![]() |
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-03-2009
|
Yabani kuşkonmaz (Asparagus, Avronez, Acı Filiz Sarmaşık)
Side'de Girit göçmenlerinin Avronez-Acı Filiz Sarmaşık dedikleri bir ot var nasıl pişirildiğini bilen arkadaş var mı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
|
Ege de kullanılan bir diğer adı da sarmaşık tır. Bazıları yabani kuşkonmaz (asparagus) da diyorlar. Her türlü kavurması ve yumurtalı yemeği yapıldığı gibi, en çok tercih edileni ise bütün halde haşlanıp üzerine tercihe göre limon **** sirke ekleyip hafif zeytin yağıyla sunulması. Bir başka sunum da da bir limonun suyuna 2 çorba kaşığı un çiğden ezilip haşlama suyundan da 1 su bardağı su alınıp karıştırılıyor. Bu sos süzülen samaşıkların üzerine dökülüp hafif zeytin yağı gezdirilip de yenilebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
İki çeşidi vardır. Tam zamanı şimdi. 1-Dilfilcan: Sürgün uçları yapraksızdır. Rengi kahverengi olup yabani asparagus adı buna uyabilir. Bitkisi yeşil ince dikenli olur. 2-Sarmaşık: Sürgünleri ileri derecede olgunlaşında yapraklanır. Rengi yeşil tonlarıdır. Dere kenarlarında nemli yerlerde olur. Her ikisi de yaygın olarak tavada yumurtalı yemek ve ayrıca sulu çorbası da yapılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
|
Alıntı:
Not: Sarmaşık kavrulurken çok karıştırılırsa daha acı olur. O yüzden fazla karıştırmam. Bir de tahta kaşık kullanırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar valla üzüldüm şimdik, madem yöresel yumurta yemekleriniz var neden yurta çeşitleri ve yumurta yemekleri bölümüne tariflerini yazmıyorsunuz. Bakarsınız dikkat çeker de denemek isteyen olur. Bak hala duruyorlar, hemen tarifleri yazmaya başlayın. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12195 Yumurta çeşitleri, Yumurta yemekleri Düzenleyen caucasus : 03-04-2009 saat 11:22 Neden: Link ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-03-2009
|
Hımmm Sağolun arkadaşlar mutlaka denicem |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Alıntı:
Bunlar Ege'nin spesiyalleri, Yumurta ise tuzu karabiberi, Canınız çektiyse bekleriz sizleri, Buyurunuz... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
|
Bu akşamın menüsü
Üstünüze afiyet bu akşam menüde körmenlerle beraber topladığım arapsaçı(rezene) ![]() ![]() turşu kavurma ![]() patatesli, pazılı omlet var. Resimleri ekliyorum)) ![]() ![]() Düzenleyen balbay : 03-04-2009 saat 20:34 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-02-2008
|
Kıbrıs da doğada oldukça yaygın bir bitki.Ayrelli diyorlar.Toplamakdan oldukça zevk alıyorum.Soğan ile kavurup üzerine yumurta kırmak yanında,sebze çorbasınada katıyoruz.Son zamanlarda kültürüde yapılmaya başlandı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2006
|
Oldukça lezzetli görünüyorlar. Ellerinize sağlık ![]() Yabani Kuşkonmaz yetiştirmesi kolay bir bitkiye benziyor. Ancak nasıl çoğaltılıyor bilmiyorum. Narlıdere'de görmüştüm. Mart ayından mayıs sonuna kadar bir teyze satıyordu. Narlıdere beko ile garanti bankasının arasında otobüs durağının orada. Çeşitli otları bulabilmek mümkün çarşamba ve pazar günleri olmuyor. Bahsedince kuşkonmazdan canım çekti ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-04-2010
|
valla yumurtalısı süperdir fotolardan acayip canım çekti |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Aydın'da yerel olarak yabani kuşkonmaza kedirgen denir, kedirgenleri köylüler şubat-mart aylarında toplar satarlar.Pişirme yöntemi genelde şöyledir.Elle yoklanarak kedirgenlerin sert odunsu kısmı ile yumuşak kısımları ayrılır.Yumuşak kısımlar yıkanır ,elle küçük parçalar halinde bölünür ve küçük doğranmış pırasalarla birlikte bol zeytinyağında kavrulur(soğan da konulabilir) ,pişince üzerine yumurta kırılır .Karabiber ve biraz da kırmızı pul biber ilavesiyle servis yapılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2008
