03-10-2015, 19:33 | #2191 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-08-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
tesekkurler. deneyim sonucu bildiririm |
20-10-2015, 22:53 | #2192 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Merhabalar sevgili arkadaşlarım. İşlerimin yoğunluğundan bu sezon terasla fazla ilgilenemedim. Domatesleri toplamıştık ancak dökülenler fide olmuş yeni meyve bile tutmuşlar. Bu sezon pırasa brokoli karnabahar ekmek istiyordum ama son hasadı pazar günü yapabildik. Parkurların temizliğini bakımını yapıpta yeni fideleri dikebilirmiyim bilmiyorum. İlgilenememekten dolayı güzelim kavunların 4 tanesini çürüttük, 4-5 tanesi vakti geçtiği için yumuşamış ve biraz acımış. neyseki 2-3 tanesini ağız tadıyla yiyebildik. 2-3 kök sivri biber vardı verim çok güzel ama ne yazık ki çoğu acı çıktı. Ama dolma biberler bir harika diyecek yok Gerçekten . Pazardan marketten alınanla asla mukayese edilemez. Bir kaç resim paylaşarak yaz sezonunu kapatalım. |
20-10-2015, 23:17 | #2193 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Resimde görülen kudret narları bir önceki sezondan kalan tohumların eseri. Bu sezon kudret narı ekmedim ancak en az 100-150 fide atmışımdır herhalde. yaralara yanıklara iyi gen bir bitki. Zeytin yağında veya balda bir süre bekletiyorsunuz özellikle de mide hastalıklarına iyi gelen bu bitkinin yeşilliği ve sarıcılığı bir harika ama kısıtlı yerler için tavsiye edilmez çok arsız bir bitki. Jumbo limonumuz limonlarını taşıyamıyor. (maşallah deyin) Fazla ilgilenen olmayınca gördüğünüz gibi süs biberleri kudret narları yeni sezon domatesler kafalarına göre takılıyorlar. |
21-10-2015, 09:56 | #2194 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
Kudret ağabey kudret narlarını ben biraz daha bekletiyorum . Kendiliğinden biraz kızarıp gövdede çatlama yapınca topluyorum . Daha yumuşak ve tadı da daha az acı oluyor. Selamlar saygılar . |
21-10-2015, 14:04 | #2195 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
İsmail bey kudret narlarını parkuru boşaltmak için topladık. Çok arsız bir bitki zaten olgunlaşınca bir veya iki gün sonra hemen çatlıyor ve tohumları dökülüyor. 3-5 tane konu komşuya dağıttık ama fazlasını değerlendiremiyoruz. Zaten onu takip edecek vakit de yok. Kavunları bile çürüttük. Bu arada sizin tarım çalışmalarınızdan haber alamıyoruz.Nasıl gidiyor. Kolay gelsin Selamlar. |
21-10-2015, 20:09 | #2196 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
Kudret Ağabey , Valla köy yaşamı uzaktan imrenildiği gibi kolay bir şey değil. Gün yetmiyor .İşler bitmiyor. 15 gündür seranın içinden çıkamıyorum . Topraktaki çilekler Stolan atarak ve kardeşleme yaparak, her yeri ormana çevirdi. Onları temizlemeye çalışıyorum . Ve oradan aldıklarımı Saykapların içine yerleştiriyorum . Saykapların içine aldıklarım, senden aldığım besin içinde çok güzel kök gelişimi yapıyor. Ve zannederim , bir daha toprakla uğraşmayacağım . Yaparsam toprakta ve sera dışında bal kabağı yaparım . Sera içinde bal kabağı bir dert. Her yeri kapladığı gibi meyveler elma büyüklüğüne geldiğinde çürüyor. Yaprak gelişmesi muhteşem , ama iş meyveye gelince tam bir hezimet . Bu arada seranın penceresinden dışarı uzayan kabak bakalım ne olacak diye dokunmadım . Koca orman gibi olmuş yerden bir tane kabak alamazken , kendini sera penceresinden dışarı atan kısmında çok güzel kabak büyümeye başladı . Anladım ki sera içindeki nem meyvesinin çürümesine sebep oluyor. Diye düşündüm . Kudret narlarını bedava dağıtınca müşterisi oldukça çok . Hatta bunların içinde devamlı müşterilerim bile oldu . Nerede kaldı bizim kudret narları diye hesap bile soruyorlar . Şifa olsun . Kudret narını, Ben İstanbul'da mayısın başında dikiyordum. Burada 15 mayısta dikiyorum . Kudret narı benim Rahmetli ağabeyimden kalan tohumlar olduğu için sanki onu yaşatmak için her sene dikmeye devam ediyorum . Selamlar saygılar .Değerli ağabeyim . |
