Alıntı:
Daha önce Adana dan getirdiğim nane fidelerini sera içerisine ekmiştim , ihtiyaç dahilinde toplayıp taze olarak tüketiyoruz. Seranın bir köşesinde duruyorlar şimdilik ;) |
vayvayvay maşallah, keşke komşu olsaydık... :) :)
|
Çimlenen Tohumlar
3 Eklenti(ler)
23.09.2017 de ektiğimiz yeşillik tohumları ay takvimine göre ektiğimizden midir bilmem 3 gün gibi kısa bir sürede sera içerisinde çimlenmişler bile :p
3 yıldır etkinlikte paylaştığımız bizim meşhur roket rokalarımız, halen formunu koruyan tohumlar. ;) Eklenti 658095 Tere Eklenti 658096 Marul diye tahmin ediyorum. :cool: Eklenti 658097 |
Ortakçılarımız
4 Eklenti(ler)
Bahçede ilaçlama yapmadığımızdan bir çok zararlı kol gezmekteler. Doğal yetiştirildiğinden tavukları genelde benim parselde görünüyorum. Garnet domateslerin arasında yumurta bile yapmışlar , baktım 4 tane yumurta var koydum sepete , br daha da oraya yumurtlamadılar.
Her gittiğimde bir kaç domates bu şekilde gözüme çarpıyor. Eklenti 658098 Gagalanmış domatesler. :rolleyes: Eklenti 658099 Bahçeye ortak olan tavuk ailesi . Hatunların arasında tek bir horoz var, her an tetikte geziyor. :D Eklenti 658100 Bu keratalarda benim seradan çıkmazlar. Çağırdığımda paçalı bacaklarıyla paytak paytak koşa koşa geliyorlar. Biliyorlar ağızlarının tadını :cool: Eklenti 658101 |
Kurutulmuş Biberlerimiz
2 Eklenti(ler)
Biber kurutma işini tamamladık sanki , bahçede yetiştirdiğimiz biberlerden elimizde ne varsa kuruttuk durduk .
Bhut jolokia , Arnavut, Jimmy Nardello , Jalapeno , İsot , Emcelli , Stocky red roaster aklıma gelenler. ;) Eklenti 658102 Eklenti 658103 |
Patlıcanlar
5 Eklenti(ler)
Bu yıl patlıcan yetiştirmede pek iyi sayılmayız. Ekilen fide sayısına göre hasat yeterli düzeyde olmadı. Yine de evimizden aylardır patlıcan eksik olmadı.
İlaçsız yetişen bu fideler ilk zamanda patates böceği istilasına uğradılar ve delik deşik yapraklı iskeletler kaldı. Kendi halinde yetişen fideler havaların serinlemesiyle birlikte yeniden atağa geçtiler. Yerel çeşitler hastalıklarla boğuşurken F1 çeşit ten bayağı ürün aldık. Vilmorin A117 F1 patlıcan. Verimi iyi tadı pek iyi değil yine de kendisiyle tanışmış olduk . Seneye F1 çeşit ekmeyi düşünmüyorum. ;) Eklenti 658104 1 buçuk metre boylanan fidelerin keyfi yerinde :cool: Eklenti 658105 Görsellik ve şekil düzgünlüğü raf ömrü gayet iyi .. Eklenti 658106 Bu garibanlar da tek tük verip durdular. ( yerel çeşit ) Eklenti 658107 Yeni çiçekler ve yeni meyveler oluşuyor. Eklenti 658108 |
Domates Rekoru
4 Eklenti(ler)
2017 yılının rekoru desek yeridir. Daha önce 600 gr civarında aldığımız domateslerden şimdi de 955 gr la 2017 yılının kapanışını yapıyoruz. ;)
Bu yakışıklıya sahiip olduğumuz için çok mutlu olduk . :cool: Eklenti 658217 Çekirdekleri tohumluk olarak alınan domatesimiz. Eklenti 658218 iri parçalar halinde dilimlendiler ve Eklenti 658219 fırın tepsisinde yerlerini aldılar. Başka domates kullanmadık ;) Eklenti 658220 |
Saksıda Biber
3 Eklenti(ler)
