Madımak
2 Eklenti(ler)
Bu kadar madımak lafı geçmiş. Bari resmini yükleyelim.
|
2 Eklenti(ler)
Madımak. Bizim orada da cacık derler. Toplanması zor ama yemesi çok keyiflidir :D herkesin damak tadına uymayabilir ama alışanlar vazgeçemez. Hele evden uzaksa bulunamıyorsa burnuna buram buram kokusu gelir insanın. Bizim oralarda üst üste serilmiş bir kaç yufka(marketlerde poşet içinde satılan ya da dürümcülerde olan lavaş kalınlığında değil, tamamen pişmiş, kocaman ve incecik) üzerine pişmiş madımak konulur (tabak-kaşık-çatal yok) eğer yemek isterseniz (ne için yapıldıysa :p ) yufkanın kenarlarından koparıp avcunuzu ters çevirerek ortadaki madımak yığınından alırsınız, daha sonra parmak uçlarınızla yufkayı büküp (bu da sokum oluyor) hoppppp mideye... afiyet olsun.. Anlatırken ağzım sulandı.. Hele bir de yanında ayran olursa (ayran bardakta içiliyor;) )değmeyin keyfe.. Madımağın üstüne sarımsaklı-sarımsaksız yoğurt dökülebilir. Ayrıca burada anlatılan otların tümü bu yufka ile yeniliyor bizim oralarda.. Çiğ olarak yufkanın içine konulup, tuzlanıp, dürülüyor...Yanında çay da oldu mu... enfes...
Bitkileri, pişirmeden doğalına en yakın halde tüketirsek besin maddelerinden daha fazla yararlanırız. Haksız mıyım? |
Madımak-maşmak
Bizim oralarda madımak yerine maşmak derler.Toplaması ayıklanması tam sabır işidir ama iş yemeye gelince çok lezzetli olması zahmetini unutturur.İstanbul'da yeşillik alanlarda madımak göremedim ama pazarlarda ve büyük marketlerin reyonlarında konservesini görüyorum.Bizim memlekette kış için kuruturlar.Koyu ayranlı çorbasını yaparız kışları sıcak içimizi ısıtır, yazları soğuk çorbası serinletir.
1 su bardağı kırık pirinç(ufak) 2 su bardağı (dolu dolu) madımak 2 yemek kaşığı tereyağ 5 su bardağı su isteğe bağlı miktarda tuz. madımaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.Pişmiş harç sıcakken veya soğukken koyu ayran eklenip servis edilir. |
Sevgili filiz akşam akşam bu yapılırmı,biz izmitte bu bitkiyi tanımayız bilmeyiz eşim mobilyacı deprem den dolayı 1 yıl inegülde kaldık orada çorumlu bir komşum vardı ben ot manyağı olduğum için hadi ot toplamaya gidelim dedi.Madımakla böylece tanıştım hem kurusunu hem de yaş toplayıp pişirdik yanlış anlama sonra da kurutucak kadar çok topladık.1 yıl sonra hem negöl hem madımak macerası bitti.Tadı çok hoşuma gitmişti ama benim için artık madımak die birşey yok buralarda olmuyor.Sadece senin tabaktakine bakabiliyorum.
|
Madımak nasıl yetiştirilir? Tohumunu nereden alabiliriz bilen varmı?
|
Alıntı:
|
Hayatımda sadece bir kez yemek kısmet oldu.Bir komşumuz yapıp getirmişti.(kurusundanmış)Tadı damağımda kaldı.Buralarda bulunmuyor ya da ben bulamadım maalesef.Tohumu olsada kendim yetiştirebilsem bari.
|
Alıntı:
|
Sayın Agozce madımak mevsimlik bir bitkidir. Mayıs yağmurları ile yeşerip haziran sonu gibi tohumlarını döküp sararan bir yeşilliktir. Biz her yıl Mayıs ayın da toplamaya giderdik. Aşağı yukarı 1 çuval toplardık. Bunun hepsini annem konserve kurar gibi konservelik şişelere kurar biraz kaynatıp rengini hafif sararttıktan sonra kış için saklardı. Geçmiş zaman ifadeleri kullanıyorum ama şuan toplayamıyoruz. Afyon da ikamet ederken topluyorduk. 4 yıl önce Kocaeli ye taşındığımız için toplayamıyoruz. Bunun yerine her yıl semt pazarına satılmaya gelen madımağı fazlasıyla alıp kış için aynı şekilde annem konserve şeklin de istifliyor. Kurusunu da anneannem memleketimizden toplayıp kurutup getiriyor. Tazesi kurusundan çok lezzetlidir. Madımağı toplaması zor olduğu için kilosunu da pahalıya satarlar. Bizim semt pazarlarımız da bu yıl 8 liraya kilo satışı oldu. Madımağı şuan kışa girmekte olduğumuz dönemler de bulup alamazsınız. Mayıs ayını beklemeniz gerekir. Tohumu çok küçük olup kızıl renktedir. Tohumunu toplaması zor olduğu için toplayıp satmazlar. En azından ben öyle biliyorum. Tohumları oluştuktan sonra düştüğü yerden ertesi yıl tekrar çıkar...