21-10-2015, 20:26 | #2197 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
kudret beyin bana daha önce bahsettiği kavunlar gerçekten çok güzel görünyor uyyuyan tarım sevdalıları kudret hocamın shirli dokunuşuyla uyandı: meyer herkes bu anı bekliyormuş belgeselin birinde vardı., balık çamura yatıp yıllarca yağmuru bekliyor ve yağan yağmurla uyanıyor |
21-10-2015, 20:43 | #2198 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Nihayet yağmurlar yağdı mı diyorsunuz İdris bey. Eminimki herkez birşeyler le meşgul ama paylaşmaya zaman mı yetmiyor nedir bilemiyorum. Eh artık bu sezonun son kavununu da hep beraber yiyelim buyrun. Bu kavunu en sona ayırdık zira diğerlerine göre daha sert daha sağlam görünüyordu. Gerçektende öyle imiş. |
21-10-2015, 21:33 | #2199 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Haklısınız İsmail bey. Bir şeyi severek yapıyorsanız vaktin nasıl geçtiğini anlamak mümkün değil. Terasta bile vakit yetmiyor ALLAH size ve serası olan bütün arkadaşlarıma kolaylık versin. Ancak şunu hatırlatmakta fayda sera içindeki sistem önemli sağlam arızasız düzgün çalışan bir sistem bitkilerle uğraşmaya zaman tasarrufu sağlar. oda zevklidir . Ancak arızalarla eksiklerle noksanlar la uğraşmak insanı gerçekten yorar ve bir süre sonra angarya gelir. Kavunları ekince arka plana çelik hasırdan dikine bir ağ askı düşündüm ama işlerin yoğunluğundan yapamadım. Kavunlar büyümeye başladı malumunuz sizin kabaklar gibi kavununda dalı yaprağı büyükçe hepsi birbirine karıştı dur biraz temizleyelim derken kavunların ana dallarını da kestiğimiz oldu. Şaka gibi ama gerçek. Bu dalgınlık veya dikkatsizlik değil sistemin hatasından kaynaklanıyor. İşte o zaman işin tadı kaçıyor kendi haline bırakıyorsun zevki kalmıyor. Serada da öyledir eminin çalış çalış iş bitmeyince bir süre sonra angarya gelir. Sera içindeki kabak toprakta mı yetişiyor. Yoksa başka bir sistem mi kurdunuz. Resimlerini paylaşırsanız memnun oluruz. Bu arada çilekleri de görmüş oluruz. Demek artık bu taraflara gelecek vakit yok anlaşılan. Gönüller bir olsun.Elbet bir gün hasret gideririz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim herkese kolay gelsin. |
21-10-2015, 22:03 | #2200 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
Çok doğru tespit hocam . Bugün saat 13 de seraya girdim . Akşam 19,30 da çıktığımda belimi doğrultamıyordum .☺ Sevmeden yapılacak iş değil. ☺ Kudret ağabeyim , kabaklar toprakta 4 çekirdek serayı esir aldı . Topraksız sistemi konusunda sera bekçimizin deposunda problem var . En kısa zamanda fiber-glass ile tamir etmeye çalışacağım. Şimdilik bir depo , bir motor , ile senin verdiğin ec metre ile çilek fideleri saykapların üzerinde çalışıyor. Karmakarışık bir sistem . Saykapın birinde akan su içinde strofora açtığım delikler içinde çilek fideleri , diğerinde perlit içinde fideler. Su depoya biraz yüksekten düşerken havalanıyor. Şimdilik hava motoru çalıştırmıyorum . En kısa zamanda hava motorunu da çalıştıracağım . Havalar uygun giderse , şubat ayında çilek toplarız diye ümid ediyorum . Sera bekçisi depo çatlağı yüzünden onsuz , saykaplar üzerinde yetişen çileklerden 30 kavonoz reçel yaptım . Toprakta yetişenler fide adedi daha çok olmasına rağmen topraksızdan aldığıma yetişemedi. Tabii bütün acamiliğime rağmen topraksız tarımda sizin besinler sayesinde oldu. Sağolasın . Sera içi şu anda yüz güldürecek durumda olmadığı için resim konusunu sonraya bıraksam daha iyi olur diye düşünüyorum .( Kötü örnek olmamak lazım ☺) HER ŞEY İÇİN TEŞEKKÜRLER EDERİM KUDRET HOCAM. SAYGILAR . |