Balkonda saksıda yetiştirdiğimiz Jalapeno Biber lerimizin verimi pek olmadı. Nedeni ; Düzenli bakım gübreleme ve sulama gerektiriyor. Saksının içerisinde köklerin hareket edeceği yer kalmamış Orlon iplik gibi olmuş kökler sarmaş dolaş :eek:
Dar alandan sera içerisine diğer 3 kök jalapeno biberlerin yanına taşıdık bu güzelleri ;) Eklenti 658221 Kökler iplik gibi örülmüş toprağa .. Eklenti 658222 Yeni yerlerinde bakalım nasıl verime geçecekler. :rolleyes: Eklenti 658223 |
Garnet Verim
3 Eklenti(ler)
Seneye yerini garantileyen çeri domateslerimiz den çikolata domates Sn. birnefestoprak tan gelmişti ;)
Uzun zamandır bu şekilde hasat ediyoruz, sabah kahvaltılarda minik şekerler gayet lezzetliler. Eklenti 658226 Yaprakları çarşaf gibi kaldırıldığında altından bir hazine çıkıyor. Eklenti 658227 Kurda kuşa yem ettik onlarda doymuş anlaşılan, yetişemediklerimiz dalında kuruyup dökülüyor. :cool: Eklenti 658228 |
Fasulyeler
4 Eklenti(ler)
Bu yıl fasulye ve börülcelerden gayet memnunuz. Erkenci fasulyelerden sonra havaların serinlemesiyle bize lezzetli fasulyelerini sunan bu tür çok lezzetli damakla ezilen yumuşacık, pişken bir fasulye ;)
Eklenti 658486 Eklenti 658487 Eklenti 658488 Lokum gibi ağızda hemen dağılıyor. :cool: Eklenti 658489 |
Börülcelerde Verim
4 Eklenti(ler)
Yukarıda da belittiğim gibi bizi fazlasıyla memnun eden börülceler. Sezon boyunca sürekli topladık durduk. Kimisi de gözden kaçıp tohumluk oldular. Fazlasıyla tohum aldık ;)
Eklenti 658490 Bu yıl 2 çeşit börülce tohumu ektik . - Karagöbek Börülce ve Lolaz Eklenti 658491 Eklenti 658492 Bunlar da sezon başında diktiğimiz - kardeş bitki - kadifeler , ne hikmetse havalar serinlediğinde üzerileri çiçek doldu , çiçek açmak için biraz geç kaldılar gibi, bahçe son demlerinde :cool: Eklenti 658493 |
Bahçede Son Durum
5 Eklenti(ler)
Bahçede artık sona doğru yaklaşıyoruz. :rolleyes:
Artık mevsim değişikliği ile birlikte havalar soğumaya başladı. Domateslerden kızaranları ve rengi sararanları toplamaya devam ediyoruz. ;) Eklenti 658627 Kellog ve Eklenti 658628 Loxton lass lar halen azda olsa meyvelerini göstermekteler. Eklenti 658629 Sn. Muda nın da tavsiye ettiği gibi sera içerisinde bir köşede duran nanelerimiz. Eklenti 658630 Tohum kapsülleri oluşan fesleğenler arıların ziyaretçi akınına uğruyor. :cool: Eklenti 658631 |
Alis' Pembe Kiraz Domates
2 Eklenti(ler)
Bu yıl ektiğimiz domateslerden bizi çok şaşırtan bu türü izlemeye devam ediyoruz. Şimdi de sanki bahar gelmiş gibi çiçek açtı da onlarca meyve tutumu oldu. Hava biraz daha güneşli seyrederse bu minik şeker domatesler de kızaracak gibi duruyor.
Sera içerisinde yetişen bir kaç çeşit sebzenin kışın dahi köklerini sökmeden deneme yapmak istiyorum . Bakalım ne kadar daha biz varız diyecekler. Eklenti 658633 Bu konuda alis ler sanki biz bitti demeden bitmez der gibiler. Takipteyiz :cool: Eklenti 658634 |
Trinidad Scorpion (Butch T Soyu)
3 Eklenti(ler)
Bu yıl üzerine titrediğim çeşitlerden birisi de 2011-2013 yılları arasında acılık sıralamasında dünya rekorunu elinde tutan bu Capsicum chinense türü biber.
