agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/17597.htm)

günebakan 12-01-2011 12:49

Selenn'ciğim seninle tanışmak güzeldi. O güzel kaktüslerinin kayıplarına üzüldüm ama senin yeni güzellikler edineceğine eminim her ne kadar kendini engellesende. Yeni bir tane görünce insan dayanamıyor:)

selenn 16-01-2011 22:45

2 Eklenti(ler)
Thillandsia ionantha

Uzun zamandır başlığıma fotoğraf ekleyememiştim. Forumda dolaşırken bu türe ait bir başlık açıldığını görünce bendeki Thillandsia'nın fotoğrafını paylaşmak istedim.

Aslında benim sukulentlerden sonra en beğendiğim türler Thillandsialar. En çok ilgimi çeken özelliği ise gelişiminde toprağa ihtiyaç duymaması. Herhangi bir zemin üzerinde havadan aldığı nemle yaşamını sürdürüyor. Çok da dekoratif uygulamalar yapılıyor Thillandsialarla. Özellikle ağaç, mantar ve tahta yüzeylere iliştirilmiş halde sergileniyorlar.

Bendeki bu türün ismi Thillandsia ionantha. Bromeliaceae familyasından ve kökeni Güney Amerika.
Sukulentlere en benzeyen özelliği aydınlık mekanlara ve güneşli ortamlara bayılmaları. Fakat yaz aylarında direkt güneş ışığından korunması gerekli.

Su ve neme oldukça ihtiyaç duyuyorlar. Normalde haftada en az 2 kere yapraklarının spreylenmesi gerekli dense de gözlemlediğim kadarıyla bu yetersiz oluyor. Yaprak uçlarında kurumalar oluşuyor. Ben sulamayı geceden su dolu bir kaba bitkiyi iliştirilmiş olduğu mantarla atıyorum. Yaprakların tamamen suya batmış olmasına dikkat ediyorum. Sabah da sudan alıyorum. Bu sulama yöntemi ile çok da diri yaprakları oluyor. Bu işlemi haftada bir ya da iki kez yapıyorum, günlük olarak da spreyle nemlendiriyorum.

Aşağıda eklediğim ilk resim bitkinin çiçeklenme dönemi öncesi hali. İkinci resim ise sonbahar sonundaki çiçeklendiği zamanki durumu. Özellikle yaprakların renk değişimi ve çiçek renginin güzelliği sebebiyle bu bitkiyi paylaşmadan edemedim.


Eklenti 189025



Eklenti 189026

sariefe 17-01-2011 00:52

Sevgili selenn sizde kim bilir daha neler var! Bu muhteşem bir bitki. İlk defa gördüm ve çok beğendim. Karakteri, renk değişimi, çiçeği ilgi çekici. Dayım Almanya' ya çağırıp dururdu. Bense hep üşenirdim gitmeye. Son günlerde sürekli sebep vermeye başladınız bana. Sonu hayrola ;)

AizoaceaeFAN 17-01-2011 10:42

Sayın selenn, ilginç bitkiler Thillandsia lar. Özellikle çiçekleri muhteşem. Büyütme şekli çok hoş. Duvara bir aksesuar gibi asılmaları dekor olarak çok şık bence.. Güle güle büyütün.

Ayşe Yıldız 17-01-2011 10:51

Kökleri dışardan bakıldığında görünüyor mu yoksa üzerinde durduğu şeyin içine doğru mu büyüyor? Ben merak ettim şimdi.

günebakan 17-01-2011 13:47

Thillandsia lar harika görünüyor Selen'ciğim özellikle de ikinci resimdeki çiçek ve yaprak rengi çok güzelmiş. Yaprak rengi kırmızı mı yoksa çiçeklenirken mi bu rengi alıyor acaba?