22-10-2015, 19:46 | #2201 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
İsmail bey, çatlayan sera bekçisi besin tankının tamirinin sizin için problem olmadığını biliyorum. Eskilerden kim kaldı Ancak sebebine gelince zaman yetmezliği diye düşünüyorum. Ama sera bekçisinin küçük bir problem yüzünden atıl kalmasına üzülürüm. Bu kadar yoğun çalışma içinde sera bekçisi çok iyi bir yardımcıdır. Yanılıyormuyum. Düzenleyen Kudret Tezel : 22-10-2015 saat 20:24 |
22-10-2015, 20:21 | #2202 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
Alıntı:
O görev başında iken tembelliğe alışmışız meğerse. ☺ |
|
22-10-2015, 20:27 | #2203 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
Ekim sonuna geldik . Domates toplamaya devam ediyoruz. Serada kaçak vardı .Yakalandı.☺ Kabaklar seradan firar ediyor. |
23-10-2015, 20:54 | #2204 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Bu kabağa manzara yaramış. Yerde hiç bir yeri görmemiş ki zavallı. pencereye çıkınca gaza gelmiş. |
01-11-2015, 08:19 | #2205 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-10-2015
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 65
|
Forumların (topraksız tarım ile alakalı olan) büyük bir kısmını okudum fakat; öğrenmek istediğim bir konu var. Soru 1 : 1000 Litrelik su kullanılan bir sistemde 6 olarak ölçtüğümüz PH değerini 5.5 yapmak için "sülfürik asit"'i nasıl ve ne kadar kullanmalıyız? (Sıcaklık 20 derece) Soru 2 : 1000 Litrelik su kullanılan bir sistemde 5 olarak ölçtüğümü PH değerini 5,5 yapmak için "sodyum hidroksit"i nasıl ve ne kadar kullanmalıyız?(Sıcaklık 20 derece) |
07-11-2015, 09:37 | #2206 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-11-2015
Şehir: aydın
Mesajlar: 3
|
44 dönümlük sera alanımızda toprAKSIZ tarım yaparak domates yetiştirmek istiyoruz , güneş enerjisinden elektrik üretme gibi bir düşüncemiz var. günlük ne kadar elektrik sarfiyatı var bilen veya hesaplayanlar var mı bunun içinde ısıtma ve aydınlatma dahil olmalı |
08-11-2015, 16:58 | #2207 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
|
suyun içeriğine göre konulacak asit miktarı değişir. |
15-11-2015, 13:36 | #2208 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-05-2015
Şehir: AMASYA
Mesajlar: 13
|
Bilgi paylaştıkça büyür diyen topraksız yeşil insanlara merhaba;küçük de olsa toraksız sera kurmayı ve bitki büyütmeyi başardık lakin ec ve ph dengesini sağlayacak otomasyon bir düzeneğe ihtiyaç şart bu konuda ekonomik önerisi olacaklara teşekürler. ve bilgisinden faydalandığımız kudret hocamıza teşekürler ,sayın kudret tuzel hocama nasıl irtibat kurabilirim bilmiyorum,onun sera bekcisine ihtiyacım olduğunu biliyorum kudret hocamın bilgisine ...sağlıcakla kalın |
15-11-2015, 16:32 | #2209 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
|
Topraksız tarım sisteminizin özellikleri nedir ? |
18-11-2015, 14:53 | #2210 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-05-2015
Şehir: AMASYA
Mesajlar: 13
|
