agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/17597.htm)

selenn 06-10-2009 01:36

selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim
 
1 Eklenti(ler)
Bir arkadaşım 2006 yılında bana aşılanmış bir kaktüs hediye etti ve ne olduysa o hediyeden sonra oldu.

Baktım ki çok nazlı değil, ışık görsün, belli aralıklarla sulansın yetiyor hadi dedim bir tane de ben alayım. Derken önce cam içleri doldu, sonra balkona raflar ilave edildi şimdi tabiri caizse hastalık haline dönüştü.

3 seneye yakın bir zamandır ilgimi çeken kaktüs ve sukulent türlerini toplamaya çalışıyorum, buna koleksiyon nedir mi şüpheli çünkü amatörce hala nerede, neyi, nasıl yapacağımı öğrenmeye devam ederek kimi zaman bitkiyi kaybederek, kimi zaman da olduğundan daha iyi hale getirerek devam ediyorum.

Bu siteden çok bilgi edindim, sizlerle bilgi alışverişinde bulunmaya devam ettikçe de öğrenmeye devam ediyorum.

Bu başlıkta sizlerle kaktüs ve sukulentlerime ait birkaç fotoğrafı paylaşmak istiyorum.

Fotoğrafını eklediğim bu kaktüs çok uzun zaman aradıktan sonra tesadüfen bir bitki fuarında karşıma çıktı. Satıcısı yüzümdeki sevinci görünce biraz garipseyince çok sevdiğim ve aradığım bir tür olduğunu izah etmek zorunda kaldım. Çok minik şuanda umarım ileride gelişip çiçeklendiğini görebilirim. İşte Mammillaria luethyii.

Eklenti 106473

Meksika kökenli, tek gövde olarak ya da kümeleşerek gelişen bir tür. Kümeleşirse genellikle 7 gövdeye ulaşabiliyor. Gövde renginin canlı yeşil kalması için aydınlık, bol ışık alan bir yerde konumlandırılması gerekli. Aksi taktirde rengi daha solgun oluyor.

Nisan ayı gibi eflatun tonlarında çiçekleniyor. Kolaylıkla tohumdan yetiştirilebileceği gibi aşı olarak da temin edilebiliyormuş. Daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.

selenn 06-10-2009 01:51

1 Eklenti(ler)
Kalanchoe thyrsiflora

Güney Afrika kökenli ve Crassulaceae familyasına ait bir tür. Güneşli ve yarı gölge ortamlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Kışın susuz ya da az miktarda sulanması gerekiyor.

Yaprakları grimsi yeşil üzeri pudralı gibi ve uçlarındaki kırmızı hat ile Kalanchoelar arasında dikkat çeken bir bitki.

Sonbahardan bahar sonuna kadar sarı açan çiçeklerini görmek mümkün. 1 metre civarında uzayan çiçek sapı çiçekleri geçtikten sonra kuruyor.

Üretimi tohumla ya da yaprak çelikleriyle yapılabilir.

Eklenti 106474

selenn 06-10-2009 02:03

1 Eklenti(ler)
Sansevieria cylindrica

Sansevierialar çok sevdiğim türler. Bakımları oldukça zahmetsiz. Yarı gölge yerlerde çok rahat dibinden verdiği yavrularla çoğalıyorlar.

Bu cylindrica'ya yeni sahip oldum. Aldığım yerde biraz bakımsız kalmış ve fotoğrafta da görülebileceği gibi uçlarında kurumalar oluşmuş.

Yaprakları silindir şeklinde ve 1 metreye kadar ulaşabiliyor. Genellikle bu yaprakları örüp uçlarından tutturuyorlar. Aksi taktirde çevresine sert yaprakları ile çok fazla yayılma yapabiliyor.

Dipten çıkan ilk yaprak normal Sansevieria yaprağı gibi düz formda ikinci yapraktan itibaren silindir formuna kavuşuyor.

Eklenti 106476

selenn 06-10-2009 02:23

1 Eklenti(ler)
Bursa'dan Almanya'ya taşınma durumumuz meydana çıktığında aklıma ilk gelen soru "kaktüslerim ne olacak" idi. Biraz sıkıntılı bir süreç oldu. 6 aylığına Bursa'daki bir yakınım kaktüslerimle ilgilendi ve sonrasında bir nakliye firması ile Almanya'ya bitkilerim geldiğinde birçoğunun durumu kötüydü.

