınız, daha sonra parmak uçlarınızla yufkayı büküp (bu da sokum oluyor) hoppppp mideye... afiyet olsun.. Anlatırken ağzım sulandı.. Hele bir de yanında ayran olursa (ayran bardakta içiliyor )değmeyin keyfe.. Madımağın üstüne sarımsaklı-sarımsaksız yoğurt dökülebilir. Ayrıca burada anlatılan otların tümü bu yufka ile yeniliyor bizim oralarda.. Çiğ olarak yufkanın içine konulup, tuzlanıp, dürülüyor...Yanında çay da oldu mu... enfes... Bitkileri, pişirmeden doğalına en yakın halde tüketirsek besin maddelerinden daha fazla yararlanırız. Haksız mıyım? |
16-05-2008, 05:14 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Madımak-maşmak
Bizim oralarda madımak yerine maşmak derler.Toplaması ayıklanması tam sabır işidir ama iş yemeye gelince çok lezzetli olması zahmetini unutturur.İstanbul'da yeşillik alanlarda madımak göremedim ama pazarlarda ve büyük marketlerin reyonlarında konservesini görüyorum.Bizim memlekette kış için kuruturlar.Koyu ayranlı çorbasını yaparız kışları sıcak içimizi ısıtır, yazları soğuk çorbası serinletir. 1 su bardağı kırık pirinç(ufak) 2 su bardağı (dolu dolu) madımak 2 yemek kaşığı tereyağ 5 su bardağı su isteğe bağlı miktarda tuz. madımaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.Pişmiş harç sıcakken veya soğukken koyu ayran eklenip servis edilir. |
06-09-2009, 18:16 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: izmit
Mesajlar: 446
|
Sevgili filiz akşam akşam bu yapılırmı,biz izmitte bu bitkiyi tanımayız bilmeyiz eşim mobilyacı deprem den dolayı 1 yıl inegülde kaldık orada çorumlu bir komşum vardı ben ot manyağı olduğum için hadi ot toplamaya gidelim dedi.Madımakla böylece tanıştım hem kurusunu hem de yaş toplayıp pişirdik yanlış anlama sonra da kurutucak kadar çok topladık.1 yıl sonra hem negöl hem madımak macerası bitti.Tadı çok hoşuma gitmişti ama benim için artık madımak die birşey yok buralarda olmuyor.Sadece senin tabaktakine bakabiliyorum. |
29-10-2009, 08:41 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Bizim buralarda kendiliğinden her yerde yetişiyor. Tohumunun olup olmadığına dikkat etmedim. Belki aktarlarda vardır. Fakat önümüzdeki yıl, tohumu varmı diye bakacağım. |
29-10-2009, 10:38 | #7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 92
|
Hayatımda sadece bir kez yemek kısmet oldu.Bir komşumuz yapıp getirmişti.(kurusundanmış)Tadı damağımda kaldı.Buralarda bulunmuyor ya da ben bulamadım maalesef.Tohumu olsada kendim yetiştirebilsem bari. |
29-10-2009, 18:26 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Derya hanım merhaba, Ankarada yetişen bir yer varsa köklü alıp ekmeyi düşünüyorum. Çok aradım ama tohumu yok. |
29-10-2009, 21:13 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Agozce madımak mevsimlik bir bitkidir. Mayıs yağmurları ile yeşerip haziran sonu gibi tohumlarını döküp sararan bir yeşilliktir. Biz her yıl Mayıs ayın da toplamaya giderdik. Aşağı yukarı 1 çuval toplardık. Bunun hepsini annem konserve kurar gibi konservelik şişelere kurar biraz kaynatıp rengini hafif sararttıktan sonra kış için saklardı. Geçmiş zaman ifadeleri kullanıyorum ama şuan toplayamıyoruz. Afyon da ikamet ederken topluyorduk. 4 yıl önce Kocaeli ye taşındığımız için toplayamıyoruz. Bunun yerine her yıl semt pazarına satılmaya gelen madımağı fazlasıyla alıp kış için aynı şekilde annem konserve şeklin de istifliyor. Kurusunu da anneannem memleketimizden toplayıp kurutup getiriyor. Tazesi kurusundan çok lezzetlidir. Madımağı toplaması zor olduğu için kilosunu da pahalıya satarlar. Bizim semt pazarlarımız da bu yıl 8 liraya kilo satışı oldu. Madımağı şuan kışa girmekte olduğumuz dönemler de bulup alamazsınız. Mayıs ayını beklemeniz gerekir. Tohumu çok küçük olup kızıl renktedir. Tohumunu toplaması zor olduğu için toplayıp satmazlar. En azından ben öyle biliyorum. Tohumları oluştuktan sonra düştüğü yerden ertesi yıl tekrar çıkar... |
30-10-2009, 01:21 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Faruk bey merhaba, Pazardan bende alıyorum ama bahçeme ekmek istedim. Satan köylüler tohumu olmaz deyip durdular. Tohum bulamayacağım bari fide olarak ekeyim diye düşünmüştüm.Sizce tohumu hangi ayda olur. |
30-10-2009, 10:35 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Ben, Çubukl'uyum. Çubukta hemen her yerde yetişiyor. Mayıs haziran aylarında çok bol bir şekilde bulunuyor. Hatta bazı insanlar gelip, çuvallarla topluyorlar bunları. Gelecek yıl, hatırlatırsanız, sizin için bir kaç kök söker, adresinize gönderirim. |