Çapraz tozlaşma olayını engellemek için saksılarda ücra bir köşede yetiştirildiler. ;) Eklenti 658637 Eklenti 658638 Eklenti 658639 • Tohumun geldiği yer: Sn. bahcedenn e buradan çok teşekkür ederim. |
Patlıcanlar
4 Eklenti(ler)
Daha önce bahsettiğim çiçek resimlerini paylaştığım tek tük veren gariban patlıcanlar diye bahsetmiştim alınmış olmalılar ki yerli çeşit olmasına rağmen düzgün parlak yüzeyli eşit boylarda 2 kg kadar ürün hasat ettik. :rolleyes:
Eklenti 658640 Toplandıktan sonra 2. gün kızartma yaptım. Nefis lezzetli oldular. Yan kase de bulunan Armut Pekmezi - soframıza kadar gelen bu değerli pekmezin hikayesini de ilerleyen zamanlarda paylaşmayı düşünüyorum. Eklenti 658641 Seramıza dadanan bu kartal bakışlılar , sera dışında da işlerini temiz bir işçilikle sürdürmekteler. :D Eklenti 658642 Nedense genelde turuncu domateslere yönelmişler. En fazla nasiplendikleri domates - kellog breakfast- ı tercih ediyorlar. :cool: Eklenti 658643 |
Armut Pekmezi
5 Eklenti(ler)
Yaşadığımız yerin kırsal kesimlerinde bol miktarda armut mevcut. Zamanı geldiğinde pazarda satışa sunulan armutlar bol miktarda olduğundan büyük oğunluğu pekmez yapımında kullanılıyor.
Armut zamanı gelince pekmez yaparız demişlerdi. Bu etkinliğe bende ortak oldum yaklaşık 4 çuval 3 çeşit armut topladık . Armutlar boğazda takılan cinsten fazla olgunlaştığında içi kahverengileşmeye başlıyor. Tam pekmezlik işte .. ;) Eklenti 658790 Eklenti 658787 Eklenti 658786 Eklenti 658788 Soframıza kadar gelen armut pekmezimiz diğer pekmezlerden daha hoş ağır olmayan bir tadı var. Yoğutlu pekmezi çok nefis , biz çok beğendik :cool: Eklenti 658789 |
Afiyetle tüketin ;)
daha sonra detaylı bir tarifini paylaşırsanız belki günün birinde bizde yaparız :) |
Afiyet olsun Resul .Ben koşturmaca içerisinde olduğumdan bu sene çeşitli çalışmaları yapamadım. Fırsat bulduğumda tere ,roka ,maydanoz ,ıspanak ,dereotu ,turp ve farklı çeşitlerdeki marulları ektim bekliyorum. Başımızdan biraz sıkıntılar geçti.Birinci sınıf okutuyorum. Ancak fırsat bulduk.
|
Mor Reyhan Tohumu
3 Eklenti(ler)
Sera içerisinde yetiştirdiğim 3 kök mor reyhanı tohumluk olarak bırakmıştık .
Önce çiçeklendiler. Eklenti 658835 Daha sonra tohum kapsüllerini oluşturdular. Eklenti 658836 Hasat ettiğimiz mor reyhanları demet yapıp asarak kurumaya bırakıyoruz. Daha sonra tohumlar sıyırma ve üfleme yöntemi ile alınacak :cool: Eklenti 658837 |
Sn. blick teşekkür ederim. Bu iş bayağı bir zahmetli saatlerce sürüyor. İlerleyen dönemlerde tarifine de deyinebiliriz. ;)
Alıntı:
|
Domatesler Sökülüyor
4 Eklenti(ler)
Yağmurların başlamasıyla oturak domateslerimiz börülce ve fasulyelerimiz zarar görmeye başladılar.
Oturak domateslerin bir kısmının sökümünü yaptık . Kadife çiçeklerini de kimini budadım kimini de söktüm attım. ;) Eklenti 658838 Sırık domatesleri alt dallarını budayıp sırıklara bağlama esnasında kazara kopup yere düşenler de oldu . Eklenti 658839 Bu kadarı yeter dedik , turşusunu da yaptık daha önce turşu tarifi ve paylaşımları yapmıştım. Eklenti 658840 Yerini çok sevmiş olmalıki domates kökleri iyice kalınlaşmış gelişmiş , iyi tarım bol verim. ;) Eklenti 658841 |
Kırmızı Pancarlar
3 Eklenti(ler)
Kırmızı Pancar hasatını şu günlerde bolca yapıyoruz. Elimizde çok fazla var , şeker pancarları ile birlikte hasat ediliyorlar.
Eklenti 659478 Ticari tohum bunlar tatsız tuzsuz ... Daha önce yetiştirdiklerimde şeker oranı fazla idi ;) Eklenti 659479 Salata olarak , marmelat yapımında kullandık son olarak da fırınlamasını denedik :cool: Eklenti 659480 Fırın torbalarına yumruk iriliğinde kesilen parçalara biraz zeytinyağı 1 diş sarımsak tuz kara biber ve biraz da kekik atıp torbaları bağlayıp yolladık fırına ;) Sonra küp küp doğrandılar ve buzdolabı poşetlerine konup derin dondurucuya atıldılar. Çorba ve salatalarda kullanmayı düşünüyoruz. |
Domates Ağacı
2 Eklenti(ler)
Domatesleri sökmeye devam ediyoruz. İddalı domateslerimizden Deşti Domates yıkılmadım ayaktayım diyor üzerinde çok fazla domates var, geceleri soğuyunca kızarmalar çok geç oluyor.
