agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/17597.htm)

selenn 07-03-2011 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asumandilek (Mesaj 764827)
Sevgili Selen, Tillandsia çiçekten sonra da yaşıyor merak etme. Yani benimki yaşıyorsa senin elinde çok daha sağlıkla yetişeceğine eminim. Lakin sanırım okuduğum bir kaynakta çiçekten sonra yavru verdiği ve bu yavrunun büyüyüp geliştiği, ana bitkinin öldüğü yazıyordu. Benimkinin çiçeği geçeli hayli zaman oldu fakat ne bitkide herhangi bir hasar oldu ne de yeni yavru verdi. Bekliyoruz bakalım. Nihayetinde böyle bile olduğunu düşünürsek bitkimizin kendini yenileyerek ömür süreceği garanti.

Ben de aynı şeyi okumuştum. Çiçeklendikten sonra yavru verip ana bitki ölüyor diye fakat sizinkisi yaşıyorsa bu bilginin aksi ispatlanıyor... Bu sevindirici ama yine de yavrulasın. Zira birden fazla çiçekli hali çok hoş olurdu:))

AizoaceaeFAN 08-03-2011 10:30

Sayın selenn Tillandsia çok iyi bakılmış görünüyor. Aynı etobur bitkiler veya orkideler gibi nemli ortama ihtiyaç duyuyorlar ve bu yönüyle bakımları bir hayli zor. Üzerine bir nemlendirici cihaz takılsa yeridir bu bitkiler için. Siz çiçek açmasını bile sağlamışsınız, tebrikler.

Emre Kuzu 10-03-2011 17:01

Selen hanım bitkleriniz gayet sağlıklı ve ilgi çekici devamını dilerim.

cey 11-03-2011 14:43

Tek kelimeyle bayıldım:)

selenn 12-03-2011 01:01

Çok teşekkürler, beğeni mesajlarınız için.

Sayın AizoaceaeFAN teşekkür ederim. Evet nemi oldukça seviyorlar, sera ortamında nemi dengelemek oldukça kolay olurdu. Bunu evde sağlamak bir hayli zor, pek mümkün değil. Tillandsiaların yapraklarının kurumasına izin vermiyorum. Yapraklarına sprey yapmanın yanı sıra sulama yaparken de yaprak aralarında su kalacak şekilde su dolu bir kovaya daldırıyorum. Yaprakların sıklaştığı köke yakın bölgede sulamanın ardından su kalması gerektiğini okumuştum. Açıkçası buna dikkat ediyorum, bu nem onlara yetti gibi.

selenn 12-03-2011 01:26

Crassula 'Morgan's Beauty'
 
1 Eklenti(ler)
Crassulaceae familyasından Crassula falcata ve Crassula mesembryanthemopsis'in hibriti olan bir tür.
Direk güneş almayan aydınlık mekanları seviyor. Yaprak çeliklerinden ya da sürgünlerinden üretimi yapılabilir.

Yaz aylarında düzenli sulama istiyor, kışın ise don olayına karşı oldukça hassas. Çiçeklenmesi kış sonunda oluyor. Gri-yeşil yapraklarının merkezinde pembe bir top oluşturan minik çiçeklerinin daha evvel kokusunu farkedememiştim. Bu sefer tesadüfen koklayınca çok hoş bir kokusu olduğu farkettim.

Bu güzel sukulentin en büyük düşmanı ise unlu bitler. Sık yaprak dizilişiyle unlu bitlere çok iyi bir evsahipliği yapıyorlar.

Eklenti 196252

Emre Kuzu 12-03-2011 01:30

Çok güzel, sahibine özenmiş ;)

fund@ 12-03-2011 18:39

Selen Hanım, yorum yapmasamda uzun zamandır sayfanızı ziyaret ediyorum..zorluklar içinde büyüttüğünüz tüm kaktüs ve sukulentleriniz çok güzeller..hiç görmediğim türleri tanıyorum sayenizde..ayrıca üstteki sululentiniz de çok güzelmiş..sağlıkla büyütmenizi dilerim.

sariefe 19-03-2011 01:56

Sevgili selenn arşivlik bir fotoğraf olmuş. Bitkinin kendisi, formu ve sağlığı da çok güzel gözüküyor. Güle güle büyütün.