30-10-2009, 11:54 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
Madımakla ilgili bir anımı anlatmak istiyorum .Daha önceden pazarlarda görüyordum bir gün baktımki bahçede çokca varlar toplanmasıda kolay uzun saplılar ne kadar güzeller diye düşünerek epey bir topladım . Komşu hanım gelipte bunlar yabani madımak acı olurlar bunları yiyemezsin zehirli değiller ama acılıktan yenmezler dedi ne kadar üzüldüm anlatamam . |
30-10-2009, 11:56 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
Bende madımak yetiştirmeyi çok istiyorum adres bilgilerini gönderirsem kargosu bana ait fide banada göndermeniz mümkün olurmu .Kabul ederseniz hatırlatabilirim .Teşekkür ederim iyi günler |
30-10-2009, 12:43 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
|
merhaba arkadaşlar; 1 ve 2. sayfadaki madımaklar (bizde mercimelek) yenilebilir ama yabani, kendiliğinden doğal olara yetişir, madımak genellikle kendi tohumundan çoğalır, (fide veya tohum satan bayilerden ıslah edilmiş kültür tohumu bulabilirsiniz) |
30-10-2009, 13:16 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Mayıs gibi hatırlatırsanız, gönderirim. Özelime yazın ama, buraya uğramayıp unuturum felan |
30-10-2009, 13:54 | #17 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
|
Alıntı:
madımağı fideden yetiştirmeye uğraşmayın, paket halinde hazır tohumları satılıyor, sapları daha uzun ve dik büyüdüğü içinde toplaması çok daha kolay oluyor. kolay gelsin |
|
30-10-2009, 20:01 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
|
işin kısası topla tuzla ye |
30-10-2009, 23:18 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Derya Hanım merhaba, çok teşekür ederim. Eğer mayısta Ankara da olursam bende bakarım ama olamassam çok iyi olur. Sağ olun. |
30-10-2009, 23:19 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Selim bey merhaba, nerede satılıyor? |
02-11-2009, 12:01 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
|
merhaba arkadaşlar, eğer madımak tohumunu tohum-fide-ilaç bayilerinden bulamazsanız, şifalı tohum,kök, baharat satan yerler var oralara bakabilirsiniz, ama fiyatlar biraz yüksek, bir internet adresi vereyim 100 gr 10,58 TL oradan getirtebilirsiniz. www.karspazari.com kolay gelsin |
03-11-2009, 18:48 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
bu sitede kurutulmuş bitki var tohum satışı sanırım yok . |
03-11-2009, 18:51 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
|
Madımak yerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir. |
24-03-2010, 10:33 | #25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-05-2009
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 13
|
Sabahtan beri internette madımak araştırıyorum. Buradaki fotoğraflar emin olmamı sağladı. Evet, madımak, bizim ilimizde kuşyemliği olarak bildiğimiz bitki. Taze ve kuru olarak veya dondurucuda muhafaza edilerek yemeği yapılır. Dün (toplayıp, ayıklayıp pişirilmeye hazır şekilde bana gönderen annemin eline sağlık) yemeğini yaptım, sarmısaklı yoğurtla servis yapmanızı tavsiye ederim. Oldukça lezzetli ve şifalıdır. Normalde ekimi yapılan bir bitki değildir. Tohumdan çıkar mı bilmiyorum, ama bir kere yeşertmeyi başardınız mı, uzun yıllar faydalanabilirsiniz. Annem tarladan kökleriyle getirip bahçeye dikti. Kısa sürede epeyce bir alana yayıldı. Bahçede yetişen de aynen kırlardaki gibi lezzetli oluyor. |
24-03-2010, 10:40 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
|
Eskiden bolca çıkardı evimizin çevresinde. Aynen; yıka, tuzla, ye, en lezzetlisi Düzenleyen aygün : 24-03-2010 saat 15:17 Neden: eksik harf |
29-03-2010, 14:08 | #27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 18
|
Ben Zile - Tokat'ta öğrencilik yaptığım sırada pazarda bolca görürdüm Sivas-Tokat yöresinin sık tercih edilen bir besini imiş. Bazen Komşular getiriyordu, yiyorduk, hoş bir tadı var. Genelde Çayırlarda ve mezarlıklara yakın yerlerde bolca yetişiyor. |
12-04-2010, 22:06 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
|
Bende aldım ama henüz yapmadım tavsiyesi olan var mı.. |
15-04-2010, 22:15 | #29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-04-2010
Şehir: sakarya
Mesajlar: 5
|
Aynı ıspanak gibi pişirildiğinde de lezzetli |
|
|