agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/17597.htm)

asumandilek 21-01-2011 01:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 745251)
Bu kaktüscüler varya, bu kaktüscüler. insanı deli edecek.


Kaktüsçüler de deli oluyor abi böyle güzel şeyler gördükçe. :)

Sevgili Selen, paylaştığın bu güzelliklerle yeni bi tür hevesiyle dolu bir kuyunun içine attın bizi. :) Bulduk bulduk, bulamadık iflah olmayız artık. Hepsi çok güzel Allah nazardan saklasın. Sevgiler...

Cumhur Tonba 21-01-2011 01:44

Çok haklısın asumandilek. Sen kuyuya düşmüşsün. Artık zor iflah olursun. Ben de bir kaktüs bile yok, bazen rüyama giriyorlar. Bir de olursa ne yapacağım ben onu düşünüyorum. Yandım ben yandım..

Cumhur Tonba 21-01-2011 02:24

Baksanıza, neler neler okuyorum. Nereleri takip ediyorum.

KAKTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİNİN PÜF NOKTALARI:

Kaktüsler özel bahçıvan bakımı gerektirmeyip, bakımı en kolay olan bitkidir.
Sulama : Sağlıklı kaktüs yetiştirmek için en dikkat edilmesi gereken konu sulamadır. Suyu bünyelerinde depolaya bilmeleri nedeni ile uzun süre susuz kalabilirler. Aylarca susuz kalsalar bile ölmezler. Bu yüzden kaktüs, toprağı tamamen kuruyunca sulanır. Sulama toprak suya tamamen doyuncaya kadar yapılır. Yaz aylarında ortalama yedi sekiz günde bir sulanır. Eğer elimizdeki kaktüsü öldürmek istiyorsak her gün sulamamız yeterli olacaktır. Bahar ayları daha serin olduğu için sulama 15-20 günde bir yapılır. Kaktüsler kışın sulanmazlar. Bahçeye dikilen kaktüslerin yağmur suyunun göllenmeyeceği tümsek yerlere dikilmesi kaktüsün kışın yağmur sularından etkilenmesini engelleyecektir. Ayrıca kaktüsler kaktüse göre bol su isteyen bahçe bitkileri ile beraber aynı yere dikilmemeli, ayrı bir kaktüs köşesi hazırlanmalıdır.

Işık : Kaktüslerin yaprakları olmadıkları ve fotosentez alanlarının az olması nedeni ile bol güneş ışığına ihtiyacı vardır. Gün boyunca direk güneş ışığı alan yerlerden ziyade bol aydınlık yerlerde yetiştirmek kaktüste meydana gelebilecek güneş yanıklarını önleyecektir.

Sıcaklık : Çöl bitkisi olan kaktüsler 50 C derece gibi yüksek sıcaklıklara dayana bilirler. Kışın –5 dereceye kadar tolerans gösterebilirler. Sıfır derecenin altına düşen bölgelerde kaktüsler bahçeye dikilmemeli, salon bitkisi olarak yetiştirilmelidir.

Toprak : Toprak istekleri kum oranı fazla olan topraklardır. En iyi kaktüs toprağı 1 birim(toprak), 1 birim(kum), 1 birim(ahır gübresi) şeklinde hazırlanan harçtır. Bununla beraber sadece torf da kullanılabilir.

Bahçeye dikilecek kaktüslerin ise toprağı kumla karıştırılarak çok iyi hazırlanmalı ve drenajı iyi sağlanmalıdır.

Yani yavaş yavaş hazırlanıyorum galiba.


Temel Bilgiler
.Kaktüs Hakkında Kaktüsler o kadar yavaş büyürler ki, bu yüzden dünyanın en değerli bitkisidir. Yavaş büyümesi nedeni ile sabrı ve uzun süren sevgiyi ifade eder.


Kaktüs nedir?