Türkiye ve Almanya arasındaki iklim değişikliğinden henüz tam olarak toparlanmış da değiller. Bu süreçte bir de kırmızı örümcek ile savaş verdik. Neyse ki şimdilik örümcek derdimiz yok gibi. Burada ufak bir bahçemiz var ama kaktüsler için buradaki hava koşulları pek uygun değil. Birçoğu sürekli yağıştan olumsuz etkilendiğinden mecburen bazı türleri evde muhafaza ediyorum. Yer sıkıntısını engellemek için aynı türleri ve benzer istekteki bitkileri bir aranjmanda toplamakla çözüm buldum.

Echeverialardan oluşan bir aranjman...

Eklenti 106477

selenn 06-10-2009 02:35

2 Eklenti(ler)
Bu ise eşimin bana süprizi olan Crassula Buddha's Temple. Aradığım bir tür olduğunu bildiğinden Haziran ayında düzenlenen kaktüs fuarından almış.

Formu çok hoşuma gidiyor. Güney Afrika kökenli ve Crassulaceae familyasından. Don olayına karşı hassas. Yarı gölge yerlerde gelişimi daha hızlı oluyor. Susuzluğa toleranslı fakat aşırı susuz dönemlerde yaprak dizilişlerindeki düzen bozulabiliyor. Yazın düzenli sulamak gerekli.

Yaprak çelikleri veya dipten gelen sürgünlerle ürüyor.

Eklenti 106480

Eklenti 106481

Güler 06-10-2009 10:42

Sevgili selenn, kaktüsler ilgi alanımın dışında olmasına rağmen (esasında çok seviyorum ama baş edemeyeceğimi bildiğim için pek girmek istemiyorum) fotoğraflarını çok beğendim.

Mammilliaria luethyii diye dilinden düşmeyen demek bu, ama ben Kalanchhoe thyrsiflora'yı daha çok beğendim.

Ellerine sağlık.

Günüm 06-10-2009 11:05

Sevgili selenn harika bir başlık olmuş. Lütfen altına ekleme yapmaya devam et. Bu türleri, hem resimlerden görüp hem de senin bilgilendirmelerin ile tanımış oluyoruz.

İlkin 06-10-2009 11:17

Sevgili selenn elindeki türleri tanıtman çok hoş olmuş. Zevkle okuyorum devamını da getir mutlaka. ;) Bu arada Mammilliaria luethyii'yi bulmana inanılmaz sevindim. Ben de görsem seninle aynı tepkiyi kesin verir, satıcıyı şaşırtırdım. Crassula Buddha's Temple da çok güzelmiş. Tüm türlerine mutlu mutlu bakmanı dilerim. Sevgiler...

Sebahattin Sargın 06-10-2009 11:38

Bu yazı dizisi gibi olmuş Sevgili Selen Hanım ;)

Çok güzel ve bilgilendirici, fotoğrafların çekim kalitesi ayrı bir güzel olmuş zaten. Yeni türlerinizi ve bilgilerinizi merakla bekliyoruz...

Sevgiler ;)

mehtap051 06-10-2009 12:41

Selen kaktüs ve sukulentlerinin devamını bekliyorum.Çok güzeller.Açıklama ve resim de güzel bir düşünce.Bana göre sende daha çok kaktüs ve sukulent var.Bizleri bekletmeden onları da paylaşırsın sanırım.

selenn 06-10-2009 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 506978)
kaktüsler ilgi alanımın dışında olmasına rağmen esasında çok seviyorum ama baş edemeyeceğimi bildiğim için pek girmek istemiyorum.

Teyzeciğim tüm ısrarlarıma rağmen bir türlü seni de kaktüslere bulaştıramadım. Nihayet "çok seviyorum" cümlesini duydum ya senden bu da benim için yeterli.

Adalet Yağcı 06-10-2009 12:55

Sevgili Selenn, ben de teyzeniz gibi kaktüslerden uzak olmayı tercih ediyorum :(
Ama sizin yüklediğiniz fotoğraftakiler gerçekten çok güzeller ve ilginçler, bazı türleri ilk defa görüyorum sayenizde :)
Sanırım daha pek çok çeşidi sizinle birlikte öğreneceğiz, ellerinize emeğinize sağlık.

selenn 06-10-2009 13:05

Sevgili arkadaşlar kaktüs ve sululentlerimi dolayısıyla da açtığım başlığı beğenmeniz beni çok sevindiriyor. Güzel mesajlarınız için teşekkür ederim.

Bitkilerle neredeyse ailece haşır neşir olmuş durumdayız. Bitkileri yetiştirmesi benden fotoğraflaması eşimden:) Bazı fotoğraflar gece çekildiği için biraz karanlık, aslında güneşli bir havada çekebilsek daha doğrusu güneş biraz yüzünü gösterse daha iyi olacak ama napalım...

