Bu sefer farklı bir fidanda ficus türlerinde uyguladıkları bir yöntem olan notching yani gözlerin üzerinden çentik alarak bir tür hormon olan BA'dan 1500 ppm bir damla çentiklerin üzerine uyguladım.Aynı ağaç aynı zamanda aşağıya doğru eğilmiş vaziyette.Bunun dışında sadece eğilmiş olarak,sadece çentik ve eğmeyi birlikte uyguladığım ağaçlarda var.
Bitkilerde ana gövdenin diğer dallara baskınlık göstererek güçlü bir şekilde büyüyüp lateral dal ve gözlerin sürüp büyümesini engellemesine apikal dominansi deniyor.
Apikal kontrol diye başka bir terim daha var lateral bir dalın onun üstünde büyüyen daha baskın dallar tarafından büyümesinin engellenmesine deniyor.
Bu ilk yaptığım uygulama yani dalın yerçekimi yönüne eğilmesi bu apikal baskınlığı kıran bir uygulama bunun dışında bu bskın dalın tepe kısmının kesilmeside farklı bir yöntem ancak benim uygulama yaptığım fidanlar için tepe alma uygulaması için biraz erken.
İkinci durum olan apikal kontrol durumunu avokado fidanlarında görmedim hatta en alttan gelen bazı dallar hem üst dalları hem ana gövdeyi baskıladığı durumlar var.Nerdeyse ana gövdeden daha güçlü bir hale gelmişler buna basitonik gelişme deniliyor. Ancak ben ana gövdeyi kesip çok güçlü olan bu dalı ana gövde olarak atayıp devam etmeyi düşünmüyorum.Ana gövdenin üzerindeki gözlerden yeni dallar çıkmasını sağlayıp bu çok güçlü dalın ise uç kısmını kesip bu dal üzerinden sileptik dal denilen dallardan oluşturmayı düşünüyorum.Bunu yaparkende bu dalın hem ucunu keseceğim hemde istediği şekilde yukarı doğru yönlenmesine izin vermeyerek 90 derecelik bir açıya getireceğim.Anladığım kadarıyla ağacın dallarını yatay bir şekile getirmek bu oldukça verimli sileptik dal oluşumunu tetikliyor bunu ayrıca yine hormon uygulaması ile destekleyeceğim.

Benim bu elde ettiğim dallar proleptik olanlar .Ana dal üzerinden patlayan bu dallar üzerinde açan çiçeklerde meyve tutma oranı sileptik dallara oranla 3 kat daha az.Tabi ki hiç olmamasından daha iyi ancak bu benim elde ettiğim proleptik dalların üzerinden sileptik dal oluşumu sağlamaya çalışıyorum esas olarak.

Bu resim elma ağacında sileptik dalları gösteriyor.

Bu resim ise proleptik dallar obur dal olarakta biliniyor.Benim şu anda yapmaya çalıştığım bu proleptik dallar ,daha sonra güçlenen bu dallar üzerinden aynı resimde olduğu gibi sileptik dal oluşturmasını sağlamak istiyorum.
Yanlış düşündüğüm veya bir fikriniz olursa okumak isterim.