Kaktüsler o kadar yavaş büyürler ki, bu yüzden dünyanın en değerli bitkisidir. Yavaş büyümesi nedeni ile sabrı ve uzun süren sevgiyi ifade eder.

Kaktüsler samimidir, gizlisi saklısı olmaz, içinde ne varsa zaten görünür. Bu yüzden samimiyeti ifade eder.

Kaktüsler birazda aykırıdır, hemen her şeye kabullenmezler. Soğuğa-sıcağa, susuzluğa hemen teslim olmayıp direnirler. Diğer bitkilerden daha farklıdır.

Kaktüsler dünyanın en narin çiçeklerini açarlar.

Bu arkadaşlarıda Kaktüs Cennetinde yakalayıp, bilgi alacağım.
Arzu Kasapoğlu.Asuman Altun Kısa.Ayhan Yüksel.Ayla K. Güngör.Bahçe Bitkileri.Binnur Derinyol.Ceyda Inan.Emine Begüm Akköse Boran
.Esra Gökcel Akin.Fatma Dundar Demir.Hacer Esenoğlu.Hakkı Şen.Hatice Tarhan.Orkun Kırcı.Rukiye Mert Vural.Sara Guvenir.Sevim Irmak.Sonia Varol.

Cumhur Tonba 21-01-2011 10:33

Bu güzellikleri kıskanmamak mümkün mü?

PlentyPlant 21-01-2011 15:08

Çok uzun bir ara verdiniz Sayın Selenn, bir daha yapmayın lütfen. :)

Güler 21-01-2011 19:14

2 Eklenti(ler)
Sevgili selenn'i biraz kızdırayım.

Selen marketlere gittiğinde kaktüs reyonlarını dolaşırken o mini mini şeylerin üzerine iğne batırılarak konan yapay çiçeklere çok kızar, eğer kimse görmüyorsa onları birer birer çıkartır, canlarının yandığını düşünür.

Bugün ben de kaktüslere bakarken bu manzara ile karşılaştım, aklıma selenn geldi. Şapkaları, gözlükleri, yapay çiçekleri sökerdi diye düşündüm.


asumandilek 21-01-2011 23:44

Yılbaşında bahausda görmüştük bu şapka takılmış hallerini. Hepsini koparıp atmak için neler vermezdim. Uzun müddet gözümün önünden gitmemişti. Hatta dilek ve şikayetler bölümüne de bu insanlarla çalışmayın lütfen diye yazdım ama kim beni ciddiye aldı ki acaba.

selenn 22-01-2011 01:22

Hadi yapay çiçekleri saplıyorlardı yetmiyormuş gibi şimdi de şapka mı giydirmişler? Pes doğrusu. Ticari kaygılar neler yaptırıyor en basit örnekleri bence bu fotoğraftaki sunumlar.

Yine de teyze kaktüslere ait reyonlarda dolaştığını bilmek güzel. Hadi bir tane şapkalı da sen alsaydın belki devamı gelirdi:)

Sayın Plenty Plant malesef uzun bir ara vermek mecburiyetinde kaldım. Dil okulu, sınavlar derken siteden uzak kaldım. Okul bittiğinden beri kendimi siteye sık girerek affettirmeye çalışıyorum.

Cumhur Bey araştırma, bilgilenme kısmı tamam gerisi bir kaktüs edinmeye kalmış. Bir tane edindikten sonra gerisi nasıl olsa geliyor:)

selenn 22-01-2011 01:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asumandilek (Mesaj 745670)
Hatta dilek ve şikayetler bölümüne de bu insanlarla çalışmayın lütfen diye yazdım ama kim beni ciddiye aldı ki acaba.