Sevgili Günüm, Sebahattin Sargın, mehtap051 zamanla yeni resimler eklemeye devam edeceğim. Bilgilendirme konusunda genel birkaç şey yazıyorum. Sadece fotoğraf eklemek bana anlamsız geliyor. Aslında nerede neyi yanlış yaptığımızı da paylaşırsak hep birlikte doğruyu buluruz diye de düşünüyorum.

Sevgili İlkin Mammillaria luethyii'nin karşıma çıktığı yer bir bitki fuarıydı. Pek fazla kaktüs ve sukulent olmadığı için görünce çok şaşırdım. Tepkim galiba biraz fazla kaçtı ki satıcı yüzüme çok şaşırarak baktı. Çok sevdiğim ve istediğim bir tür olduğundan satıcının hakkımda ne düşündüğünü pek de umursamadım:)

selenn 06-10-2009 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 507066)
Sevgili Selenn, ben de teyzeniz gibi kaktüslerden uzak olmayı tercih ediyorum :(
Ama sizin yüklediğiniz fotoğraftakiler gerçekten çok güzeller ve ilginçler, bazı türleri ilk defa görüyorum sayenizde :)
Sanırım daha pek çok çeşidi sizinle birlikte öğreneceğiz, ellerinize emeğinize sağlık.

Adalet Hanım kimbilir belki size de sevdirebilirim:)

selenn 06-10-2009 17:54

1 Eklenti(ler)
Sedum burrito

Crassulaceae familyasından Meksika kökenli bir sukulent türü. Sarkıcı özelliği ile askılı saksılarda çok güzel duruyor.

Susuzluğa son derece dayanıklı. Güneşli yerlerde hızlı gelişebildiği gibi gölge ve yarı gölge ortamlarda da sorun yaşamıyor. Bol güneş alan bir yerde muhafaza edersek yaprakları yeşilden mavi tonlarına doğru dönüşebiliyor. Kapalı mekanlarda yetiştirmeye uygun. Gübreye çok fazla ihtiyaç duymuyor. Sorunsuz bir sukulent türü.

Sedumlara dokunmak biraz sıkıntılı çünkü üzüm tanesini andıran yaprakların gövdeden kopup düşmesi çok kolay oluyor. Fakat yaprak ya da gövde çelikleriyle üretimi çok kolay olduğundan kopan parçalardan hızla yeni bitki elde edilebilir.

Bahar aylarından itibaren pembe renkli çiçekleri ile daha gösterişli oluyormuş fakat ben henüz çiçeklenmesine şahit olamadım.

Biraz boy attıktan sonra asılabilecek bir saksıya taşımayı düşünüyorum.

Eklenti 106700

M.Sema 06-10-2009 23:06

Sevgili Selenn, ellerine sağlık çok güzel bir başlık olmuş. Hem gözümüze hem de beynimize hitap etmişsin. Devamını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Nejla K. 07-10-2009 00:13

Sevgili Selen, çok sıcak bir şehirde yaz tatilinde iken bir sürü çiçeğini kaybetmiş biri olarak, birkaç aydan bu yana kaktüs ve sukulentlere merak sarmış biri olarak, sizinkileri çok beğeniyorum. Sizde gördüklerimi buralarda arama çalışmalarım sürüyor. O kadar güzeller ki size kaktüslerinizle mutlu bir hayat diliyorum.

selenn 07-10-2009 00:34

Sayın M.Sema güzel sözleriniz için çok teşekkürler.

Nejla Hanım çiçeklerinizi kaybettiğinize üzüldüm ama eminim kaktüs ve sukulentleriniz Aydın'ın iklim şartlarında çok kolay gelişeceklerdir. Uzun bir müddet susuz kalsalar da bu onlar için çok sorun yaratmaz. Umarım beğendiğiniz türleri en kısa sürede temin edersiniz.

esen 07-10-2009 18:27

Sevgili Selenn, fotoğraf makinenin markası ne? Macro modunda mı çekiyorsun?

selenn 07-10-2009 19:02

Sevgili esen, evde herkesin kendine ait bir hobisi var. Benimkisi malum kaktüs ve sukulentler eşiminki ise fotoğraf çekmek. Üstteki mesajımda da yazdığım gibi bitkileri yetiştirmesi benden fotoğraflaması eşimden:))

Bu sayede o da bir şekilde bitkilerle haşır neşir oluyor. Çoğunlukla o fotoğraflarını çekiyor ama onun çekemeyeceği ortamlarda da ben fotoğraflıyorum.

