agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar > Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2023-2024
(https)




Beğeni Düzeni30Beğeniler
  • 12 Gönderen devrann
  • 6 Gönderen devrann
  • 7 Gönderen devrann
  • 2 Gönderen TCM
  • 3 Gönderen devrann

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-03-2024, 22:08   #1
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 744
Devrann / Tohum Paylaşım Etkinliği Sonrası Çalışmalar 2024-Antalya

Merhaba
Baharın yaklaşmasıyla birlikte yeni tohum mecaralarıma start vermiş bulunuyorum.Herkese iyi bir sezon geçirmelerini diliyorum umarım herkes yetiştirdiği çeşitlerde başarılı olur.
Geçen yıllarda bazı çeşitlerde özellikle domateste açıkta iyi bir sezon geçirmediğim için açıkta yetiştirme yapmayacağım.Bu yıl seralara avokado dikimi yaptığım için aralarda epey bir boşluk var.Bu yüzden birçok domates çeşitini deneyip tohum alma fırsatı bulacağım.
Özellikle sn Atılgan'dan gelen bir türlü gümrükten geçiremediğim japonya geleneksel patlıcanlarından kamo,nagaoka kinchaku,senshu kinukawa isimli çeşitlere sayesinde ulaştım tekrar teşekkür ediyorum.Yeni paylaşımda inşallah tohumlarını paylaşacağım.Yine merak ettiğim çeşitlerden güre ve birecik patlıcanını bir miktar yetiştirip tadına bakacağım.

Yabani domateslerden bu yıl paylaştığım L. hirsutum f. typicum ve glabratumla birlikte bir alt tür olarak geçen L hirsutum var. agrimoniifolium ve LA1777 katılım kodlu çeşitli araştırmalarda soğuğa dayanımıyla ve domates anacı potansiyeli ile öne çıkmış bir tür daha var.Sn Atılganın yardım ettiği bu türü çoğaltıp paylaşmaya çalışacağım.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2024, 10:57   #2
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 744

Sn Muda'dan Afyonkarahisar Çay domates pembe olan.
Ayrıca Sn Muda'dan gelen Tazlar,omuzca,Büyük kalecik,adaçayı,
Sn Meyvelitepe'den Meyvelitepe turuncusu,Aliş pembe domates
Sn Bahceden'den canestrino di lucca , dev bulgaristan, Kambe biber,bright lights pazı,green star kıvırcık marul.
Sn Atılgan'dan wilding ve q-series domatesler ,neandermoto,alakır etlisi,güre,kamo,nagaoka,kinukawa patlıcan,kaleidoscopic kalıcı kale (karalahana) şu anda aklıma gelmeyen çeşitlerde var
Başka daha yeni çimlendirmeye başladığım tohumlarda var.

Bright lights pazı tohumların içinden beyaz,yeşil,turuncu ve pembe olan çıktı.Bu arada green star kıvırcık marulun fotoğrafını çekmeyi unuttum ama tohuma kalkmak üzere tadı iyi ama hafif acılık var ancak hastalıklara dirençli mayan jaguar mesela alt taraflarından çürümeye başladı.

rareseeds'ten black nebula havuç tohuma kalktı

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2024, 11:34   #3
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 744
Seraya daha önce avokado dikimi yaptığımı yazmıştım.Avokado serada daha hızlı büyüyen bir ağaç.2,5 x 2,5 aralığında dikim yaptığım için son derece sık bu yüzden daha ilk başlardan işi sıkı tutmak için bazı ağaçlarda birşeyler denedim.Bu belki saçma bir yöntem ancak benim açıktaki gibi bir ağaç yetiştirme yöntemi izlemem mümkün değil görünüyor ne de buna gerek var ağaçların yere değmesi veya daha sonra meyvelerin yere değmesi çözülebilir veya sorun olmayan şeyler veya dümdüz kalem gibi bir ağaç yapısı elde etme gibi bir niyetim yok, bunu umursamıyorum.Çünkü ağaçlar serada mümkün olan en iyi şekilde korunaklı bir kaç risk dışında.
Yaptığım ve elde etmeye çalıştığım şeyi bir kaç fotoğrafla anlatmaya çalışacağım ve fikirlerinizi almak istiyorum.