|
Faruk bey merhaba, Pazardan bende alıyorum ama bahçeme ekmek istedim. Satan köylüler tohumu olmaz deyip durdular. Tohum bulamayacağım bari fide olarak ekeyim diye düşünmüştüm.Sizce tohumu hangi ayda olur.
|
Sayın Agozce Haziran sonu gibi tohumu dökülmeye başlar...
|
Alıntı:
|
Madımakla ilgili bir anımı anlatmak istiyorum .Daha önceden pazarlarda görüyordum bir gün baktımki bahçede çokca varlar toplanmasıda kolay uzun saplılar ne kadar güzeller diye düşünerek epey bir topladım . Komşu hanım gelipte bunlar yabani madımak acı olurlar bunları yiyemezsin zehirli değiller ama acılıktan yenmezler dedi ne kadar üzüldüm anlatamam .
|
Bende madımak yetiştirmeyi çok istiyorum adres bilgilerini gönderirsem kargosu bana ait fide banada göndermeniz mümkün olurmu .Kabul ederseniz hatırlatabilirim .Teşekkür ederim iyi günler
|
merhaba arkadaşlar;
1 ve 2. sayfadaki madımaklar (bizde mercimelek) yenilebilir ama yabani, kendiliğinden doğal olara yetişir, madımak genellikle kendi tohumundan çoğalır, (fide veya tohum satan bayilerden ıslah edilmiş kültür tohumu bulabilirsiniz) |
Alıntı:
|
Alıntı:
madımağı fideden yetiştirmeye uğraşmayın, paket halinde hazır tohumları satılıyor, sapları daha uzun ve dik büyüdüğü içinde toplaması çok daha kolay oluyor. kolay gelsin |
işin kısası topla tuzla ye
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
eğer madımak tohumunu tohum-fide-ilaç bayilerinden bulamazsanız, şifalı tohum,kök, baharat satan yerler var oralara bakabilirsiniz, ama fiyatlar biraz yüksek, bir internet adresi vereyim 100 gr 10,58 TL oradan getirtebilirsiniz. www.karspazari.com kolay gelsin |
bu sitede kurutulmuş bitki var tohum satışı sanırım yok .
|
Madımak yerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir.
|
Ben otu Elazığ orman fidanlığında gördüm ama henüz hiç yemedim. Bizim çevrede dikkatimi çekmiyor. Ya yoktur ya da çok küçük deforme olmuştur.
|
Sabahtan beri internette madımak araştırıyorum. Buradaki fotoğraflar emin olmamı sağladı. Evet, madımak, bizim ilimizde kuşyemliği olarak bildiğimiz bitki. Taze ve kuru olarak veya dondurucuda muhafaza edilerek yemeği yapılır. Dün (toplayıp, ayıklayıp pişirilmeye hazır şekilde bana gönderen annemin eline sağlık) yemeğini yaptım, sarmısaklı yoğurtla servis yapmanızı tavsiye ederim. Oldukça lezzetli ve şifalıdır. Normalde ekimi yapılan bir bitki değildir. Tohumdan çıkar mı bilmiyorum, ama bir kere yeşertmeyi başardınız mı, uzun yıllar faydalanabilirsiniz. Annem tarladan kökleriyle getirip bahçeye dikti. Kısa sürede epeyce bir alana yayıldı. Bahçede yetişen de aynen kırlardaki gibi lezzetli oluyor.
|
Eskiden bolca çıkardı evimizin çevresinde. Aynen; yıka, tuzla, ye, en lezzetlisi
|
Ben Zile - Tokat'ta öğrencilik yaptığım sırada pazarda bolca görürdüm
Sivas-Tokat yöresinin sık tercih edilen bir besini imiş. Bazen Komşular getiriyordu, yiyorduk, hoş bir tadı var. Genelde Çayırlarda ve mezarlıklara yakın yerlerde bolca yetişiyor. |
Bende aldım ama henüz yapmadım tavsiyesi olan var mı..:)
|
Aynı ıspanak gibi pişirildiğinde de lezzetli :)
|
Neriman Hanım, madımağınızı diktim. Adresinize göndereceğim sevgiler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024