Güler 17-01-2011 15:39

Selen dün Almanya'ya döndü. Vakit bulduğunda siteye girer ve sorularınıza cevap verir.

cey 17-01-2011 16:12

Selen hanım bayıldım son eklediğiniz çiçeğe, en son size yazdıktan sonra Ankara'da sera sera gezdim birkaç çeşit sukulent ve kaktüs aldım:) Aldıkça alasım geliyor da evde o kadar yer yok:) Ama buna bayıldım doğrusu, duvarlar müsait ne de olsa, birde Türkiye'de satan bir yer bulursam tabii:D

selenn 17-01-2011 16:45

Sevgili sariefe, üşenmeyin gelin Almanya'ya ama bu mevsimi tercih etmeyin. Seralar nisan sonu mayıs başı gibi şenleniyor:)) En iyisi yaz aylarında. Bildiğim birkaç sera var, yazın tüm haftasonları dolu. Yurtdışından turlar düzenleniyor bitki almak için. Eee şaşırmıyorum bu duruma, bu hastalık bulaştı mı sonu deliliğe varıyor:))

Sayın AizoaceaeFAN, çok ilginçler gerçekten. Dekoratif olarak o kadar güzel örnekleri var ki her gördüğümde hayran hayran inceliyorum. Eşim Paristeki bir tekstil fuarında bir standda görmüş. Standı süslemek için ağaç gövdesine yerleştirilmiş haldelermiş. Fotoğraflayamadığı için hala hayıflanıyor.

Sayın ayse afyonlu, kökleri çok ince ve mantara sarılmış haldeler. Yeni kök gelişimi bendekilerde pek olmadı. Ama zamanla olur diye tahmin ediyorum. Dekoratif olarak üreticiler bitkiyi bir tel ya da silikonla zemine sabitliyorlar ama doğal ortamlarında agaca kökler varsıtasıyla sarıldığını okumuştum.

Sevgili günebakan, yaprak rengi çiçeksiz halinde ilk resimdeki gibi yeşil. Çiçeklenmeden önce kızardı ve sonra da tomurcuk meydana çıktı. Yazık olan şu ki çiçeklerin ömrü çok kısa. Tormurcuğun tam açmış hali sadece 1 gün devam ediyor.

Sayın cey teşekkür ederim yorumlarınıza. Yeni bitki alma isteği malesef hiç bitmiyor. Ben kendimi zor da olsa bir süreliğine engelliyorum. Yer sıkıntısına çözümü ben aranjman olarak bitkileri saksılamakta bulmuştum. Kare saksılar da çözüm olabilir. Bu bitkiye Türkiye'de hiç rastlamadım ama "Air Plant" olarak da biliniyorlar. Umarım bulabilirsiniz.

bıcırık 17-01-2011 17:14

Sevgili Selenn sukullent ve kaktüsleri çok sevdiğin onların bakımına gösterdiğin özenden belli...Ama sevgin karşılıksız değil,onlarda seni çok seviyor ve sana en güzel hallerini sunuyorlar...Bu güzelliği ve görselligi görmek herkese nasip olmaz...Bizimle paylaştığın için çok teşekkürler....Sevgilerimle...

günebakan 17-01-2011 22:49

Çok teşekkür ederim Selen'ciğim çok güzelmiş gerçekten:)

aysahay 18-01-2011 15:48

Harika bir bitki. Değişik bitkiler insanı hep cezbediyor. Güle güle büyütün..

selenn 18-01-2011 23:41

4 Eklenti(ler)
Tillandsialara devam;

Bu da ağaç formunda hazırlanmış diğer birkaç türden oluşan grup.



hozat 19-01-2011 00:45

sevgili selenn,

Ha gayret! Göster o güzellikleri, göste ki biz de bulaşalım.

242 deki sukulentini gördükten sonra, papatya falı bakar gibi, bulaşsam mı, bulaşmasam mı? Diye saymaya başladım.

Nenice olarak, herşey gönlünce olsun,sevdiğin her sukulent seninle olsun diyerek sevgilerimi sunarım..

sariefe 19-01-2011 03:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sariefe (Mesaj 742944)
Sevgili selenn sizde kim bilir daha neler var!...