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
/
Giriş Tarihi: 25-08-2010
|
Seferihisar da baharda satın almıştım, çok güzel di. Keşke İstanbul da da satılsa. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2012
|
Viyana da bu aylarda oldukca satiliyor beyazi da var ama hala cesaret edip yemis degilim . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-08-2012
|
Oldukça eski bir mesaj ama katkıda bulunayım. Aydın ve İzmir civarında kullanılan farklı isimleri şöyle: Kedirgen Keme Dikeni Tilki Kuyruğu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-08-2012
|
Birde pişiriliş olarak sarmaşığın acılığını azaltması için karıştırılarak pırasa **** soğanlada yapılabilir. Üzerine limon sıkıldığında çok daha lezzetli oluyor bence. Ayrıca Ödemiş'de önce patatesleri küçük küçük doğrayıp tavada pişirdikten sonra üzerine sarmaşık ilave edildiğini gördüm ki o da çok lezzetliydi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-06-2008
|
bitanede benden sizlerin yazdıgı kuşkunmaz bizde ASPARACA her nekadar bu ismi başka biryerde raslamadıysamdada bizde adparaca Düzenleyen omerr : 24-02-2013 saat 16:31 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
|
Ben yabani kuskonmazi buharda haslayip az zeytinyagi surulmus tavada izgara yapiyorum kofte, et vb yanina garnitur olarak, veya salatanin uzerine koyarak kullaniyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-01-2013
|
Sarmaşık dediğiniz bu ot galiba. Bizde acı tefek derler buna. hafif acımsıdır Tam adını bimiyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-02-2007
|
Selamlar. Aydınlı olmam sebebiyle Sapanca da kimsenin bilmediği Sarmaşık ve kedirkeni bol bol toplayıp ailece yedik.Şİmdilerde epey kişi baharda bakıyorum benim topladığım yerlerde bana bırakmadan süpürüyorlar hepsini. Panda nasıl yetiştiririm diye zormuş.Sonbaharda tohumlarını toplarsan ,2 sene sonra ürünü toplamaya başlarsın.Geç sonbaharda tabiatta bulunan pençe tabir edilen kökleriyle söküp bol gübreli gölgelik bir yere ekin ve unutun.İlk çıkan sapları toplamayın ve bol yanmış gübreyle besleyin kökleri.İyice coğaltıp sonraki seneler bol bol sürgünleri taze taze toplayıp afiyetle yiyin.(Sapancaya yolunuz düşerse pencelerden toplamanıza yardımcı olurum) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-05-2011
|
Pek bilinmeyen sarmaşık yemeği
Sarmaşığı biz sadece yumurtalı yapmıyoruz. Girit göçmeniyiz. Babaannemden kalan bir tarifi annemden öğrenip sizinle paylaşmak istedim. Sarmaşığın çok ara bir tat olduğuna inanıyorum. Alışkın olanlar çok sever olmayanlar ise pek sevmez. Biz çok seviyoruz ![]() MALZEMELER. 2 DEMET SARMAŞIK 1 ADET KÜÇÜK SOĞAN 1 ÇAY BARDAĞI SİRKE ( 2 DEMET İÇİN) 1 TATLI KAŞIĞI UN. ( Un tepeleme olmayacak, silme olacak) YAPILIŞI Önce soğan yağda kavrulur ve üzerine ayıklanan sarmaşıklar eklenir. Biraz kavurduktan sonra ( yaklaşık 5dk.) Otların seviyesine gelecek şekilde su ilave edilir. Sarmaşıklar çok yumuşamayacak şekilde pişirilir. Daha sonra Sirke, Un ve bir miktar tuz karıştırılıp, pişirilen sarmaşığın üzerine ilave edilip 5 dakika daha pişirilir. Hepsi bu kadar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili mandalinleerik, çok nadir pazarlarda rastladığım sarmaşığın nasıl pişirildiğini bilmiyordum. Şimdi alıp denemek lazım demek ki. Ama yazdığın gibi alışık olmayanlar sevmiyorsa sonucu baştan belli mi yoksa ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Hakkı abi hiç ot yemeyenler için dedim. Yani sadece sarmaşık için değil otların genelinde özellikle haşlamayla yapılan salatalarda acımsı bir tat var onun için yazmıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |