![]() |
|
![]() |
#301 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Renkli yapraklilarin hibrit oldugunu ve tohumdan cogalmadigini bilmiyordum. Oysa tohumlar satılıyor yurtdisi internet sitelerinde. Elimdeki tohumları cimlendirmeyi becerebilseydim, yurtdisindan tohum getirtecektim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Ağaç Dostu
|
Sonunda bir fırsat buldum. Sizleri sebze bahçemizle tanıştırmak istiyorum. ![]() Henüz yüzde yüz tamamlanmadı ama çok yol kat ettik. ![]() ![]() 4 tanesi 90 x 180 boyutlarında. Çitin hemen yanındaki ise 60 x 240. Onu daha dar tuttuk çünkü sadece tek yönden erişilecek. Malzeme: Redwood ağacı (Sequoia sempervirens) (sahil sekoyası) Hiçbir koruyucu malzeme uygulanmadı. Redwood ve sedir ağaçları çürümeye doğal olarak dirençli oluyor. Dış mekanda toprakla temas halinde 20 sene, temassız ise 50 sene ömür biçiliyor. (Kaynak) Bu şekilde toprakla iç içe durumda da bir 15 sene gider diye düşünüyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#303 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğraflarla sıfırdan yapılış hikayesi... Benzer bir proje yapacak olanlara faydalı olabilir. Kaliforniya'da şansımıza redwood kerestesi oldukça yaygın. İlk olarak yapı marketten keresteleri seçtik. Kerestenin pek çok kalitesi varmış ama yaygın olarak 2 kalite bulunuyor. Düşük kalite olanı ağacın kabuk kısmına yakın yerden kesiliyormuş, yüksek kalite ise ağacın merkezindenmiş. Merkez tahtaları böceklere ve çürümeye daha dayanıklıymış. O nedenle onu tercih ettik. Gönyesine bakıp eğri olanları eleyelim, fazla budaklıları, kenarı çatlakları almayalım derken bütün desteyi elden geçirdik. ![]() Alışveriş arabamıza yükledik. ![]() İhtiyacımız olan boyutlarda kestirdik. Hepsini yamuk yumuk kestiler, sonradan bize bayağı iş çikardılar. ![]() ![]() Bu sefer kesilmiş hallerini yükledik. ![]() Bagaja yerleştiler. Bu kadarı sadece 2 sebze yatağına yeterli. Arabaya sığması için 3 posta halinde aldık. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Ağaç Dostu
|
Tahtaları garaja indirdik. ![]() Prototip olarak henüz vidasız dizdik. Bu halini tahta işlerinde çok tecrübeli birkaç tanıdığıma gösterip yorum aldım. Köşe tahtalarını kalınlaştırmam ve ortaya da destek koymam önerildi. ![]() Kalın köşe tahtaları alıp inşaata başladık. ![]() Her bir vida için ilk önce matkapla yuva açılıyor. ![]() Sonra vidalanıyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#307 |
Ağaç Dostu
|
İçi dolunca açma yapmaması için orta destekler yapılıyor. ![]() ![]() ![]() İlki tamam! ![]() Bu arada köşeleri özellikle kazıklı yapmadık. Bir blogda şöyle bir yorum okumuştum, çok aklıma yattı: ”Bu boyutta toprak dolu bir şey sen istemezsen zaten yerinden oynamaz. Sen oynatmak istersen de kazıklar sadece problem çıkarmış olur.” Mantıklı geldi. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#311 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada sebze yataklarını doldurmak için toprak ve kompost getirttim. 2 metreküp elenmiş toprak, 3 metreküp organik kompost ve de 1 metreküp mantar kompostu aldım. Mantar kompostu mantar üreticilerinin mantar yetiştirmek için kullandıkları kompost karışımı. Zamanla içerdiği maddeler azaldığı için değiştiriyorlar. Her ne kadar mantar için artık verimi düşmüş olsa da hala çok verimli bir toprak karışımı oluyor. Mantar üreticileri kendi gidip alana ücretsiz veriyorlar. Ben böyle toplam 6 metreküp karışım aldım. Bir getirip döktüler ki buram buram gübre kokuyor. ![]() ![]() ![]() ![]() Ön bahçeye döktüler. El arabasıyla arkaya taşımak yaklaşık 40-50 sefer aldı. ![]() ![]() Solda toprak, sağda kompost parçaları. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#312 |
Ağaç Dostu
|
Sulama sistemini planladık. Bahçede önceden kalma 4 kanallı sulama sistemi var. 2 kanalı çime, diğer iki kanalı da çevre bitkilere dağıtılmış. Her kanalın haftanın hangi gününde saat kaçta ne kadar süreyle çalıştırılacağı ayarlanabiliyor. Sebze yataklarını da 3 numaralı kanala bağladık. Bahçedeki betonu kırdırırken su boruları ve sprinklerlardan da bir çoğu paramparça oldu. Bir kısmını iptal ettik, bir kısmını onardık. Eski tahtalardan olan yatak ilk olarak deneme amaçlı yapılmıştı. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#313 |
Ağaç Dostu
|
PVC boruları eklemek için bir solvent kullandık. Her iki parçaya da önce astarı sonra yapıştırıcıyı sürüyorsunuz, 3 saniye içinde hemen birleştiriyorsunuz. İstediğiniz açıdan 45 derece kadar aralıklı bir araya getirip hemen asıl olması gereken haline döndürüyorsunuz ve sabitleniyor. Yapıştırıcı boruları eritip birbirlerine kaynamasını sağlıyor. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Ağaç Dostu