Ben dememiş miydim? :D Bir Erzurum bir Almanya. Şaşırmaya devam ;)

Sağlıklı bitkiler/günler dilerim.

mrmusti 19-01-2011 11:41

Çok güzel bir düzenleme Sayın Selenn,
Elinize de emeğinizede helal olsun. Güle güle büyütün..


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 744176)
Tillandsialara devam;

Bu da ağaç formunda hazırlanmış diğer birkaç türden oluşan grup.




selenn 19-01-2011 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hozat (Mesaj 744190)
sevgili selenn,

Ha gayret! Göster o güzellikleri, göste ki biz de bulaşalım.

242 deki sukulentini gördükten sonra, papatya falı bakar gibi, bulaşsam mı, bulaşmasam mı? Diye saymaya başladım.

Nenice olarak, herşey gönlünce olsun,sevdiğin her sukulent seninle olsun diyerek sevgilerimi sunarım..

Sayın Hozat, bence de bulaşın. Zaten sizin çiçeklenmiş Aeonium'unuzun resmini gördüm, harika... Hele Bodrum'daki iklim uygunluğuyla sizi hiç yormazlar. Papatya falında bulaşsın da çıktı. Ne diyeyim ben artık:) Sevgiler.

Sayın sariefe, teşekkür ederim sözleriniz için.
Sayın mrmusti, teşekkür ederim fakat yanlış anlaşılmayayım bu formu ben vermedim. Tillandsia üreticisi Alman bir ailenin emeği ve zevkiyle hazırlandı. Tabi uygun materyalleri temin etme şartıyla gerisi yaratıcılığa kalıyor. Denemek lazım, çeşitli dekoratif uygulamalar yapılabilir.

mrmusti 19-01-2011 17:20

Sizin elinizde daha neler olmazki?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 744472)
Sayın Hozat, bence de bulaşın. Zaten sizin çiçeklenmiş Aeonium'unuzun resmini gördüm, harika... Hele Bodrum'daki iklim uygunluğuyla sizi hiç yormazlar. Papatya falında bulaşsın da çıktı. Ne diyeyim ben artık:) Sevgiler.

Sayın sariefe, teşekkür ederim sözleriniz için.
Sayın mrmusti, teşekkür ederim fakat yanlış anlaşılmayayım bu formu ben vermedim. Tillandsia üreticisi Alman bir ailenin emeği ve zevkiyle hazırlandı. Tabi uygun materyalleri temin etme şartıyla gerisi yaratıcılığa kalıyor. Denemek lazım, çeşitli dekoratif uygulamalar yapılabilir.


zeynim 19-01-2011 19:01

selenn Hanım kaktüsleriniz çok güzel resimleri de çok güzel. İnşallah bende böyle güzel kaktüsler yetişdiririm. Aldıklarım önce iyi oluyor sonra sağlığı bozulmalar gösteriyor. Suyunada dikkat ediyorum ama genede bozuluyor.

selenn 19-01-2011 20:30

Sayın zeynim, malesef bozulmalar hepimizin zaman zaman kaktüs ve sukulentlerinde oluyor. Hatayı nerede yaptığımızı tespit edersek sanırım sorunu daha kolay giderebiliriz. Su bu bozulmaların tek nedeni değil, birçok sebebe bağlı olabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir size.

zeynim 20-01-2011 06:36

cevabınız için teşekkür ederim. saksıları aldığımda çok küçük olduğundan değişiklik yapıyorum annemde o yüzden bozuluyor diyor.

skaraca 20-01-2011 09:31

Sayın Selenn,

Thillandsia ionanth fotoğraflarını yayınladığınızda görmüş ve birşeyler yazmayı düşünmüştüm. Bugün ağaç formunda yapılan düzenlemeyi gördüm. Sayfayı kontrol ettiğimde yazmadığımı farkettim. Demekki dalgınlığıma gelmiş.