Sevgiler...

selenn 20-03-2011 01:30

Çok teşekkürler. Tomurcuklar açalı bir hafta oluyor ve çiçek sapı hafif boynunu büktü. Çiçekleri geçmek üzere anlaşılan. Kokusu kalmadı ama bu güzel çiçekli halini fotoğraflayabildiğim için seviniyorum. Bazen tomurcukta olan bir bitkiyi birkaç günlüğüne bir yerlere gidip döndüğümde çiçeği geçmiş halde bulunca üzülüyorum. Bu nedenle fotoğrafları yakalayabilmek keyif verici.

Güzel yorumlarınız için teşekkürler.

selenn 20-03-2011 02:20

Euphorbia mammillaris variegata
 
1 Eklenti(ler)
Euphorbiaceae familyasından bir tür olan E. mammillaris var. variegata aydınlık, güneşli ortamları talep ediyor. Uygun koşullar sağlandığı taktirde bahar sonundan yaz sonuna kadar turuncu, sarı tonlarında çiçek açıyor ve dallanarak gelişiyor.

Gövdesindeki açık yeşil-beyaz dalgalanmalar ile oldukça ilgi çekici. Ortalama 20-25 cm. boylanıp, 30 cm. civarında yayılabiliyor. Uygun koşullar sağlandığında çiçekleneceğinden bahsettim az evvel. Çiçeklenmede kaktüslerin soğuk ve kuru bir kış geçirmeleri, uyku dönemi yaşamaları birçok kaynakta defalarca vurgulanıyor. Bu durum bu tür için de geçerli.

Bitkiyi uykusundan bahar aylarında havaların ısınmaya başlaması sonucu kademeli artan bir sulama periyodu ile uyandırmak ve bir süre sonra da bize çiçeklerini göstermesi için sıvı besinle desteklemek gerekli.

Üretimi elde edilen tohum ya da çeliklerle yapılabiliyor. Diğer kaktüslerde olduğu gibi çelik alındığında yara yerinin tamamen kurumasını sağlanmalı. Euphorbialardan alınan çeliklerde bitki bir süt salgılıyor. Bu süt zehirli olduğundan dikkat etmek gerekli. Sütün tamamen akmasını bekledikten sonra kesilen yer kuruyunca toprağa alabiliriz. Bitkide gelişme görene kadar sulanmaması öneriliyor.

Aslında bu şekilde bahsedildiğinde yani "... orayı kes, sütü akıt, sulama ya da sula..." dendiğinde kaktüslere hiç merakı olmayan birine ilgi çekici gelmeyebilir belki ama bu gövde renkleri ile E.mammillaris variegata kendisini sevdirir diye düşünüyorum.

Eklenti 197533

Güler 20-03-2011 11:57

Sevgili selenn, akıcı ve bilgilendirici tanıtımın, güzel fotoğrafların sayfana bakmadan geçirmiyor beni.
Biliyorum, sen de benim kaktüs ve sukulentlerle ilgilenmemi çok istiyor, beni kandırmak için bana harika bitkiler veriyorsun, ama canımın içi ben bu yazdığını bile " Crassula mesembryanthemopsis'in " zor telâffuz ederim. Nasıl olacak bu iş? :D :D

Emre Kuzu 20-03-2011 15:03

Çöldeki dev kaktüslere benzemiş :) bana göre bu form yeter çiçek falan istemez :)

selenn 20-03-2011 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 771020)
Sevgili selenn, akıcı ve bilgilendirici tanıtımın, güzel fotoğrafların sayfana bakmadan geçirmiyor beni.
Biliyorum, sen de benim kaktüs ve sukulentlerle ilgilenmemi çok istiyor, beni kandırmak için bana harika bitkiler veriyorsun, ama canımın içi ben bu yazdığını bile " Crassula mesembryanthemopsis'in " zor telâffuz ederim. Nasıl olacak bu iş? :D :D

Ben senin yerine telaffuz ederim teyze:)) Hoş telaffuz etmene de gerek yok senin harika benzetmelerin oluyor. Sen yeter ki bir bulaş şunlara...

selenn 20-03-2011 21:54

Sayın Kalyon çiçekleri gövdesi kadar gösterişli değil. Ben de sizin düşüncenize katılıyorum.

selenn 23-03-2011 22:51

2 Eklenti(ler)
Bugün google'da farklı sukulent aranjmanları ile ilgili bloglarda dolaşırken karşıma bir site çıktı ve çok hayıflandım bu siteyi bundan 8 yıl evvel bulabilseydim diye. Ben kaçırdım ama sukulent meraklısı gelin adaylarına güzel fikir verebilir.