Eklenti 659481 Deneme yanılma usulü domates ağacı yapalım dedik. Sökülen domateslerden birazını çit direğine astık , kızaran domateserimizi toplayabileceğimizi ümit ediyorum. ;) Eklenti 659483 |
Hasata Devam
5 Eklenti(ler)
Verim azalsa da hasata devam ediyoruz. Bugünlerde havalar güneşli gidiyor , böyle devam ederse dalındaki domatesler de kızaracak ve bizi epey idare edecek gibi görünüyor. ;)
Yeşillik hasatına da ufaktan bir giriş yaptık çok şükür. Son anda ekmeye karar verdiğim kışlıklar bayağı bir kendini göstermeye başladılar. Eklenti 659490 Bi kaç kök kuzu kulağı köklü bir şekilde sera içerisine aktarıldı. Eklenti 659486 Bu da çoğaltmayı düşündüğüm mis kokulu pembe karanfil :D Eklenti 659487 Tohum hasatına da devam ediyoruz. Eklenti 659488 Sultani bamyalardan yeterince tohum tedarik ettik çok şükür. :cool: Eklenti 659489 |
Tohumların dizilişi Kleopatra nın tacına, bamyalar da Brütüs ün bıçağına benzemiş :) Pek güzeller ellerinize sağlık.
|
Alıntı:
|
Domates Ağacı 2
2 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/1520939-post323.htm Yeşil domatesleri kızartma işleminde burada anlatmış olduğumuz 1. yöntemimiz başarılı olmuştur.
Kökleriyle birlikte sökülen domatesler çit direğine asılmıştı ;) Domateslerimiz kızarmaya başladılar. Eklenti 659868 Havalar güneşli olunca 5 günde % 30 luk kısmı kızarmış :cool: Eklenti 659869 |
Domates Hastalığı
3 Eklenti(ler)
Bu sene epey domates ekmişiz. Hasat devam ediyor. Soğukların başlamasıyla birlikte artık domateslerde hastalıklar görülmeye başladı .
Burada soğuk vurmuş diyorlar. Siyah lekeler oluşmaya başladı ;) Eklenti 659872 Eklenti 659873 Eklenti 659874 Dışarıdaki domatesleri toplamaya karar verdik. |
Yeşil Domatesler
4 Eklenti(ler)
Hal böyle olunca vakit kaybetmeden yeşil domateslerin tamamını bahçeden toplamaya başladık. Peki nasıl değerlendirebiliriz ?
Diye düşünürken yemeğini turşusunu kızartmasını yapmak ilk aklımıza gelenler. ;) Daha üzerinde ortalama 5 - 10 kg domates var. Çiftçiler kışlık hasatlarına başlamışken biz daha yaz sezonundan kalanlarla uğraşıyoruz. Eklenti 659875 Gecelerin soğumasıyla kızarmaları geciken domateslerden çatlayanlar oluyor. Eklenti 659876 Bu kovanın tamamı komşulara dağıtıldı. Eklenti 659877 Yeşil domates turşumuz da hazır. İçerisinde ek olarak nohut ve yeşil nane de var. :cool: Eklenti 659878 |
Yeşil Domatesler 2
4 Eklenti(ler)
Domateslerin kızarması için daha önce paylaşmış olduğum yöntemde kökleriyle sökülen domatesleri toplu bir şekilde askıya almıştık ve başarılı bir sonuç elde etmiştik. ;)
2. bir yöntem daha deniyoruz. Karton koli içerisine birbirine değmeyecek şekilde dizilen -bir tarafı çürük ezik olmamasına dikkat edin - domatesler Eklenti 659929 aralarına ve Eklenti 659930 üzerilerine saman atılarak kat kat diziliyor. Eklenti 659931 Kolinin kapağını da kapatıp samanlığa koyduk. Bakalım ne kadar dayanacak ? Kızarma işlemi olacak mı ? Kaç günde kızaracak ? v.s aklımıza takılan soruların cevabını zamanla anlayacağız. :cool: Eklenti 659932 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024