Gerek 242, gerekse 253. mesajlardaki bitkiler çok güzel ve değişikler. Sanırım bitki topraktan çok köklerinin minik olması nedeniyle bir başka ortamda nemlendirilerek yaşatılabiliyor. Güle güle büyütün.

Ayşe Yıldız 20-01-2011 09:36

Sayın Selenn, sormak istediğim bir soru daha olacak Thillandsia ionanth hakkında. Sadece nem besin öğelerini karşılıyor mu? Bu değerleri bitkiye kazandırmak için başka neler yapıyorsunuz?

sevim.K 20-01-2011 10:43

Sevgili selenn sukulentlerin cam önündeki görüntüleri çok güzeldi umarım kaybettim dedikleriniz onlar değildir çok üzülürüm kendiminkiler zarar görmüş gibi. Thillandsia düzenlemesi çok güzelmiş. Bakınca insana "al beni "diyor:)

Vildan Sönmez 20-01-2011 12:25

Sevgili Selen bu güzellikler Sevim Hanım'ın dediği gibi kanımıza giriyor.:o:o
Şöyle bir araştırdım, bu sitede satış yapıyorlar.


http://www.karnivores.com/en/tilland...ionantha-rubra

selenn 20-01-2011 20:19

Sayın ayse afyonlu sadece nem yeterli oluyor, bahar aylarında da çok nadiren seyreltilmiş sıvı çiçek besini ile spreyliyorum ama satıcının söylediğine göre çok da besin desteği şart değilmiş. Olmazsa olmazları aydınlık ve bol ışık.

Sayın sevim.K cam içindekilerde neyse ki pek bozulma yok. Bu kış bizi kar bayağı zorladı. Tam geçti derken dün gece tekrar yağdı. Geçen kış oldukça zarar gördü bitkilerim. Bu sene daha temkinli davranıyorum. Sanırım cam içine almam mayıs gibi olur.

Sayın skaraca evet kökler çok ince ve bugün baktım ki yeni köklenme var gibi. Daha evvel yeni kök vermediğini yazmıştım ama bugün tekrar sularken inceleyince kök oluşumunu farkettim. Nemden ve ışık olduktan sonra bitki rahatlıkla gelişiyor.

Sevgili Vildan Hanım air plant olarak da bakın çok türleri var. İlgili çok sera çıkıyor nette. Bakın burada çok çeşit var mesela.

selenn 20-01-2011 20:25

1 Eklenti(ler)
Bu da bizim ufaklığın Tillandsiaları ama çiçeği biz Türkiye'deyken açmış ve geçmiş. Malesef göremedik. Deniz'e çiçek sevgisini ve bakımını aşılamak için almıştım. Hoş canı her su ile oynamak istediğinde "susamış susamış" diye geliyor ya neyse...

Eklenti 189574

limon 21-01-2011 00:54

Deniz "susamış mı deyo?" ;)

Şimdi bunları göstermek çok mu gerekliydi yani?

"Bahçe duvarına da yapışık yaşar mıymış bunlar?" diye sorarak konuya ufak ufak giriş yapayım. ;)

selenn 21-01-2011 00:57

Yaşamaz mı hem de çok güzel yaşar:))

Cumhur Tonba 21-01-2011 01:01

Bu kaktüscüler varya, bu kaktüscüler. insanı deli edecek.

asumandilek 21-01-2011 01:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 745251)
Bu kaktüscüler varya, bu kaktüscüler. insanı deli edecek.


Kaktüsçüler de deli oluyor abi böyle güzel şeyler gördükçe. :)

Sevgili Selen, paylaştığın bu güzelliklerle yeni bi tür hevesiyle dolu bir kuyunun içine attın bizi. :) Bulduk bulduk, bulamadık iflah olmayız artık. Hepsi çok güzel Allah nazardan saklasın. Sevgiler...

Cumhur Tonba 21-01-2011 01:44

Çok haklısın asumandilek. Sen kuyuya düşmüşsün. Artık zor iflah olursun. Ben de bir kaktüs bile yok, bazen rüyama giriyorlar. Bir de olursa ne yapacağım ben onu düşünüyorum. Yandım ben yandım..