|
Tüm yatakları yana çekip zemini yükselttik, düzledik ve sıkıştırdık. Getirdiğimiz toprak karışımının sırf toprak olan kısımlarından alıp zemine ekledik. Sıkıştırmak için üzerinde bolca dans ettik. ![]() ![]() ![]() En son sebze yataklarını dizip su terazisiyle her yerini kontrol ettik. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#315 |
Ağaç Dostu
|
Yatakların hemen diplerinden yabani ot çıkmaması için içlerini doldurmadan altlarına birkaç santim girecek şekilde yabani ot örtüsü serdik. Zamanla orta alana da serebiliriz ama yatakları bir kere doldurunca oynatmak mümkün olmaz. ![]() ![]() ![]() Her yatağa çektiğimiz su borusuna birer vana ekledik. Böylece her yatağı ayrı ayrı sulayıp sulamamayı kontrol edebileceğiz. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Ağaç Dostu
|
Eşimin amcasına sonsuz teşekkürlerimi iletmem lazım. ![]() Tasarım bana ait ama inşaat kısmının yüzde 90'ı ona ait. ![]() ![]() ![]() Bu proje henüz bitmedi tabii. Orta zemin düzenlenecek. Kare tuğlaları aralıklı olarak döşeyeceğim. Tuğlaların aralarına da kimi yerde çakıl, kimi yerde bodur kekik gibi bir şeyler ekmeyi düşünüyorum. Pergolalı bir giriş yapıp üzerine clematis sardırmak istiyorum. Yatakların üst kenarlarına da yatay tahtalar eklenecek. Hem çalışırken kenarına oturmak için, hem de eldeki makası, küreği koymak için çok faydalı oluyor. Şunun gibi: ![]() Kaynak: 5-Raised-Bed | Garden Rant Sırada sebze bahçesinin ekim dikimi var. ![]() Arkası yarın. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#319 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
|
Sayın Gilan; anlatımınız fotoroman gibi çok hoş ve sürükleyici. Güzel işler başarmışsınız ^_^ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#320 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
|
Sizin paylaşımlarınızı okurken tüh yine mi bitti acaba bir dahaki paylaşım ne zaman olur tadında okuyorum. Yine pek çok kıymetli bilgi edindik ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2012
|
Allahım bu ne düzenli, planlı, ayrıntılı bir çalışma..... İnşallah bol ürünler alırsınız. Ailenizle sağlı yiyin... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#322 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Amcanıza bir teşekkür de bizlerden gelsin. Bu ne tertip düzen, bu ne en ince ayrıntısına kadar anlatım. Her şey buram buram kalite kokuyor. Nutkum tutuldu. Sebze yataklarında en lezzetli, en verimli, bol paylaşımlı sebzeler yetiştirip, ağız tadıyla yemenizi dilerim. Beklemedeyiz. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#323 |
Ağaç Dostu
|
Soracak bir tek soru bile bulamadım. Aklıma takılan her şeyin bir sonraki paylaşımda açıklaması vardı. ![]() Çok güzel ve çok düzenli olmuş. Her şey bir plan dahilinde yapılmış. Böyle sebze yatakları olan biri tabii ki bir sürü domates, biber tohumu çimlendirir. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#324 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
|
Sn. Gilan her şey tek kelimeyle mükemmel .. yaptığınız işler bir çok kişiye ışık tutacaktır. Fotoğraflar ve anlatım da harika .. Emeğinize sağlık .. Kolay gelsin SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Sevgili gilan, gerçekten mükemmel bir iş çıkartmışsınız ortaya, her ayrıntı dört dörtlük olmuş, emeklerinize sağlık, ee bu kadar güzel sebze tarhlarında neler yetişmez ki... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#327 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
Sevgili gilan ben bile okudum, maşallah çok emekler verilmiş ve ortaya harika sebze bahçeleri çıkmış. Soracaktım eşinle sen mi yaptın bu kadar işi diye. Fakat amca sağolsun, emeklerine sağlık çok yardımcı olmuş. Mor eldivenlerini görünce de gülümseyiverdim... Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#328 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
|
Seninde amcanızın da eline sağlık gilancığım iler de bahçeli bir evim olursa senden örnek alacağım çok şey var ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#329 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
|
Sayın Gilan elinize sağlık, çok detaylı ve temiz bir çalışma olmuş. Hayran kaldım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-05-2015
|
[QUOTE=gilan;1457962]Yatakların hemen diplerinden yabani ot çıkmaması için içlerini doldurmadan altlarına birkaç santim girecek şekilde yabani ot örtüsü serdik. Zamanla orta alana da serebiliriz ama yatakları bir kere doldurunca oynatmak mümkün olmaz. Sayın gilan, 'yabani ot örtüsü' nasıl bir şey acaba? Herhangi bir plastik siyah malzeme aynı işi görür mü? Şu kocaman siyah plastik poşetler gibi mesela? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|