Domates bitkisinin sanıyorum bir çeşit ışık stresine karşı veya ışığa yönelmenin kısıtlanması sonucu bitkinin buna tepki olarak bütün gücüyle yeni filiz ve dallar geliştirme isteği sonucu oluşmuş ve toplamı ana tepeden fazla hacme sahip gelişmiş dallar büyütmesi.
Konu üzerinde araştırma isteğim avokado fidanlarının alt tarafta bir takım dallar oluşturması ancak bu dallar üstünde bitki büyümesi devam etmesi sonucu o arada herhangi bir yan dal oluşturmadan büyümeye devam etmesi.Bu boşluk ağaç 1 metre boyundaysa nerdeyse 80 cm oranında gibi.Ayrıca sera yüksekliği sınırlı olduğu için bitkiyi olduğu şekilde bırakmam mümkün değil.Bunun dışında bir çok çalışma gösteriyor ki yan dal sayısı fazla olan ağaçlar daha verimli.Yani bu yan dallar hem verimlilği etkileyecek hem ağacın yukarı doğru büyümesini sınırlandıracak.İki haftalık periyotta sonuç alttaki resimdeki gibi.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2024, 15:49   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-04-2024
Şehir: Bartin
Mesajlar: 3
Tohum paylaşım etkinliği nasıl oluyor biraz Bilgi verir misiniz

Ziyankarcıftcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2024, 15:56   #5
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ziyankarcıftcı Mesajı Göster
Tohum paylaşım etkinliği nasıl oluyor biraz Bilgi verir misiniz
Linkte her yıl yapılan agaclar.net etkinlikleri var, ne zaman nasıl yapılır, kuralları nelerdir vs.

devrann ve yavuz10 beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2024, 20:45   #6
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 744


Bu sefer farklı bir fidanda ficus türlerinde uyguladıkları bir yöntem olan notching yani gözlerin üzerinden çentik alarak bir tür hormon olan BA'dan 1500 ppm bir damla çentiklerin üzerine uyguladım.Aynı ağaç aynı zamanda aşağıya doğru eğilmiş vaziyette.Bunun dışında sadece eğilmiş olarak,sadece çentik ve eğmeyi birlikte uyguladığım ağaçlarda var.
Bitkilerde ana gövdenin diğer dallara baskınlık göstererek güçlü bir şekilde büyüyüp lateral dal ve gözlerin sürüp büyümesini engellemesine apikal dominansi deniyor.
Apikal kontrol diye başka bir terim daha var lateral bir dalın onun üstünde büyüyen daha baskın dallar tarafından büyümesinin engellenmesine deniyor.
Bu ilk yaptığım uygulama yani dalın yerçekimi yönüne eğilmesi bu apikal baskınlığı kıran bir uygulama bunun dışında bu bskın dalın tepe kısmının kesilmeside farklı bir yöntem ancak benim uygulama yaptığım fidanlar için tepe alma uygulaması için biraz erken.
İkinci durum olan apikal kontrol durumunu avokado fidanlarında görmedim hatta en alttan gelen bazı dallar hem üst dalları hem ana gövdeyi baskıladığı durumlar var.Nerdeyse ana gövdeden daha güçlü bir hale gelmişler buna basitonik gelişme deniliyor. Ancak ben ana gövdeyi kesip çok güçlü olan bu dalı ana gövde olarak atayıp devam etmeyi düşünmüyorum.Ana gövdenin üzerindeki gözlerden yeni dallar çıkmasını sağlayıp bu çok güçlü dalın ise uç kısmını kesip bu dal üzerinden sileptik dal denilen dallardan oluşturmayı düşünüyorum.Bunu yaparkende bu dalın hem ucunu keseceğim hemde istediği şekilde yukarı doğru yönlenmesine izin vermeyerek 90 derecelik bir açıya getireceğim.Anladığım kadarıyla ağacın dallarını yatay bir şekile getirmek bu oldukça verimli sileptik dal oluşumunu tetikliyor bunu ayrıca yine hormon uygulaması ile destekleyeceğim.

Benim bu elde ettiğim dallar proleptik olanlar .Ana dal üzerinden patlayan bu dallar üzerinde açan çiçeklerde meyve tutma oranı sileptik dallara oranla 3 kat daha az.Tabi ki hiç olmamasından daha iyi ancak bu benim elde ettiğim proleptik dalların üzerinden sileptik dal oluşumu sağlamaya çalışıyorum esas olarak.

Bu resim elma ağacında sileptik dalları gösteriyor.

Bu resim ise proleptik dallar obur dal olarakta biliniyor.Benim şu anda yapmaya çalıştığım bu proleptik dallar ,daha sonra güçlenen bu dallar üzerinden aynı resimde olduğu gibi sileptik dal oluşturmasını sağlamak istiyorum.
Yanlış düşündüğüm veya bir fikriniz olursa okumak isterim.

bnymnblr, Atilgan ve yavuz10 beğendi.
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski Dün, 21:43   #7
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 744

Havuç çiçekleri üzerinde geçen haftadan beri kırmızı karıncalar görüyorum bu arkadaşlar ne yapıyor çiçeklerin üzerinde bilen var mı ?Havun yabanisinde de görürdüm küçükken ben bu karıncaları ne yaptıklarını çözemedim.Bir zararları yok gibi duruyor.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024