Cumhur Tonba 21-01-2011 02:24

Baksanıza, neler neler okuyorum. Nereleri takip ediyorum.

KAKTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİNİN PÜF NOKTALARI:

Kaktüsler özel bahçıvan bakımı gerektirmeyip, bakımı en kolay olan bitkidir.
Sulama : Sağlıklı kaktüs yetiştirmek için en dikkat edilmesi gereken konu sulamadır. Suyu bünyelerinde depolaya bilmeleri nedeni ile uzun süre susuz kalabilirler. Aylarca susuz kalsalar bile ölmezler. Bu yüzden kaktüs, toprağı tamamen kuruyunca sulanır. Sulama toprak suya tamamen doyuncaya kadar yapılır. Yaz aylarında ortalama yedi sekiz günde bir sulanır. Eğer elimizdeki kaktüsü öldürmek istiyorsak her gün sulamamız yeterli olacaktır. Bahar ayları daha serin olduğu için sulama 15-20 günde bir yapılır. Kaktüsler kışın sulanmazlar. Bahçeye dikilen kaktüslerin yağmur suyunun göllenmeyeceği tümsek yerlere dikilmesi kaktüsün kışın yağmur sularından etkilenmesini engelleyecektir. Ayrıca kaktüsler kaktüse göre bol su isteyen bahçe bitkileri ile beraber aynı yere dikilmemeli, ayrı bir kaktüs köşesi hazırlanmalıdır.

Işık : Kaktüslerin yaprakları olmadıkları ve fotosentez alanlarının az olması nedeni ile bol güneş ışığına ihtiyacı vardır. Gün boyunca direk güneş ışığı alan yerlerden ziyade bol aydınlık yerlerde yetiştirmek kaktüste meydana gelebilecek güneş yanıklarını önleyecektir.

Sıcaklık : Çöl bitkisi olan kaktüsler 50 C derece gibi yüksek sıcaklıklara dayana bilirler. Kışın –5 dereceye kadar tolerans gösterebilirler. Sıfır derecenin altına düşen bölgelerde kaktüsler bahçeye dikilmemeli, salon bitkisi olarak yetiştirilmelidir.

Toprak : Toprak istekleri kum oranı fazla olan topraklardır. En iyi kaktüs toprağı 1 birim(toprak), 1 birim(kum), 1 birim(ahır gübresi) şeklinde hazırlanan harçtır. Bununla beraber sadece torf da kullanılabilir.

Bahçeye dikilecek kaktüslerin ise toprağı kumla karıştırılarak çok iyi hazırlanmalı ve drenajı iyi sağlanmalıdır.

Yani yavaş yavaş hazırlanıyorum galiba.


Temel Bilgiler
.Kaktüs Hakkında Kaktüsler o kadar yavaş büyürler ki, bu yüzden dünyanın en değerli bitkisidir. Yavaş büyümesi nedeni ile sabrı ve uzun süren sevgiyi ifade eder.


Kaktüs nedir?

Kaktüsler o kadar yavaş büyürler ki, bu yüzden dünyanın en değerli bitkisidir. Yavaş büyümesi nedeni ile sabrı ve uzun süren sevgiyi ifade eder.

Kaktüsler samimidir, gizlisi saklısı olmaz, içinde ne varsa zaten görünür. Bu yüzden samimiyeti ifade eder.

Kaktüsler birazda aykırıdır, hemen her şeye kabullenmezler. Soğuğa-sıcağa, susuzluğa hemen teslim olmayıp direnirler. Diğer bitkilerden daha farklıdır.

Kaktüsler dünyanın en narin çiçeklerini açarlar.