Makinemizin markası ve modeli; Canon EOS 450D. Macro çekim yapıyoruz ve macro çekim için kullandığımız lens Sigma 18-50 mm F:2.8 Macro.

selenn 07-10-2009 20:25

1 Eklenti(ler)
Peperomia caerata

Meksika kökenli ve Piperaceae familyasına ait bir tür. Kimi kaynaklarda Afrika kökenli olduğu da belirtiliyor.

Birkaç türü sukulent sınıfına girse de bu türlere seralarda rastlamak nadir bir durum.

Peperomialar arasında ev içerisinde sıklıkla yetiştirilen tür P.caerata. Kalın, koyu yeşil, kıvrımlı yaprak yapısı ile yapraklarının arasından çıkan çiçek sapı güzel bir renk farkı oluşturuyor.

Evimde cama yakın, aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde duruyor.
Yarı gölge ortamları seviyor.

Çok fazla suya da ihtiyaç duymuyor. Altında direnaj deliği olmayan seramik bir saksıda olduğundan su miktarına dikkat ederek suluyorum. Saksı harcının altına da iki sıra çakıl taşı yerleştirdim. Bu sayede kökleri fazla suya maruz kalmıyor.

Üretimi yaprak çelikleri ile yapılabiliyormuş fakat ben henüz üretmedim.

Eklenti 106931

Günüm 07-10-2009 21:19

Buna bayıldım sevgili selenn.

Güler 07-10-2009 21:19

Selen bana sorarsan ben buna, otostop çiçeği derdim. Sanki otostop yapan el gibi. :p

selenn 07-10-2009 22:14

Teyze hiç bu açıdan bakmamıştım. Çok güldürdün beni.

Sevgili Günüm, Bauhaus'da bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Ara sıra gittiğimde orada gördüğü hatırlıyorum.

selenn 08-10-2009 20:04

1 Eklenti(ler)
Hoya compacta 'Regalis'

Eklenti 107111

Son olarak Grugapark'da düzenlenen bitki fuarından yaprak formunun güzelliğine kapılıp aldığım bu bitkiyi incelerken davetsiz bir misafirle karşılaştım.

Unlu bit!!! Şuanda çok fazla sarmış durumda değil ama yapraklarının kıvır kıvır ve sık halini göz önünde bulundurunca can sıkıcı. Muhtemelen bitkiyi satın alırken de bitliydi ama dikkat etmemişim. Bu da bir ders oldu.

Genelde Kalanchoe blossfeldianalarda ortaya çıkardı ve Mine Hanım'ın arap sabunlu, yağlı solüsyonu ile kontrole alıyordum.

Burada arap sabunu bulmak biraz güç olduğundan sıvı bir sabunla deneyeceğim formülü. Kontrole almasına alırız ama diğerlerine de geçtiyse zor olacak. Bunu düşünmek bile keyfimin kaçmasına yetiyor.

selenn 08-10-2009 20:07

4 Eklenti(ler)
Davetsiz misafirin kendisi ve marifetleri;

Eklenti 107114

Eklenti 107115

Eklenti 107117

samarra 08-10-2009 20:13

hepsi çok güzel sağlıkla büyütün

ShiN3 08-10-2009 20:23

gercekten cok güzel bir çalışma öncelikle eline saglık.
Kalanchoe thyrsiflora isimli çiçek gercekten muthiş bir bitki cok hosuma gitti alev topu gibi yaprak uçları ne güzel.

muhikan 08-10-2009 22:37

İçten olduğu belli olan yazılarınız ve çiçeklerinin güzelliği için size teşekkürler, fotoğrafların güzelliği için de eşinize teşekküler..

kartalpin 08-10-2009 23:06

Lütfen devam Selen hanım lütfen devam..

Arzu Kasapoğlu 08-10-2009 23:42

Sevgili selenn, ne zamandır kaktüslerini merak ediyordum. Beklememize değmiş, çok güzeller :) Kaktüslerini hem resimleyip hem de onlar hakkında bilgi vererek hepimize de örnek oldun aslında, teşekkürler.

Bu arada eşinin de ellerine sağlık. Yenilerini dört gözle bekliyoruz.