Sevgili asumandilek, ben de çok rahatsız oluyorum ki bitkilere yapay çiçek saplamalarına, silikonla bitkiye zarar vere vere abuk subuk aksesuarlar yapıştırmalarına. Çok defa şikayet mailleri attım aynen sizin itirazınızı belli ettiğiniz gibi. Dikkate bir satıcı aldı verdiği cevap da; bu şekilde daha fazla satış yaptıklarıydı. Acı gerçekten, ben de artık mail falan atmıyorum. Gördükçe saplanan yapay çiçek kürdanlarını çıkarıp atıyorum.

Cumhur Tonba 23-01-2011 00:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 745686)

Cumhur Bey araştırma, bilgilenme kısmı tamam gerisi bir kaktüs edinmeye kalmış. Bir tane edindikten sonra gerisi nasıl olsa geliyor:)

Selenn,
İnan korkuyorum. Ben ya hep, ya hiç familysındanım karekter olarak. Bir başlarsam durabileceğimi zannetmiyorum. Halâ düşünme aşamasındayım. Eğer başlarsam çekeceğiniz var. Söylemedi demeyin.

selenn 23-01-2011 03:27

2 Eklenti(ler)
Sedum spathulifolium

Bu sukulentin benim için anlamı farklı. Annem buraya beni ziyarete geldiğinde bitkilerimden konuşuyorduk. Geçen kış bazı bitkilerimi don sebebiyle kaybettiğimi anlatmıştım. Ertesi gün dolaşmaya çıktığımızda annem bir ara ortadan kayboldu ve döndüğünde bana bu Sedum'u almış olarak geldi. Bak dedi bu dayanır kışa...

Sedumlar kışa dayanıklı türler arasında ama ben bunu ne olur ne olmaz diye yine bahçede bırakmıyorum. Hem gözönünde olunca annemin de kulaklarını çınlatıyorum.

Sedumlar Crassulaceae familyasına aitler. Özellikle bu tür kaya bahçelerine en uygunlar arasında. Bahar aylarıyla birlikte kol ata ata çok genişleyebiliyor.
Yeşil, etli yapraklarının üstündeki pudramsı doku ile grimsi bir görselliği var.

Su ihtiyacı çok değil. Ben toprağı kurudukça su veriyorum. Bahar aylarında sıvı gübre ile tüm kaktüs ve sukulentlerimi sonbahar sonuna kadar belli aralıklarla destekliyorum. Hoş Sedumlara pek de şart değil.

Üretimi de oldukça kolay; gövde, yaprak çeliklerinden ya da kök ayırarak bitki çoğaltılırsa kaya bahçelerinde yerörtücü olarak çok hoş bir görüntüsü oluyor.

Eklenti 189803

Eklenti 189804

cey 23-01-2011 11:21

Selenn hanım bu son yüklediğiniz sedum da çok güzelmiş, annenize bizden de sevgiler:) Sizin sayfanıza bakınca crassula moonglow'a hasta olmuştum, Taner beye sipariş verdim bir sürü çeşit çeşit sukulent , şimdi dört gözle salı gününü bekliyorum:) Eşim nereden çıktı bu sukulent merakı deyince Selen hanımdan dedim:D Bu işin başında olduğumdan sizi rahatsız edebilirim, örneğin şöyle;
Evimde zaten crassula gollum vardı (demek ki içimde bir yerlerde sukulent sevdası varmış) Ben bilmeden bakıyordum ama sitede öğrendiklerimden dolayı sulamaya korkar oldum. Siz kış günleri de suluyor musunuz yoksa toprağı kuru görüp suyu vermekle hata mı ediyorum?

nesli6 23-01-2011 18:10

Sayın Selenn, sedumunuz harika benimde heykeldeki çiçek pazarından tesadüfen bulup çok beğenerek aldığım ve sonra kaybettiğim bir tür, güle güle büyütün bıcır bıcır çok sevimli;)

selenn 23-01-2011 22:34

Sayın cey, eyvah desenize eşiniz bana düşman kesilecek:) Salı gününü ne kadar heyecanla beklediğinizi çok iyi anlıyorum. Bitkiler beklemek ayrı bir heyecan, paketti açmak ayrı:))

Aklınıza takılan her soruyu lütfen sorun. Bilgim dahilindeyse elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Forumdaki tüm arkadaşlar bilgi paylaşımı konusunda son derece cömertler. Amacımız da bu değil mi zaten...

