agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 2 Gönderen Nariel
  • 1 Gönderen TaFLaN

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-11-2008, 18:19   #1
Ağaç Dostu
 
alice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 231
sakarca (sütlücen) kızartması

sakarca/sütlücen kızartması

Karadenize özgü bir yemektir.
Sakarca doğal olarak yetişir.
Topraktan sökülen sakarcalar köklerinden arındırılarak iyce yıkanır.
Kısa bir süre haşlanır.
Haşlandıktan sonra sıkılarak (haşlama suyundan uzaklaştırılarak) yağ konulmuş tavaya ince tabaka olarak yayılır.
Pişme süresinin sonuna doğru üzerine yumurta kırılır.

Merak eden arkadaşlar için sakarca bitkisi
http://selince.selinozgur.com/images/sakarca0.jpg

Nivik kavurması (fırınlanmış darı unundan yapılmış mısır ekmeği içine ufalanırsa tadına doyulmaz),
Kabakucu kavurması,
Kaldırık kızartması gibi karadenize özgü birçok yemekler var.

Bu bitkilerin hepsini kendi bahçemizden topluyoruz ve annem pişiriyor , bana afiyetle yemek kalıyor.

 
alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 21:02   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
2 yıl olmuş bu başlığı siz açalı, bu bitkiye genel olarak körmen denir. Karadenizde soğan kısmı ege ve akdeniz de ki gibi gelişir ama sap kısmı fazlaca gelişip pırasaya benzemez. Karadeniz de 'SÜTLÜCEN' denmesinin sebebi, pişirilirken kök soğanı kısmının beyaz ve bamya salgısı gibi bir salgı salmasından dır. Ama bitki genel olarak körmen adı ile tanınır. Ege de sütlücen, sütlüyen, sütlüce adları ile adlandırılan bitki ise bodur kengel cinsidir ve eşşek(katır, beygir) marulu olarak da adlandırılır. Hafta sonu sizlere resimlerini de eklemeye çalışırım. Özelikle emziren anneler, meme kanseri, kadın hastalıkları, kadına has kist ve çeşitlerinde çok faydalı bir yardımcı tedavidir.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2010, 11:43   #3
Ağaç Dostu
 
sibel774's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2010
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 201
Galeri: 1
sakarcanın resmini yüklemek istedim ama olmadı. bu haftasonu bahçemizden annemle toplayıp dolaba koymuştuk. çok güzel oluyor haşlayıp süzülüyor daha sonra un ve yumurta ile harmanlanıp tavaya diziliyor bir kapak yardımıyla çevrilip her iki tarafı kızartılıyor. içine evde kalmış bayat ekmek kırıntılarınıda koyabilirsiniz. valla canım istedi şimdi

sibel774 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 10:32   #4
Yeni Üye
 
mmenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
Ben de resim göndermeye çalıştım ama olmadı..Hafta sonu Arnavutköy ormanlarından topladım.Belgrat ormanlarında da çok vardı.Daha pişirmedim.İlk defa deneyeceğim.Bir diğer adı da teke sakalı...

mmenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2010, 16:38   #5
Yeni Üye
 
LaGuEr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Galeri: 4


Okul bahçemizde her yıl Sakarca fotoğrafı çekerim, görünümü çok zarif bence

LaGuEr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2010, 02:45   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 5
ilginç...

ekşimtrak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2011, 23:09   #7
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,205
Galeri: 236
Geçen hafta İstanbul Kasımpaşa'daki meşhur Kastamonu(İnebolu) pazarından sütlücen aldım. Yaklaşık 1 hafta dolapta bekledikten sonra bugün pişirdik ve tuhaflığından yiyemedik. Sanki zehirliymiş gibi dilimizi,boğazımızı yaktı, sanki kuşburnu marmeladı yemişiz de dikenleri yapışmış gibi oldu. Çok rahatsız olduk ve attık.

Sorun ne olabilir sizce, ya da bu bitkinin tadı normalde böyle mi? (Önce haşladık, soğuyunca un-yumurta-tuz karışımıyla harmanlayıp kızarttık.)

Eklenen Resimler
  
_Esin_ ve dalya35 beğendi.
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2012, 01:08   #8
Ağaç Dostu
 
TaFLaN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2006
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 644
Galeri: 12
Sayın Nariel bir de mısır unuyla deneyiniz.

Nihal beğendi.
TaFLaN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2012, 20:41   #9
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,205
Galeri: 236
Mısır unuyla pişirilince fark ne oluyor? Bitkinin yakıcılığı gidiyor mu? Çok canım çekiyor ama bir daha yemeye cesaret edemiyorum.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019