Faruk 09-10-2009 00:29

Selen hanım elinize emeğinize sağlık. Çok güzel kaktüsleriniz var...

selenn 09-10-2009 15:40

Sayın ShiN3 öncelikle aramıza hoşgeldiniz. K.thyrsiflora'yı beğendiğinize sevindim. Yapraklarının kızarıklığı gerçekten alev topunu andırıyor. Güneş görmesi ile bağlantılı olarak daha da kızarıyor. Umarım siz de en yakın zamanda sahip olursunuz.

Sn. muhikan yazılarımı içten bulmuşsunuz, öyle olmaya çabalıyorum çünkü bu forumdaki ortamımız bunu gerektiyor. Bitkiler adı altında çok güzel dostluklar kurduğumuza ve paylaşımda bulunduğumuza inanıyorum.

Güzel mesaj ve yorumlarınız için çok teşekkürler.

selenn 09-10-2009 15:44

Sayın kartalpin, bir gittiniz pir gittiniz. Üzdünüz bizi. Hazır sizi yakalamışken hoşgörünüze sığınıp biraz sitem edeyim dedim ama mesajınızı gördüğümdeki sevincimi de yazmadan geçemeyeceğim.

Umarım yine buralarda olursunuz ve bizi güzel hikayelerinizden mahrum bırakmazsınız.

selenn 09-10-2009 15:49

Sayın Faruk çok teşekkürler. İnanıyorum ki paylaşımlarımızla beğenilerimiz oluşacak ve hepimizin zamanla kaktüs ve sukulent sayısı da artacak.

Sevgili Arzu Hanım, kaktüslerimi beğenmenize sevindim. Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler.

denizkedisi 23-10-2009 22:56

Sevgili selenn,çok güzel kaktüsleriniz var.İçim açıldı.Peki onların saksı büyüklükleri nedir?

selenn 24-10-2009 00:02

Sevgili denizkedisi, teşekkürler.

Aranjman yaptığım saksıları genelde yayvan ve geniş boylarda seçiyorum ama tek bitki yetiştirdiğim saksıları bitkinin boyuna uygun ölçüde mümkün olduğunda küçük seçiyorum.

Mesela Kalanchoe thyrsiflora'nınki 10,5 cm.lik bir saksı iken 4 no'lu mesajımdaki Echeverialarımın bulunduğu saksı çapı 25 cm.

Bir de dikkatimi çeken Haworthia cymbiformisin sıkışık bir ortamda daha keyifli geliştiği. Yanlardan verdiği yavrularla çok güzel şekilde saksıyı dolduruyor. Bu durumda kökler saksıyı tamamen doldurduğunda ki Haworthiaların bazı türlerinde kök gövdeye oranla daha çok gelişmiş oluyor bir boy büyük sakıya bitkiyi aktarıyorum.

selenn 24-10-2009 00:15

1 Eklenti(ler)
Bir önceki mesajımda bahsettiğim gibi Haworthialarda saksı değişimi yaparken köklerinin gelişim hızını ve büyüklüğünü dikkate alarak saksı boyu seçiyorum.

Bitkinin gövdesine göre saksı tercihi yaparsak yanlış yapmış oluyoruz mesela Haworthia maughanii'nin gövdesi çok ufakken köklerinin boyu gövdeden bir hayli büyük ve geniş.

Eklenti 109360

selenn 24-10-2009 00:53

1 Eklenti(ler)
Kalanchoe tomentosa

Crassulaceae familyasından Doğu Afrika, Madagaskar kökenli bir tür.

Sıcak iklim koşullarında bol güneş alan ya da yarı gölge fakat aydınlık ortamlarda kolay gelişiyor. Ev içerisinde direkt güneş görmeyen fakat aydınlık bir yerde yetiştirilebilir. Fakat mümkünse balkon gibi açık havada dondan koruyarak konumlandırırsak daha uygun oluyor.

Kalanchoe tomentosamın bol yağıştan dolayı bahçede keyfinin pek de yerinde olmadığını gözlemlediğimden ev içerisinde bulunuyor. Tüylü yapraklarının uç kısınlarındaki koyu kahverengi hatlar çok hoşuma gidiyor.

Üretimi gövde ya da yaprak çelikleriyle yapılabilir. Yaprak çelikleri uygun koşullarda 4 hafta içerisinde yeni bitki oluşturabiliyormuş fakat ne kadar denediysem malesef yapraklar çürüdü. Toprağın nemli kalmasına dikkat edeyim derken herhalde suyunu biraz fazla verdim. Spreyleyerek nemli kalması sağlanabilir.

Eklenti 109377

Satı Uğurtan 24-10-2009 00:56

Sevgili Selenn kaktüslerinize ve saksılarına bayıldım çok güzeller.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024