Su konusuna gelince ben kış aylarında bitkilerimin bir kısmını kilerde (bodrumda), bir kısmını da ev içerisinde yetiştiriyorum. Ev içerisinde kaloriferli bir ortam olduğundan toprakları kurudukça suluyorum. Kilerdekiler ise evdekilere göre daha az suya ihtiyaç duyuyorlar. Ama genel anlamda sukulentler kışı tamamen susuz geçirmiyor. Kaktüslere soğuk bir ortamda hiç ya da çok az miktarda su ile dinlenme dönemi yaşatırken, sukulentler suya ihtiyaç duyuyorlar.

Elbette yaz aylarına göre su istekleri daha az oluyor ama susuz kalmıyorlar. Zaten su ihtiyaçlarını yapraklarındaki buruşmadan kolaylıkla farkedebilirsiniz. Su vermekten korkmayın. Ben toprak kuruyunca su dolu bir kovaya saksının boynu tamamen su altında kalacak çekilde daldırıyorum. Hava kabarcıkları kesilince saksıyı iyice süzdürüp yerlerine yerleştiriyorum. Bu şekilde sulamak bitkiyi kanımca daha da diri yapıyor.

Umarım bitkilerinizi sağlıkla yetiştirisiniz.

selenn 23-01-2011 22:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nesli6 (Mesaj 746293)
Sayın Selenn, sedumunuz harika benimde heykeldeki çiçek pazarından tesadüfen bulup çok beğenerek aldığım ve sonra kaybettiğim bir tür, güle güle büyütün bıcır bıcır çok sevimli;)

Sayın nesli6, Heykeldeki çiçek pazarına Tuzpazarı tarafından girince sağdan ilk aralıktaki soldan 2. dükkan kaktüs ve sukulent çeşitliliği en bol dükkandı. Hala öyledir herhalde. Ben oradan çok bitki temin etmiştim. Dükkanın adı aklımda değil şuanda. Giderseniz sadece tezgaha bakmayın. İçeri de girin. Çok güzel çeşitler vardı. Benim için de dolaşın lütfen oralarda...

cey 24-01-2011 09:24

çok teşekkür ederim yardımların için, tekrar sulamaya döneyim ben sevgili gollumumu:)

selenn 03-02-2011 15:32

Gymnocalycium mihanovichii
 
2 Eklenti(ler)
Rengarenk halleri ile en çok dikkat çeken kaktüsler bu türler herhalde. Ben de çok keyif alıyorum bu sevimli renklerine baktıkça. Bendeki Gynocalycium mihanovichii variegata bana gökkuşağını çağrıştırıyor.Pembeden sarıya, turuncuya, yeşile kayıyor renkleri.

Gynocalycium mihanovichiiler klorofil eksikliği sebebiyle fotosentez yapabilmek için başka bir türe aşılanarak yetiştiriliyor. Ev içerisinde bakımı da oldukça kolay.

Baksanıza yeşil bir anaç kaktüs üzerinde aşılanmış rengarenk bir kaktüs ne güzel duruyor değil mi?

Eklenti 191312


Eklenti 191313

Güler 03-02-2011 16:00

Evet, selenn'cim çok güzel duruyor, haklısın.

(selenn'i biraz mutlu edeyim dedim)

nesli6 03-02-2011 17:32

Selenn hanım bitkiniz çok güzel benimde severek baktığım türler arasında yer alıyor, özellikle hiç ama hiiç naz yapmamaları iyi yönlerinden bir tanesi;) Ayrıca renkleri çiçek açmasada olur dedirten cinsten doğrusu.

selenn 18-02-2011 13:58

1 Eklenti(ler)
İnatçı Hoya kerriilerim,

Yaklaşık 2-3 senedir tek yaprakta kalan ve bir türlü yaprak vermesini sağlayamadığım h.kerriilerim...