Bu arkadaşlarıda Kaktüs Cennetinde yakalayıp, bilgi alacağım.
Arzu Kasapoğlu.Asuman Altun Kısa.Ayhan Yüksel.Ayla K. Güngör.Bahçe Bitkileri.Binnur Derinyol.Ceyda Inan.Emine Begüm Akköse Boran
.Esra Gökcel Akin.Fatma Dundar Demir.Hacer Esenoğlu.Hakkı Şen.Hatice Tarhan.Orkun Kırcı.Rukiye Mert Vural.Sara Guvenir.Sevim Irmak.Sonia Varol.

Cumhur Tonba 21-01-2011 10:33

Bu güzellikleri kıskanmamak mümkün mü?

PlentyPlant 21-01-2011 15:08

Çok uzun bir ara verdiniz Sayın Selenn, bir daha yapmayın lütfen. :)

Güler 21-01-2011 19:14

2 Eklenti(ler)
Sevgili selenn'i biraz kızdırayım.

Selen marketlere gittiğinde kaktüs reyonlarını dolaşırken o mini mini şeylerin üzerine iğne batırılarak konan yapay çiçeklere çok kızar, eğer kimse görmüyorsa onları birer birer çıkartır, canlarının yandığını düşünür.

Bugün ben de kaktüslere bakarken bu manzara ile karşılaştım, aklıma selenn geldi. Şapkaları, gözlükleri, yapay çiçekleri sökerdi diye düşündüm.


asumandilek 21-01-2011 23:44

Yılbaşında bahausda görmüştük bu şapka takılmış hallerini. Hepsini koparıp atmak için neler vermezdim. Uzun müddet gözümün önünden gitmemişti. Hatta dilek ve şikayetler bölümüne de bu insanlarla çalışmayın lütfen diye yazdım ama kim beni ciddiye aldı ki acaba.

selenn 22-01-2011 01:22

Hadi yapay çiçekleri saplıyorlardı yetmiyormuş gibi şimdi de şapka mı giydirmişler? Pes doğrusu. Ticari kaygılar neler yaptırıyor en basit örnekleri bence bu fotoğraftaki sunumlar.

Yine de teyze kaktüslere ait reyonlarda dolaştığını bilmek güzel. Hadi bir tane şapkalı da sen alsaydın belki devamı gelirdi:)

Sayın Plenty Plant malesef uzun bir ara vermek mecburiyetinde kaldım. Dil okulu, sınavlar derken siteden uzak kaldım. Okul bittiğinden beri kendimi siteye sık girerek affettirmeye çalışıyorum.

Cumhur Bey araştırma, bilgilenme kısmı tamam gerisi bir kaktüs edinmeye kalmış. Bir tane edindikten sonra gerisi nasıl olsa geliyor:)

selenn 22-01-2011 01:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asumandilek (Mesaj 745670)
Hatta dilek ve şikayetler bölümüne de bu insanlarla çalışmayın lütfen diye yazdım ama kim beni ciddiye aldı ki acaba.

Sevgili asumandilek, ben de çok rahatsız oluyorum ki bitkilere yapay çiçek saplamalarına, silikonla bitkiye zarar vere vere abuk subuk aksesuarlar yapıştırmalarına. Çok defa şikayet mailleri attım aynen sizin itirazınızı belli ettiğiniz gibi. Dikkate bir satıcı aldı verdiği cevap da; bu şekilde daha fazla satış yaptıklarıydı. Acı gerçekten, ben de artık mail falan atmıyorum. Gördükçe saplanan yapay çiçek kürdanlarını çıkarıp atıyorum.

Cumhur Tonba 23-01-2011 00:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 745686)

Cumhur Bey araştırma, bilgilenme kısmı tamam gerisi bir kaktüs edinmeye kalmış. Bir tane edindikten sonra gerisi nasıl olsa geliyor:)

Selenn,
İnan korkuyorum. Ben ya hep, ya hiç familysındanım karekter olarak. Bir başlarsam durabileceğimi zannetmiyorum. Halâ düşünme aşamasındayım. Eğer başlarsam çekeceğiniz var. Söylemedi demeyin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024