Tartes ilginiz için teşekür ederim geciktiğim için üzgünüm.36 metrekare deneme seramda havalandırma; 6m.x 2 m.açılabilir 2 pencere ve 2 kapı mevcut.iki ürün denemem oldu;biber(kova sistemi drenajlı, perlıt içerisinde damlama sistem ile ve marul(12x3 m )pvc 70 lik sürekli akan su sistemi ile yaptım,besleme için ayrı iki depo kullanıldı.havaların soğması ile büyüme yavaşladı.ikinci bir iş olarak düşünmekteyim lakin kendimi yetiştirebilmem için besleme ve iklim otomasyonu için ne önerirsiniz? |
19-11-2015, 20:17 | #2211 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
|
su kültürü için ph-ec kontrol cihazı 2,350TL, iklim kontrol cihazı 3,250 TL dir. cihazlarda isteğinize göre değişiklikler yapılabilir. |
13-12-2015, 09:14 | #2212 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Yeni üye olan arkadaşlarımdan bir ricam var. Mesaj kutularını kontrol etmedikleri için bir iki mesajdan sonra irtibatımız kopuyor. Lütfen mesaj kutularınızı boşaltmayı unutmayınız. İrtibatımız kopmasın. |
16-12-2015, 15:42 | #2213 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 17
|
Yeni üyeden sevgilerle
Öncelikle herkese merhaba; Başlıktan da anlaşılacağı üzere siteye yeni üye oldum, fakat epeydir takip ediyordum. Özellikle topraksız tarım konusu baya ilgimi çekmişti önceden beri. İş yerimde üst katta balkon çıkıntısına benzer bir çıkıntı var, orayı nasıl değerlendirebilirim diye epeydir düşünceler içindeyken topraksız tarım yapmaya karar verdim bu alanda. İlk işim sera benzeri bir şey olması için etrafını rüzgar ve yağmura karşı kapattım. Ön tarafı da pervaz gibi bir sistem yaptım ki güneşli zamanlarda güneşten faydalanmak için. Bu konu başlığını baştan beri tüm mesajları tek tek okuyorum ve ancak 26. sayfaya gelebildim henüz, yani 2009 yılındayım Okumaya da devam ediyorum, sizlere selam vermek adına bu mesajımı yazıyorum. Bu arada forumda emeklerini, fikirlerini ve zamanlarını esirgemeyen Kudret Bey başta olmak üzere herkese teşekkür ederim. Tohumdan fide yetiştirme konusunda benimde fikirlerim var. 2009 yılındaki mesajdan sonra kuvvetle muhtemel sistem değişiklikleri vs olmuştur. (dediğim gibi okumaya devam ediyorum hala) Ben kuluçka makinesinde filizlenme yapmayı düşünüyorum. Kendi yaptığım, gayet iyi verim aldığım bir kuluçka makinem var. Az çok bilirsiniz orada da ciddi hassasiyetler söz konusu; özellikle ısı ve nem. Hal böyle olunca tohumu filizlendirme konusunda çok sıkıntı çekeceğimi düşünmüyorum ama Allah bilir tabi ki. Sanırım tanışmak için fazla yazdım, kusura bakmayın. Herkese iyi günler dilerim. |
11-02-2016, 12:31 | #2214 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2016
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1
|
Hocam merhaba nasılsınız bana sizin besin kitlerinden lazim size nasıl ulasabilirim |
14-02-2016, 16:00 | #2215 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-02-2016
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 1
|
Herkese merhaba. Foruma yeni katıldım ve ilgiyle takip ediyorum. Bilgi paylaşımı yapan herkesten Allah razı olsun |
15-02-2016, 13:29 | #2216 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-02-2016
Şehir: İSTANBUL AVCILAR
Mesajlar: 2
|
çok acil yardım
BENİM BİYOLOJİ PROJE ÖDEVİM VAR NE OLUR BANA ACİL SADECE ÖDEVLİK BİR TOPRAKSIZ TARIM PROJESİ ANLATABİLİRMİSİNİZ |
17-02-2016, 10:54 | #2217 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-02-2016
Şehir: semarang
Mesajlar: 16
|