Tek yaprak olarak satılan ve özellikle de Sevgililer Günü arifesinde sıkça rastladığımız Hoya kerriilerin kök çevresinde odunsu bir malzeme kullanılıyor. Bazı kaynaklarda tek yapraktan sürgün vermelerinin mümkün olmadığı yazılı olsa da bunun aksini yaşayan birçok Hoyasever mevcut. Evvela bu odunsu malzemeyi dikkatlice kök çevresinden köklere zarar vermeden uzaklaştırmak gerekli. Uygun toprak karışımına geçtikten sonra gerisi biraz şansa kalıyor galiba.

Bakalım azimle devam ediyorum, şimdilik durum tek yapraktan ibaret...

Eklenti 193220

selenn 18-02-2011 14:02

2 Eklenti(ler)
Genel birkaç kare;

Eklenti 193221


Eklenti 193222

iremmsude 18-02-2011 14:04

çok şirinler ya maşallah diyelim

asumandilek 19-02-2011 01:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 757118)
İnatçı Hoya kerriilerim,

Yaklaşık 2-3 senedir tek yaprakta kalan ve bir türlü yaprak vermesini sağlayamadığım h.kerriilerim...

Tek yaprak olarak satılan ve özellikle de Sevgililer Günü arifesinde sıkça rastladığımız Hoya kerriilerin kök çevresinde odunsu bir malzeme kullanılıyor. Bazı kaynaklarda tek yapraktan sürgün vermelerinin mümkün olmadığı yazılı olsa da bunun aksini yaşayan birçok Hoyasever mevcut. Evvela bu odunsu malzemeyi dikkatlice kök çevresinden köklere zarar vermeden uzaklaştırmak gerekli. Uygun toprak karışımına geçtikten sonra gerisi biraz şansa kalıyor galiba.

Bakalım azimle devam ediyorum, şimdilik durum tek yapraktan ibaret...

Eklenti 193220


Benimki de ikinci senesine tek yaprak girdi. Her gün eşeleyip duruyordum ilk zamanlar ama şimdi kendi haline bıraktım. Lakin inatla tembihlemeye devam ediyorum. Anlar belki bir gün belli mi olur. :))

sevim.K 20-02-2011 07:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 745562)
Sevgili selenn'i biraz kızdırayım.

Selen marketlere gittiğinde kaktüs reyonlarını dolaşırken o mini mini şeylerin üzerine iğne batırılarak konan yapay çiçeklere çok kızar, eğer kimse görmüyorsa onları birer birer çıkartır, canlarının yandığını düşünür.

Bugün ben de kaktüslere bakarken bu manzara ile karşılaştım, aklıma selenn geldi. Şapkaları, gözlükleri, yapay çiçekleri sökerdi diye düşündüm.



Ahh Güler hanımcım bu yıl yalova fuarına gittiğimde gördüğüm ve görünce de çıldırıp söylendiğim şapkalı kaktüsler bunlar

cey 21-02-2011 14:17

Selenn hanım son eklediğiniz birkaç kare gözümü gönlümü açtı bugün, çok tatlı görünüyorlar kırmızı kalpleriyle:) masanın üstündeki kitapta dikkat çekmedi değil:)

Yazdıklarınızdan sonra normal sulama düzenime geri döndüm, en son Taner beyden aldıklarımda yeni yeni pıtırcıklar görünce doğru yolda olduğumu düşünüyorum:)