İşte sukulent temalı düğün dekoru ve hazırlıklarıburada.

Gelin çiçeği ve "taca ne gerek var sukulent yeter" dedirten bir model:

Eklenti 198182

Eklenti 198183

umutyolcusu 23-03-2011 22:57

Düğünden sonra da hemen saksıya,güzelmiş:D

Emre Kuzu 23-03-2011 22:58

Düşünce gücünün sınırı yok güzel bir uygulama :) Ben bu kişilerin evlerindeki sukulent ve kaktüs sayısını tahmin edemiyorum..

bıcırık 23-03-2011 23:24

Çok güzelmiş...Altın yılda uygulanabilir...:D:cool:

acemifüsun 24-03-2011 00:00

Sevgili selenn kaktüs ve sukulentlerinizi hep hayranlıkla izliyorum. Ellerinize, yüreğinize sağlık:) Sayenizde hiç bilmediğim türleri tanıdım. Sevgiler.

selenn 24-03-2011 00:17

Sayın acemifüsun, teşekkür ederim. Mesajınız beni mutlu etti. Bendeki ya da etrafımda gördüğüm hoşuma giden türleri fotoğraflayıp edindiğim bilgileri paylaşmak hoşuma gidiyor.

Diğer kaktüs ve sukulent meraklısı arkadaşlarla fikir alışverişinin yanısıra merakı olmayan üyelerimizin de dikkatini çekersek ne mutlu bize...

acemifüsun 24-03-2011 00:36

Aslında kaktüs, sukulent merakım 25 yıl önce başlamıştı, 10 kadar çeşitim vardı. Kaktüslerim bir gün arkadaşımın sevimli oğlunun yaramazlığına kurban gidince, uzun yıllar ara vermiştim. Geçen yıl yine bir kaç tane bakmaya başladım, başlayınca da o sayıda kalınmıyor, sizler daha iyi bilirsiniz:)

AizoaceaeFAN 24-03-2011 10:23

Sayın selenn, Crassula 'Morgan's Beauty' bitkiniz gerçekten çok bakımlı görünüyor ve çok güzel çiçeklenmiş. Euphorbia mammi. varigeta yı bu haliyle ben daha çok seviyorum. Özellikle yanlarından çıkan yavrular bile sağlıklı ve şişmanlar. Bu iyi güneş ve besin aldığını gösteriyor. Güle güle büyütün.

aysahay 25-03-2011 17:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 764732)
Bromeliaceae familyasına ait bir tür. Tillandsialar çok fazla toprağa gereksinim duymuyorlar fakat bu türü çoğunlukla saksılı halde toprağa dikili çiçekçilerde bulabiliyoruz.

Olmazsa olmazları yapraklarının neme ihtiyaç duyması ve aydınlık bir ortam. Toprağı çok sık sulamak gerekmiyor. Nemli kalması yeterli. Yapraklarına sık sık spreyleyerek su sıkmak gerekiyor aksi taktirde kolay kuruyor.

En çok dikkat çeken özelliği çiçeğinin rengi ve formu. Pembe tonlarında üst üste dizilmiş kiremitleri anımsatan tomurcuğunun her bir çıkıntısından mor bir çiçek sunuyor. Bazı kaynaklara göre cyaneae çiçeklendikten sonra ölüyormuş. Bunu göreceğiz.

Üretimi gövdeden çıkan sürgünleri ayırmakla ya da tohum ile oluyor.


