agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   sakarca (sütlücen) kızartması (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/11533.htm)

alice 02-11-2008 18:19

sakarca (sütlücen) kızartması
 
sakarca/sütlücen kızartması

Karadenize özgü bir yemektir.
Sakarca doğal olarak yetişir.
Topraktan sökülen sakarcalar köklerinden arındırılarak iyce yıkanır.
Kısa bir süre haşlanır.
Haşlandıktan sonra sıkılarak (haşlama suyundan uzaklaştırılarak) yağ konulmuş tavaya ince tabaka olarak yayılır.
Pişme süresinin sonuna doğru üzerine yumurta kırılır.

Merak eden arkadaşlar için sakarca bitkisi
http://selince.selinozgur.com/images/sakarca0.jpg

Nivik kavurması (fırınlanmış darı unundan yapılmış mısır ekmeği içine ufalanırsa tadına doyulmaz),
Kabakucu kavurması,
Kaldırık kızartması gibi karadenize özgü birçok yemekler var.

Bu bitkilerin hepsini kendi bahçemizden topluyoruz ve annem pişiriyor , bana afiyetle yemek kalıyor. :)

balbay 09-03-2010 21:02

2 yıl olmuş bu başlığı siz açalı, bu bitkiye genel olarak körmen denir. Karadenizde soğan kısmı ege ve akdeniz de ki gibi gelişir ama sap kısmı fazlaca gelişip pırasaya benzemez. Karadeniz de 'SÜTLÜCEN' denmesinin sebebi, pişirilirken kök soğanı kısmının beyaz ve bamya salgısı gibi bir salgı salmasından dır. Ama bitki genel olarak körmen adı ile tanınır. Ege de sütlücen, sütlüyen, sütlüce adları ile adlandırılan bitki ise bodur kengel cinsidir ve eşşek(katır, beygir) marulu olarak da adlandırılır. Hafta sonu sizlere resimlerini de eklemeye çalışırım. Özelikle emziren anneler, meme kanseri, kadın hastalıkları, kadına has kist ve çeşitlerinde çok faydalı bir yardımcı tedavidir.

sibel774 25-03-2010 11:43

sakarcanın resmini yüklemek istedim ama olmadı. bu haftasonu bahçemizden annemle toplayıp dolaba koymuştuk. çok güzel oluyor haşlayıp süzülüyor daha sonra un ve yumurta ile harmanlanıp tavaya diziliyor bir kapak yardımıyla çevrilip her iki tarafı kızartılıyor. içine evde kalmış bayat ekmek kırıntılarınıda koyabilirsiniz. valla canım istedi şimdi :)

mmenekşe 31-03-2010 10:32

Ben de resim göndermeye çalıştım ama olmadı..Hafta sonu Arnavutköy ormanlarından topladım.Belgrat ormanlarında da çok vardı.Daha pişirmedim.İlk defa deneyeceğim.Bir diğer adı da teke sakalı...

LaGuEr 16-05-2010 16:38

http://i166.photobucket.com/albums/u...7/Baharnyz.jpg

Okul bahçemizde her yıl Sakarca fotoğrafı çekerim, görünümü çok zarif bence;)

ekşimtrak 11-07-2010 02:45

ilginç...

Nariel 23-04-2011 23:09

2 Eklenti(ler)
Geçen hafta İstanbul Kasımpaşa'daki meşhur Kastamonu(İnebolu) pazarından sütlücen aldım. Yaklaşık 1 hafta dolapta bekledikten sonra bugün pişirdik ve tuhaflığından yiyemedik. Sanki zehirliymiş gibi dilimizi,boğazımızı yaktı, sanki kuşburnu marmeladı yemişiz de dikenleri yapışmış gibi oldu. Çok rahatsız olduk ve attık.

Sorun ne olabilir sizce, ya da bu bitkinin tadı normalde böyle mi? (Önce haşladık, soğuyunca un-yumurta-tuz karışımıyla harmanlayıp kızarttık.)

TaFLaN 29-03-2012 01:08

Sayın Nariel bir de mısır unuyla deneyiniz.

Nariel 18-05-2012 20:41

Mısır unuyla pişirilince fark ne oluyor? Bitkinin yakıcılığı gidiyor mu? Çok canım çekiyor ama bir daha yemeye cesaret edemiyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025