Dün bir arkadaşım bana pembe mili verdi ancak suda bekletmiş ben alana kadar, yeşil yaprakları sararmış bir de üstünde unlu bit gördüm iyice morali bozuldu:( Şimdi iyice silsem onları, sudan çıkartıp diksem tutar mı merak ediyorum? (Bunları neden yazdım: sağdan 2. raftakini miliye benzettim de ondan:))

selenn 21-02-2011 20:31

Sevgili arkadaşlar beğendiğinize sevindim. Sayın asumandilek bakalım ne zaman inatlarını kırabileceğiz bu kerriilerin. Ben de merak ediyorum:))

Sayın cey, haklısınız 2 kök Euphorbia millii var o rafta. Aslında milliileri suda bekletme fikri pek uygun gelmedi bana. Normalde çelik alınıyorsa sütünün iyice akması ve kesilen yerin iyice kuruması sağlanır. Bence sudan hemen çıkarıp kuru ve serin olmayan bir yerde tamamen kurumasını bekleyin çeliklerin. Eğer köklü ise çok uzun beklemeyin.

Unlu bitleri milli'den eğer çok fazla sarmamışsa bir kürdanla kolay temizlersiniz. Yine de temizlense de dilerseniz forumdaki unlu bitle ilgili ev yapımı ilaçlara bir göz atıp, diğer bitkilerinizden ayrı bir yerde muhafaza edin.

Umarım bol bol çiçeklenmiş hallerini de görürsünüz. Güle güle yetiştirin.

selenn 07-03-2011 15:41

Tillandsia cyanea
 
1 Eklenti(ler)
Bromeliaceae familyasına ait bir tür. Tillandsialar çok fazla toprağa gereksinim duymuyorlar fakat bu türü çoğunlukla saksılı halde toprağa dikili çiçekçilerde bulabiliyoruz.

Olmazsa olmazları yapraklarının neme ihtiyaç duyması ve aydınlık bir ortam. Toprağı çok sık sulamak gerekmiyor. Nemli kalması yeterli. Yapraklarına sık sık spreyleyerek su sıkmak gerekiyor aksi taktirde kolay kuruyor.

En çok dikkat çeken özelliği çiçeğinin rengi ve formu. Pembe tonlarında üst üste dizilmiş kiremitleri anımsatan tomurcuğunun her bir çıkıntısından mor bir çiçek sunuyor. Bazı kaynaklara göre cyaneae çiçeklendikten sonra ölüyormuş. Bunu göreceğiz.

Üretimi gövdeden çıkan sürgünleri ayırmakla ya da tohum ile oluyor.


Eklenti 195572

Adalet Yağcı 07-03-2011 16:01

Sevgili Selenn;
Fotoğraflar çok güzel fikirler veriyor, üzerine bitki ile bilgiler de eklenince kusursuz bir sunum olmuş, ellerinize sağlık.

Tillandsia çok hoş açmış, pembe ile eflatunun uyumunu hep çok sevmişimdir, çok asil duruyor, inşallah çiçekleri geçtikten sonra da yaşamaya devam eder.
Sevgiler.

asumandilek 07-03-2011 19:31

Sevgili Selen, Tillandsia çiçekten sonra da yaşıyor merak etme. Yani benimki yaşıyorsa senin elinde çok daha sağlıkla yetişeceğine eminim. Lakin sanırım okuduğum bir kaynakta çiçekten sonra yavru verdiği ve bu yavrunun büyüyüp geliştiği, ana bitkinin öldüğü yazıyordu. Benimkinin çiçeği geçeli hayli zaman oldu fakat ne bitkide herhangi bir hasar oldu ne de yeni yavru verdi. Bekliyoruz bakalım. Nihayetinde böyle bile olduğunu düşünürsek bitkimizin kendini yenileyerek ömür süreceği garanti.

selenn 07-03-2011 21:01

Adalet Hanım teşekkür ederim. Bu bitkinin çiçeklenmiş hali en gösterişli hali ve en güzel yanı da çiçeklerinin çok uzun süre üzerinde kalması. Diğer Tillandsialarda çiçeklerin ömrü 1 ya da 2 gün idi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024