Eklenti 195572


Çok gösterişli bir bitki. Hoşuma gidenlerden biri oldu..

selenn 26-03-2011 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 773096)
Aslında kaktüs, sukulent merakım 25 yıl önce başlamıştı, 10 kadar çeşitim vardı. Kaktüslerim bir gün arkadaşımın sevimli oğlunun yaramazlığına kurban gidince, uzun yıllar ara vermiştim. Geçen yıl yine bir kaç tane bakmaya başladım, başlayınca da o sayıda kalınmıyor, sizler daha iyi bilirsiniz:)


Sevgili acemifüsun bizde de sevimli bir yaramaz oğlan var, onun doğumuyla kaktüs ve sukulent konusunda bir durgunluk dönemi yaşadık. O ayaklanınca da uzanamayacağı yerlerde kaktüsler kendilerine her ne kadar yer bulsalar da geçenlerde dikenin ne olduğunu ve nasıl battığını öğrendi:))

O günden beri sadece onları uzaktan seviyor. Sizin de dediğiniz gibi bir başladı mı insanda bu kaktüs tutkusu dur durak bilmiyor. Umarım tüm bitkilerinizin sağlıkla gelişip çiçeklendiğini görürsünüz.

selenn 26-03-2011 22:33

Sayın cellin güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Sırf fotoğraf yüklemektense az da olsa birkaç bilgi ya da tecrübelerimizi paylaşırsak daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Sayın AizoaceaeFan teşekkürler. Aslında çok fazla güneşli günleri buralarda göremiyoruz. Ama evin en aydınlık cam içinde Euphorbia. Bu sebeple aldığı ışıkla yetinmeye çalışıyor aslında.

Sayın aysahay beğendiğinizie sevindim. Çiçeği çok gösterişliydi ama malesef geçmek üzere.

selenn 27-03-2011 00:56

1 Eklenti(ler)
2009 yılında Almanya'ya taşındığımızda kiraladığımız evle ilgili en büyük sıkıntım evin balkonunun olmayışıydı. Daha evvel oturduğum evdeki geniş balkon ve iklimin avantajı ile kaktüs ve sukulentlerimi kolaylıkla yetiştiriyordum.

Burada iklimin kaktüs ve sukulent yetiştirmeye ket vuran zorlayıcı tarafları ve yer sıkıntısı beni oldukça zorladı. İlk kış gece-gündüz ısı farkını hesaba katamayınca birçok bitkiyi sabah donmuş olarak buldum. Hissettiğim üzüntüyü size tarif edemem.

Aslında bitki kayıpları vererek hem yaşanılan ortama uygun bitki yetiştirmeyi hem de kolaylıklar bulmayı öğreniyor insan.

Uzun zamandır evin bize ait bahçe kısmında bir kaya bahçesi oluşturmayı düşünüyordum. Fakat koşturmaca arasında bu plan sadece aklımda kalmıştı.
Bu Mart ayında güneşin enerjisine kapıldım ve ağaç altındaki bir bölümü kışa dayanıklı sukulentlerle kaya bahçesi formuna getirmeye kalkıştım. Geçen kış bazı türleri dayanıklılığını sınamak açısından bahçede bıraktım ve en dayanıklı türler Sempervivumlar ve Sedumlar. Bu nedenle yoğunluğu bu bitkilerden oluşturmak istiyorum.

Bu fotoğraf eve taşındığımızdaki sözettiğim agacın altının ilk hali;

Eklenti 198836

selenn 27-03-2011 01:06

1 Eklenti(ler)
Yukarıdaki fotoğrafta belli olduğu gibi rulo çimin ağaç çevresi tamamen kuru. Ağaç kökleri suyu çok çektiğinden bu hale geldiğini söylediler. Bunu kaya bahçesi için bir avantaj olarak gördüm. Yoğun yağmur yağdığı dönemlerde su birikmesine engel olacak diye düşünüyorum.

Geçen bahar sonunda ağacın altını plastik yeşil malzeme ile çevreledim ama bir türlü fırsat bulup da bitkileri dikemedim.

Eklenti 198838

selenn 27-03-2011 01:10

2 Eklenti(ler)
Bu sene ağacı çevrelediğim yeşil malzemeler içime sinmedi ve çitleri çakıp kaktüs toprağı ile doldurdum. Bitkilerin bir kısmı bendekilerden bir kısmını da yeni aldım ve ortaya bu görüntüler çıktı.

Eklenti 198839


Eklenti 198840

selenn 27-03-2011 01:14

2 Eklenti(ler)
Uzaktan bitkiler pek net belli olmuyor. Bitkilerin yakın görünüşleri...

Sempervivum hibritleri:

Eklenti 198841

Sempervivum, Sedum, Delosperma ve Saxifragalar:

Eklenti 198842


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024