forumda boyle bir konu acarak benim gibi bu ise yeni baslayacaklara isik tuttugunuz icin tesekur ediyorum Endonezyada yasamaktayim yaklasik 1 hafta once istedigim sebze ve yesillikleri bulamadigim icin kendim yetistirmeye karar verdim bulundugum bolge genel olarak geceleri 25 gunduzleri 35 derece (yil icerisindeki minimum ve maksimum suanda 23-30 gece/gunduz sicakligi var) nem %50/%90 arasi toprakli tarimda basari mumkun degil gibi duruyor yagis bu aralar asiri fazla toprak kumlu genellikle pirinc ekimi yapiliyor buralarda aradigim cogu sebzeyi (maydanozu bile bulamiyorum) bulduklarimin bazilarinin tadi cok farkli ( tatli havuc yerine tuzlu havuc dere otu acimsi bir tat birakiyor agizda) hem kendim ve sevdiklerim hemde yerel halka farkli tatlar sunmayi dusunuyorum benim bu bolgede ekebilecegim sebzeler nelerdir? alan sikintimiz pek yok gerekirse her bir sebze icin rahatlikla 200-300 m2 lik seralar kurabilecek kullanilmayan tarlamiz mevcut. isin ticari boyutuna girecek durum olusursa 8-10 donum araziyi degerlendirebiliriz ( zamanla hem bilgi hemde para biriktirerek birkac yilda yapilabilir ancak) bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim simdiden herkeze tesekkur ediyorum |
17-02-2016, 11:02 | #2218 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
Alıntı:
yıl içersinde sevilen ürün temin edilemediği zamanlarda pazar a ürün çıkarabilirseniz ovakit yetiştirdiğniz ürün emek kemale erer size tavsiyem istediğiniz ürünleri listeleyip formda kudret tezel beyle irtibata geçip gübre kiti ile işe başlamanız |
|
17-02-2016, 11:51 | #2219 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-02-2016
Şehir: semarang
Mesajlar: 16
|
yaklasik 2 haftadir bu konu uzerine dusunup arastirma yaptim ardunio ile kontrol sistemi kurabilirim malesef gelip birebir yardim edebilecek kimse yok resimlerle paylasimlarla vs sizden yardim alabilirim ancak genel olarak bana lazim olan ve bunlardan piyasaya rahatlikla surebilecegim urunlerin listesi domates (buradakiler cok kucuk ve tadi pek yok) biber (tatli ve dolmalik) (burada sadece oluyu dirilten chilli biberi var) kavun karpuz ( kapuz sari renkli ve tadsiz kavun turkiyedede bulunan yuvarlak turde ama tadi yok) cilek ( asiri kucuk ve eksi cilekleri var az biraz daha eksi olsalar limon niyetine kullanilabilir) marul ( burada gobek kismi buyuk ve beyaz kenarlari sari renkli tadi cok degisik) kivircik ( 4-5 tane kivircik 250gr geliyor uzun bir govde uzerinde birkac kucuk yapraktan ibaret ayni lezzetide alamiyorum) nane (sadece 150km mesafedeki bir pazarda tek bir saticida gordugum (muhtemelen ithal) aromasi yogun olmasada ozlemden dolayi severek yedigim sonradan keske bir parca dikip deneseydim dedigim yesillik) maydanoz (hic bulamadigim ozlemini cektigim salatanin olmazsa olmazi yesillik) dere otu (ilk basta hafif bir aroma ve sonrasinda agzinizi yikatacak kadar kotu bir tat (eksimsi acimsi-bitter) veriyo) kara lahana( hic gormedim) havuc (buradakiler tuzlu) bezelye (taneler cok kucuk genellikle dis kabukla birlikte pisiriliyor burda) nohut yesil ve kirmizi mercimek (hicbirisi yok) kuru sogan (asiri pahali kiska denilen mevcut oda biraz aci) yil icerisinde minimum 12 maksimum 13 saat gunes var bu durumlar altinda bu listenin ne kadarini uretebilirim sera kurmak( cevresini ve etrafini kapatmak mecburimi sicaklik ve nem asiri artacagi icin guclu havalandirma gerekli ayrica nemi azaltmak icin ne yapmak lazim (dis ortam geceleri %60 oglen saatlerinde %80-80 arasi aklima kompresor ve hava kurutucu ikilisi geldi elektrik maaliyeti biraz fazla olur ama o sistemin) |
18-02-2016, 10:22 | #2220 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-02-2016
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1
|
Merhaba ben de sınıfımda topraksız tarıma başlayacağım başlangıç için bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler |
Etiketler |
#bursa topraksız tarım |
|
|